Vind de beste dakdekker voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Dakbedekking

Dakbedekking

Een nieuw dak is een belangrijke investering. Hierdoor heb je altijd een droog onderkomen. Zorg dan ook altijd voor een goed afsluitend en waterdichte dakbedekking. Op deze pagina vind je meer informatie over de soorten soorten dakbedekking, prijzen, dakisolatie en dakgoten.

Dakbedekking prijzen

Nieuwe dakbedekking hoeft helemaal niet duur te zijn. De totaalprijs hangt af  van het formaat dak en het soort dakbedekking. In dit artikel bekijken we verschillende soorten dakbedekking. Bekijk hieronder de gemiddelde prijzen per vierkante meter dakbedekking en de levensduur van dakbedekking.   

Soort dakbedekkingPrijs per m2Levensduur
Dakpannen€ 6050 jaar
Bitumen€ 4520 jaar
EPDM€ 4540 jaar
Groen€ 5560 jaar
PVC€ 5540 jaar
Aluminium€ 7550 jaar
Koper€ 130100 jaar
Zink€ 60125 jaar
Riet€ 9045 jaar

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Dakbedekking

Soorten dakbedekking

Het soort dakbedekking dat jij kiest is erg afhankelijk van het type dak. Sommige types, zoals bitumen en EPDM zijn geschikt voor een plat dak. Rieten daken zijn alleen geschikt voor plaatsing op  schuine daken.

Dakpannen

Dakpannen kosten gemiddeld € 60 per vierkante meter. In Nederland zijn dakpannen de meest voorkomende dakbedekking. Dakpannen gaan gemiddeld 50 jaar mee. De meest gekochte dakpannen zijn keramische dakpannen of betonnen dakpannen. Voor de meeste dakpannen geldt dat dakpannen gelegd kunnen worden vanaf een helling van minimaal 25 graden.

  • Keramische dakpannen: Een keramische dakpan is gemaakt van klei dat op hoge temperatuur is gebakken. Keramische dakpannen zijn verkrijgbaar in veel verschillende kleuren. Laat je keramische dakpannen leggen, die gaan wel 50 tot 100 jaar mee.
  • Betonnen dakpannen: Betonnen dakpannen bestaan uit uitgehard cement. Dakpannen van beton zijn goedkoper dan keramische dakpannen. Daar staat tegenover dat een betonnen dakpan ongeveer 30 jaar meegaat.
Dakbedekking plat dak

Een plat dak heeft het zwaar te verduren tijdens een regenbui. Het regenwater rolt niet van het dak af. Dakbedekking op een plat dak gaat minder lang mee dan dakbedekking op een schuin dak, omdat deze beter bestand zijn tegen regenwater.

  • Bitumen dakbedekking: Deze dakbedekking kost gemiddeld € 45 per vierkante meter. In Nederland is bitumen dakbedekking de meest voorkomende vorm dakbedekking op platte daken. Dakbedekking van bitumen gaat gemiddeld 20 jaar mee. Het bestaat uit aardolie. Specialisten rollen bitumen uit over het dak. Door middel van branders hecht bitumen aan het dak.
  • EPDM dakbedekking: EPDM dakbedekking kost gemiddeld € 45 per vierkante meter. Het is een rubberen dakbedekking met een gemiddelde levensduur van 40 jaar. Het materiaal is erg elastisch. Door de elasticiteit kan EPDM makkelijk hoeken en randen afdichten. Het is daarnaast goed bestand tegen zonnestraling.
  • Groene dakbedekking: Groene dakbedekking kost gemiddeld € 55 per vierkante meter. Een groen dak brengt de natuur dichterbij en gaat tot wel 40 jaar mee. Groene dakbedekking heeft een ondergrond van EPDM of bitumen nodig. Daarnaast mag de hellingshoek niet groter zijn dan 45 graden. Het groen bestaat uit mos, vetplantjes of siergras. Groene dakbedekking is helaas niet geschikt voor plaatsing op golfplaten, kunststof, zink of dakpannen.
  • Pvc dakbedekking: Dit kost gemiddeld € 55 per vierkante meter. Deze vorm van dakbedekking wordt ook wel kunststof dakbedekking genoemd. Het is zeer geschikt voor plaatsing op platte daken of daken die licht hellen. Dakbedekking van pvc gaat gemiddeld 40 jaar mee. Pvc is een duurzame vorm van dakbedekking, het is namelijk herbruikbaar. Bij een dakbedekking van pvc heb je bovendien de keuze uit veel verschillende soorten kleuren.

Bitumen dakbedekking

Metalen dakbedekking

Metalen dakbedekking heeft een lange levensduur en is onderhoudsvrij. Het metaal geeft jouw woning een strakke en moderne uitstraling.

  • Aluminium dakbedekking: Deze dakbedekking kost gemiddeld € 75 per vierkante meter. Een aluminium dakbedekking heeft een gemiddelde levensduur van 50 jaar. Aluminium heeft een moderne uitstraling. Het is tevens mogelijk om dit dak door te trekken langs de gevel. Een aluminium dak laat zich in veel verschillende modellen vormen.
  • Koperen dakbedekking: Voor deze dakbedekking betaal je gemiddeld € 130 per vierkante meter. Koper gaat gemiddeld wel 100 jaar mee. Bij het plaatsen van de koperen dakbedekking heeft het koper een glanzende kleur. Na enkele jaren krijgt het koper een groene kleur.
  • Zinken dakbedekking: Zinken dakbedekking kost gemiddeld € 60 per vierkante meter. Een zinken dak heeft een levensduur van wel 125 jaar. Een zinken dak heeft bij plaatsing een glans. Na verloop van tijd krijgt het metaal een matte, zilvergrijze kleur.
Rieten dakbedekking

Deze daken kosten gemiddeld € 90 per vierkante meter, inclusief plaatsing door een rietdekkersbedrijf. Een rieten dak geeft jouw huis een luxe en authentieke uitstraling. Deze daken zijn niet geschikt voor elk huis. Om lang van jouw rieten dak te genieten moet het dak minimaal in een helling staan van 45 graden. Het regenwater kan zo makkelijk van het dak glijden. Dit voorkomt dat het riet gaat rotten. Bekijk in de tabel welke invloed de hellingshoek heeft op de levensduur van een rieten dak.

HellingshoekGemiddelde levensduurAantekening
25 graden5 jaar- Niet aan te raden
30 graden12 jaar- Alleen voor korte dakvlakken, zoals bij ramen en dakkapellen
45 graden28 jaar
50 graden 40 jaar

Dakisolatie

Een goed geïsoleerd dak zorgt voor een lagere energierekening. Warme lucht stijgt op.Een slecht geïsoleerd dak verliest tot wel 30% aan warmte in huis. Het is dus belangrijk dat jouw dak de warmte vasthoudt. Laat jij een nieuw dak plaatsen of ga je voor nieuwe dakbedekking? Dan is dit hét moment om dakisolatie te plaatsen. Vraag aan de specialist welke isolatie het meest geschikt is voor je woning.

Dakisolatie binnenkant

De goedkoopste optie van dakisolatie is isoleren via de binnenkant. Dakisolatie via de binnenkant kost € 20 tot € 50 per vierkante meter. Rotswol en glaswol zijn veel gebruikte isolatiematerialen.

Dakisolatie buitenkant

Dakisolatie via de buitenkant is de beste optie. Isolatie via de buitenkant kost gemiddeld € 40 tot  € 115, afhankelijk van het type dak. Door je woning te isoleren aan  de buitenkant, bespaar je ruimte aan de binnenkant en houd je de warmte vast. Laat jouw dak isoleren terwijl je nieuwe dakbedekking laat plaatsen. Zo bespaar je tijd en geld.

Isolatie zoldervloer

Gebruik jij je zolder niet tot nauwelijks? En hoeft de zolder dus niet verwarmd te worden? Laat dan de zoldervloer isoleren. Zoldervloerisolatie is relatief goedkoop. Gemiddeld kost een zoldervloer isoleren € 25 tot € 35 per vierkante meter. Voor vloeren is het isolatiemateriaal glaswol of drukvaste isolatieplaten geschikt.

Homedeal tip: Laat het plaatsen van dakisolatie over aan de specialist. Sommige isolatiematerialen kunnen de huid en ogen irriteren. Daarnaast kan de specialist jou precies vertellen welke vorm van isolatie het beste is voor jouw woning.

Milieuvriendelijk isolatiemateriaal

Milieuvriendelijk isolatiemateriaal komt steeds meer voor. Schapenwol, houtwol, papiervlokken, hennep en kurk zijn goede isolatoren die recyclebaar zijn. De milieuvriendelijke isolatiematerialen bevatten geen schadelijke en irriterende stoffen.

Soort isolatiemateriaal PrijsEigenschappen
Schapenwol€ 20 tot € 25 per m2- Luchtzuiverend
- Vochtregulerend
Houtwol€ 20 tot € 25 per m2- Vochtbestendig
Papiervlokken€ 14 tot € 20 per m2- Niet geschikt voor vochtige omstandigheden
- Relatief goedkoop
Hennep€ 15 tot € 20 per m2- Niet geschikt voor vochtige omstandigheden
Kurk€ 30 tot € 40 per m2- In losse korrelvorm ook toepasbaar in spouwmuren
- Houd ook geluid tegen

Dakgoten

Laat jij je dakbedekking vervangen? Vergeet dan niet ook te vervangen je dakgoten en de regenpijpen. Het is belangrijk dat de dakgoten het water goed afvoeren. Als een dakgoot lek is, beschadigt het water de kozijnen. De dakdekkers zorgen naast een nieuw dak ook voor nieuwe dakgoten en regenpijpen. Bekijk de onderstaande tabel voor prijzen van verschillende soorten dakgoten.

Soort dakgootPrijsindicatie per meterEigenschappen
Zink€ 20 - € 55- Lange levensduur
- Luxe uitstraling
Kunststof€ 25 - €35- Onderhoudsarm
- Diverse kleuren
Koper€ 40 - € 45- Lange levensduur
Aluminium€ 30 - € 55- Slag- en krasvast

Hou je dakgoten en regenpijpen vrij van bladeren en mos. Het regenwater moet makkelijk wegstromen. Dakgoten zijn goed te reinigen met behulp van een stevige ladder, bladblazer en tuinslang. Schoonmaken van dakgoten en regenpijpen is een lastig en gevaarlijk karwei. Besteed het reinigen liever uit. Er zijn genoeg specialisten die dit voor jou doen.

Dakgoot aan dakbedekking

Dakbedekking specialist

Dakbedekking is een karwei voor specialisten. Op grote hoogte werken is gevaarlijk en lastig. Dakdekkers werken veilig, snel en leveren kwaliteit. Bespreek met een dakdekker specialist bij jou in de buurt welke soort dakbedekking en dakisolatie het meest geschikt is voor jouw woning. De dakdekker zal het dak bekleden naar jouw wensen. Zo geniet je jarenlang van een droog dak boven je hoofd.

Ben je op zoek naar een dakdekker en wil je zeker weten dat jij in zee gaat met een goede dakdekker? Vraag dan naar het VEBIDAK lidmaatschap. Dakdekkers die aangesloten zijn bij VEBIDAK, hebben geschoold personeel die werken onder veilige arbeidsomstandigheden. Daarnaast hebben deze dakdekkers oog voor duurzaamheid en het milieu.

Dakbedekking tips

Buren

Vraag je buren of zij ook van plan zijn om hun dak opnieuw te laten bedekken. Door samen met je buren het dak opnieuw te laten bedekken is het mogelijk om een kwantumkorting te krijgen. Dakdekkers kunnen in 1 keer een groter oppervlak bedekken.

Dakdekker specialist

Vraag verschillende dakdekker offertes aan bij dakdekkerspecialisten. Vergelijk naast de prijs ook verwijderkosten van de oude dakbedekking, voorrijkosten, keurmerken, levertijden en de garantietermijn. Dakdekkers vergelijken zorgt ervoor dat jij de beste prijs-kwaliteitverhouding krijgt.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.