Vergelijk dakdekker offertes
Vind dé dakdekker voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Dakbedekking

Dakbedekking

Een nieuw dak is een belangrijke investering. Hierdoor heb je altijd een droog onderkomen. Zorg dan ook altijd voor goed afsluitend en waterdichte dakbedekking. Op deze pagina vind je onder meer informatie over de soorten dakbedekking, prijzen, dakdekkers, dakisolatie en dakgoten.

Wat zijn de dakbedekking prijzen?

Nieuwe dakbedekking hoeft helemaal niet duur te zijn. De dakbedekking prijzen starten vanaf ongeveer € 30 per m². De totaalprijs hangt af van het formaat dak en het soort dakbedekking. Bekijk hieronder de gemiddelde dakbedekking kosten en de levensduur.   

Soort dakbedekkingGemiddelde prijs per m² (incl. btw en plaatsing)
Gemiddelde levensduur
Dakpannen€ 50 - € 80 30 - 80 jaar
Riet€ 160
25 jaar
Leien€ 30 - € 130
30 - 100 jaar
Aluminium€ 75
50 jaar
Koper€ 120
100 jaar
Zink€ 60125 jaar
Groendak€ 30 - 120Verlengt de levensduur met 40 - 50 jaar
Bitumen€ 50 - 90
30 jaar
EPDM€ 70 - € 110
40 jaar
PVC€ 60 - € 100
30 jaar

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Dakbedekking

Wat voor soort dakbedekking is er?

Het soort dakbedekking waar je uit kunt kiezen is afhankelijk van het daksoort dat je hebt.  Voor platte daken zijn er over het algemeen drie soorten te onderscheiden: bitumen, EPDM en PVC. Daarnaast is het ook mogelijk om over deze soorten dakbedekking groendak te laten plaatsen, of zelf witte dakbedekking. Dit is mogelijk voor zowel platte daken als licht hellende daken. Hellende daken worden vaak bedekt met dakpannen, leien, riet of metalen dakbedekking. 

Hellende daken

Dakbedekking voor schuine daken kan bestaan uit verschillende materialen.

Dakpannen

Dakpannen kosten gemiddeld € 60 per m². In Nederland zijn dakpannen de meest voorkomende dakbedekking. Dakpannen gaan gemiddeld 50 jaar mee. De meest gekochte dakpannen zijn keramische dakpannen of betonnen dakpannen. Voor de meeste dakpannen geldt dat dakpannen gelegd kunnen worden vanaf een helling van minimaal 25 graden.

  • Keramische dakpannen: een keramische dakpan is gemaakt van klei dat op hoge temperatuur is gebakken. Keramische dakpannen zijn verkrijgbaar in veel verschillende kleuren. Laat je keramische dakpannen leggen, dan gaan ze wel 50 tot 100 jaar mee.
  • Betonnen dakpannen: betonnen dakpannen bestaan uit uitgehard cement. Dakpannen van beton zijn goedkoper dan keramische dakpannen. Daar staat tegenover dat een betonnen dakpan ongeveer 30 jaar meegaat.

Je kunt er ook voor kiezen om dakplaten te laten plaatsen. Dakplaten worden veel toegepast als tuinhuis dakbedekking of dakbedekking voor een overkapping.

Rieten dakbedekking

Deze daken kosten gemiddeld € 90 per m², inclusief plaatsing door een rietdekkersbedrijf. Een rieten dak geeft jouw huis een luxe en authentieke uitstraling. Deze daken zijn niet geschikt voor elk huis. Om lang van jouw rieten dak te genieten moet het dak minimaal in een helling staan van 45 graden. Het regenwater kan zo makkelijk van het dak glijden. Dit voorkomt dat het riet gaat rotten.

Leien dakbedekking

Leien dakbedekking is een populaire soort dakbedekking. Je hebt hierbij vaak de keuze uit natuurleien of kunstleien. 

  • Natuurleien: deze soort leien is gemaakt van natuursteen en heeft daardoor een natuurlijke uitstraling. Het is de duurste soort leien, maar heeft ook een erg lange levensduur van 80 tot 100 jaar. Gemiddeld kost natuurleien € 110 tot € 130 per m²
  • Kunstleien: een goedkopere variant is kunstleien. De prijs ligt ongeveer tussen de € 65 en € 85 per m². Kunstleien zijn goedkoper doordat ze in een fabriek worden gemaakt van kunststofvezels en portlandcement. De levensduur is ongeveer 30 jaar. 

Metalen dakbedekking

Metalen dakbedekking heeft een lange levensduur en is onderhoudsvrij. Het metaal geeft jouw woning een strakke en moderne uitstraling.

  • Aluminium dakbedekking: deze dakbedekking kost gemiddeld € 75 per m². Een aluminium dakbedekking heeft een gemiddelde levensduur van 50 jaar. Aluminium heeft een moderne uitstraling. Het is tevens mogelijk om dit dak door te trekken langs de gevel. Een aluminium dak laat zich in veel verschillende modellen vormen.
  • Koperen dakbedekking: voor deze dakbedekking betaal je gemiddeld € 120 per m². Koper gaat gemiddeld wel 100 jaar mee. Bij het plaatsen van de koperen dakbedekking heeft het koper een glanzende kleur. Na enkele jaren krijgt het koper een groene kleur.
  • Zinken dakbedekking: zinken dakbedekking kost gemiddeld € 60 per m². Een zinken dak heeft een levensduur van wel 125 jaar. Een zinken dak heeft bij plaatsing een glans. Na verloop van tijd krijgt het metaal een matte, zilvergrijze kleur.

Platte daken

Een plat dak heeft het zwaar te verduren tijdens een regenbui. Het regenwater rolt niet van het dak af. Dakbedekking op een plat dak gaat vaak minder lang mee dan dakbedekking op een schuin dak, omdat deze beter bestand zijn tegen regenwater. 

Bitumen dakbedekking

In Nederland is bitumen dakbedekking de meest voorkomende vorm dakbedekking op platte daken. De prijs van bitumen dakbedekking per m2 liggen gemiddeld op € 45 per m². Dakbedekking van bitumen gaat gemiddeld 20 jaar mee. Het bestaat uit aardolie. Specialisten rollen bitumen uit over het dak. Door middel van branders hecht bitumen aan het dak. Bitumen kan ook als vloeibare dakbedekking worden aangelegd.

EPDM dakbedekking

EPDM dakbedekking kost gemiddeld € 45 per m². Het is een rubberen dakbedekking met een gemiddelde levensduur van 40 jaar. Het materiaal is erg elastisch. Door de elasticiteit kan EPDM makkelijk hoeken en randen afdichten. Het is daarnaast goed bestand tegen zonnestraling. EPDM wordt ook veel toegepast als schuur dakbedekking.

PVC dakbedekking

 Dit kost gemiddeld € 55 per m². Deze vorm van dakbedekking wordt ook wel kunststof dakbedekking genoemd. Het is zeer geschikt voor plaatsing op platte daken of daken die licht hellen. Dakbedekking van PVC gaat gemiddeld 40 jaar mee. PVC is een duurzame vorm van dakbedekking, het is namelijk herbruikbaar. Bij een dakbedekking van PVC heb je bovendien de keuze uit veel verschillende soorten kleuren.

Groendak

Groene dakbedekking kost gemiddeld € 30 tot € 130 per m². Een groendak brengt de natuur dichterbij en verlengt de levensduur van de dakbedekking met wel 40 tot 50 jaar. Groene dakbedekking heeft namelijk een ondergrond van EPDM of bitumen nodig. Daarnaast mag de hellingshoek niet groter zijn dan 45 graden. Het groen bestaat uit mos, vetplantjes of siergras. Groene dakbedekking is helaas niet geschikt voor plaatsing op golfplaten, kunststof, zink of dakpannen.

Bitumen dakbedekking

Dakisolatie

Een goed geïsoleerd dak zorgt voor een lagere energierekening. Een slecht geïsoleerd dak verliest tot wel 30% aan warmte in huis, doordat de warme lucht opstijgt. Het is dus belangrijk dat jouw dak de warmte vasthoudt. Laat jij een nieuw dak plaatsen of ga je voor nieuwe dakbedekking? Dan is dit hét moment om dakisolatie te plaatsen. 

Dakisolatie kost gemiddeld tussen de € 50 en € 80 per m². Combineer deze isolatiemaatregel met een andere isolatiemaatregel, warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op het warmtenet om in aanmerking te komen voor een subsidie. Bekijk de website van de Rijksoverheid om te zien of je de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing kunt aanvragen. Voor dakisolatie kan je een subsidie van € 30 per m² ontvangen.

Dakisolatie binnenkant

De goedkoopste optie van dakisolatie is isoleren via de binnenkant. Dakisolatie via de binnenkant kost € 60 tot € 80 per m². Rotswol en glaswol zijn veel gebruikte isolatiematerialen.

Dakisolatie buitenkant

Dakisolatie via de buitenkant is de beste optie. Isolatie via de buitenkant kost gemiddeld € 70 tot € 90, afhankelijk van het type dak. Door je woning te isoleren aan de buitenkant, bespaar je ruimte aan de binnenkant en houd je de warmte vast. Laat jouw dak isoleren terwijl je nieuwe dakbedekking laat plaatsen. Zo bespaar je tijd en geld.

Isolatie zoldervloer

Gebruik jij je zolder niet tot nauwelijks? En hoeft de zolder dus niet verwarmd te worden? Laat dan de zoldervloer isoleren. Zoldervloerisolatie is relatief goedkoop. Gemiddeld kost een zoldervloer isoleren € 30 tot € 40 per m². Voor vloeren is het isolatiemateriaal glaswol of drukvaste isolatieplaten geschikt.

Milieuvriendelijk isolatiemateriaal

Milieuvriendelijk isolatiemateriaal komt steeds meer voor. Schapenwol, houtwol, papiervlokken, hennep en kurk zijn goede isolatoren die recyclebaar zijn. De milieuvriendelijke isolatiematerialen bevatten geen schadelijke en irriterende stoffen.

Vraag aan de vakspecialist welke manier van dakisolatie het meest geschikt is voor je woning.

Dakbeschot

Het dakbeschot van je dak zorgt voor isolatie van het dak en ondersteunt de dakbedekking. Als je nieuwe dakbedekking wil laten plaatsen en/of je dak wil laten isoleren, is het belangrijk om hierin ook het dakbeschot te plaatsen of vervangen.

Dakgoot

Vergeet niet je regenpijpen en dakgoten na te kijken. Het is belangrijk dat de dakgoten het water goed afvoeren. Als een dakgoot lek is, beschadigt het water de kozijnen. De dakdekkers zorgen naast een nieuw dak ook voor nieuwe dakgoten en regenpijpen. Bekijk de onderstaande tabel voor prijzen van verschillende soorten dakgoten.

Soort dakgootPrijsindicatie per meterEigenschappen
Zink€ 20 - € 55- Lange levensduur
- Luxe uitstraling
Kunststof€ 25 - €35- Onderhoudsarm
- Diverse kleuren
Koper€ 40 - € 45- Lange levensduur
Aluminium€ 30 - € 55- Slag- en krasvast

Hou je dakgoten en regenpijpen vrij van bladeren en mos. Het regenwater moet makkelijk wegstromen. Dakgoten zijn goed te reinigen met behulp van een stevige ladder, bladblazer en tuinslang. Schoonmaken van dakgoten en regenpijpen is een lastig en gevaarlijk karwei. Besteed het reinigen liever uit. Er zijn genoeg vakspecialisten die dit voor jou kunnen doen. 

Dakgoot aan dakbedekking

Dakonderhoud

Dakbedekking moet onderhouden worden. Bepaald dakonderhoud kun je zelf uitvoeren, maar voor bepaalde projecten heb je een dakdekker nodig. Het dak af en toe schoonmaken en bladeren verwijderen kun je soms zelf, als het het geen probleem vindt om op hoogte te werken. Een dakrenovatie, of een dakreparatie, daar is wel een dakdekker voor nodig. Ook is het slim om je dakdekker eens in de zoveel tijd je dak te laten controleren op schade. Zo voorkom je hoge dakreparatie kosten.

Hoe vind je de juiste dakdekker?

Dakbedekking is een project voor vakspecialisten. Op grote hoogte werken is gevaarlijk en lastig. Dakdekkers werken veilig, snel en leveren kwaliteit. Bespreek met een vakspecialist bij jou in de buurt welke soort dakbedekking en dakisolatie het meest geschikt is voor jouw woning. De dakdekker zal het dak bekleden naar jouw wensen. Zo geniet je jarenlang van een droog dak boven je hoofd.

Ben je op zoek naar een dakdekker en wil je zeker weten dat jij in zee gaat met een goede dakdekker? Dan kun je letten op een aantal keurmerken. Een van de belangrijkste is het KOMO keurmerk. Dit keurmerk toont de kwaliteit van een dakdekker aan. Verder zijn er ook nog keurmerken voor specifieke materialen zoals Dakmerk voor kunststof daken. 

Daarnaast kun je ook vragen naar naar het VEBIDAK lidmaatschap. Dakdekkers die aangesloten zijn bij VEBIDAK, hebben geschoold personeel die werken onder veilige arbeidsomstandigheden. Daarnaast hebben deze dakdekkers oog voor duurzaamheid en het milieu.

Tips voor het inschakelen van een dakdekker

Buren

Vraag je buren of zij ook van plan zijn om hun dak opnieuw te laten bedekken. Door samen met je buren het dak opnieuw te laten bedekken is het mogelijk om een kwantumkorting te krijgen. Dakdekkers kunnen in 1 keer een groter oppervlak bedekken.

Dakdekker specialist

Vraag verschillende dakdekker offertes aan bij dakdekkerspecialisten. Vergelijk naast de prijs ook verwijderkosten van de oude dakbedekking, voorrijkosten, keurmerken, levertijden en de garantietermijn. Dakdekkers vergelijken zorgt ervoor dat jij de beste prijs-kwaliteitverhouding krijgt.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden