Vergelijk dakdekker offertes
Vind dé dakdekker voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Dakbedekking Witte dakbedekking

Witte dakbedekking

Witte dakbedekking reflecteert de warmte van de zon, terwijl traditionele zwarte dakbedekking deze warmte juist absorbeert. Dakbedekking in het wit zorgt daarom in de warme zomermaanden voor een aanzienlijke energiebesparing, doordat airco’s niet of veel minder hard hoeven te werken. Daardoor neemt de populariteit van witte EPDM-dakbedekking en witte bitumen dakbedekking snel toe. Bovendien zijn witte daken een duurzame keuze en gaan ze tientallen jaren mee. Dat levert je dus ook op de lange termijn een mooie kostenbesparing op! Hier lees je alles over witte dakbedekking: de voor- en nadelen, kosten voor verschillende dakbedekking materialen en verschillende materialen.

Inhoudsopgave

Wat kost witte dakbedekking?

Witte daken zijn wel wat duurder dan traditionele zwarte dakbedekking, omdat het productieproces van dakbedekking wit meer kost en het installeren behoedzamer gebeurt. Dakdekkers nemen extra tijd om te voorkomen dat het gecoate witte oppervlak niet beschadigt of vuil wordt. Desondanks bespaar je na installatie van witte bitumen dakbedekking tot wel 20 procent op je energiekosten voor koeling en geniet je van een unieke stijlvolle uitstraling van je dak.

WerkzaamhedenPrijs per m² (incl. arbeidskosten en btw)
Witte bitumen dakbedekking€ 86
Witte EPDM dakbedekking€ 90
Wit pvc€ 95
Wit TPO€ 95
Witte dakverf€ 56
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

De beste soort dakbedekking in het wit

Overweeg je om witte dakbedekking te plaatsen op je bestaande of nieuwe dak? Dan heb je verschillende materialen om uit te kiezen. Wanneer je al een zwart dak hebt, ligt het voor de hand om te kiezen voor overschilderen van je bestaande dakbedekking. Toch is het beter om voor witte bitumen dakbedekking te kiezen. Wit bitumen is in de fabriek namelijk al voorzien van een optimaal presterende witte toplaag.

Maar bitumen is niet je enige optie. Ook witte EPDM dakbedekking en pvc zijn populaire materiaalkeuzes. Het mooie van kunststof dakbedekking is dat het heel duurzaam is en dat het weinig onderhoud vereist. Dit betekent dat reparaties zeldzaam zijn en dat het dak lang meegaat. Net als bij witte bitumen dakbedekking, worden witte EPDM dakbedekking en witte pvc-dakbedekking in de fabriek al voorzien van een witte coating. Bovendien weerkaatst EPDM of pvc zonlicht nog een stuk beter dan witte bitumen dakbedekking.

witte dakbedekking

Verschillende materialen witte dakbedekking

Er bestaan veel verschillende materialen dakbedekking wit, waarvan we de keuze in verschillende soorten dakbedekkingen graag wat verder toelichten. Hier zijn een aantal van de meest gebruikte materialen voor witte daken:

Wit pvc of TPO

Dit is een soort PVC dakbedekking dat erg goed is in het terugkaatsen van zonlicht. Het is ook heel sterk en bestand tegen alle weersinvloeden. Wit TPO is een ander soort kunststof dat vaak voor daken wordt gebruikt. Ook TPO weerkaatst veel zonlicht.

Normaal liggen de prijzen van PVC dakbedekking rond de € 50 per m2. Voor witte pvc dakbedekking liggen de prijzen ongeveer op € 95 per m2.

Witte EPDM dakbedekking

EPDM dakbedekking is eigenlijk een soort rubber. Hoewel de meeste rubberdaken zwart van kleur zijn, is de witte variant sterk in opkomst. De reflectiewaarde van witte EPDM dakbedekking is zeer goed.

Traditionele EPDM dakbedekking kosten liggen rond de € 50 per m2. Witte EPDM dakbedekking kost gemiddeld iets meer, namelijk € 90 per m2.

Witte bitumen dakbedekking

Bitumen dakbedekking is een materiaal dat je op veel daken in Nederland ziet. Hoewel het traditioneel meestal zwart is, ontdekken steeds meer mensen de voordelen van witte bitumen dakbedekking. Dit type dakbedekking wordt in de fabriek voorzien van een speciale witte coating.

De traditionele bitumen dakbedekking prijs per m2 ligt tussen de € 50 en € 90. Voor witte bitumen dakbedekking ben je ongeveer € 86 kwijt per m2.

Witte dakverf

Heb je al een zwart dak? Wil je dit verbeteren, maar niet investeren in een compleet nieuw dak? Dan is witte dakverf een optie. Dit is een speciale verf die je op je dak aanbrengt om het zonlicht beter te laten reflecteren. Het witte dakbedekking nadeel hiervan is dat het niet de beste keuze is, zowel wat betreft duurzaamheid als reflectiewaarde.

Welk materiaal voor jouw dak de beste keuze is, hangt af van zaken zoals de helling en totale oppervlakte van je dak, eventueel bestaande dakbedekking, je locatie en het soort gebouw. Overleg altijd met een dakdekker en vraag een offerte aan, voordat je beslist welk materiaal je kiest.

Witte daken verven met witte dakverf

Voordelen van witte daken

Het belangrijkste voordeel van witte dakbedekking is de energiebesparing en het extra leefcomfort dat je ermee realiseert. Door hun hoge reflecterende eigenschappen kaatsen witte daken het zonlicht effectief terug, in plaats van het te absorberen. Dit helpt om de hoeveelheid warmte die het gebouw binnenkomt te verminderen, waardoor je de behoefte aan airconditioning sterk vermindert. Gemiddeld besparen mensen met dakbedekking in het wit meer dan 20 procent op de kosten voor koeling. De temperatuur neemt binnen tot wel 5 graden Celsius af, ten opzichte van traditionele zwarte dakbedekking.

Bovendien verlengen witte daken de levensduur van het dak. Doordat witte dakbedekking de hitte van de zon weerkaatst in plaats van absorbeert, heeft het dak minder last van veroudering en slijtage door hoge temperaturen. Dat scheelt veel onderhoud en dakreparaties, wat je uiteindelijk veel geld bespaart.

Witte dakbedekking nadelen

Toch is er ook een klein nadeel van witte dakbedekking. Het belangrijkste is dat je op zonnige winterdagen juist minder profiteert van de warmte van de zon. Het witte oppervlak blijft zijn werk doen. Je mist op dat moment het effect dat je van een traditioneel zwart bitumen dak zou hebben. Dit witte dakbedekking nadeel is in de praktijk geen groot probleem, want het koelen in de zomer kost veel meer energie dan het stoken op enkele zonnige dagen in de winter.

Een ander wit dakbedekking nadeel is de mogelijke verblinding die het veroorzaakt. De hoge reflectiviteit van het dak zorgt voor een aanzienlijke verhoging van de helderheid, wat sommige mensen in nabijgelegen woningen of andere gebouwen mogelijk als storend ervaren.

Houd er ook rekening mee dat witte daken als nadeel heeft dat het voor het oog sneller vies lijkt dan traditionele dakbedekking. Hoewel je het witte dak bouwkundig in principe niet hoeft te onderhouden, is het schoonmaken een klus waar je misschien niet op zit te wachten. Kies je er echter voor om het vuil erop te laten liggen, dan verminder je de effectiviteit van het witte dak.

Hoe wordt witte dakbedekking geplaatst

De installatie is een proces dat meestal wordt uitgevoerd door professionele dakdekkers, omdat het precisie, speciale tools en kennis van veiligheidsvoorschriften vereist. Het begint met een grondige inspectie, waarna de oude dakbedekking verwijderd wordt, afhankelijk van de toestand ervan en het type nieuwe dakbedekking. Meestal brengen dakdekkers een onderlaag aan, om extra bescherming te bieden tegen water. De dakdekkers rollen de nieuwe dakbedekking vervolgens uitgerold bevestigen het op het dak. Na de installatie werken de dakdekkers het witte dak af en volgt een laatste inspectie.

Benieuwd naar wat een dakdekker kost? Via Homedeal vraag je gratis meerdere dakdekker offertes aan, zodat je de verschillende vakspecialisten, kosten en werkzaamheden met elkaar kunt vergelijken. Vergelijk dakdekkers met elkaar en kies de ideale dakdekker voor jouw witte dak.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Waarom witte dakbedekking?

De belangrijkste reden is dat witte daken het zonlicht terugkaatsen en niet absorberen. Hierdoor blijft de ruimte onder het dak aanzienlijk koeler, vooral in de zomer. Dat helpt om tot wel 20 procent te besparen op energiekosten voor koeling en houdt de temperatuur tot wel 5 graden lager. Vergelijk gratis dakbedekking offertes.

Hoeveel graden scheelt witte dakbedekking?

Witte dakbedekking scheelt voor de binnentemperatuur wel  3℃ tot 5℃. Wanneer de binnentemperatuur daalt met 0,5°C betekent dit gemiddeld 8% minder energieverbruik van de airco. Wanneer je geen gebruik maakt van airco is witte dakbedekking een fijne manier om je huis te verkoelen.

Wat is de levensduur van witte dakbedekking?

De levensduur van dakbedekking wit hangt af van het materiaal. Witte pvc-dakbedekking gaat ongeveer 25 jaar mee. Bitumen heeft een levensduur van ongeveer 30 jaar. Witte EPDM dakbedekking kan ongeveer 40 jaar meegaan. Witte TPO-dakbedekking gaat tot wel 50 jaar mee. Dat is dus in ieder geval geen witte dakbedekking nadeel.

Wat kost dakbedekking wit?

Dit type dakbedekking is iets duurder dan de traditionele zwarte variant, omdat er in de fabriek een witte coating aan het materiaal wordt toegevoegd. Houd rekening met kosten tussen 60 en 95 euro per m2 voor een plat dak. Bij een gemiddelde dakoppervlakte van 25 vierkante meter, zoals bij een uitbouw of garage, komen de totale kosten daarmee uit op 1500 tot 2400 euro, inclusief btw en plaatsing.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden