Vergelijk dakdekker offertes
Vind dé dakdekker voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Dakbedekking Dakpannen coaten

Dakpannen coaten

Je wilt natuurlijk dat je dak zo lang mogelijk meegaat. Door je dakpannen te coaten verleng je de levensduur van je dakpannen. Zo hoef je het dak minder snel te vervangen en heeft het exterieur van je woning een opfrisbeurt gehad. Wat zijn dakpannen coating voordelen en nadelen en wat gaat dakpannen coaten kosten? Hier ontdek je de antwoorden.

Inhoudsopgave

Wat kost dakpannen coaten?

Ideaal, je dakpannen coaten, maar wat gaat dit kosten? Je hebt de keuze tussen dakpannen coaten en impregneren. Bij een dakpannen coating geef je het dak meteen een frisse kleur. Een impregneerlaag is juist doorzichtig, maar daardoor ook voordeliger. Dakpannen reinigen en coaten is een gebruikelijke combinatie. De coating hecht zich namelijk het beste aan schone dakpannen. Dit is wat dakpannen coaten kan kosten:

WerkzaamhedenKosten per m²
Dakpannen reinigen€ 5 - € 15 per m²
Dakpannen coaten€ 10 - € 20 per m²
Dakpannen impregneren€ 7 - € 12 per m²
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Voor een compleet gereinigd en gecoat dak betaal je dus € 15 tot € 35 per m². Kies je voor impregnatie? Dan ben je gemiddeld € 12 tot € 27 per m² kwijt.

Wil je een ander type dakbedekking onderhouden? Bekijk dan de prijzen voor dakonderhoud per type dakbedekking.

Dakpannen coaten of impregneren?

Een dakpannen coating is de beste manier om je dak compleet te transformeren. Je oude dakpannen krijgen niet alleen een mooie beschermlaag, want je geeft ze ook een frisse kleur. Kies uit verschillende tinten, van zwart tot antraciet of rood.

Heb je juist mooie dakpannen die precies de ideale uitstraling hebben? Dan wil je deze niet met kleur behandelen. De dakpannen impregneren is dan voldoende. Dit gebeurt met een doorzichtig middel, waardoor de dakpannen hun eigen kleur niet verliezen.

Wat zijn de voordelen van dakpannen reinigen en coaten?

Je dakpannen hebben een belangrijke functie. Dakbedekking houdt namelijk vocht buiten en heeft een isolerende werking. Waarom zou je je dakpannen coaten? Je geniet dan van de volgende voordelen:

 • Je geeft je dak een tweede leven, zonder nieuwe dakpannen te hoeven kopen.
 • Verander de uitstraling van het dak door een gekleurde coating uit te kiezen.
 • De dakpannen zijn minder gevoelig voor algen en mossen.
 • Je beschermt je dak tegen schade door vorst.
 • De kleur van het dak vervaagt minder snel.
 • Vuil hecht zich moeilijker aan de dakpannen.
 • Je dakpannen hebben een langere levensduur.

Heeft dakpannen coaten nadelen?

De voordelen zijn duidelijk, maar heeft je dakpannen coaten ook nadelen? Er zijn een paar minpunten om rekening mee te houden:

 • Dakpannen reinigen en coaten is duurder dan enkel impregneren.
 • De coating kan beschadigen wanneer je de dakpannen gaat verschuiven.
 • Gemiddeld heeft een dakpannen coating een levensduur van maximaal 10 jaar.

Je dakpannen coaten heeft nadelen, maar vergelijk deze nadelen met het alternatief. Wat dakpannen coaten zal kosten is niets in vergelijking met het vervangen van alle dakpannen. Zelfs wanneer je het proces na 10 jaar moet herhalen ben je vaak nog voordeliger uit.

Dakpannen coaten

Kunnen alle soorten dakpannen worden gecoat?

Niet alle soorten dakpannen kunnen worden gecoat. Een dakcoating is mogelijk voor betonnen en gebakken dakpannen, maar bij geglazuurde dakpannen dit niet het geval. Vraag daarom altijd eerst een dakdekker offerte op om te mogelijkheden voor jouw dakpannen te bespreken met een vakspecialist.

Hoe worden je dakpannen gecoat?

De dakpannen coating wordt aangebracht door vakspecialisten. Zij hebben de materialen bij de hand om de coating op een goede en veilige manier aan te brengen. Doe dit dus vooral niet zelf. Door het zelf te doen levert je dakpannen coaten meer nadelen dan voordelen op. Een professioneel bedrijf voert deze klus in vier stappen uit.

Dakpannen reinigen

Mos, algen en vuil: ze verzamelen zich graag op je dak. Het is belangrijk om een schone ondergrond te hebben voor een dakpannen coating. Met behulp van een hogedrukspuit maakt het bedrijf de dakpannen schoon. Je hoeft je geen zorgen te maken over opspattend vuil, want alle restjes worden opgeruimd.

Dakpannen desinfecteren

Zelfs wanneer de dakpannen op het oog schoon lijken, kunnen er nog schimmels en algen achterblijven. Daarom hoort desinfecteren er ook bij wanneer je je dakpannen gaat reinigen en coaten. Een speciaal desinfectiemiddel wordt over de dakpannen gespoten. Deze verwijdert de laatste restjes vuil en voorkomt de groei van nieuwe schimmels en algen.

Afplakken

Je dakpannen coaten heeft nadelen, waaronder het feit dat de coat als een spray wordt aangebracht. Daardoor kan de coating ook op je zonnepanelen, ramen en dakkapel terechtkomen. Gelukkig is dat te voorkomen door deze onderdelen af te plakken. Dankzij speciale folie en tape komt de dakpannen coating niet op de rest van je huis terecht.

Dakpannen coaten

Nu is het tijd voor de dakpannen coating. Met een speciale verfspuit brengt het bedrijf de coating in een egale laag over je dakpannen aan. Deze blijven dus gewoon op het dak liggen. Is de eerste laag droog, dan is het tijd voor een tweede laag. Hierbij slaat het bedrijf geen plek over, van de randen van het dak tot de nok.

Dakpannen reinigen en coaten: tips

Ga je je dakpannen coaten? Houd dan rekening met deze tips:

 1. Laat de dakpannen eerst professioneel reinigen voor de beste hechting.
 2. Wil je ook zonnepanelen installeren? Laat dan eerst de dakpannen coaten en plaats daarna pas de zonnepanelen.
 3. Kies voor een coating met kleur om de dakpannen een frisse uitstraling te geven.
 4. Laat je nieuwe dak meteen coaten om schade te voorkomen. Zo gaat je dak langer mee en voorkom je extra kosten in de toekomst.

Laat je dakpannen coaten door een vakspecialist

Nieuwgierig naar de mogelijkheden om jouw dakpannen te laten coaten? Bij Homedeal vergelijk je dakdekkers en de mogelijkheden. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan, krijg een overzicht van de kosten van dekkers en bekijk wat de beste optie is voor jouw project.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat kost dakpannen laten coaten?

Wat dakpannen coaten gaat kosten is afhankelijk van de opties die je kiest. Zo zal dakpannen coaten meer kosten dan impregneren. Voor de eerste optie betaal je € 10 tot € 20 per m², terwijl impregneren € 7 tot € 12 per m² kost. Denk niet alleen aan wat dakpannen coaten gaat kosten. Het reinigen kost ook nog € 5 tot € 15 per m². Vraag gratis dakdekker offertes aan om de kosten te vergelijken.

Hoe coat je dakpannen?

Een vakspecialist zal eerst je dakpannen grondig reinigen en desinfecteren. Hierna brengen zij de coating met een verfspuit aan. Dat gebeurt in twee lagen, voor de beste dekking en bescherming.

Hoelang gaat een dakcoating mee?

Gemiddeld gaat een coating 10 jaar mee. Na deze periode is het mogelijk om opnieuw je dakpannen te reinigen en coaten.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden