Vergelijk dakdekker offertes
Vind dé dakdekker voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Dakbedekking Dakgootbescherming

Dakgootbescherming

Dakgootbescherming is voor veel woningeigenaren een ondergeschoven kindje. Überhaupt besteden veel woningeigenaren weinig tijd en moeite aan het schoonmaken en onderhouden van hun dakgoot. Juist voor woningeigenaren die geen omkijken willen hebben naar hun dakgoot kan dakgootbescherming uitkomst bieden. Daarom lees je op deze pagina alles over dit onderwerp.

Hoe werkt dakgootbescherming?

Het is van groot belang dat uw dakgoot niet verstopt raakt. Een verstopte dakgoot kan namelijk leiden tot lekkages en wateroverlast. Daarom wordt aan woningeigenaren aangeraden om ten minste een keer per jaar hun dakgoot schoon te maken. Dit kan je het beste in het voor- of najaar doen door op een ladder te gaan staan en het vuil uit de dakgoot te scheppen. Er zijn echter huizen waar het niet voldoende is om dit een keer per jaar te doen. Dit is bijvoorbeeld het geval als er veel bomen in de nabijheid van het huis staan. De bladeren van deze bomen komen op het dak en in de dakgoot terecht waardoor de dakgoot gemakkelijk verstopt kan raken. Dit kan weer zorgen voor een slechte waterafvoer, wat je dak en dakbedekking kan beschadigen.

Niet alleen voor huizen in de nabijheid van veel bomen kan dakgootbescherming uitkomst bieden. Ook als je niet jaarlijks de ladder wilt betreden kan het beschermen van je dakgoot een oplossing zijn. De bescherming wordt namelijk in de dakgoot geplaatst zodat er geen bladeren en plantenresten in de goot kunnen komen. De twee belangrijkste soorten bescherming van je dakgoot zijn:

 • Gootdrain
  De gootdrain is een rond gaas van metaal of kunststof met een opening aan de onderzijde. Deze plaats je over de volle breedte direct in je dakgoot. Het gaas is zowel geschikt voor platte als ronde dakgoten en kan je gemakkelijk op maat knippen. Bij het plaatsen druk je het gaas in. Op het moment dat je het gaas loslaat klemt het zichzelf vast in je dakgoot. Plaats de gootdrain in een schone dakgoot.
 • Dakgoot egel
  Ook een dakgoot egel plaats je over de volle breedte direct in je dakgoot. De dakgoot egel is een ijzerdraad waar kunststof aan is bevestigd. Hierdoor ziet de dakgoot egel er in feite uit als een lange borstel of als de stekels van een egel. De dakgoot egel kan je in ieder soort dakgoot plaatsen.

Een gootdrain en dakgoot egel werken nagenoeg hetzelfde. Doordat de dakgoot egel en gootdrain zich in de dakgoot bevinden kunnen zich geen plantenresten ophopen in je dakgoot. De plantenresten blijven op de gootdrain of dakgoot egel liggen. Als deze plantenresten gedroogd zijn zullen ze vanzelf wegwaaien. Hierdoor heb je dus geen last meer van plantenresten in je dakgoot. Dit heeft als voordelen dat je niet meer jaarlijks de ladder op hoeft om de dakgoot schoon te maken.

Dakgootbescherming in de regen

De kosten van dakgootbescherming

Zowel de gootdrain als de dakgoot egel kan je gemakkelijk zelf plaatsen. Hierdoor heb je uitsluitend te maken met materiaalkosten. In onderstaande tabel zijn de kosten van bescherming van je dakgoot weergegeven per strekkende meter:

Type dakgootbeschermingKosten
Dakgoot egelVanaf € 5
GootdrainVanaf € 6
Kosten dakdekker€ 35 en € 60 per uur
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Bovenstaande dakgootbescherming prijzen zijn exclusief dakdekker kosten. Een dakdekker kost ongeveer € 35 en € 60 per uur. Door een dakdekker in te schakelen heb je wel de zekerheid dat de dakgootbescherming goed wordt geplaatst. Daarnaast kun je gelijk je dakgoot laten schoonmaken, repareren of de dakgoot vervangen indien deze schade heeft.

Voordelen dakgootbescherming

Dakgootbescherming heeft verschillende voordelen:

 • Makkelijk te plaatsen
  Dakgootbescherming is eenvoudig te plaatsen. Allereerst maak je een keuze tussen een gootdrain of een dakgoot egel. Deze maak je op de grond op maat en hierna plaats je deze in de dakgoot. De bescherming heeft geen bevestiging nodig: de gootdrain klemt zichzelf vast en een op maat gemaakte dakgoot egel zal niet verschuiven.
 • Geen last meer van plantenresten in de dakgoot
  Het belangrijkste voordeel is vanzelfsprekend dat er geen vuiligheid meer in je dakgoot komt. Hierdoor heb je geen kans meer op mogelijke verstoppingen en lekkages.
 • Niet meer jaarlijks de dakgoot schoonmaken
  Doordat je dakgoot schoon blijft hoef je ook niet meer jaarlijks de ladder te beklimmen om je dakgoot schoon te maken.
 • Weert ongedierte
  Bijkomend voordeel is dat je ongedierte in je dakgoot voorkomt. Of dit nu marters of vogels zijn: deze dieren zullen je dakgoot mijden op het moment dat er een gootdrain of dakgoot egel is geplaatst.

Dakgootbescherming offertes

Het plaatsen van dakgootbescherming kan je zelf doen. Dit doe je door de gootdrain of dakgoot egel aan te schaffen en in de dakgoot te plaatsen. Aandachtspunten hierbij zijn dat je veilig werkt en dat de bescherming goed op maat wordt gemaakt. Ondanks dat het plaatsen van dakgootbescherming relatief eenvoudig is, is het goed voor te stellen dat je deze klus liever door een vakspecialist laat uitvoeren. Zo hoef jij niet zelf de ladder op om de bescherming te plaatsen en zo weet je zeker dat de bescherming vakkundig wordt geplaatst. Via Homedeal kan je dakdekker offertes opvragen van diverse deskundige vakspecialisten die zijn gespecialiseerd in het plaatsen van bescherming in je dakgoot.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat is een dakgoot egel?

Een dakgoot egel is een constructie van ijzerdraad waar kunststofvezels doorheen zijn geregen. De dakgoot egel plaats je direct in de dakgoot, waardoor het lijkt alsof er een borstel in je dakgoot ligt. Deze dakgoot egel voorkomt dat er vervuiling in je dakgoot komt. Hierdoor is de kans op verstoppingen kleiner en stroomt het hemelwater beter weg.

Hoe vaak moeten dakgoten vervangen worden?

Wanneer een dakgoot vervangen moet worden is afhankelijk van een aantal factoren. Denk hierbij aan het soort dakgoot, het materiaal van de dakgoot, het gevoerde onderhoud en omgevingsfactoren zoals de aanwezigheid van bomen in de nabije omgeving. Stelregel is dat een dakgoot van zink zeker 30 jaar meegaat.

Hoeveel afschot moet een dakgoot hebben?

Vuistregel is dat een dakgoot per strekkende meter 3 millimeter afschot moet hebben. Bij een dakgoot van 5 meter breed moet het afschot dus 15 millimeter zijn. Dit afschot voorkomt dat er water in je dakgoot blijft staan na een regenbui.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden