Vergelijk dakdekker offertes
Vind dé dakdekker voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Dakbedekking Bitumen dakbedekking

Bitumen dakbedekking

Benieuwd naar bitumen dakbedekking, ook wel dakleer genoemd? Als jij je platte dak binnenkort van een nieuwe beschermlaag wil voorzien, dan kan bitumen dakbedekking een goede keuze zijn. Wat is de levensduur van dakleer, wat zijn de kosten en welke verschillende soorten zijn er allemaal? Hier ontdek je alles wat je wilt weten, inclusief de gemiddelde prijs van bitumen dakbedekking per m2.

Wat is bitumen dakbedekking? 

Bitumen, oftewel dakleer, is een vorm van dakbedekking die in Nederland al tientallen jaren veelal gebruikt wordt op platte daken. Bitumen wordt ook wel bitumineuze dakbedekking of dakleer genoemd. Het is een materiaal gemaakt uit aardolie wat voorheen werd gecombineerd met glasvlies. Aangezien die combinatie ervoor zorgde dat de dakbedekking niet uv-bestendig was wordt er tegenwoordig vaak kunststof aan toegevoegd. In de meeste gevallen is dit APP of SBS. 

Bitumen dakbedekking kost over het algemeen minder dan andere soorten dakbedekking, maar gaat daarentegen ook weer minder lang mee. De levensduur is ongeveer 30 jaar. 

Dakbedekking van bitumen wordt standaard geleverd in het zwart, maar je kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld rood, bruin of wit. De kleur van dakleer bepaald niet alleen het uiterlijk van je woning, maar heeft ook invloed op de temperatuur van je dak. Witte dakbedekking reflecteert het zonlicht, waardoor het dak koeler blijft op warme dagen. Terwijl zwarte bitumineuze dakbedekking juist erg warm wordt op hete dagen.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Wat kost bitumen dakbedekking?

De prijs van bitumen dakbedekking per m2 is een van de bekendste voordelen van dit materiaal. Je betaalt relatief weinig materiaalkosten en ook het leggen van het dak neemt weinig tijd in beslag. Dat houdt de arbeidskosten ook beperkt. SBS bitumen kost ongeveer € 50 – € 55 per m2 en APP bitumen kost gemiddeld € 48 – € 53 per m2. Als je oude dakbedekking van bitumen wil laten verwijderen kost dit zo’n € 40 per m2. Wil je dus je oude bitumen dakbedekking laten verwijderen en meteen een nieuwe laag aan laten brengen? Houd dan rekening met een prijs van ongeveer € 90 per m2. Hieronder zie je de prijzen nogmaals in een overzicht:

Soorten bitumen APP bitumenSBS bitumen
Gemiddelde prijs per m² (incl. arbeidskosten en btw) € 48 – € 53€ 50 – € 55
LevensduurOngeveer 30 jaarOngeveer 30 jaar
Voordelen– Goed bestand tegen UV-straling
– Onderhoudsarm
– Eenvoudig te repareren
– Sterke hechtkracht aan de ondergrond
– Elasticiteit zorgt ervoor dat het onderliggende materiaal door temperatuurschommelingen kan groeien en krimpen
– Eenvoudig te repareren
Nadelen– Kwetsbaar voor wortelgroei en onkruid– Bij een hoge UV-straling wordt het materiaal poreus, daardoor is grind nodig ter bescherming
– Kwetsbaar voor wortelgroei en onkruid

De verschillende soorten dakbedekking met bitumen

Wil je meer weten over de prijs of levensduur van dakleer, dan is het goed om te weten welke soorten er zijn. Tegenwoordig werken professionals met twee soorten bitumen dakbedekking: SBS bitumen en APP bitumen. Beide soorten hebben hun eigen voor- en nadelen.

SBS bitumen

Aan deze soort dakleer is een speciale rubberachtige stof toegevoegd. Dit zorgt ervoor dat de bitumen dakbedekking elastischer is. Dat komt goed uit bij ondergronden die krimpen of uitzetten bij temperatuurverschillen, zoals hout. De dakbedekking beweegt met het onderliggende materiaal mee. Daarom heeft deze bitumen dakbedekking een levensduur die net wat hoger ligt. Een nadeel is dat de rubberachtige toevoeging voor een slechtere bescherming tegen uv-stralen zorgt. Dit vang je op door een beschermende laag leislag over het dakleer te laten leggen.

APP bitumen

Heb je een dak dat amper uitzet of krimpt bij temperatuurschommelingen? Dan is APP bitumen een betere keuze. Zelfs zonder een beschermende leislag heeft deze bitumen dakbedekking een levensduur waar je tevreden mee mag zijn. Het materiaal is minder flexibel, maar wel beter bestand tegen uv-stralen en extreme weersomstandigheden. Dat geeft dit dakleer een levensduur die uitstekend is. Doordat je niet voor een extra beschermende laag hoeft te betalen, is deze vorm van bitumen ook wat goedkoper.

Eigenschappen van bitumen dakbedekking

Bitumen dakbedekking heeft verschillende eigenschappen die het een populair materiaal maken voor het bedekken van daken. Hier zijn enkele van de belangrijkste eigenschappen van bitumen dakbedekking:

 1. Waterdichtheid: Bitumen is een waterdicht materiaal en beschermt het dak tegen waterinfiltratie. Het vormt een efficiënte barrière tegen regen, smeltwater en vocht.
 2. Duurzaamheid: Bitumen dakbedekking is duurzaam en bestand tegen verschillende weersomstandigheden, zoals extreme hitte, kou, wind en UV-straling. Het kan lang meegaan en vereist minimaal onderhoud.
 3. Flexibiliteit: Bitumen is flexibel bij zowel hoge als lage temperaturen, waardoor het bestand is tegen thermische uitzetting en samentrekking van het dak. Dit helpt scheuren en lekkages te voorkomen.
 4. Eenvoudige installatie: Bitumen dakbedekking is relatief eenvoudig te installeren. Het kan worden aangebracht met behulp van verschillende methoden, waaronder smelten, lijmen of mechanisch bevestigen. Bitumen kan ook worden aangebracht als vloeibare dakbedekking.
 5. Kosten-effectief: Bitumen dakbedekking is over het algemeen betaalbaar in vergelijking met andere soorten dakbedekkingsmaterialen. Het biedt een goede prijs-kwaliteitverhouding en kan de levensduur van het dak verlengen.
 6. Brandwerendheid: Bitumen is van nature brandvertragend en biedt een zekere mate van bescherming tegen vuur. Dit kan helpen om de verspreiding van brand op het dak te voorkomen.
 7. Geluidsisolatie: Bitumen dakbedekking heeft ook enige geluidsisolerende eigenschappen, waardoor het geluid van regen of hagel op het dak kan verminderen.

Het is belangrijk op te merken dat bitumen dakbedekking verschillende vormen kan aannemen, zoals rollen, platen of shingles, en dat de eigenschappen en toepassingen kunnen variëren afhankelijk van het specifieke type bitumen dat wordt gebruikt.

Bitumen dakbedekking kan over een oude laag bitumen heen gelegd worden, maar het is ook mogelijk om eerst de oude laag te verwijderen en vervolgens de nieuwe aan te brengen. Bitumen wordt geleverd op een rol en wordt in stroken op je dak aangebracht. Het is hierbij belangrijk dat de stroken minimaal 10 cm overlappen om lekkages te voorkomen. 

Bitumen dakbedekking

De voordelen van dakbedekking van bitumen

Er zijn verschillende materialen om je platte dak mee te bedekken. Dus waarom kies je voor bitumen? Je bent verzekerd van de volgende voordelen:

 • Bitumen is een relatief goedkoop materiaal
 • Deze dakbedekking is snel te plaatsen en eenvoudig op maat te maken
 • Hoe lang gaat dakleer mee? Je geniet gemiddeld 30 jaar van bescherming
 • Je kiest uit verschillende kleuren, zoals zwart, bruin, wit of rood
 • Beschadigd bitumen is makkelijk te repareren, waardoor de dakleer levensduur verlengd wordt
 • Bitumen is te combineren met isolatiemateriaal

De nadelen van bitumen dakbedekking

Bitumen dakbedekking heeft een levensduur waar je tevreden mee mag zijn, vooral voor een relatief lage prijs. Maar kleven er ook nadelen aan dit materiaal? Er zijn een paar minpunten om rekening mee te houden.

 • Het is meestal nodig om meerdere lagen aan te leggen
 • Bitumen wordt in stroken geplaatst, waardoor er kwetsbare naden ontstaan
 • SBS bitumen is niet bestand tegen uv-stralen en heeft dus een beschermlaag nodig

Hoe wordt dakbedekking van bitumen geplaatst?

Bitumen dakbedekking komt in grote rollen, waarvan de dakdekker stroken op maat snijdt. De verschillende stroken sluiten nauw op elkaar aan. Het dak heeft eerst een onderlaag nodig, waar de dakdekker vervolgens de toplaag overheen legt. De meeste dakdekkers kiezen ervoor om dakleer te branden. Tijdens het verhitten smelt het materiaal, waardoor het zich goed hecht. Deze techniek is meestal goedkoper, omdat er geen speciale lijm nodig is. Wegens brandgevaar en andere risico’s is het wel belangrijk om deze methode alleen door een professional uit te laten voeren.

Je kunt er ook voor kiezen om bitumen te lijmen. Bitumen lijmen is minder gevaarlijk, maar wel iets prijziger. Je betaalt niet alleen voor de dakbedekking van bitumen, maar ook voor de speciale lijm. Een pluspunt is dat deze lijm voor extra waterdichtheid zorgt. Wil je zelf je dak bekleden met bitumen? Dan is deze methode de beste keuze. Gemiddeld betaal je enkele euro’s extra per vierkante meter.

Vervolgens zijn er vier manieren om bitumen dakbedekking aan te brengen, namelijk:

 1. Losgelegd systeem
 2. Volledig gekleefd systeem 
 3. Mechanisch bevestigd systeem 
 4. Partieel gekleefd systeem

Losgelegd systeem 

Bij deze manier wordt de onderlaag los op de ondergrond aangebracht. Waarna de bitumen laag vast gebrand wordt op de onderlaag. Doordat de bitumen niet gehecht is aan de ondergrond ontstaan er minder snel scheuren en beschadigingen. Om het geheel te beschermen wordt er nog een extra ballastlaag aangebracht. Deze ballastlaag weerkaatst de uv-straling waardoor het dak minder snel verouderd. Er wordt hierbij vaak gekozen voor grind of tegels. 

Volledig gekleefd systeem

Bij deze methode wordt de bitumen dakbedekking volledig vastgehecht aan de ondergrond van het dak. In de meeste gevallen wordt hiervoor een gasbrander gebruikt, maar het kan ook met koude kleefstoffen of door middel van de gietmethode. 

Mechanisch bevestigd systeem 

Bij een mechanisch systeem wordt er eerst een onderlaag geplaatst die wordt vastgezet met dakboorschroeven en volgringen. Vervolgens wordt de bitumen dakbedekking op deze onderlaag vastgebrand. 

Partieel gekleefd systeem

Wanneer er een nieuwe laag bitumen over een oude laag wordt gelegd wordt er vaak gekozen voor een partieel gekleefd systeem. Deze methode voorkomt blaasvorming waardoor er dus geen vocht of waterdamp onder de dakbedekking komt.

Bitumen dakbedekking plaatsing

Dakleer vervangen of verwijderen?

Het is niet altijd nodig om dakleer te verwijderen. Als de bestaande laag dakbedekking nog in goede staat, kun je een nieuwe laag bitumen dakbedekking over de bestaande heen laten plaatsen. Zo kun je je dak vernieuwen voor een lagere prijs. Het compleet laten vervangen van dakleer is gemiddeld duurder dan het laten leggen van een nieuwe laag over de bestaande. Je zult de oude laag dakleer moeten vervangen in de volgende situaties:

 • D bestaande dakbedekking is beschadigd, versleten of verrot.
 • Als je dak te zwaar belast wordt door meerdere lagen dakbedekking.
 • Indien dakinspectie nodig is.
 • Als de dakbedekking er slecht uitziet en je dit vervelend vindt.

Bitumen dakbedekking levensduur en onderhoud

Hoe lang gaat dakleer mee? Bitumen dakbedekking gaat gemiddeld tussen de 20 en 30 jaar mee, afhankelijk van factoren zoals klimaat, blootstelling aan de zon en onderhoudsniveau. Om de levensduur te verlengen, is het belangrijk je dak regelmatig te onderhouden.

Onderhoud van bitumen dakbedekking begint met het verwijderen van vuil, bladeren en ander puin dat zich kan ophopen op het dakoppervlak. Inspecteer regelmatig zelf, of laat een dakdekker dit doen, op scheuren, blaren of losse plekken. Wanneer je een beschadiging tegenkomt is het belangrijk om het dakleer onmiddellijk te repareren om lekkages te voorkomen. Reinig ook de dakgoten om waterophoping te vermijden, wat de dakbedekking kan beschadigen.

Door periodieke inspecties door een professionele dakdekker te laten uitvoeren kun je problemen op tijd opsporen en aanpakken. Overweeg een beschermende coating aan te brengen om de levensduur te verlengen en de dakbedekking te beschermen tegen UV-straling en weersinvloeden.

Vermijd intensief belopen van het dak, omdat dit de bitumenlaag kan beschadigen. Snoei overhangende takken om schade door vallende takken te voorkomen. Verder is het belangrijk om regenwaterafvoer vrij te houden om stilstaand water te voorkomen, wat de dakbedekking kan aantasten.

Tips voor bitumen dakbedekking

Wil je zoveel mogelijk uit je dakbedekking van bitumen halen? Dan is het goed om rekening te houden met deze tips.

 • Het is niet altijd nodig om de oude laag dakleer te verwijderen voordat je een nieuwe aanbrengt. Dit scheelt afvoerkosten en arbeidsuren.
 • Ga je zelf het dak bedekken? Kies dan voor lijm in plaats van een brander.
 • Kies voor witte dakbedekking wanneer je huis snel opwarmt. Dit weerkaatst het zonlicht en zorgt ervoor dat het dak minder warmte vasthoudt.

Bitumen dakbedekking offertes

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor dakleer voor jouw dak? Vraag dan gratis en vrijblijvend dakdekker offertes aan via Homedeal. Door offertes aan te vragen kun je de kosten van dakdekkers inzien en de mogelijkheden van verschillende dakdekkers vergelijken. Zo krijg je een goed beeld van de mogelijkheden en kun je een weloverwogen beslissing maken.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen dakleer en bitumen?

Er zit geen verschil tussen dakleer en bitumen. De twee termen gebruik je gewoon door elkaar. Bekijk de mogelijkheden voor bitumen voor jouw dak door offertes aan te vragen.

Hoe lang gaat dakleer mee?

De levensduur van dakleer ligt gemiddeld op 30 jaar. Hoe lang gaat dakleer mee wanneer je beschadigingen direct repareert? Soms tot wel 10 jaar langer.

Wat kost bitumen per m2?

Gemiddeld betaal je € 50 tot € 90 per m2 wanneer je dakbedekking van bitumen laat leggen. De soort en de manier van leggen hebben allebei invloed op de uiteindelijke prijs van bitumen per m2.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden