Vergelijk dakdekker offertes
Vind dé dakdekker voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Dakbedekking Dakplaten voor een overkapping of veranda

Dakplaten voor een overkapping of veranda

Dakplaten op je overkapping of veranda zorgen dat je heerlijk beschut onder je overkapping kunt zitten. Ze beschermen je tegen regen en zorgen vaak ook voor schaduw. Zoek je nieuwe dakbedekking voor je overkapping dan heb je keuze uit verschillende soorten dakplaten. Op deze pagina lees je alles over dakplaten op je overkapping: je leest niet alleen over de kosten en de verschillende soorten, maar krijgt ook antwoord op alle vragen die jij hebt over dakplaten.

Inhoudsopgave

Dakplaten op je overkapping: de kosten op een rijtje

Dakplaten zijn er in verschillende soorten en maten en worden van velerlei materialen gemaakt. Al deze materialen hebben andere eigenschappen en een ander prijskaartje. Onderstaande tabel geeft een indicatie van de kosten van veranda dakplaten of dakplaten voor je overkapping.

Dakplaat materiaalKosten per m2
Kunststof€ 25 - € 50 per m2
Aluminium€ 15 - € 20 per m2
Staal€ 10 - € 15 per m2

Deze prijzen zijn zonder isolatie. Reken voor geïsoleerde dakplaten ongeveer € 10 meer per m2. Voor de exacte kosten van dakplaten voor jouw overkapping vraag je gratis offertes aan.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Wat zijn dakplaten voor je overkapping

Dakplaten zijn platen die je op je overkapping kunt plaatsen. Dakplaten voor je overkapping zijn verkrijgbaar van kunststof of metaal (aluminium of staal). Het doel van een dakplaat op je overkapping is eenvoudig: bescherming bieden tegen de elementen. Zo heb jij een fijn plekje om te zitten op je terras. De kleuren van dakplaten variëren en er is ook een mogelijkheid om voor doorzichtige dakplaten te kiezen. Kies je voor doorzichtige dakplaten op je overkapping dan ben je wel beschermd tegen regen en uv-straling, zonder dat je inboet op de hoeveelheid lichtinval.

Verschillende soorten dakplaten voor je overkapping

Dakplaten zijn beschikbaar als golfplaat, maar een trapeziumprofiel of de vorm van een dakpan is ook mogelijk:

 • Golfplaten
  Dakplaten op je overkapping kunnen een golvend profiel hebben. Dit is misschien wel de meest bekende vorm. Golfplaten hebben diverse voordelen. De belangrijkste zijn de aantrekkelijke prijs, de lange levensduur en het feit dat ze eenvoudig te plaatsen zijn. Net als de andere vormen zijn golfplaten beschikbaar in alle mogelijke materialen.
 • Damwand dakplaten
  Een variant op de golfplaat is de damwand dakplaten. In tegenstelling tot de golfplaat is deze dakplaat vlakker van vorm. Een andere naam voor dit type is trapeziumprofiel. Kies je voor dakplaten op je overkapping met een trapeziumprofiel dan kies je voor dakplaten die onderhoudsarm zijn, die eenvoudig gemonteerd kunnen worden en die ook geïsoleerd kunnen worden.
 • Dakpanplaten
  Tot slot kan je kiezen voor het dakpanprofiel. Met een dakpanprofiel kies je voor dakplaten op je overkapping met een meer landelijke uitstraling. De overige kenmerken zijn vergelijkbaar met de kenmerken van damwand dakplaten en golfplaten.
dakplaten overkapping

De voor- en nadelen van dakplaten op je overkapping

Kies je voor dakplaten op je overkapping dan krijg je te maken met diverse voor- en nadelen:

 • Voordeel 1: lage prijs
  Dakplaten op je overkapping zijn in veel gevallen goedkoper dan andere typen dakbedekking. Dit geldt niet per definitie voor de materiaalkosten. Zo zijn dakpannen vaak goedkoper dan dakpanplaten. Dakpanplaten kan je echter veel sneller en gemakkelijker plaatsen waardoor de kosten van een eventuele vakspecialist veel lager zullen uitvallen.
 • Voordeel 2: licht gewicht
  Veranda dakplaten hebben een laag gewicht. Dit komt door de materialen waar dakplaten van gemaakt worden en de beperkte dikte van de dakplaten. Door het lage gewicht zijn dakplaten makkelijk te plaatsen. Daarnaast wordt de onderconstructie minder zwaar belast.
 • Voordeel 3: allerlei kleuren en profielen
  Door de verschillende materialen, kleuren en profielen waar dakplaten in gemaakt worden is er altijd een dakplaat die past bij de gewenste uitstraling van jouw overkapping. Ook doorzichtige dakplaten op je overkapping zijn mogelijk.
 • Voordeel 4: weinig onderhoud
  Dakplaten op je overkapping hebben nauwelijks onderhoud nodig. Over het algemeen is het enige onderhoud dat je moet plegen voor deze dakbedekking een periodieke schoonmaakbeurt. Dit kan je het beste doen met een mild schoonmaakmiddel en warm water. Veel dakplaten zijn echter uitgerust met een speciale coating zodat vuil en algen zich niet kunnen hechten. Een jaarlijkse schoonmaakbeurt is ruim voldoende. Heb je een doorzichtige dakplaten overkapping dan zal je de schoonmaakwerkzaamheden mogelijk wat vaker willen uitvoeren. Dit omdat je ieder vuiltje op de dakplaten van onderen kunt zien.
 • Nadeel 1: verkleuring
  Na verloop van tijd zullen alle dakplaten verkleuren. Ze zullen doffer worden. Dit verandert de uitstraling van jouw overkapping. Dit geldt ook voor doorzichtige veranda dakplaten. Deze zullen matter worden waardoor je er minder goed doorheen kunt kijken.
 • Nadeel 2: beperkte geluidsisolatie
  Dakplaten kunnen zorgen voor extra lawaai. Regen en met name hagel op je overkapping met dakplaten kan voor redelijk wat geluid zorgen. Sommige mensen vinden het juist fijn om dan onder de overkapping te zitten en te luisteren naar de regendruppels, andere mensen vinden het geluid hinderlijk.
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Van welk materiaal worden doorzichtige dakplaten op je overkapping gemaakt?

Doorzichtige dakplaten op je overkapping zijn vaak gemaakt van kunststof. Dit kan pvc zijn, maar polycarbonaat of polyester is ook mogelijk. Doorzichtige dakplaten op je overkapping zijn beschikbaar als golfplaat, dakpanplaat of met trapeziumprofiel.

Hoe dik moeten dakplaten voor je overkapping zijn?

Hoe dik de dakplaten op de overkapping moeten zijn is afhankelijk van de manier waarop je de overkapping wilt gebruiken. Wil je deze ook verwarmen dan is het verstandig om voor een dikkere dakplaat te kiezen met een hoge isolatiewaarde. Wil je dit niet dan is de dikte minder belangrijk.

Waar kan ik dakplaten voor de overkapping kopen?

Dakplaten plaatsen kun je het best overlaten aan een vakspecialist. Via Homedeal vraag je gratis dakdekker offertes aan. Wil je het toch zelf doen? Dakplaten voor de overkapping zijn verkrijgbaar in nagenoeg iedere bouwmarkt.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden