Vergelijk dakdekker offertes
Vind dé dakdekker voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Dakbedekking Dakgoot

Dakgoot

Bijna ieder huis met een schuin dak heeft er een: een dakgoot. De goot heeft dan ook een belangrijke functie: het gecontroleerd afvoeren van hemelwater. Zonder dakgoot stroomt het hemelwater direct het dak af, wat al snel leidt tot wateroverlast in de vorm van lekkages of plassen. Op deze pagina lees je niet alleen alles over verschillende soorten dakgoten, je krijgt ook antwoord op al je vragen met betrekking tot het vervangen, op maat laten maken, schoonmaken en onderhouden van je dakgoot.

Soorten dakgoten

Er zijn verschillende soorten dakgoten. Het doel van al deze soorten dakgoten is hetzelfde: het gecontroleerd afvoeren van hemelwater. Op een plat dak is een dakgoot vaak niet nodig. Hemelwater wordt van een plat dak vaak afgevoerd door de uitloop en afvoerpijp. Bij een schuin of hellend dak is een dakgoot wel van essentieel belang, om schade aan je dak en dakbedekking te voorkomen. Heb jij een hellend dak? Dan kan je kiezen uit onderstaande soorten dakgoten:

  • Mastgoot
    De vorm van de mastgoot is rond. Een andere benaming is hanggoot. De benaming hanggoot is afkomstig van de manier waarop de mastgoot bevestigd. Dit wordt gedaan met gootbeugels: de daadwerkelijke dakgoot ‘hangt’ in feite in deze beugels. Kenmerkend voor de mastgoot is dat deze simpel te monteren, stevig en goedkoop is. Door de ronde vorm is de kans op verstoppingen bovendien kleiner.
  • Bakgoot
    De bakgoot is in tegenstelling tot de mastgoot rechthoekig van vorm, waarbij de bodem plat is. Ook de bakgoot is simpel te monteren. Daarnaast is dit type dakgoot makkelijk te repareren.
  • Zakgoot
    Daar waar de mastgoot en bakgoot aan het uiteinde van een hellend dak geplaatst worden, wordt de zakgoot geplaatst op de plek waar twee hellende daken samenkomen. Dit is ook de reden dat de zakgoot vrij breed is. Voordeel van de zakgoot is dat deze in staat is om grote hoeveelheden water af te voeren. Nadeel is dat de zakgoot vrijwel nooit bruikbaar is bij een reguliere tussenwoning.
  • Kilgoot
    Net als de zakgoot is de kilgoot een goot die het water van twee schuine daken moet afvoeren. Dit kan het geval zijn als je een dakkapel met schuin dak op je woning hebt. De kilgoot wordt geplaatst op de plek waar de twee daken elkaar snijden. Hierbij wordt het hemelwater afgevoerd naar een lager gelegen goot.
  • Verholen goot
    Ten slotte de verholen goot. Deze wordt vaak gebruikt bij dakkapellen. Doordat de verholen goot niet zichtbaar is, is de afwerking van de dakkapel vaak heel mooi.

Bovenstaande soorten dakgoten worden gemaakt van verschillende materialen. Denk hierbij aan zink, koper, aluminium, kunststof en polyester.

Kosten van de dakgoot

De kosten van een dakgoot hangen af van het soort dakgoot, het gebruikte materiaal en de arbeidskosten van de vakman. De kosten van een dakgoot starten vanaf € 50 per meter voor een kunststof dakgoot. De prijs hangt ook af van het soort project, dus of je een geheel nieuwe dakgoot wil laten plaatsen en de oude wil laten verwijderen, of dat je alleen een dakgoot wil laten repareren. Voor een exacte prijsindicatie voor jouw situatie vraag je gratis dakdekker offertes aan.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Dakgoot vervangen

Is je dakgoot beschadigd, dan zal je maatregelen moeten treffen. Je kunt je dakgoot laten repareren of vervangen. Je laat je dakgoot vervangen als deze niet meer te repareren is of als deze de eind van zijn levensduur heeft bereikt. Een dakgoot vervangen is een klus voor een dakdekker. Zo weet je zeker dat dit professioneel gebeurt en dat je geen last krijgt van lekkages. De manier waarop de dakdekker te werk gaat is afhankelijk van het soort dakgoot.

Dakgoot op maat

Voor de meeste tussenwoningen is een dakgoot met standaardafmetingen zeer geschikt. Dit is echter niet voor elk dak het geval. Mogelijk heeft je huis een ronde vorm. Of is het dakoppervlak dusdanig groot dat de dakgoot meer hemelwaterafvoer moet kunnen afvoeren. Gelukkig is het mogelijk om goten van ieder materiaal op maat te laten maken. Je dakdekker kan je informeren over welke dakgoot het meest geschikt is in jouw situatie.

Dakgoot die wordt geplaatst door een dakdekker

Dakgoot schoonmaken

Het regelmatig schoonmaken van je dakgoot is zeer belangrijk. Zo voorkom je verstoppingen en kan het hemelwater optimaal afgevoerd worden. Kan het hemelwater niet goed afgevoerd worden door een verstopping dan kan dit leiden tot lekkages, zowel aan de binnen- als buitenzijde van je woning. Een dakgoot maak je het beste schoon door eerst met een schepje het vuil uit de dakgoot te scheppen. Hierna spoel je de dakgoot schoon met de tuinslang. Resteert er na het uitvoeren van deze werkzaamheden nog hardnekkig vuil? Dan kan je dit eventueel verwijderen met een schuursponsje. Ben je niet comfortabel op een ladder en wil je niet op hoogte werken? Een dakdekker kan ook periodiek je dakgoot schoonmaken en onderhouden.

Dakgootbescherming

Staat je huis onder een boom? Dan komen er al snel te veel bladeren in je dakgoot. Gelukkig kan je dit voorkomen door dakgootbescherming te plaatsen. Deze bescherming bestaat uit een soort gaas dat voorkomt dat er bladeren in je goot komen. Zo hoef je niet telkens de dakgoot schoon te maken en raakt de dakgoot toch niet verstopt. Het plaatsen van bescherming is een klus die je dakdekker in korte tijd kan uitvoeren.

Dakgoot offertes

Als je werkzaamheden aan je dakgoot laat uitvoeren, zoals het schoonmaken, repareren of vervangen, dan doe je er goed aan om een professionele dakdekker in te schakelen. Een dakdekker is een deskundige op het gebied van dakgoten. Zo weet je zeker dat je dakgoot goed geplaatst wordt en dat je geen last krijgt van lekkages. Via Homedeal kan je vrijblijvend meerdere offertes opvragen van dakdekkers. Deze kan je met elkaar vergelijken zodat je nooit te veel moet betalen.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat is de goedkoopste dakgoot?

De goedkoopste goot is de goot die is gemaakt van kunststof. Een goot van kunststof kost gemiddeld zo’n € 50 per strekkende meter. Dakgoten van kunststof zijn onderhoudsarm en verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Wat is het verschil tussen bakgoot en dakgoot?

Het verschil tussen twee verschillende soorten goten zit hem niet in de functie. Beide goten hebben als doel het afvoeren van hemelwater. Kenmerkend onderscheid is de vorm. De bakgoot is rechthoekig en de bodem is plat. De bakgoot is de goot die het meest voorkomt in Nederland.

Wat is beter: een dakgoot van zink of van aluminium?

De goot van aluminium is in de meeste gevallen beter als de goot van zink. Niet alleen is aluminium goedkoper, de levensduur is ook veel langer. Daarnaast is aluminium lichter en roest aluminium minder snel dan zink.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden