Vergelijk dakdekker offertes
Vind dé dakdekker voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Dakbedekking Dakleer branden

Dakleer branden

Kies je voor een dak van bitumen dan wordt dit bevestigd door het dakleer te branden. Tenzij je natuurlijk voor een andere methode van bevestiging kiest. Op deze pagina lees je alles over dakleer. Je leest niet alleen wat dakleer is, de kosten van dakleer, een methode om dakleer te leggen zonder branden en uiteraard krijg je ook antwoord op al je andere vragen over dakleer.

Inhoudsopgave

Dakleer branden kosten

Vanzelfsprekend leidt dakleer branden tot kosten. Hoe hoog deze kosten zijn hangt af van een aantal factoren. Denk hierbij aan het totaal aantal vierkante meter en of je de werkzaamheden zelf uitvoert of dat je een vakspecialist inhuurt. Lees meer over de kosten van bitumen dakbedekking per m2.

Type projectKosten per m2
Dakleer branden€ 45 per m2
Dakleer over dakleer branden€ 45 per m2
Dakleer branden kosten (inclusief verwijderen oude dakbedekking)Circa € 90 per m2
Kosten vakspecialistVanaf € 47,50,- per uur (exclusief btw)
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Wat is dakleer?

Nu je een indicatie hebt wat dakleer branden kost, is het tijd om eerst nog een stapje terug te zetten. Want: wat is dakleer nu eigenlijk? Dakleer is een dakbedekking van bitumen. Dakleer is een materiaal dat vaak gebruikt wordt als dakbedekking, zowel voor platte- als schuine daken. Het is relatief goedkoop terwijl de levensduur in veel gevallen langer dan dertig jaar is. Het wordt gemaakt van kunststof en aardolie. Dakleer is in verschillende vormen beschikbaar. De vorm die het vaakst voorkomt is echter in een rol. Zo kan je bij plaatsing het dakleer gemakkelijk over het dak uitrollen. Vervolgens kan je het dakleer om verschillende manieren aan de ondergrond vastmaken. Je kan dakleer branden, maar je kan ook dakleer leggen zonder branden.

Dakleer leggen zonder branden

Zoals gezegd is het mogelijk om dakleer te leggen zonder branden. Er zijn andere manieren om bitumen dakbedekking aan te brengen. In dit geval wordt het dakleer vaak verlijmd aan de ondergrond. Dit doe je door de lijm aan te brengen op de ondergrond, oftewel op het dak dat je wilt voorzien van dakleer. Vervolgens rol je de rol dakleer uit over dit oppervlak. Het beste doe je dit heel rustig: zo voorkom je dat er lucht tussen het dakleer en de ondergrond komt. Druk met name de randen en hoeken stevig aan. Hiervoor kan je gebruik maken van een aandrukrol. Dit doe je strook voor strook, waarbij je de verschillende stroken zeker 7 centimeter met elkaar laat overlappen. De naden kan je het beste minstens 24 uur belasten. Zo zorg je voor een optimale hechting van het dakleer.

Dakleer branden

Dakleer wordt meestal geplaatst door dit branden. Hiervoor maak je gebruik van een brander. Dakleer branden is, zeker in vergelijking tot dakleer leggen zonder branden, echt iets voor mensen met twee rechterhanden. Heb jij deze niet, dan is het waarschijnlijk een goed idee om een vakspecialist in te huren voor dit klusje. Bij dakleer branden wordt de rol bitumen, net als bij dakleer leggen zonder branden, uitgerold. Hierbij wordt de vlam van de brander op de onderzijde van het dakleer gericht. Deze smelt hierdoor gedeeltelijk, waardoor deze op de ondergrond gedrukt kan worden. Het is belangrijk om het dakleer stevig aan te drukken, zodat de dakbedekking het beste hecht. Ook de hoek waarin de brander wordt gehouden is van belang, net als de temperatuur van de brander. Plaats je de brander in een verkeerde hoek, of stel je de brander onjuist in, dan is het mogelijk dat het dakleer te warm wordt. Dit kan verschillende gevolgen hebben: het dakleer kan beschadigen, het kan minder goed bevestigd worden of het eindresultaat is minder mooi doordat het dakleer ‘blaren’ heeft.

Dit is het stappenplan dakleer branden:

 1. Veiligheid voorop:
  • Zorg ervoor dat je beschermende kleding, handschoenen, veiligheidsbril en andere persoonlijke beschermingsmiddelen draagt.
  • Plaats een brandblusser in de buurt van je werkplek voor het geval er iets misgaat.
 2. Voorbereiding van het dak:
  • Controleer het dak op eventuele beschadigingen, zoals scheuren, blazen of losse materialen. Repareer het bestaande dakleer voordat je begint met branden.
  • Verwijder eventuele vuil, stof en losse materialen van het dakoppervlak met behulp van een bezem.
 3. Onderlaag (indien nodig):
 4. Plaatsen van de bitumen dakrollen:
  • Rol de bitumen dakrollen uit over het dakoppervlak en positioneer ze zorgvuldig. Laat de rollen enkele uren plat liggen voordat je begint met branden, zodat ze kunnen acclimatiseren.
 5. Branden van de bitumen dakbedekking:
  • Start bij een hoek van het dak en begin met het verwarmen van de onderkant van de dakrol met behulp van de onderlaag brander.
  • Terwijl de onderkant smelt, rol je langzaam de dakrol uit en volg je de voortgang met de brander om het bitumen te laten smelten en goed te laten hechten aan het dakoppervlak.
  • Houd de brander op ongeveer 10-15 cm afstand van het oppervlak om oververhitting te voorkomen.
  • Werk geleidelijk aan naar de andere hoeken van het dak en zorg ervoor dat de banen van de dakrol elkaar overlappen met de aanbevolen overlap (meestal 8-10 cm).
 6. Aanpassingen en uitsparingen:
  • Maak uitsparingen voor dakdoorvoeren, ventilatieopeningen en andere elementen op het dak met behulp van een dakmes en schaar.
 7. Afwerking:
  • Werk de randen van het dak bij met een brander om een nette afwerking te krijgen.
  • Controleer het hele dakoppervlak op luchtblazen of losse plekken. Indien nodig, gebruik de brander om deze plekken te herstellen.
 8. Reiniging en opruimen:
  • Laat het dak volledig afkoelen voordat je het betreedt.
  • Ruim je werkplek op en verwijder alle restmaterialen.

Dakleer over dakleer branden

Het is in veel gevallen kostbaar om een oude dakleer te verwijderen. Gelukkig is het in veel gevallen ook mogelijk om dakleer over dakleer te branden. Hierbij is de belangrijkste variabele van welk materiaal de oude dakbedekking is gemaakt. Bitumen kan je in veel gevallen namelijk niet over EPDM plaatsen. Ook het verschil tussen APP- en SBS bitumen dakbedekking is hierbij van belang. Deze materialen hebben namelijk een verschillende verwerkingstemperatuur. Ga je dakleer over dakleer branden dan moet je dus goed weten met welke materialen je te maken hebt, zodat de brander goed ingesteld kan worden.

Dakleer branden op hout

Dakleer branden op hout is altijd een hele exercitie. Niet alleen vanwege mogelijk brandgevaar, maar ook omdat hout een natuurlijk materiaal is. Hierdoor zet het van nature relatief veel uit in verschillende weersomstandigheden. Dit wordt de uitzettingscoëfficiënt genoemd. Ga je dakleer branden op hout, dan is de kans groot dat je last krijgt van scheurvorming in het dakleer na verloop van tijd. Dit komt doordat het hout uitzet en inkrimpt. Dakleer branden op hout is dan ook vaak geen goed idee. Je kan bij een ondergrond van hout beter kiezen voor een ander type dakbedekking die losser ligt dan dakleer.

Het onderhoud

Heb je eenmaal een dakbedekking van dakleer laten plaatsen, dan wil je natuurlijk ook dat dit zo lang mogelijk meegaat. Daarom lees je nu kort iets over het onderhoud van dakleer. De levensduur van dakleer wordt het meeste verlengd door grind op het dak te leggen. Zo hoef je voor langere tijd geen dakleer te vervangen. Het plaatsen van grind is uiteraard alleen mogelijk op een plat dak. De positieve effecten van grond op de levensduur van dakleer worden veroorzaakt doordat het dakleer door het grind minder te lijden heeft van de (weers)invloeden van buitenaf. Plaats je geen grind dan doe je er goed aan om het dak regelmatig schoon te maken. Een keer per jaar is hierbij voldoende. Het schoonmaken doe je het beste door het dak aan te vegen, waarbij je mos en bladeren verwijdert.

Dakleer branden offertes aanvragen

Laat je dakleer branden liever aan een erkende dakdekker over? Via Homedeal vraag je eenvoudig dakdekker offertes aan. Je krijgt meerdere offertes toegestuurd, zodat je goed inzicht krijgt in de dakdekker kosten en mogelijkheden van verschillende vakspecialisten. Vergelijk dakdekkers en kies de vakspecialist die het best past bij jou.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Kun je zelf dakleer branden?

Het is mogelijk om zelf dakleer te branden. Wees je echter wel bewust van het feit dat dakleer branden echt een vak is. Heb je het nog nooit gedaan, dan is de kans groot dat je een minder mooi dak legt dan een vakspecialist. Zaken die belangrijk zijn om te kunnen zijn met name het in de juiste hoek houden van de brander en het stevig aandrukken van het geplaatste dakleer.

Is dakleer brandbaar?

Het belangrijkste is natuurlijk dat je een goede dakbedekking hebt. Een dakbedekking die niet alleen stevig is en lekkages voorkomt, maar die ook veilig is. Dakleer is een veilig soort dakbedekking en is beperkt brandbaar. Het voldoet aan de hoogste normen van vuurbestendigheid.

Kan ik dakleer branden op mijn schuur?

Jazeker, het dak van een schuur is uitermate geschikt voor dakleer. Het is plat en gebaat bij alle voordelen van dakleer. Bovendien is het op het dak van een schuur relatief eenvoudig om dakleer te plaatsen.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden