Vind de beste dakdekker voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Dakbedekking Dakpannen leggen

Dakpannen leggen

Dakpannen zijn al jarenlang de meest gebruikte soort dakbedekking bij hellende daken. En niet voor niks, dakpannen zijn betrouwbaar en de prijs-kwaliteitsverhouding is erg goed. Wil jij nieuwe dakpannen laten leggen? Lees hier hoe je dit het beste aanpakt.

Prijzen dakpannen leggen

We beginnen met de prijzen. Om je een beeld te geven van wat het vervangen van dakpannen, zie je in onderstaande tabel de totale kosten voor het leggen van dakpannen op een rij. Onderstaande prijzen gelden voor 60 m2 dakoppervlak, wat het gemiddelde is van een dak in Nederland.

WerkzaamhedenSoort dakpan
Gemiddelde prijs
Dakpannen verwijderen en vervangenBeton€ 3.100 - € 3.500
Dakpannen verwijderen en vervangenKeramisch€ 4.000 - € 4.400
Dakpannen verwijderen, vervangen en coatenKeramisch€ 5.200 - € 5.500

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Voor uitgebreide prijsinformatie over dakpannen leggen ga je naar de prijsgids: Kosten dakpannen vervangen.

Dakpannen leggen

Dakpannen leggen: de soorten

Laat je dakpannen leggen als nieuwe dakbedekking, dan heb je de keuze tussen diverse soorten dakbedekking, namelijk: betonnen en keramische dakpannen. Beide soorten hebben zich door de jaren heen bewezen van hun kwaliteit.

Betonnen dakpannen leggen

Betonnen dakpannen bestaan uit beton dat in een mal gegoten is om het vervolgens uit te laten harden. De meeste betonnen dakpannen worden daarna nog gecoat. Dit zorgt ervoor dat de dakpan gladder wordt, groene aanslag minder kans maakt en dat verlengt de levensduur. De coating laat je aanbrengen in elk gewenste kleur, zodat je niet per se aan een grijs dak vastzit.

Voordelen van betonnen dakpannen leggen:

 • Goedkoopste optie
 • Zetten niet uit en krimpen niet bij temperatuur verschillen
Keramische dakpannen leggen

Keramische dakpannen worden gemaakt van klei uit onze Hollandse rivieren. Om van klei dakpannen te maken wordt de klei in een mal geperst en in de oven gebakken. Door de verhitting wordt de dakpan goed hard. De meeste keramische dakpannen worden voorzien van een ingebakken glazuurlaag. Dit zorgt voor een lange levensduur en ultieme bescherming. Zo blijft je keramische dak lang mooi.

Voordelen keramische dakpannen leggen:

 • Lange levensduur (50 jaar)
 • Luxe uitstraling

Ga je dakpannen kopen, dan kan de keuze lastig zijn omdat beide dakpannen andere voordelen bieden. Vandaar dat we ze tegen elkaar afzetten in onderstaand schema:

Soort dakpanVoordelenGemiddelde levensduurGemiddelde prijs per m2, inclusief verwijderen oude dakpannen
Betonnen dakpan- Goede prijs-kwaliteitverhouding
- Zet niet uit bij temperatuur verschillen
30 jaar€ 55
Keramische dakpan- Luxe uitstraling
- Blijft lang moo
50 jaar€ 70

Dakpannen leggen prijzen

Tips bij dakpannen leggen

Dakpannen leggen is gelukkig niet iets wat je vaak laat doen, als het goed is hoef je maar één keer een nieuw dak te plaatsen. Het is daarom belangrijk om de kwaliteit goed in het oog te houden. Bekijk deze 3 tips om voor kwaliteit te gaan.

1. Let op keurmerken

Een goede maatstaf voor het meten van kwaliteit zijn keurmerken. Bij het laten leggen van dakpannen gelden de volgende keurmerken. Zoek een dakdekker die in het bezit is van:

 • Dakmeester: Dakdekkersbedrijven met het keurmerk Dakmeester hebben alleen maar gekwalificeerde dakdekkers in dienst en werken met uitstekende materialen.
 • KOMO: Dit keurmerk waarborgt het gebruik van kwalitatieve dakbedekking, wat resulteert in een lange levensduur van je dakbedekking.
 • VCA: VCA is een veiligheidscertificaat. Is je dakdekkersbedrijf dit certificaat bezit dan voldoet dit bedrijf aan strenge eisen op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Zo weet je zeker dat het leggen van je dakpannen volgens de regels gaat.
2. Weet wanneer je je dakpannen moet vervangen

Bekijk je dakpannen zo nu en dan. Nieuwe dakpannen leggen is nodig wanneer:

 • Er 1 of meerdere stuk zijn, dit is het teken dat de rest ook fragiel is geworden
 • Ze poreus zijn geworden
 • Er stukjes dakpan afbreken.
 • Je dakpannen zo vuil zijn dat schoonmaken geen zin meer heeft

Wacht niet te lang met het vervangen van je dakpannen. Een lekkage is namelijk niet direct merkbaar in huis, maar tast ondertussen wel je dakconstructie aan. Voorkom grotere problemen door lekkages en waterschade.

3. Ga na wat voor service het dakdekkersbedrijf je aanbiedt

Om na het leggen van je dakpannen niet voor verrassingen te komen staan, vergelijk dakdekkers op de service die ze aanbieden. Ga na hoe het zit met garantie, de werkwijze, tijdsplanning, wat er allemaal is inbegrepen bij de afgesproken prijs, isolatie en leg de afspraken die je maakt vast op papier. Deze punten kan je allemaal checken op de dakbedekking offerte. Door goede voorwaarden te creëren, zorg je dat het dakpannen leggen soepel verloopt en jij weer jarenlang geniet van een veilig dak.

Voordelen nieuwe dakpannen

Uiteraard zorgt je nieuwe pannendak ervoor dat jij en je bezittingen weer optimaal beschermt zijn tegen al onze Hollandse weersinvloeden, maar er zijn meer praktische voordelen waar jij van gaat genieten:

 • Dakpannen gaan een leven lang mee;
 • Dakpannen zorgen voor een brandveilig thuis;
 • Je hebt weinig omkijken naar dakpannen, ze zijn erg onderhoudsvriendelijk;
 • Dakpannen leggen gaat snel, vaak al binnen 1 dag.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.