Vergelijk dakdekker offertes
Vind dé dakdekker voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Dakbedekking Dakpannen leggen

Dakpannen leggen

Benieuwd naar dakpannen leggen? Dakpannen zijn al jarenlang de meest gebruikte soort dakbedekking bij hellende daken. En niet voor niks, dakpannen zijn betrouwbaar en de prijs-kwaliteitsverhouding is erg goed. Wil jij nieuwe dakpannen laten leggen of wil je zelf dakpannen leggen? Lees hier hoe je dit het beste aanpakt.

Inhoudsopgave

Prijzen dakpannen leggen

We beginnen met de prijzen van dakpannen leggen. Om je een beeld te geven van wat het vervangen van dakpannen, zie je in onderstaande tabel de totale kosten voor het leggen van dakpannen op een rij. Onderstaande prijzen gelden voor dakpannen op een 60 m2 dakoppervlak, wat het gemiddelde is van een dak in Nederland.

WerkzaamhedenSoort dakpan
Gemiddelde prijs
Dakpannen verwijderen en vervangenBeton€ 3.100 – € 3.500
Dakpannen verwijderen en vervangenKeramisch€ 4.000 – € 4.400
Dakpannen verwijderen, vervangen en coatenKeramisch€ 5.200 – € 5.500
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Bekijk uitgebreidere informatie over de kosten dakpannen vervangen.

Dakpannen leggen

Zelf dakpannen leggen stappenplan

Wanneer je handig bent is het mogelijk om zelf dakpannen te leggen. Dit scheelt geld, omdat je geen vakspecialist hoeft in te schakelen. Daarnaast kun je zelf bepalen waar je de dakpannen koopt.

Dakpannen leggen: de juiste manier

Hier zijn de stappen die je kunt volgen om zelf dakpannen op een dak te leggen:

Stap 1: Veiligheid en voorbereiding

 • Zorg ervoor dat je beschikt over alle benodigde materialen en gereedschappen, zoals dakpannen, spijkers, hamer, meetlint, daklatten, waterdichte onderlaag en veiligheidsuitrusting zoals een veiligheidsharnas, handschoenen en een veiligheidsbril.
 • Controleer of het dak in goede staat verkeert en eventuele reparaties zijn uitgevoerd voordat je begint met het leggen van de dakpannen.

Stap 2: Plaatsing van daklatten en onderlaag

 • Plaats daklatten op het dakframe om een solide basis te creëren voor de dakpannen. Deze latten moeten loodrecht op de dakrand worden geplaatst en op de juiste afstand van elkaar liggen, afhankelijk van het type dakpan dat je gebruikt.
 • Bevestig een waterdichte onderlaag op de daklatten om het dak te beschermen tegen vocht en lekkages. Zorg ervoor dat de onderlaag strak wordt bevestigd en overlappend wordt geplaatst voor een goede waterafvoer.

Stap 3: Begin met leggen van de dakpannen

 • Start bij de onderkant van het dak en werk naar boven toe. Plaats de eerste rij dakpannen recht en uitgelijnd met de dakrand.
 • Bevestig de dakpannen met spijkers aan de daklatten. Plaats de spijkers in de nok van de dakpan, waar deze overlapt met de onderliggende rij, om te voorkomen dat de spijker de waterdichte onderlaag doorboort.

Stap 4: Legpatroon en overlapping

 • Afhankelijk van het type dakpan en het gewenste uiterlijk van het dak, kies je een geschikt legpatroon, zoals een recht patroon, een gebroken patroon of een andere variatie.
 • Zorg ervoor dat elke rij dakpannen goed overlapt met de rij eronder. Dit zorgt voor een goede waterafvoer en voorkomt dat er vocht onder de dakpannen kan doordringen.

Stap 5: Snijden en aanpassen

 • Op het einde van de rijen en aan de randen van het dak moet je mogelijk dakpannen op maat snijden om te passen. Gebruik hiervoor een tegelsnijder of een haakse slijper met een diamantzaagblad.
 • Let erop dat de gesneden dakpannen dezelfde overlapping en uitlijning behouden als de rest van de rij.

Stap 6: Ventilatie en afwerking

 • Plaats speciale dakpannen voor ventilatie op geschikte plaatsen, zoals nokken en randen van het dak, om de juiste luchtcirculatie onder het dak te garanderen.
 • Controleer of alle dakpannen stevig zijn bevestigd en correct zijn uitgelijnd voordat je de klus als voltooid beschouwt.

Houd er rekening mee dat het leggen van dakpannen vakmanschap vereist. Veiligheid staat altijd voorop, dus zorg ervoor dat je de juiste veiligheidsmaatregelen neemt tijdens het hele proces.

Is zelf dakpannen leggen een goed idee?

We adviseren om niet zelf dakpannen te leggen. Een lekkage kan snel voorkomen wanneer de dakpannen niet goed gelegd worden. Daarnaast is werken op meters hoogte niet voor iedereen veilig. Het is daarom beter om dit aan een erkende dakdekker over te laten. Je weet dan zeker dat de dakpannen goed worden gelegd en bovendien krijg je vaak nog garantie. Dit geeft net een stukje extra zekerheid wat veel mensen toch wel fijn vinden.

Dakpannen leggen: de soorten

Laat je dakpannen leggen als dakbedekking, dan heb je de keuze tussen diverse soorten dakpannen, namelijk: betonnen en keramische dakpannen. Beide soorten hebben zich door de jaren heen bewezen van hun kwaliteit. Wanneer je de dakpannen regelmatig reinigt en goed onderhoud zul je jarenlang plezier van ze hebben.

Betonnen dakpannen leggen

Betonnen dakpannen bestaan uit beton dat in een mal gegoten is om het vervolgens uit te laten harden. De meeste betonnen dakpannen worden daarna nog gecoat. Dit zorgt ervoor dat de dakpan gladder wordt, groene aanslag minder kans maakt en dat verlengt de levensduur. De coating laat je aanbrengen in elk gewenste kleur, zodat je niet per se aan een grijs dak vastzit.

Voordelen van betonnen dakpannen leggen:

 • Goedkoopste optie
 • Zetten niet uit en krimpen niet bij temperatuur verschillen

Keramische dakpannen leggen

Keramische dakpannen worden gemaakt van klei uit onze Hollandse rivieren. Om van klei dakpannen te maken wordt de klei in een mal geperst en in de oven gebakken. Door de verhitting wordt de dakpan goed hard. De meeste keramische dakpannen worden voorzien van een ingebakken glazuurlaag. Dit zorgt voor een lange levensduur en ultieme bescherming. Zo blijft je keramische dak lang mooi.

Voordelen keramische dakpannen leggen:

 • Lange levensduur (50 jaar)
 • Luxe uitstraling

Ga je dakpannen kopen, dan kan de keuze lastig zijn omdat beide dakpannen andere voordelen bieden. Vandaar dat we ze tegen elkaar afzetten in onderstaand schema:

Soort dakpanVoordelenGemiddelde levensduurGemiddelde prijs per m2, inclusief verwijderen oude dakpannen
Betonnen dakpan– Goede prijs-kwaliteitverhouding
– Zet niet uit bij temperatuur verschillen
30 jaar€ 55
Keramische dakpan– Luxe uitstraling
– Blijft lang moo
50 jaar€ 70
Dakpannen leggen prijzen

Tips voor dakpannen leggen

Dakpannen leggen is gelukkig niet iets wat je vaak laat doen, als het goed is hoef je maar één keer een nieuw dak te plaatsen. Het is daarom belangrijk om de kwaliteit goed in het oog te houden. Bekijk deze 3 tips om voor kwaliteit te gaan.

1. Let op keurmerken

Een goede maatstaf voor het meten van kwaliteit zijn keurmerken. Bij het laten leggen van dakpannen gelden de volgende keurmerken. Zoek een dakdekker die in het bezit is van:

 • Dakmeester: Dakdekkersbedrijven met het keurmerk Dakmeester hebben alleen maar gekwalificeerde dakdekkers in dienst en werken met uitstekende materialen.
 • KOMO: Dit keurmerk waarborgt het gebruik van kwalitatieve dakbedekking, wat resulteert in een lange levensduur van je dakbedekking.
 • VCA: VCA is een veiligheidscertificaat. Is je dakdekkersbedrijf dit certificaat bezit dan voldoet dit bedrijf aan strenge eisen op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Zo weet je zeker dat het leggen van je dakpannen volgens de regels gaat.

2. Weet wanneer je je dakpannen moet vervangen

Bekijk je dakpannen zo nu en dan. Nieuwe dakpannen leggen is nodig wanneer:

 • Er 1 of meerdere stuk zijn, dit is het teken dat de rest ook fragiel is geworden
 • Ze poreus zijn geworden
 • Er stukjes dakpan afbreken.
 • Je dakpannen zo vuil zijn dat schoonmaken geen zin meer heeft

Wacht niet te lang met het vervangen van je dakpannen. Een lekkage is namelijk niet direct merkbaar in huis, maar tast ondertussen wel je dakconstructie aan. Voorkom grotere problemen door lekkages en waterschade.

3. Ga na wat voor service het dakdekkersbedrijf je aanbiedt

Om na het leggen van je dakpannen niet voor verrassingen te komen staan, vergelijk dakdekkers op de service die ze aanbieden. Ga na hoe het zit met garantie, de werkwijze, tijdsplanning, wat er allemaal is inbegrepen bij de afgesproken prijs, isolatie en leg de afspraken die je maakt vast op papier. Deze punten kan je allemaal checken op de dakdekker offerte. Door goede voorwaarden te creëren, zorg je dat het dakpannen leggen soepel verloopt en jij weer jarenlang geniet van een veilig dak.

Voordelen nieuwe dakpannen

Uiteraard zorgt je nieuwe pannendak ervoor dat jij en je bezittingen weer optimaal beschermt zijn tegen al onze Hollandse weersinvloeden, maar er zijn meer praktische voordelen waar jij van gaat genieten:

 • Dakpannen gaan een leven lang mee;
 • Dakpannen zorgen voor een brandveilig thuis;
 • Je hebt weinig omkijken naar dakpannen, ze zijn erg onderhoudsvriendelijk;
 • Dakpannen leggen gaat snel, vaak al binnen 1 dag.
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Toch benieuwd naar andere dakbedekking mogelijkheden naast dakpannen? Bekijk overige dakbedekking soorten.

Veelgestelde vragen

Hoe begin je met dakpannen leggen?

Voordat je dakpannen gaat leggen, moet je ervoor zorgen dat je alle materialen hebt en dat het onderdak is geplaatst. Je plaatst daklatten als basis met een waterdichte onderlaag op deze daklatten voor een goede waterafvoer.

Hoe moeten dakpannen liggen?

Je plaatst dakpannen altijd van beneden naar boven. De onderste rij maak je zeker vast op de panlat. De exacte ligging hangt af van het type dakpan dat je gebruikt.

Wat moet er onder dakpannen?

Onder dakpannen plaats je daklatten en een waterdichte onderlaag. Hiermee zorg je voor een goede isolatie en waterafvoer.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden