Vergelijk dakdekker offertes
Vind dé dakdekker voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Inspiratie Alles wat je moet weten over verschillende soorten dakpannen

Alles wat je moet weten over verschillende soorten dakpannen

Benieuwd naar alle soorten dakpannen en prijzen? Renoveer of bouw je een huis, dan moet je ook aan de dakbedekking denken. Hiervoor kan je kiezen uit vele opties, waaronder verschillende soorten dakpannen. Dakpannen is het soort dakbedekking dat in Nederland het meeste gebruikt wordt op schuine daken. Binnen dit type dakbedekking is de verscheidenheid echter groot. Wil jij alles weten over de verschillende soorten dakpannen die er zijn? Lees dan snel verder!

Inhoudsopgave

Welke soorten en vormen dakpannen zijn er?

Dakpannen zijn er in allerlei soorten en maten. Verschillende soorten dakpannen hebben verschillende voor- en nadelen. Over het algemeen geldt dat je jarenlang plezier hebt van dakpannen, ongeacht voor welke soort je kiest. Af en toe dakpannen reinigen en onderhouden is voldoende. Welke dakpan het meest geschikt is voor jouw woning, hangt af van de eigenschappen die jij het belangrijkste vindt.

Dakpannen soorten

De meeste dakpannen zijn gemaakt van een van onderstaande materialen:

 • Keramische dakpannen
  Dit type wordt gemaakt van klei en wordt ook wel kleipannen genoemd. In Nederland wordt het vaakst voor dit type dakpan gekozen. Dit met name vanwege de lange levensduur (van wel meer dan 70 jaar). Daarnaast zijn kleipannen goed bestand tegen weersinvloeden en zijn ze kleurvast.
 • Aluminium dakpannen
  Belangrijkste voordeel van dakpannen van aluminium is het lage gewicht. Aan deze eigenschap wordt vooral waarde gehecht in het geval van renovaties. Ga je je dak isoleren, dan zorgt dit isolatiemateriaal voor extra gewicht. Door gebruik te maken van aluminium dakpannen in combinatie met deze nieuwe laag isolatie, hoef je je oude dakspanten niet te versterken. Aluminium dakpannen gaan zo’n 40 jaar mee.
 • Betonnen dakpannen
  Betonnen dakpannen zijn in verhouding tot andere soorten relatief goedkoop. Andere voordelen zijn dat deze goed bestand zijn tegen verschillende weersinvloeden, waaronder vorst en uv-straling. De levensduur bedraagt circa 40 jaar.
 • Stalen dakpannen
  Voor stalen dakpannen geldt in feite hetzelfde als voor aluminium dakpannen: een belangrijke eigenschap is het lage gewicht. Daarnaast zijn stalen dakpannen vaak ook de goedkoopste optie. Stalen dakpannen gaan meerdere decennia mee.
Soorten dakpannen

Dakpannen vormen

Nu je weet dat dakpannen worden gemaakt van verschillende materialen, is het tijd om het te gaan hebben over de verschillende vormen. Bij de verschillende dakpannen soorten wordt in beginsel onderscheid gemaakt tussen holle en platte dakpannen.

 • Holle dakpannen
  Dit type dakpan heeft de vorm van een golf. Hierdoor kan de dakpan gemakkelijk gelegd worden. Bij het leggen worden de dakpannen aan elkaar gehaakt, waardoor ze ook niet snel naar beneden glijden. Belangrijk voordeel van de holle dakpan is dan ook dat je deze gemakkelijk zelf kunt leggen.
 • Platte dakpannen
  Platte dakpannen worden ook wel vlakke dakpannen genoemd. De naam zegt het al: de vorm van deze soort dakpannen is plat. Voordeel hiervan is dat je dak een strakke uitstraling krijgt.

Binnen de holle en platte dakpannen soorten is de verscheidenheid aan vormen groot. Zo zijn er holle dakpannen met een enkele en met een dubbele golf. Platte dakpannen zijn er met sluiting, maar ook met sluiting en ribben. Onder aan de streep worden alle soorten dakpannen echter gekenmerkt als holle of platte dakpan.

Soorten dakpannen prijzen

Van de verschillende soorten dakpannen zijn de prijzen ook verschillend. Van de soorten dakpannen worden de prijzen voor weergegeven per vierkante meter. Dit omdat verschillende dakpannen een verschillend formaat hebben. Voor het laten leggen van dakpannen kun je een dakdekker inschakelen. De kosten van een dakdekker liggen gemiddeld op € 50 per uur.

Soorten dakpannenPrijzen
Keramische dakpannen€ 40 tot € 70
Aluminium dakpannen€ 30 tot 80
Betonnen dakpannen€ 30 tot 40
Stalen dakpannen€ 15 tot 25

Waar moet je op letten bij het kiezen van dakpannen?

Voor jouw woning ga je een keuze maken uit verschillende soorten dakpannen. Het is goed om op een aantal zaken te letten, voordat je dakpannen gaat kopen:

 • Keurmerk
  Controleer of de verschillende dakpannen soorten een keurmerk hebben, zoals CE-markering of Komo.
 • Bouwkundige voorschriften
  Je moet je aan de bouwkundige voorschriften van jouw huis houden. Soms schrijven deze bouwkundige voorschriften een kleur of materiaal voor.
 • Soorten dakpannen prijzen
  De prijzen van de soorten dakpannen variëren sterk. Bepaal hoe belangrijk prijs voor jou is.
 • Kleur
  De kleur van je dak heeft een sterke invloed op de uitstraling van je woning.
 • Maat van de dakpan
  De maat van de dakpan heeft niet alleen invloed op de uitstraling van je woning, maar ook op de kosten van het leggen indien je dit door een vakspecialist laat doen. Kleinere dakpannen zijn duurder om te laten leggen.

Wat zijn de voor- en nadelen van dakpannen?

Je hebt inmiddels gelezen dat er verschillende soorten dakpannen in verschillende vormen zijn. Bovendien weet je waar je op moet letten op het moment dat je een specifieke dakpan uit gaat kiezen. Daarbij hebben verschillende typen dakpannen verschillende voordelen. Zo is een belangrijk voordeel van de keramische dakpan dat deze een zeer lange levensduur heeft. In zijn algemeenheid zijn de volgende voor- en nadelen van toepassing op dakpannen als dakbedekking:

 • Voordeel 1
  Dakpannen hebben een lange levensduur. Een levensduur van minimaal 30 jaar is niet ongebruikelijk.
 • Voordeel 2
  Een dak met dakpannen heeft weinig onderhoud nodig. Is een deel van het dak beschadigd, dan kan dit eenvoudig gerepareerd worden. Hierbij hoeft niet het hele dak vervangen te worden.
 • Voordeel 3
  Dakpannen zijn goed bestand tegen de verschillende weersomstandigheden die Nederland kent. Hierdoor ben je, als je eenmaal dakpannen hebt gelegd, in principe niet zoveel geld kwijt aan het vervangen van de dakpannen.
 • Nadeel 1
  De aanschafprijs voor dakpannen als dakbedekking is relatief hoog per vierkante meter. Als je de aanschafprijs toerekent naar de levensduur van het dak, dan zijn dakpannen overigens geen dure optie.
 • Nadeel 2
  Dakpannen hebben een beperkte isolatiewaarde. Je zult dus altijd een aparte laag isolatiemateriaal moeten aanbrengen.
 • Nadeel 3
  De keuze in kleuren en materialen is relatief beperkt.

Dakpan offertes vergelijken

Ben je overtuigd van een bepaald type dakpan? Vraag dan gratis dakpan offertes aan via Homedeal! Je kunt eenvoudig meerdere offertes van verschillende vakspecialisten aanvragen en vergelijken. Zo vind je de beste dakdekker en de beste deal voor jouw dakbedekking project.

Start met gratis en vrijblijvend dakdekker offertes vergelijken.

Veelgestelde vragen

Welke soorten dakpannen zijn er?

Er zijn dakpannen van verschillende soorten materialen en vormen. Je kunt kiezen uit: keramische dakpannen, aluminium dakpannen, betonnen dakpannen en stalen dakpannen. Daarnaast is nog onderscheid tussen de vormen: er zijn platte en holle dakpannen.

Welke dakpannen worden het meest gebruikt?

In Nederland zijn de meest gebruikte dakpannen keramische dakpannen, ook wel kleidakpannen genoemd.

Welke dakpannen gaan het langst mee?

Keramische dakpannen gaan het langst mee. Gemiddeld wel 70 jaar.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden