Vergelijk dakdekker offertes
Vind dé dakdekker voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Dakbedekking Kosten nieuw dak

Kosten nieuw dak

Minimale kosten
€ 800
Gemiddelde kosten
€ 5.100
Maximale kosten
€ 18.600
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 4.194 - € 6.000

Benieuwd naar de kosten van een nieuw dak in 2023? Als je net een huis gekocht hebt waar een nieuw dak op moet of als het dak van je huidige huis aan totale vervanging toe is, dan wil je een overzicht met alle kosten en mogelijkheden. In dit artikel lees je alles over de kosten van een nieuw dak, de materialen en extra opties.

Inhoudsopgave

Wat kost een nieuw dak?

Een nieuw dak kost € 75 per m2 tot € 150 per m2, inclusief, weghalen oude dakbedekking, materiaal en btw. Dit is afhankelijk van het type dak en de materiaalsoort. Is de fundering van je dak toe aan vervanging, dan stijgen de prijzen snel, maar die kosten zijn per situatie zeer uiteenlopend.

Hoe hoog de prijs ligt hangt af van de conditie van je dak, de gekozen dakbedekking, of je isolatie wilt en de bereikbaarheid van het dak. Hou er rekening mee dat als de draagconstructie van het dak wordt aangepast of het dak groter wordt, dat je een vergunning moet aanvragen. Soms kun je in aanmerking komen voor dakrenovatie subsidies. Bekijk hier de gemiddelde prijzen voor het laten plaatsen van een nieuw dak, uitgegaan van een dak van 50 m2 (gemiddelde dakoppervlak in Nederland).

Type dakGemiddelde kosten
bij een dak van 50 m2
Plat dak
Bitumen€ 3.300
EPDM€ 3.300
PVC€ 4.000
Schuin dak
Dakpannen€ 4.300
Riet€ 5.300

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Prijsvoorbeelden nieuw dak

Zo goedkoop mogelijk:

Wil je zo min mogelijk geld uitgeven aan je nieuwe dak? Ga dan bij een plat dak voor een bitumen dakbedekking, dit is de goedkoopste optie voor een plat dak. De kosten van je dak vernieuwen zijn dan gemiddeld € 2.300. Kies bij een schuin dak voor betonnen dakpannen, deze zijn per m2 € 10 goedkoper dan de keramische variant. Hiermee ben je gemiddeld € 2.500 kwijt en bespaar je € 500.

Duurzaam:

Door ervoor te kiezen om duurzaam je dak te vernieuwen, geef je terug aan het milieu. Bij een schuin dak kies je dan keramische dakpannen. Deze dakpannen zijn duurzaam, doordat ze beter bestand zijn tegen zware weersomstandigheden en in het algemeen een langere levensduur hebben dan betonnen dakpannen. De kosten voor dit nieuwe dak zijn ongeveer € 4.600 bij een dakoppervlakte van 50 m2. Bij een plat dak kies je voor EPDM dakbedekking. Deze dakbedekking heeft een levensduur van 50 jaar en is een geschikte ondergrond om een groendak op te plaatsen. Bij een dakoppervlakte van 50 m2 zijn de gemiddelde kosten € 3.300.

Warmte weren:

Bij platte daken is er mogelijkheid om in plaats van de standaard zwarte dakbedekking voor de kleur wit te kiezen. Witte dakbedekking reflecteert de zon, waardoor het minder warm op je dak wordt en in de zomermaanden dus koeler blijft in huis. Daarnaast wordt de dakbedekking minder aangetast door de zon en daardoor verleng je de levensduur met gemiddeld 20 jaar. Witte dakbedekking heeft geen meerprijs en je nieuwe dak kost tussen de € 2.300 en € 4.000.

2 vakspecialisten bezig met het leggen van een nieuw dak

Hoe is de prijs van een nieuw dak opgebouwd?

Kostenverdeling nieuw dak kosten

Wat bepaalt de prijs van een nieuw dak?

Ga je voor een nieuw dak, dan kom je voor verschillende keuzes te staan. Zie onderstaand welke keuzes en wat de invloed is op de kosten.

Keuze 1: Materiaal

Een plat dak plaatsen is goedkoper dan het plaatsen van een schuin dak. Dit komt door het aantal arbeidsuren en de kosten van het materiaal voor het nieuwe dak. Hieronder vind je een overzicht van verschillende soorten dakbedekkingen en de bijbehorende prijzen.

Type dakbedekkingGemiddelde kosten per m2
(inclusief arbeid en btw)
Gemiddelde levensduur
Bitumen€ 4520 jaar
EPDM€ 6540 jaar
PVC€ 8040 jaar
Riet€ 8525 jaar
Dakpannen€ 8550 jaar
Keuze 2 : Isolatie

Als je isolatiemateriaal aanbrengt onder je nieuwe dak, help je het milieu en bespaar je op je energierekening. Wist je dat zonder isolatie wel 30% van de warmte in je huis verloren gaat via het dak? De kosten van isolatiemateriaal zijn gemiddeld € 45 per m2, dit bedrag verdien je in 4 tot 6 jaar terug. Doordat het nieuwe dak groter wordt door het isolatiemateriaal, kan het zijn dat er een vergunning voor nodig is. Informeer daarnaast naar subsidies voor het isoleren van je nieuwe dak. Met name voor het isoleren van oudere huizen geven gemeentes vaak subsidie.

Keuze 3: Locatie

Kies je voor een landelijk dakdekkersbedrijf, of een bedrijf bij jou uit de buurt? Een landelijk bedrijf heeft vaak een grotere naamsbekendheid, maar rekent hoge voorrijkosten. Een dakdekkersbedrijf bij jou in de regio hoeft minder ver te reizen naar jouw woning en daardoor heb je lagere voorrijkosten.

Ook ligt het uurloon van dakdekkers in de provincie lager dan het uurloon van dakdekkers in de Randstad. In de Randstad wordt er meer beroep gedaan op dakdekkersbedrijven en daardoor voeren ze een hogere prijs. Vraag daarom altijd meerdere offertes aan om dakdekkers te vergelijken. Hieronder vind je het gemiddelde uurloon dat een dakdekker rekent voor een nieuw dak:

Randstad€ 30 - € 45
Provincie€ 25 - € 40
Keuze 4: Extra opties

Bij een nieuw dak zijn er een aantal extra’s waarmee je je dak verder kan verbeteren. Deze opties zijn niet verplicht, maar vaak wel handig. Homedeal zet de meest interessante opties met de bijbehorende kosten op een rijtje:

  • Isolatie: het isoleren van je dak is een cruciale stap om te besparen op verwarmings- en koelingskosten. Door je dak goed te isoleren, voorkom je warmteverlies in de winter en houd je je huis koeler in de zomer. Dit zorgt voor een aangenamer binnenklimaat en vermindert je energiekosten. Dakisolatie verlaagt ook je ecologische voetafdruk en kan condensatieproblemen voorkomen en schimmelvorming tegengaan. Het is een investering die zichzelf terugverdient door lagere energierekeningen en een hogere waarde van je huis, terwijl je tegelijkertijd bijdraagt aan een duurzamere toekomst.
  • Coaten dakpannen: het coaten van dakpannen heeft vele voordelen, zo verleng je de levensduur van je dakpannen waardoor ze langer meegaan en zorg je ervoor dat je huis er van buiten strak uitziet. Vuil hecht zich namelijk minder makkelijk aan dakpannen met coating.
  • Groendak: een groendak, ook wel bekend als een daktuin of sedumdak, is een dakbedekking die begroeid is met planten, mossen en sedumplanten. Dit type dak biedt tal van voordelen. Groendaken verbeteren de isolatie van je huis, waardoor ze in de winter warmte vasthouden en in de zomer koelte behouden.
  • Zonnepanelen: het is handig om de zonnepanelen dan in een keer te laten installeren samen met je nieuwe dak. Niet ieder dak is namelijk geschikt voor zonnepanelen. De hellingshoek is van belang en de richting waarop de zonnepanelen zijn gericht. Daarnaast kunnen er verschillen zijn voor zonnepanelen voor schuine daken en zonnepanelen voor platte daken.
OptieGemiddelde prijs
(inclusief btw en arbeid)
Isoleren€ 45 per m2
Coaten dakpannen€ 20 per m2
Groendak€ 75 per m2
Zonnepanelen€ 560 per stuk

Wanneer is het tijd voor een nieuw dak?

Er zijn verschillende redenen om je dak te vernieuwen. Hier zijn vijf belangrijke redenen:

  1. Bescherming tegen lekkages: Een oud of beschadigd dak kan lekkages veroorzaken, wat kan leiden tot waterschade aan de binnenkant van je huis. Een nieuw dak met hoogwaardige materialen vermindert het risico op lekkages en beschermt je huis tegen vochtproblemen. Twijfel je of je een daklekkage hebt? Je kunt een daklekkage opsporen door middel van een lekdetectie. Soms is alleen een dakreparatie of dakrenovatie voldoende en is een geheel nieuw dak niet nodig.
  2. Verbeterde energie-efficiëntie: Met een vernieuwd dak dat betere isolatie biedt, kan je de warmte in de winter vasthouden en de koelte in de zomer behouden, waardoor je energierekeningen dalen.
  3. Verhoogde waarde van je woning: Een nieuw dak kan de algehele uitstraling en waarde van je woning aanzienlijk verbeteren. Als je van plan bent om je huis te verkopen, kan een goed onderhouden dak meer kopers aantrekken en een hogere verkoopprijs opleveren.
  4. Minder onderhoudskosten op lange termijn: Oudere daken vereisen vaak meer dakonderhoud en reparaties, wat op de lange termijn kosten met zich meebrengt. Door je dak op tijd te vernieuwen, verlaag je de noodzaak van frequente reparaties.
  5. Veiligheid en gemoedsrust: Een stevig en nieuw dak zorgt voor meer veiligheid in je huis. Je hoeft je geen zorgen te maken over losse dakpannen of beschadigde dakbedekking tijdens stormachtig weer.

Mogelijke werkzaamheden omtrent een nieuw dak

Wanneer je je dak wil vernieuwen, kun je denken aan verschillende soorten werkzaamheden. We zetten ze hieronder voor je op een rij, zodat je een goed beeld krijgt van de verschillende soorten projecten omtrent een nieuw dak.

Dakrenovatie

Bij een dakrenovatie wordt een bestaand dak grondig wordt vernieuwd en verbeterd om de functionaliteit, duurzaamheid en esthetiek te herstellen. Deze renovatie omvat vaak het vervangen van beschadigde dakbedekking, zoals dakpannen, leien of dakbedekkingsmateriaal. Het doel is om het dak weer in goede staat te brengen, zodat het beter bestand is tegen weersinvloeden en lekkages worden voorkomen.

Het installeren van een nieuw dak tijdens een renovatie biedt meerdere voordelen. Allereerst verbetert het de waterdichtheid en isolatie van je huis, waardoor je energierekening wordt verlaagd. Een nieuw dak kan ook de algehele waarde van je huis verhogen door een frisse uitstraling te geven. Bovendien zijn moderne dakmaterialen vaak duurzamer en onderhoudsarmer, waardoor de levensduur van je dak wordt

verlengd en toekomstige herstelkosten worden verminderd. Een dakrenovatie kost gemiddeld € 1.800 voor een plat dak en € 5.000 voor een schuin dak.

Dakreparatie

Een dakreparatie omvat het herstellen van beschadigde of versleten elementen van een dak om lekkages en verdere schade te voorkomen. Er worden specifieke gebrekkige onderdelen vervangen, zoals kapotte dakpannen, beschadigde dakgoten of gescheurde dakbedekking. In sommige gevallen kun je een beschadiging of lekkage zelf oplossen. Het doel van dakreparatie is om de structurele integriteit van het dak te behouden en de levensduur ervan te verlengen zonder de noodzaak van een volledig nieuw dak. Twijfel je tussen en nieuw dak of een dakreparatie? In sommige gevallen kan een effectieve reeks reparaties echter niet voldoende zijn om de algehele staat van een verouderd dak te verbeteren. Als de schade groot is en het dak zijn functionaliteit niet langer kan handhaven, kan de installatie van een nieuw dak de meest geschikte optie zijn. Laat je dak inspecteren door een dakdekker. Een dakdekker kan je het best hierover adviseren.

Het uitvoeren van dakreparaties biedt meerdere voordelen. Allereerst is het goedkoper dan het volledig vervangen van het dak, aangezien alleen de beschadigde delen worden aangepakt. Hierdoor kun je geld besparen. Bovendien kan een dakreparatie snel worden uitgevoerd, waardoor je niet zo lang in een eventuele oncomfortabelere situatie komt. De kosten van een dakreparatie van een hellend dak liggen tussen de € 50 en € 420 per m2 en een dakreparatie van een plat dak kost gemiddeld € 255 tot € 285 per m2.

Dakbedekking vervangen

Het vervangen van dakbedekking houdt in dat de bovenste laag van het dak wordt verwijderd en vervangen door nieuwe materialen. Dit gebeurt om verschillende redenen, zoals slijtage van het oude dak, schade of omdat je je huis een betere uitstraling wil geven. Je kunt kiezen uit verschillende soorten dakbedekkingen, zoals dakpannen, platen of metalen elementen.

De voordelen van dakbedekking vervangen zijn talrijk. Het zorgt ervoor dat het dak weer waterdicht is en de warmte binnenhoudt, wat energiebesparing oplevert. Bovendien verbetert het de uitstraling van je huis, wat de waarde ervan verhoogt. Nieuwe dakbedekking gaat vaak langer mee en vergt minder reparaties. De kosten van dakbedekking vervangen hangen af van het soort dakbedekking dat je kiest en kunnen dus erg variëren. Ga ervan uit dat het tussen de € 45 en € 130 kost per m2.

Onderlaag dakbedekking

Een onderlaag dakbedekking is een belangrijke laag van materiaal die onder de uiteindelijke buitenste laag van het dak wordt geplaatst. Het bevindt zich direct boven het dakbeschot en fungeert als extra bescherming tegen water, wind en andere elementen. Deze onderlaag wordt meestal gemaakt van materialen zoals bitumen of synthetische membranen.

De voordelen van een goede onderlaag dakbedekking zijn divers. Het zorgt voor een extra laag van waterdichtheid, wat lekkages voorkomt en het dak beschermt tegen vocht. Dit draagt bij aan de duurzaamheid van het dak en verlengt de levensduur ervan. Bovendien fungeert de onderlaag als extra isolatielaag, wat helpt om de temperatuur binnen het gebouw comfortabel te houden en energie te besparen.

Bij de installatie van een nieuw dak is een goede dakbedekking onderlaag essentieel. Het biedt een solide basis voor de uiteindelijke dakbedekking en versterkt de algehele bescherming van het gebouw. Een hoogwaardige onderlaag verbetert niet alleen de waterbestendigheid en isolatie, maar draagt ook bij aan de levensduur van je dak.

De kosten van de onderlaag dakbedekking hangen af van het soort dakbedekking. Gemiddeld kosten het tussen de €5 en €30 per m2.

Nieuw dak subsidies

Wil je je dak laten vernieuwen? Informeer dan dan subsidiemogelijkheden voor een nieuw dak. Dakrenovatie subsidies hangen af van de gemeente waarin je woont, omdat er geen landelijke subsidies beschikbaar zijn hiervoor. Meestal zijn de subsidies gekoppeld aan energiebesparende maatregelen.

Vraag offertes aan voor een nieuw dak

Benieuwd naar de kosten van een nieuw dak voor jouw situatie? Voor een exacte prijsindicatie voor jouw dak vraag je offertes aan. Via Homedeal vraag je gratis dakdekker offertes aan, waardoor je de kosten van meerdere dakdekkers kunt inzien en zo de beste deal kunt kiezen.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat kost een volledig nieuw dak?

Een compleet nieuw dak kost € 75 per m2 tot € 150 per m2, inclusief het weghalen van oude dakbedekking, materiaal en btw. De prijs is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type dak, de materiaalsoort en de kosten van de dakdekker. Vraag gratis offertes aan om een indicatie te krijgen voor jouw situatie.

Hoeveel kost een dak van 100 vierkante meter?

Een dak van 100 vierkante meter zal ongeveer tussen de € 7500 en € 15.000 kosten. Ook hierbij geldt dat de prijs afhangt van het materiaal van het dak, het soort dak en de kosten van de dakdekker.

Wat kost een nieuw dak met dakpannen en isolatie?

Een nieuw dak met dakpannen kosten gemiddeld € 85 per m2. De kosten van isolatiemateriaal zijn gemiddeld € 45 per m2. In totaal kom je dan uit op ongeveer € 130 per m2 voor een nieuw dak met dakpannen en isolatie.

Homedeal bespaartips

Samen een nieuw dak

Is het dak van de buren ook aan vernieuwing toe? Informeer of zij geïnteresseerd zijn in het samen vernieuwen van jullie dak. Zo deel je de voorrijkosten en ook de huur van het materiaal. Ook kunnen er dan grotere hoeveelheden materiaal worden ingekocht, waardoor je vaak kwantumkorting ontvangt.

Extra dakpannen

Zorg ervoor dat er meer dakpannen worden geleverd dan dat er nodig zijn op je nieuwe dak. Zo heb je altijd dakpannen over voor het moment dat er een aantal op je dak beschadigd raken. Door veel in te kopen ontvang je vaak kwantumkorting. Zo profiteer je van de kwantumkorting en kan je de kapotte dakpannen gemakkelijk vervangen.

Lokaal bedrijf

Ga voor een lokaal dakdekkersbedrijf om te besparen op de voorrijkosten. Een groot dakdekkersbedrijf zal hoge voorrijkosten rekenen door de afstand die ze naar jouw woning moeten afleggen. Als je voor een lokaal bedrijf kiest, zal de af te leggen afstand korter zijn en dus de voorrijkosten lager. Lokale bedrijven rekenen vaak maar € 0.35 per kilometer.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden