Vind de beste dakdekker voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Dakbedekking Kosten groendak

Kosten groendak

Minimale kosten
€ 1.200
Gemiddelde kosten
€ 3.900
Maximale kosten
€ 10.800
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 3.300 - € 4.700

Een groendak is de nieuwe trend als het gaat over dakbedekking; een dak vol planten en grassen. Ga jij mee met deze duurzame en milieuvriendelijke trend? Dan is het fijn om de prijzen en mogelijkheden op een rij te hebben. In dit artikel lees je alles over de groendak kosten en de verschillende opties.

Wat kost een groendak?

Gemiddeld kost een groendak € 75 per m2. Hou er rekening mee dat er extra kosten bij kunnen komen omdat je geen wortelwerende dakbedekking hebt. EPDM is hiervoor zeer geschikt en in dit geval komt er gemiddeld € 65 bij per m2. Bekijk in onderstaande tabel de gemiddelde totale groendak kosten, uitgaande van het gemiddelde dakoppervlak in Nederland van 50 m2.

Type dakbedekkingGemiddelde prijs per m2Gemiddelde kosten bij een
dak van 50 m2 (inclusief arbeid en btw)
Groendak€ 75€ 3.750
EPDM€ 66 € 3.300

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Groendak

Prijsvoorbeelden groendak

Zelf het groendak aanleggen

Bij gespecialiseerde bedrijven zijn zogenoemde sedum cassettes te kopen, die je zelf op het dak kunt planten. De kosten van het groendak zijn dan gemiddeld tussen de € 45 en € 66 per m2. Als je het zelf gaat aanleggen, is het wel belangrijk dat je je goed inleest. Je moet namelijk zorgen dat er een drainagelaag aanwezig is en dat er een groeibodem ligt waar de sedum cassettes op geplaatst worden.

Extensief groendak

Dit type groendak is het populairst in Nederland. De begroeiing bestaat dan uit mos en vetplantjes. Een extensief groendak heeft weinig onderhoud nodig, alleen bij droogte of hoge temperaturen moet het bewaterd worden. De kosten van een extensief groendak ligt gemiddeld rond € 75 m2. Op dit dak mag niet gelopen worden, echt tuinieren is dus niet mogelijk op dit dak.

Intensief groendak

Op een intensief groendak kan je ook leven, een daktuin. Hierop kunnen naast mos en vetplanten ook struiken en zelfs bomen groeien. Doordat een intensief groendak heel zwaar is, is er vaak een aanpassing aan de dakconstructie nodig voor het aanleggen. De gemiddelde kosten van een intensief groendak is € 150 per m2. Bij een dakoppervlakte van 50 m2 zou dit project dan gemiddeld € 7.500 kosten. Dit is exclusief de wortelwerende dakbedekking die eronder geplaatst moet worden.

Prijsopbouw plaatsing groendak

Kostenverdeling kosten groendak

Welke keuzes bepalen de kosten van een groendak?

Keuze 1: EPDM dakbedekking

Een groendak moet bovenop een wortelwerende dakbedekking komen, aan te raden is EPDM. Hierdoor kan een groendak probleemloos op EPDM groeien, zonder dat er bijvoorbeeld lekkages ontstaan. Als je al een EPDM dakbedekking hebt, is het een goed idee om deze door een dakdekker te laten checken om te bevestigen dat hij nog voldoet. EPDM dakbedekking laten plaatsen kost gemiddeld € 66 per m2, inclusief loon en btw.

Keuze 2: Isoleren

Een groendak isoleert van nature al; het koelt af in de zomer en in de winter houdt het warmte vast. Desondanks is het een goed moment om je dakisolatie te controleren of te laten plaatsen als je het laat aanleggen. Daardoor bespaar je extra en leef je duurzamer. Er wordt dan toch al aan je dak gewerkt, dus isolatie plaatsen kan dan ook goed gedaan worden. Isolatiemateriaal kost gemiddeld € 45 per m2, deze investering verdien je in 4 tot 6 jaar terug door de besparing op je energierekening.

Keuze 3: Extra opties

Bij je groendak zijn er extra opties waar je voor kan kiezen.

OptieGemiddelde kosten
Sedum voeding€ 10 per kg
Meststof€ 15 er kg

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Homedeal bespaartips

Doe het zelf

Ben jij een beetje handig? Doe dan een deel van de voorbereiding voor het aanleggen van het groendak zelf. Zo kan je bijvoorbeeld de oude dakbedekking alvast verwijderen en het eventuele grind dat daarop ligt ook. Hierdoor hoeven de dakdekkers minder te doen en bespaar je op het aantal manuren.

Subsidie

Op dit moment geeft een tiental gemeentes subsidies voor het aanleggen van een groendak. Als je voor een groendak kiest is het dus handig om bij je gemeente te checken of er subsidie voor is. Hierdoor verlaag je de totale kosten van je groendak.

Kwantumkorting

Is het dak van je schuurtje ook toe aan een nieuwe dakbedekking? Laat dit dan meteen doen, dan geven dakdekkersbedrijven vaak een kwantumkorting. De dakdekker hoeft minder kilometers te maken dan wanneer hij van locatie naar locatie gaat, waardoor er een korting gegeven kan worden.