Vergelijk airco offertes
Vind dé airco specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Airco

Airco

Zomers zijn fijn, maar de temperatuur in huis loopt wel snel op. Met een airco zorg je ervoor dat de lucht in huis aangenaam koel blijft terwijl het buiten warm is. Wil je meer weten over airco’s? In dit artikel lees je meer over de airco prijzen, soorten airco’s en de installatie.

De kosten van een airco berekenen

Voordat je een airco laat plaatsen is het handig om te weten wat je qua prijzen te wachten staat. De prijs is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de grootte en het type airconditioning. Bekijk hieronder een handig prijsoverzicht met de gemiddelde kosten. Voor een exacte prijsopgave raden we je aan om bij onze aangesloten vakspecialisten airco offertes op te vragen. 

Soort aircoGemiddelde prijs
(inclusief installatie en btw)
Toelichting
Split airco€ 1.600 - € 3.400Vaste airco met buitenunit
Multi split airco€ 3.100 - € 5.700Vaste airco met buitenunit
Monoblock airco€ 1.400 - € 2.300Vaste airco zonder buitenunit
Mobiele aircoVanaf € 250met of zonder buitenunit

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Verschil tussen een airco en een aircooler

Voordat je je verdiept in de verschillende soorten, is het handig om te weten wat het verschil is tussen aircondtioners en aircoolers. Deze verschillen namelijk nogal van elkaar. In onderstaande tabel vind je de verschillen en de voor- en nadelen van beide opties.

AircoAircooler
Werking
- Lucht wordt in het apparaat gezogen
- Vocht verdampt
- Koele lucht gaat de kamer in, warme lucht wordt naar buiten afgevoerd
- Lucht wordt langs een koelelement geleid
Voordelen- Temperatuur zelf in te stellen
- Snelle daling van de temperatuur in je kamer
- Geen droge lucht
- Makkelijk neer te zetten
- Goedkoper dan een airco
- Laag stroomverbruik
Nadelen- Hoog stroomverbruik
- Vereist aanpassingen aan je huis
- Geluid is harder dan bij een aircooler
- Kans op verkoudheid
- Temperatuur kan je niet zelf instellen
- Ventilatie is nodig voor aanvoer van verse lucht

Werkzaamheden van een airco specialist

Een airco specialist is een expert op het gebied van airco’s, maar waar schakel je deze vakspecialist precies voor in? Lees hieronder voor welke werkzaamheden je deze vakspecialist kan inschakelen. 

Airco installatie

Het spreekt voor zich dat deze vakspecialist in te zetten is voor een airco-installatie. Bij het installeren van een airconditioning komt flink wat kijken, omdat er bij de klassieke variant een buis naar buiten loopt die de warme lucht afvoert.

De vakspecialist kijkt samen met jou naar de beste plek om de airco te plaatsen en neemt vervolgens de installatie op zich. Het is belangrijk om een airco installateur in te huren die gecertificeerd is, zodat je er zeker van bent dat je met een professional te maken hebt.

De airco specialist kijkt samen met jou naar de beste plek om de airco te plaatsen en neemt vervolgens de installatie op zich. Het is belangrijk om een airco installateur in te huren die gecertificeerd is, zodat je er zeker van bent dat je met een vakspecialist te maken hebt.

Airco vervangen

Heb jij een airco in huis, maar is het apparaat na jarenlange dienst aan vervanging toe? Je airconditioningsysteem vervangen behoort ook tot het takenpakket. Als je merkt dat je airco niet goed meer koelt, is het een indicatie dat hij toe is aan vervanging. Een nieuwe airco is vaak een stuk milieuvriendelijker dan een aantal jaar geleden en verbruikt dus minder energie. De airco specialist adviseert je graag over het wel of niet vervangen van je airconditioning.

Airco reparatie

Geeft je airco een storing aan of is er een onderdeel kapot? Dan kun je de vakspecialist inschakelen voor een reparatie. Bij een grote reparatie kan het zo zijn dat het voordeliger is om een nieuwe te kopen. De vakspecialist geeft je vrijblijvend advies wat betreft nieuwe airco’s, waardoor je geld bespaart en in no time weer geniet van een goed werkende airco.

Airco onderhoud

Door je airconditioning goed te onderhouden, geniet je niet alleen van aangename verkoeling, maar gaat je airco ook langer mee. De airco specialist doet periodiek airco onderhoud en zorgt ervoor dat jij er geen omkijken naar hebt.

Je airconditioning bijvullen is iets dat 1 à 2 keer per jaar gedaan moet worden, samen met het vacumeren van je koelsysteem. Het bijvullen van de airco mag alleen door een vakspecialist gebeuren. Daarnaast is het goed om je airco periodiek na te laten kijken zodat je airco goed blijft werken. 

Een persoon richt de afstandbediening naar de airco om deze in te stellen

Soorten airco’s

Er zijn verschillende type airconditioningsystemen verkrijgbaar, elk met eigen voordelen en nadelen. Maar welke soorten zijn er precies? Lees hieronder meer over verschillende typen en de bijbehorende kenmerken.

Split unit airco

Een single split airco plaats je permanent in een ruimte en wordt aan de muur bevestigd. Deze split airco bestaat uit twee delen: een deel dat binnen de ruimte koelt en een deel dat buiten staat en zorgt voor de af- en aanvoer van lucht.

De airco is geschikt voor middelgrote ruimtes en is verkrijgbaar in verschillende afmetingen en kleuren. Het kopen van een split airco kost gemiddeld € 1.600 tot € 3.400, inclusief installatie en btw. 

Multi split airco

Een multi split airco werkt op dezelfde manier als een split unit airco, maar deze variant heeft meerdere binnenunits. Hierdoor koel je meerdere ruimtes met één buitenunit. Je betaalt gemiddeld € 3.100 tot € 5.700 voor deze airco.

Monoblock airco

Een airco zonder buitenunit wordt ook wel een monoblock airco genoemd. Deze airco is geschikt voor het koelen van één ruimte en er hoeft geen slang naar buiten geplaatst te worden. De afvoer van deze airco wordt geregeld via een leiding in de muur. Een monoblock airco kost vaak tussen de € 1.400 en € 2.300. 

Mobiele airco

Het grote voordeel van mobiele airco’s is dat je ze neer kan zetten waar je wilt. Een mobiele airco is een stuk goedkoper dan een vaste airco, maar maakt over het algemeen wel meer geluid, wat hinderlijk kan zijn. De kosten voor een mobiele airco beginnen vanaf ongeveer € 250. 

Het verbruik is een belangrijke overweging bij de keuze voor het juiste koelsysteem. De energiezuinigheid varieert sterk tussen modellen en types; zo zijn single en multi split airco’s doorgaans efficiënter en verbruiken ze minder energie dan mobiele units.

Het exacte verbruik hangt af van diverse factoren, zoals de grootte van de ruimte, isolatie, en hoe vaak het apparaat gebruikt wordt. Gebruik je de airco ook als verwarming? Dan zal dit automatisch betekenen dat je verbruik ook omhoog gaat. Bewust gebruik en regelmatig onderhoud kunnen helpen om de energiekosten te beheersen en tegelijkertijd een comfortabel binnenklimaat te handhaven.

Het vermogen van je airco

Bij het uitzoeken van een geschikte airconditioner kom je er al snel achter dat er verschillende vermogens zijn. Maar welk vermogen moet jouw airco hebben? Met een eenvoudige rekensom bereken je het vermogen van jouw toekomstige airco. Lees hieronder een kort stappenplan om het benodigde vermogen te berekenen.

1. Bereken de inhoud van de ruimte in m3

De inhoud van een ruimte bereken je door de lengte, de breedte en de hoogte met elkaar te vermenigvuldigen.

2. Bepaal de vermenigvuldigingsfactor

Factor 30: laat je de airco installeren in een goed geïsoleerde ruimte met een schuin dak en weinig elektrische apparatuur? Dan vermenigvuldig je de inhoud van je ruimte met 30.

Factor 40: is de ruimte minder goed geïsoleerd of bestaat de ruimte uit veel glas? Kies dan 40 als vermenigvuldigingsfactor.

Factor 50: bij een minder goed geïsoleerde ruimte waar het extra belangrijk is dat de temperatuur laag blijft, kies je voor factor 50.

3. Het koelvermogen

Vermenigvuldig de inhoud van je ruimte met de bijbehorende factor. Zo kom je uit op het koelend vermogen dat jouw toekomstige airconditioning nodig heeft. Dit vermogen wordt aangeduid in Watt (kW).

Een gezin op de bank die geniet van de airconditioning die aan staat.

Tips voor airconditioning kopen

Nu je meer weet over de verschillende type airco’s en het bijbehorende vermogen, is het tijd om een airco te kopen. Waar moet je op letten bij een airco kopen? Lees hier een aantal handige tips.

Let op de energieklasse

In de EU is een energielabel op airco’s verplicht; dit wordt het EPBD keurmerk genoemd. Het energielabel loopt van A tot en met G, waarbij A het energiezuinigst is en G het minst energiezuinig. Als je een airco koopt is het belangrijk om op het energielabel te letten. Door een energiezuinige airco te kiezen bespaar je uiteindelijk op de kosten van je  energierekening. Bovendien is een energiezuinige airco natuurlijk aanzienlijk beter voor het milieu.

Check het geluid

Dat airco’s geluid maken tijdens het koelen van de lucht is een gegeven. Het is wel aan te raden om bij het uitzoeken van een airco te letten op het aantal decibels. Zeker als je een airco in je slaapkamer of een airco in de woonkamer wilt laten installeren, wil je niet dat de airco te veel herrie maakt. Vaak wordt het aantal decibels vermeld bij airco’s.

Bekijk de verschillende functies

Nieuwe airconditioners hebben veel meer functies dan airco’s die een aantal jaren geleden op de markt verschenen. Zo zijn er airco’s met wifi, maar ook extra stille airco’s. Maak van tevoren een lijstje met de functies die voor jou belangrijk zijn. Wil je weten welke functies aan te raden zijn voor jouw situatie? Vraag het gerust aan de vakspecialist.

Airco plaatsen door Homedeal

Het laten plaatsen van airconditioning door een vakspecialist van Homedeal brengt een reeks voordelen met zich mee. Ten eerste ben je verzekerd van een professionele installatie. Vakspecialisten die aangesloten zijn bij Homedeal beschikken over de nodige certificeringen en ervaring om jouw airco efficiënt en correct te installeren. Dit zorgt niet alleen voor optimale koelprestaties maar ook voor een langere levensduur van je systeem.

Daarnaast biedt Homedeal transparantie in prijsvorming. Door een offerte aan te vragen, krijg je vooraf een duidelijk beeld van de kosten. Dit helpt bij het plannen van je budget en voorkomt verrassingen achteraf. Ook kun je door het vergelijken van verschillende aanbieders de meest voordelige deal vinden zonder in te leveren op kwaliteit.

Een ander voordeel is de persoonlijke ondersteuning. De vakspecialisten van Homedeal bieden ondersteuning gedurende het gehele proces; van het kiezen van het juiste type airco tot aan de installatie. Dit zorgt voor een zorgeloze ervaring en garandeert dat je de beste keuze maakt voor jouw situatie.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden