Vergelijk airco offertes
Vind dé airco specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Airco Hoe voorkom je dat je airco stinkt?

Hoe voorkom je dat je airco stinkt?

Tijdens een bloedhete dag zet je de airco aan. Tijd voor een beetje verkoeling. Na een halfuur merk je ineens een rare lucht op. Je ruimte ruikt niet meer zo fris. Je loopt naar de airco en ontdekt dat die nare geur uit je koeler komt, bah! Hoe komt het dat je airco stinkt en belangrijker: wat kun je eraan doen? Je leest het hier.

Waarom stinkt mijn airco?

Er zijn twee redenen waarom een airco een muffe geur je huis in blaast. De eerste reden is dat je de airco moet onderhouden. Bepaalde delen van het aircosysteem werken waarschijnlijk niet goed, waardoor de lucht van de airco stinkt. Ook kan er op die manier schimmel ontstaan. De tweede reden waarom je airco stinkt is een kapot onderdeel. Een kapotte filter kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat het stof in de airco zich vermengd met vocht, deze combinatie zorgt ervoor dat de lucht stinkt.

airco stinkt slaapkamer

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Je airco reinigen: hoe pak je het aan?

Wanneer je merkt dat de airco stinkt, is het belangrijk dat je het aircosysteem op dat moment even niet meer gebruikt. Stof en schimmel zorgen namelijk voor verspreiding van bacteriën, wat erg ongezond is. Neem je airco daarom minimaal één keer per jaar stevig onder handen. Maak hem schoon en zorg ervoor dat schimmel geen kans krijgt. Volg deze belangrijkste stappen als je de airco wilt reinigen:

1. Filter schoonmaken

Het schoonmaken van het filter is het belangrijkste onderdeel wanneer je de airco gaat reinigen. Haal de omkasting van de airco en haal de filters eruit. Maak deze schoon met een stofzuiger of stoffer. Je kunt dit klusje het beste buiten uitvoeren. Ook is het mogelijk om de filters schoon te spoelen onder de kraan. Zijn de filters niet meer schoon te krijgen? Schaf dan een nieuwe set filters aan.

2. Omkasting reinigen

Haal de omkasting van de airco af en maak deze schoon met een doek. Zorg ervoor dat je deze onderdelen goed reinigt met schoonmaakmiddel. Maak je gebruik van een mobiele airco? Haal dan de slang van de airco af en maak deze van binnen schoon. Ook hier kan stof in zitten.

3. Laat alle interne onderdelen drogen

Om alle onderdelen en nare geuren te verdrijven, is het belangrijk dat alle elementen goed droog zijn voordat je de airco weer gebruikt. Zet de airco ongeveer 4 uur op de ventilatorstand, zodat je airco van binnen goed droog is.

4. Schoonmaken van de buitenunit

Heb je een split airco en wil je deze zelf reinigen? Maak dan ook de buitenunit van deze airco schoon. Verwijder al het vuil van de buitenunit en stof daarna alles af. Zo zorg je ervoor dat je airco niet langer stinkt.

airco stinkt

Laat je airco schoonmaken door een vakspecialist

Heb je geen zin om de airco zelf te reinigen of weet je niet zo goed hoe dit moet? Laat deze opdracht dan over aan een airco specialist. Vooral als je airco stinkt en ook niet meer goed koelt is het van belang een vakspecialist erbij te halen. In dit geval moet het koelmiddel namelijk worden bijgevuld en dat kun je helaas niet zelf doen. Het kost gemiddeld € 140 om een airco te laten reinigen. Je weet zo ook zeker dat het goed gebeurt en dat je airco er weer een tijd tegenaan kan. Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan bij airco specialisten bij jou in de buurt. Zo geniet je snel van een optimaal werkende airco.

Hoe gaat de airco specialist te werk?

Hieronder zie je welke werkzaamheden de airco specialist uitvoert om ervoor te zorgen dat je airco goed blijft werken en te voorkomen dat je airco stinkt.

TypeBeschrijving
Binnenunit- Luchtfilter reinigen
- Water afvoerbak reinigen
- Afvoerpijpen reinigen
- Warmtewisselaar controleren en reinigen
- Batterijen afstandsbediening controleren
Buitenunit- Elektronische onderdelen reinigen met lucht apparatuur
- Water afvoerbak aan de buitenkant reinigen
- Warmtewisselaar aan binnenkant en buitenkant reinigen
- Ventilator schoonmaken
- Controleren op gebreken van de ventilator

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden