Vergelijk warmtepomp offertes
Vind dé warmtepomp specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Warmtepomp

Warmtepomp

Een warmtepomp is een uitstekende keuze als je overweegt om je huis duurzamer te maken. Een warmtepomp speelt een cruciale rol in de moderne energievoorziening en kan zowel je energierekening verlagen als bijdragen aan een beter milieu. In dit artikel verkennen we wat een warmtepomp precies is, hoe het werkt, de soorten warmtepompen en waarom een warmtepomp kopen een waardevolle investering voor je huis kan zijn.

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is eigenlijk een slimme omzetter van energie. Het haalt warmte uit de buitenlucht, bodem of water en verhoogt deze warmte naar een bruikbaar niveau voor jouw nieuwe of bestaande woning. Zo kun je efficiënt je woning verwarmen en daarnaast is het ook nog een duurzame keuze, omdat het gebruik maakt van hernieuwbare energiebronnen.

Warmtepompen werken het beste met verwarmingssystemen die ontworpen zijn voor een lage temperatuur, zoals vloerverwarming. Dit komt doordat vloerverwarming over een groot oppervlak warmte afgeeft, wat perfect aansluit bij de lagere watertemperaturen die warmtepompen produceren. 

Bestaande radiatoren kunnen ook werken met warmtepompen, maar het kan zijn dat ze niet optimaal presteren vanwege de hogere temperatuur die ze normaal gesproken nodig hebben. In sommige gevallen is het aan te raden om bestaande radiatoren te vervangen door speciale laagtemperatuurradiatoren voor een betere efficiëntie en comfort.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Een warmtepomp bevestigd aan de buitenmuur van de woning.

Soorten warmtepompen

Er zijn verschillende soorten warmtepompen, elk met specifieke kenmerken en toepassingen, geschikt voor verschillende woonomgevingen. Over het algemeen kunnen we onderscheid maken tussen 5 soorten warmtepompen. 

 1. Hybride warmtepomp: combineert een cv-ketel met een warmtepomp. Ideaal voor huizen die niet volledig afhankelijk willen zijn van elektrische verwarming. Met deze warmtepomp kun je je huis verwarmen op een duurzamere manier.
 2. Lucht-lucht warmtepomp: haalt warmte uit de buitenlucht en geeft deze af aan de binnenlucht. Dit type kan ook als airconditioning dienen, waardoor het vaak gebruikt wordt in hotelkamers. Daarnaast is het ook zeer geschikt voor huizen die geen uitgebreid verwarmingssysteem nodig hebben.
 3. Lucht-water warmtepomp: deze veelzijdige warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht om zowel verwarming als warm tapwater te leveren. Geschikt voor zowel hybride als een volledig elektrische warmtepomp.
 4. Grond-water warmtepomp: deze warmtepomp haalt warmte uit de bodem door middel van een buizensysteem. Deze constante energiebron zorgt voor een hoge efficiëntie en is geschikt voor een volledig elektrische warmtepomp.
 5. Water-water warmtepomp: deze warmtepomp werkt door grondwater als warmtebron te gebruiken en is zeer efficiënt. De installatie hiervan is complexer en vaak duurder. 

Elk van deze typen heeft zijn eigen voordelen en is geschikt voor verschillende situaties. De keuze hangt af van factoren zoals de locatie van je huis, de beschikbare energiebronnen en je persoonlijke voorkeuren voor duurzaamheid en efficiëntie.

Voordelen van een warmtepomp

Er zijn een aantal belangrijke voordelen aan een warmtepomp kopen. De belangrijkste zijn: 

 • Energiezuinig: warmtepompen gebruiken minder energie vergeleken met traditionele verwarmingssystemen.
 • Milieuvriendelijk: doordat ze hernieuwbare bronnen gebruiken, dragen ze bij aan vermindering van CO2-uitstoot.
 • Lange levensduur: met het juiste onderhoud kunnen warmtepompen tot wel 15-20 jaar meegaan.

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp gebruikt een thermodynamisch proces dat bestaat uit vier hoofdstappen:

 1. Verdamping: in de verdamper neemt een koelvloeistof warmte op uit een natuurlijke bron en verandert in gas.
 2. Compressie: een compressor verhoogt de druk van het gas, wat de temperatuur doet stijgen.
 3. Condensatie: het hete gas geeft zijn warmte af aan het verwarmingssysteem van je huis en condenseert tot een vloeistof.
 4. Expansie: de vloeistof keert terug naar de verdamper waar het proces opnieuw begint.

Componenten van een warmtepomp

Elk onderdeel van de warmtepomp speelt een cruciale rol in dit proces:

 • Verdamper: hier wordt warmte uit de omgeving opgenomen.
 • Compressor: verhoogt de temperatuur door het gas samen te drukken.
 • Condensor: geeft de opgewekte warmte af aan het verwarmingssysteem.
 • Expansieventiel: reguleert de stroom van de koelvloeistof en begint het proces opnieuw.

Energiebronnen voor warmtepompen

De efficiëntie van een warmtepomp hangt af van de gebruikte energiebron:

 • Lucht: gemakkelijk toegankelijk maar minder efficiënt bij extreem koude temperaturen.
 • Grond: biedt een constante temperatuur voor een hogere efficiëntie.
 • Water: zeer efficiënt, maar vereist toegang tot een waterbron.

Wat is het verschil tussen een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Bij het kiezen van een warmtepomp sta je voor een belangrijke beslissing: ga je voor een hybride systeem dat samenwerkt met de cv-ketel, of kies je voor een volledig elektrische warmtepomp? Deze keuze hangt sterk af van jouw specifieke situatie en duurzaamheidsdoelen. Laten we de kenmerken en verschillen tussen deze twee soorten warmtepompen nader bekijken.

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp combineert een traditionele cv-ketel met een warmtepomp. 

Werking: deze warmtepomp werkt op twee manieren. Bij milde temperaturen wordt er gebruik gemaakt van de warmtepomp en bij extreme kou schakelt het systeem over naar de cv-ketel.

Voor- en nadelen: het voordeel is dat je niet volledig afhankelijk bent van de warmtepomp, wat zorgt voor flexibiliteit. Het nadeel is dat je nog steeds gebruik maakt van fossiele brandstoffen.

Volledig elektrische warmtepomp

Een volledig elektrische warmtepomp is afhankelijk van elektriciteit en is een goede keuze als je volledig duurzaam wilt zijn:

Werking: deze volledig elektrische warmtepomp werkt door constant energie uit natuurlijke bronnen te halen, ongeacht de buitentemperatuur.

Voor- en nadelen: het voordeel is de volledige onafhankelijkheid van fossiele brandstoffen en een lagere CO2-uitstoot. Het nadeel kan zijn dat bij extreem koude temperaturen de efficiëntie kan afnemen.

De keuze tussen een hybride warmtepomp en een volledig elektrische warmtepomp hangt af van verschillende factoren, zoals de isolatie van je woning.

Twee warmtepompen aan de buitenkant van de woning.

Wat kost een warmtepomp?

De prijs van een warmtepomp varieert meestal tussen € 6.000 en € 30.000, afhankelijk van het type en de capaciteit. Deze investering is niet gering, maar het is belangrijk om de lange-termijn voordelen en mogelijke besparingen op je energierekening te overwegen.

Type warmtepompGemiddelde kosten (incl. plaatsing)
Lucht-lucht warmtepomp€ 4.000 - € 7.000
Lucht-water warmtepomp€ 5.000 - € 9.000
Hybride warmtepomp€ 8.000 - € 15.000
Water-water warmtepomp€ 15.000 - € 25.000
Grond-water warmtepomp€ 20.000 - € 30.000

Investering en terugverdientijd van een warmtepomp

De investering in een warmtepomp bestaat uit meerdere componenten:

 1. Aanschafkosten: deze variëren afhankelijk van het type warmtepomp. Een lucht-water warmtepomp is bijvoorbeeld goedkoper dan een grond-water warmtepomp.
 2. Installatiekosten: deze kosten hangen af van de complexiteit van de installatie en de aanpassingen die nodig zijn in je huis.
 3. Onderhoudskosten: regelmatig onderhoud is essentieel om de levensduur van de warmtepomp te verlengen.

De terugverdientijd van een warmtepomp kan variëren. Met de huidige energieprijzen en mogelijke subsidies kan dit tussen de 10 en 15 jaar zijn, afhankelijk van je specifieke situatie. Benieuwd naar wat een warmtepomp zou kosten voor jouw situatie? Vraag dan offertes voor warmtepompen aan.

Subsidie voor een warmtepomp

Bij de aanschaf van een warmtepomp kun je in aanmerking komen voor subsidies van de overheid, zoals de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Deze subsidie kan gemiddeld 30% van de kosten dekken voor zowel de aankoop als de installatie van de warmtepomp.

Daarnaast is er ook de mogelijkheid om een Energiebespaarlening af te sluiten voor de financiering van de resterende kosten. Deze financiële hulpmiddelen maken de investering in een warmtepomp aantrekkelijker en toegankelijker.

Lange termijn besparing van een warmtepomp

Investeren in een warmtepomp brengt op de lange termijn aanzienlijke besparingen met zich mee. Hoewel de kosten aanzienlijk kunnen zijn, leidt het gebruik van een warmtepomp tot lagere energierekeningen. Dit komt doordat warmtepompen veel efficiënter zijn in het omzetten van energie dan traditionele verwarmingssystemen. 

Op termijn kunnen deze besparingen de investering van de warmtepomp compenseren. Bovendien draagt het gebruik van een warmtepomp bij aan een vermindering van de CO2-uitstoot, wat goed is voor het milieu en kan leiden tot verdere besparingen in de vorm van minder milieuheffingen of belastingen.

Installatie en onderhoud van een warmtepomp

Een warmtepomp is een fantastische investering voor je huis, maar het is essentieel om te begrijpen wat er komt kijken bij de waterpomp installatie en het onderhoud ervan. Een goede installatie en regelmatig onderhoud zijn cruciaal voor de effectiviteit en duurzaamheid van het systeem.

Installatieproces van een warmtepomp

Het installeren van een warmtepomp is een precies werkje dat het beste overgelaten kan worden aan een vakspecialist. Deze installatie omvat het plaatsen van de warmtepomp zelf, het aanleggen van de benodigde leidingen, en het eventueel aanpassen van je huidige verwarmingssysteem. Een correcte installatie is cruciaal voor de optimale werking en efficiëntie van de warmtepomp.

Regelmatig onderhoud en service

Na de installatie is regelmatig onderhoud van de warmtepomp belangrijk. Dit omvat het controleren van de belangrijkste componenten en het verzekeren dat de warmtepomp schoon is en goed werkt. Regelmatig onderhoud helpt om de levensduur van de warmtepomp te verlengen en zorgt voor een constant hoog rendement.

De toekomst van warmtepompen

De toekomst van de warmtepomp ziet er veelbelovend uit. Met de voortdurende vooruitgang in technologie en een toenemende focus op duurzaamheid, staan warmtepompen centraal in de energietransitie. Innovaties in deze technologie maken een warmtepomp steeds beter en toegankelijker voor een breder publiek. 

Ook de rol van de warmtepomp in het verminderen van CO2-uitstoot en het bereiken van klimaatdoelen is niet te onderschatten. Met potentiële ontwikkelingen in de markt en technologie kunnen we verwachten dat de warmtepomp een steeds belangrijkere rol zal gaan spelen in zowel residentiële als commerciële gebouwen.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden