Vergelijk warmtepomp offertes
Vind dé warmtepomp specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Warmtepomp Hybride warmtepomp

Hybride warmtepomp

Hybride warmtepompen zijn een uitstekende oplossing tegen klimaatverandering, die extremere weersomstandigheden, hogere temperaturen en een stijgende zeespiegel veroorzaakt. Tegelijk raken onze niet-duurzame energiebronnen op. Het is tijd voor verandering, beginnend bij onszelf. Vervang je vervuilende cv-ketel door een hybride warmtepomp. Dit is beter voor het milieu en voordelig voor je portemonnee, aangezien de investeringskosten op termijn worden terugverdiend. Op deze pagina lees je meer over hybride warmtepompen, ervaringen van anderen en vind je een geschikte vakspecialist voor de installatie.

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp onttrekt warmte uit de buitenlucht, grond of water en gebruikt een compressiesysteem om deze warmte te verhogen. Op die manier wordt lucht (of water) gebruikt voor de verwarming van radiatoren of douchewater. In tegenstelling tot de traditionele cv-radiator, zorgt de warmtepomp dag en nacht voor een gelijkmatige temperatuur in huis. Daarnaast wordt er in dit proces geen gebruik gemaakt van aardgas: een niet-duurzame bron waarvan de winning zorgt voor veel CO2-uitstoot. 

Er zijn verschillende soorten warmtepompen. De lucht-lucht warmtepomp zet buitenlucht om in (warme) binnenlucht. Deze variant werkt het beste voor bijvoorbeeld je airconditioning. Lucht-water warmtepompen kunnen zowel water als binnenlucht verwarmen met de winning uit buitenlucht. Grond-water warmtepompen halen warmte uit de bodem via een buizensysteem en zijn perfect voor volledig elektrische systemen. Water-water warmtepompen gebruiken grondwater als warmtebron – de installatie is vaak wat complexer en daardoor duurder.

Wat is een hybride warmtepomp?

De hybride warmtepomp combineert – zoals de naam al verraadt – twee systemen: de cv-ketel met de warmtepomp. Hierbij wordt de traditionele verwarmingsketel (meestal op gas) gecombineerd met warmtewinning uit duurzame bronnen – zoals water, grond of de buitenlucht. Uiteraard is de ‘gewone’ warmtepomp de meest duurzame keuze. Hybride warmtepompen bieden de voordelen van een warmtepomp (efficiëntie, milieuvriendelijkheid) en de betrouwbaarheid van een traditionele ketel. 

De hybride warmtepomp ervaringen zijn vooral positief bij eigenaren van oude of slecht geïsoleerde woningen. Warmtepompen werken namelijk het beste met verwarmingssystemen die zijn ontworpen voor een lage temperatuur – zoals vloerverwarming. De hybride warmtepomp heeft de cv-ketel als back-up en is daarom geschikter voor dit type woningen. 

Hybride warmtepomp installatie in een woning

Wat kost een hybride warmtepomp? 

De investering in een hybride warmtepomp is – zeker als je het vergelijkt met de aanschaf van zonnepanelen – relatief hoog. Allereerst krijg je te maken met de aanschafkosten: de hybride warmtepomp kosten liggen gemiddeld tussen de € 8.000 en € 15.000, inclusief installatie. Voor de hybride warmtepomp kom je in aanmerking voor ISDE-subsidie: gemiddeld gaat er nog € 2.550 van de aanschafprijs af. 

Daarnaast krijg je te maken met onderhoudskosten. Die zorgen ervoor dat je hybride warmtepomp optimaal werkt. Warmtepompen zijn onderhoudsarm, maar we raden wel aan om de pomp minimaal een keer per jaar te laten onderhouden door een vakspecialist. Zo blijf je optimaal rendement uit de pomp halen. 

Hoewel het investeringsbedrag in eerste instantie hoog is, levert een (hybride) warmtepomp op de lange termijn besparingen op. De terugverdientijd is tussen de 10 en 15 jaar, dat komt doordat je een lagere energierekening hebt. Met het gebruik van subsidies kan de terugverdientijd nog korter worden. Combineer je de warmtepomp met je zonnepanelen, dan zijn de kosten voor je gas en elektriciteit nihil. 

Een warmtepomp laten installeren door een vakspecialist

Ben je overtuigd om een (hybride) warmtepomp te laten installeren? Kies voor een vakspecialist. Via Homedeal vind je de juiste professionals die jou helpen met de installatie van een gecertificeerde warmtepomp. Vraag vrijblijvend een offerte aan en vind een warmtepomp specialist bij jou in de buurt. 

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen een hybride en all-electric warmtepomp?

De hybride warmtepomp combineert de traditionele cv-ketel met de warmtepomp. Deze dient als back-up dient. De all-electric warmtepomp is volledig gasloos en stoot daardoor veel minder CO2 uit. Deze kun je eventueel ook aansluiten op je zonnepanelen. 

Kom ik in aanmerking voor de ISDE subsidie met een hybride warmtepomp?

Om voor subsidie in aanmerking te komen, moet de warmtepomp aan bepaalde eisen voldoen:
– De warmtepomp is nieuw. 
– De warmtepomp wordt gebruikt voor ruimteverwarming of tapwaterverwarming. Je krijgt geen subsidie voor een warmtepompdroger. 
– De waterpompinstallatie moet door een erkend bedrijf uitgevoerd worden. Vind via Homedeal een gecertificeerde warmtepompinstallateur.
– De warmtepomp wordt geïnstalleerd in een woning die vóór 1 januari 2019 is gebouwd. Of waarbij je kunt aantonen dat de omgevingsvergunning van het bouwwerk voor 1 juli 2018 is aangevraagd. 
– De subsidieaanvraag moet na de installatie worden aangevraagd – maar wel binnen 24 maanden na installatie.
– Als je de warmtepomp na 1 januari 2024 hebt gekocht, moet deze minimaal energielabel A++ hebben. Onze vakspecialisten kunnen je daarover informeren. 

Op de website van de Rijksoverheid vind je alle voorwaarden en kun je de subsidieaanvraag doen.  

Wat zijn de kosten van een warmtepomp?

De aanschaf en installatie van een hybride warmtepomp kost tussen de  € 8.000 en € 15.000. Voor de all-electric warmtepomp hangen de kosten af van het type warmtepomp:

Lucht-lucht warmtepomp € 4.000 – € 7.000
Lucht-water warmtepomp € 5.000 – € 9.000
Water-water warmtepomp € 15.000 – € 25.000
Grond-water warmtepomp € 20.000 – € 30.000

Voldoe je aan de eisen van ISDE-subsidie, dan kun je zo’n 30% van de aanschafkosten na installatie terugvragen. 

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden