Vergelijk warmtepomp offertes
Vind dé warmtepomp specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Warmtepomp Subsidie warmtepomp

Subsidie warmtepomp

Een warmtepomp aanschaffen is een flinke investering. Maar wel een die je overweegt: je verduurzaamt je huis, maakt je woning meer waard én houdt grip op de energierekening. De overheid stimuleert particulieren die verduurzamen en biedt fiscale voordelen in de vorm van subsidies aan. Welke subsidie voor de warmtepomp is er in 2024 en hoeveel voordeel levert je dat op? We vertellen er op deze pagina meer over. 

Subsidies voor warmtepompen: hoe werkt dat?

Er is een tekort aan aardgas: de grondstof van gas, dat onder andere wordt gebruikt voor verwarming en het opwekken van elektriciteit. Daarnaast zorgt het winnen en verbranden ervan voor veel CO2-uitstoot, wat weer slecht is voor het milieu. Daarom is het belangrijk dat Nederland – en de rest van Europa – in 2050 volledig gasvrij is. 

Om dat doel te behalen, is er nog een lange weg te gaan. Veel huishoudens draaien nog op gas. In veel huizen hangt de traditionele cv-ketel en er wordt nog niet voldoende energie opgewekt uit duurzame bronnen om volledig groene energie te leveren. De overheid wil huiseigenaren en ondernemers stimuleren om meer te verduurzamen – zodat de ambitieuze doelen uit het Klimaatakkoord van Parijs worden behaald. 

Een van de maatregelen die de overheid neemt is subsidies verstrekken om te investeren in duurzame middelen. Daarmee kun je een deel van je groene investering terugkrijgen. Zo kun je bijvoorbeeld de BTW op zonnepanelen terugvragen. Ook op de aanschaf van een warmtepomp ontvang je voordeel. Daarmee verkort je de terugverdientijd.

De ISDE-subsidie: warmtepomp subsidie in 2024

Met de ISDE-subsidie kun je ook in 2024 een deel van je investeringswaarde van de warmtepomp terugvragen. Deze subsidie is beschikbaar voor particulieren, bedrijven, verenigingen en instellingen die investeren in bepaalde duurzame energie-installaties, waaronder warmtepompen. Hieraan zijn een aantal voorwaarden verbonden. 

Voorwaarden subsidie warmtepomp

Om in aanmerking te komen voor deze subsidie, moet de warmtepomp aan de volgende eisen voldoen:

  • De warmtepomp is nieuw: voor een tweedehands warmtepomp ontvang je geen subsidie.
  • Je ontvangt subsidie voor ruimteverwarming of tapwaterverwarming, niet voor warmtepompdrogers. 

Je moet eerst de warmtepomp aanschaffen en daarna kun je de subsidie aanvragen via de website van de Rijksoverheid. De installatie moet worden uitgevoerd door een erkend installatiebedrijf. Op de Rijksoverheid-website vind je meer voorwaarden en informatie over het aanvraagproces.

Wat kost een warmtepomp (met subsidie)?

De kosten van een warmtepomp variëren nogal: voor de aanschaf (inclusief installatie) betaal je tussen de € 6.000 en € 30.000. Dit is afhankelijk van het type en de capaciteit. Hieronder sommen we – per type – de prijsrange van een waterpomp voor je op.

Type warmtepompGemiddelde kosten (incl. plaatsing)
Lucht-lucht warmtepomp€ 4.000 - € 7.000
Lucht-water warmtepomp€ 5.000 - € 9.000
Hybride warmtepomp€ 8.000 - € 15.000
Water-water warmtepomp€ 15.000 - € 25.000
Grond-water warmtepomp€ 20.000 - € 30.000

In het geval van een lucht-water warmtepomp ligt de prijs rond de € 12.000, inclusief btw en plaatsing. Ga je een warmtepomp kopen met subsidie, dan kun je rekenen op een teruggave tussen € 1.950 tot € 3.750. 

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

De verschillende soorten warmtepompen

Je las hierboven al dat er verschillende soorten warmtepompen zijn. Hieronder wordt het verschil uitgelegd:

  • Lucht-lucht warmtepomp: deze pomp haalt warmte uit de buitenlucht en geeft deze af aan de binnenlucht. Deze warmtepomp wordt ook vaak aangesloten op airco’s – en is perfect voor bijvoorbeeld hotelkamers. Daarnaast is het ook zeer geschikt voor huizen die geen uitgebreid verwarmingssysteem nodig hebben.
  • Grond-water warmtepomp: deze warmtepomp haalt warmte uit de bodem door middel van een buizensysteem. Deze constante energiebron zorgt voor een hoge efficiëntie en is geschikt voor een volledig elektrische warmtepomp.
  • Water-water warmtepomp: deze warmtepomp wekt warmte op uit grondwater. Het is een efficiënte manier van warmtewinning, maar de installatie hiervan is complexer en vaak duurder. 
  • Hybride warmtepomp: waar de bovenstaande waterpompen ‘all electric’ of ‘stand alone’ zijn (en dus volledig afhankelijk opereren), wordt de hybride warmtepomp aangesloten op de (bestaande) cv-ketel. De cv-ketel dient als back-up en is vooral geschikt voor oudere huizen of bij heel koude weersomstandigheden. 
  • Lucht-water warmtepomp: deze warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht om zowel verwarming als warm tapwater te leveren. Geschikt voor zowel hybride als een volledig elektrische warmtepomp.

Een warmtepomp met subsidie aanschaffen?

Standaard is de terugverdientijd van een warmtepomp tussen de 10-15 jaar. Met een subsidie kun je dat verkorten – en daarmee meer fiscaal voordeel op je investering behalen. 

Wil je een warmtepomp met subsidie aanschaffen? Kies voor advies en installatie via een erkende vakspecialist. Een warmtepomp met certificaat garandeert een bepaalde kwaliteitsstandaard, is vaak energie-efficiënter, betrouwbaarder en je hebt er (langer) garantie op. Via Homedeal vind je vakspecialisten die jou helpen met de installatie van een gecertificeerde warmtepomp. Vraag vrijblijvend een offerte aan en vind een specialist bij jou in de buurt. 

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Komt iedereen in aanmerking voor de ISDE subsidie?

Ja, je kunt in aanmerking komen voor een warmtepomp met subsidie als je de aanvraag doet via de website van de Rijksoverheid. Je moet de aanvraag binnen 24 maanden na de aanschaf voldoen. Bekijk alle voorwaarden op deze website.  

Hoe lang is de ISDE subsidie geldig?

De ISDE subsidie loopt tot 2030. Ieder jaar wordt wel opnieuw bepaald voor welke middelen je subsidie kunt aanvragen. Het betekent dus niet automatisch dat je t/m 2030 subsidie voor warmtepompen kunt aanvragen.

Wat is de levensduur van een warmtepomp?

Gemiddeld genomen wordt de levensduur van een warmtepomp op 15 jaar geschat. In de praktijk komt het vaak voor dat warmtepompen 20 jaar of langer meegaan. Er wordt veel geïnvesteerd in de ontwikkeling ervan, dus de verwachting is dat de levensduur verder wordt verlengd. Regelmatig onderhoud (minimaal 1x per jaar laten nakijken) zorgt ervoor dat de warmtepomp optimaal blijft werken. 

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden