Vergelijk warmtepomp offertes
Vind dé warmtepomp specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Warmtepomp Kosten van een warmtepomp installatie

Kosten van een warmtepomp installatie

Minimale kosten
€ 4.000
Gemiddelde kosten
€ 17.000
Maximale kosten
€ 30.000
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 13.940 - € 20.060

Je energierekening verlagen, de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verminderen en je woningwaarde verhogen: allemaal voordelen als je je woning gaat verduurzamen. Je hebt het dak van je huis misschien al voorzien van zonnepanelen en zoekt nu naar volgende stappen om je huis groener te maken. Een van de middelen waarin je je verdiept is de warmtepomp. Is dit een slimme investering? En wat zijn de kosten van een (hybride) warmtepomp installatie? We vertellen er meer over op deze pagina. 

De CV ketel vs. de warmtepomp

De meeste woningen in Nederland zijn standaard voorzien van een CV-ketel op gas. Het gas wordt verbrand en daardoor wordt het water dat in de ketel zit verwarmd. Het opgewarmde water wordt via leidingen naar radiatoren of vloerverwarmingssystemen gestuurd. Ook zijn douches en kranen hierop aangesloten, zodat je warm water in huis hebt. 

CV-ketels maken meestal gebruik van aardgas – een fossiele brandstof die zorgt voor de uitstoot van vervuilende gassen zoals kooldioxide en stikstofoxiden. Soms draaien ze op elektriciteit. Daarnaast zijn CV-ketels meestal minder efficiënt dan alternatieve verwarmingssystemen, vooral de oudere modellen. 

De warmtepomp verbrandt geen brandstof, maar verplaatst warmte van de ene naar de andere plek. De warmte wordt dan uit de buitenlucht of grondwater gehaald. Een warmtepomp verbruikt elektriciteit – maar in combinatie met zonnepanelen is dit een duurzame oplossing. En ben je niet langer afhankelijk van fossiele brandstoffen. Daarom is de warmtepomp – in vergelijking met de CV-ketel – een stuk groener. 

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Vakspecialist is een warmtepomp installatie aan het monteren

Wat kost een warmtepomp inclusief installatie?

De kosten van een warmtepomp variëren nogal. Hieronder een gemiddelde prijsrange per type warmtepomp:

Type warmtepompGemiddelde kosten (incl. plaatsing)
Lucht-lucht warmtepomp€ 4.000 - € 7.000
Lucht-water warmtepomp€ 5.000 - € 9.000
Hybride warmtepomp€ 8.000 - € 15.000
Water-water warmtepomp€ 15.000 - € 25.000
Grond-water warmtepomp€ 20.000 - € 30.000

Voldoe je aan de eisen van ISDE-subsidie, dan kun je zo’n 30% van de aanschafkosten na installatie terugvragen. Maak je gebruik van de isolatiemaatregel binnen 24 maanden na aanschaf van de warmtepomp, dan ontvang je extra subsidie. 

Een warmtepomp kopen en installeren

Overweeg je een warmtepomp te kopen en te laten installeren? Dan is het slim om eerst een aantal stappen door te nemen. Op basis daarvan kun je de beste warmtepomp én installatiebedrijf erbij vinden. We zetten de stappen op een rijtje:

Stap 1: Ontdek of jouw woning geschikt is voor een warmtepomp

De warmtepomp is geschikt voor de meeste woningen. Maar in sommige gevallen zorgt het niet voor optimaal rendement. Bijvoorbeeld als je in een oude woning woont die niet goed is geïsoleerd. Of eentje die nog gebruikmaakt van oude radiatoren. Isoleer eerst je woning of vervang de oude radiatoren – om het meeste rendement uit je warmtepomp te halen. Door te isoleren blijft de warmte beter in huis hangen en dalen je elektriciteitskosten. Daarnaast werkt de warmtepomp optimaal in combinatie met vloerverwarming. 

Stap 2: Kies het type warmtepomp

Er zijn verschillende type warmtepompen. Zoals de lucht-lucht, lucht-water en water-water warmtepomp. Het type warmtepomp hangt af van de manier waarop de warmte wordt opgehaald (uit de buitenlucht of water). Ook kun je kiezen tussen de ‘stand alone’ warmtepomp of een hybride warmtepomp – die de CV-ketel als back-up gebruikt. Die laatste versie is geschikter bij oudere huizen met radiatoren. De installatie van deze warmtepompen is verschillend – en ook de kosten variëren hierin. De kosten voor een hybride warmtepomp inclusief installatie liggen vaak wat hoger dan die van een lucht-lucht of lucht-water warmtepomp.

Stap 3: Kies voor een warmtepomp met subsidie

Wist je dat je subsidie kunt krijgen op je warmtepomp? Met de ISDE-subsidie kun je – afhankelijk van het type – tot € 4.425 aan subsidie ontvangen. Alleen nieuwe warmtepompen (dus niet tweedehands) met energielabel A++ of hoger komen hiervoor in aanmerking. Voor een warmtepompdroger wordt geen subsidie verstrekt. Op de website van het RVO lees je alle voorwaarden rondom de subsidie van een warmtepomp

Stap 4: Kies voor een erkende installateur

Ga je een warmtepomp kopen en installeren, dan moet je dat door een erkend installatiebedrijf laten doen. Ga je zelf klussen – dan krijg je geen subsidie voor je warmtepomp. In het verleden hebben Doe-Het-Zelvers zelf de warmtepomp geïnstalleerd, waardoor de werking vaak niet optimaal was en in sommige gevallen zelfs gevaarlijke situaties ontstonden. Laat je warmtepomp daarom áltijd installeren door een erkende warmtepomp-installateur. Het beste kun je via die installateur ook de warmtepomp kopen, de meeste vakspecialisten werken namelijk het liefst met merken die ze zelf verkopen. Via Homedeal kun je een offerte aanvragen om je warmtepomp te laten installeren.

Stap 5: Kies de juiste capaciteit

Je kunt nu bijna overgaan op de aankoop. Maar check eerst nog even de capaciteit van de warmtepomp. Een te kleine pomp produceert niet voldoende warmte. Een te grote pomp raakt juist overgedimensioneerd – waardoor deze inefficiënt werkt en er sneller gebreken ontstaan. Let daarnaast ook op de prestatiecoëfficiënt (COP). Hoe hoger de COP, hoe efficiënter de pomp warmte genereert. Dit zorgt voor lagere energiekosten op de lange termijn. 

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen over (de kosten van) warmtepomp-installatie

Wat zijn de warmtepomp-installatiekosten?

Koop je een warmtepomp, dan zijn de installatiekosten via Homedeal inbegrepen. Je warmtepomp-installatie moet namelijk worden geïnstalleerd door een erkende vakman. Alleen dan kom je in aanmerking voor de ISDE-subsidie. Daarnaast is het vaak vanuit je woningverzekering verplicht om een warmtepomp met certificaat te laten installeren. De kosten voor de warmtepomp inclusief installatie liggen tussen de € 4.000 – € 30.000 (exclusief subsidie-aftrek). 

Wat kost een hybride warmtepomp inclusief installatie?

Voor een hybride warmtepomp inclusief installatie betaal je gemiddeld tussen de € 8.000 en € 15.000. Dit is vóór aftrek van de ISDE-subsidie. Via Homedeal vraag je offertes bij erkende installateurs op

Wat is de terugverdientijd van een warmtepomp?

Gemiddeld is de terugverdientijd van een warmtepomp tussen de 10 tot 15 jaar. Met de ISDE-subsidie kan die tijd verkort worden. Daarnaast bespaar je direct op je gas-/energierekening en wordt je woning meer waard. 

Bespaartips

Check subsidies

Er zijn vaak subsidies en financieringsmogelijkheden beschikbaar voor de installatie van een warmtepomp. Informeer bij de gemeente en landelijke instanties naar eventuele regelingen.

Vergelijk aanbieders

Vraag offertes aan bij verschillende installateurs om de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden. Kijk niet alleen naar de prijs, maar ook naar de service en garanties die worden aangeboden.

Optimaliseer isolatie

Zorg ervoor dat je huis goed geïsoleerd is voordat je een warmtepomp installeert. Goede isolatie zorgt ervoor dat de warmtepomp efficiënter werkt en minder energie verbruikt.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden