Vergelijk warmtepomp offertes
Vind dé warmtepomp specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Warmtepomp Warmtepomp kosten

Warmtepomp kosten

Minimale kosten
€ 4.000
Gemiddelde kosten
€ 17.000
Maximale kosten
€ 30.000
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 13.940 - € 20.060

Ben je benieuwd naar de kosten van een warmtepomp? Een warmtepomp is een duurzame en efficiënte manier om je huis te verwarmen, waardoor het een steeds populairdere keuze wordt in ons energiebewuste tijdperk. In dit artikel ontdek je wat een warmtepomp kost, welke subsidies er zijn, hoe de warmtepomp prijs is opgebouwd en wat de terugverdientijd is. 

Wat kost een warmtepomp?

De warmtepomp kosten variëren aanzienlijk, van ongeveer € 6.000 tot € 30.000, afhankelijk van het type en de capaciteit. Bij de keuze voor een warmtepomp is het belangrijk om rekening te houden met de prijs van een warmtepomp in relatie tot de grootte van je huis en de kwaliteit van isolatie. Deze factoren bepalen mede wat een warmtepomp uiteindelijk zal kosten.

Type warmtepompGemiddelde kosten (incl. plaatsing)
Lucht-lucht warmtepomp€ 4.000 - € 7.000
Lucht-water warmtepomp€ 5.000 - € 9.000
Hybride warmtepomp€ 8.000 - € 15.000
Water-water warmtepomp€ 15.000 - € 25.000
Grond-water warmtepomp€ 20.000 - € 30.000
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Kosten voor een warmtepomp die bevestigd is aan de buitenmuur.

Prijsvoorbeelden van warmtepomp kosten

Het is belangrijk om een indicatie te hebben van de kosten voor verschillende typen warmtepompen. De kosten variëren per type warmtepomp. Bijvoorbeeld, een lucht-lucht warmtepomp is doorgaans goedkoper dan een grond-water warmtepomp of water-water warmtepomp, vanwege verschillen in technologie en capaciteit. Bekijk hieronder een aantal prijsvoorbeelden:

Volledig elektrische warmtepomp met buitenunit

Als je een warmtepomp wilt die volledig op stroom werkt, dan kun je kiezen voor een all-electric warmtepomp. Bij deze warmtepomp wordt er warmte uit de bodem, lucht of het grondwater gehaald. Dit type is geschikt voor een huis met redelijk tot goede isolatie. 

In het geval van een lucht-water warmtepomp ligt de prijs rond de € 12.000, inclusief btw en plaatsing. Als je in aanmerking komt voor de subsidie kan hier nog ongeveer een bedrag van € 1.950 tot € 3.750 vanaf gaan. 

Volledig elektrische warmtepomp met bodembron

Wil je nog meer besparen? Dan kan een geothermische warmtepomp een goede optie voor jou zijn. Deze warmtepomp gebruikt minder stroom dan een warmtepomp met buitenunit. De kosten liggen ongeveer rond de € 30.000 voor het aanschaffen en plaatsen van dit type warmtepomp. Als je subsidieaanvraag wordt goedgekeurd kun je rekenen op ongeveer nog € 4.000 aftrek van de kosten, afhankelijk van het vermogen van de bodemwarmtepomp. 

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp werkt op stroom en wordt gekoppeld aan de cv-ketel. Dit type is uitermate geschikt voor huizen met matige isolatie. Is jouw huis al goed geïsoleerd en wil je volledig van het aardgas af, dan kun je beter voor een all-electric warmtepomp kiezen. 

Gemiddeld kost een hybride warmtepomp tussen de € 8.000 en € 15.000. Ook voor dit type kun je in aanmerking komen voor de subsidie. Gemiddeld gaat er dan nog € 2.550 van het totaalbedrag af.

Hoe snel heb je de warmtepomp kosten terugverdiend?

De gemiddelde terugverdientijd van een warmtepomp is een belangrijk aspect bij de aanschaf. Deze tijd varieert afhankelijk van verschillende factoren zoals het soort warmtepomp, de isolatie van de woning, en het energieverbruik. Gemiddeld ligt de terugverdientijd tussen de 10 en 15 jaar. Deze periode kan korter worden door subsidies en de besparing op energiekosten.

Wanneer je de investering in een warmtepomp vergelijkt met traditionele verwarmingssystemen, zoals een cv-ketel, is het belangrijk om rekening te houden met de stijgende gasprijzen en de lagere operationele kosten van een warmtepomp. Op lange termijn kan een warmtepomp dus een voordeligere keuze zijn.

Hoeveel subsidie kan ik krijgen?

Er is een aantrekkelijke subsidie beschikbaar voor de aankoop van een (hybride) warmtepomp genaamd de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Deze subsidie, afhankelijk van het type en vermogen van de warmtepomp, kan aanzienlijk bijdragen aan de kostenreductie. 

Er zijn verschillende soorten warmtepompen op de markt. Een hybride warmtepomp werkt bijvoorbeeld in combinatie met een cv-ketel om je woning te verwarmen, maar er bestaat ook een volledig elektrische warmtepomp. Je ontvangt, mits je in aanmerking komt voor de subsidie, altijd minimaal € 500 voor een warmtepomp. De uiteindelijke hoogte van de subsidie hangt af van het type dat je hebt. 

Voorwaarden warmtepomp

Om voor subsidie in aanmerking te komen, moet de warmtepomp aan bepaalde eisen voldoen:

  1. De warmtepomp is nieuw. 
  2. De warmtepomp wordt gebruikt voor ruimteverwarming of tapwaterverwarming. Je krijgt geen subsidie voor een warmtepompdroger. 
  3. De waterpomp installatie moet door een erkend bedrijf uitgevoerd worden. 
  4. De warmtepomp wordt geïnstalleerd in een woning met een bouwjaar voor 1 januari 2019. Of je kunt aantonen dat de omgevingsvergunning van het bouwwerk voor 1 juli 2018 is aangevraagd. 
  5. De subsidieaanvraag moet na de installatie, maar wel binnen 24 maanden aangevraagd worden. 
  6. Als je de warmtepomp na 1 januari 2024 hebt gekocht, moet deze minimaal energielabel A++ hebben.

Bezoek de website van de Rijksoverheid om alle voorwaarden in te zien. Daarnaast vind je hier ook de meldcodelijst met daarin een overzicht van alle warmtepompen die eerder zijn goedgekeurd voor een subsidie. 

Deze subsidies bieden een mooie kans om de investering in een warmtepomp te verminderen en zo duurzaamheid te bevorderen.

Hoe zijn de warmtepomp kosten opgebouwd?

Bij de aanschaf van een warmtepomp bestaan de totale kosten doorgaans uit drie verschillende onderdelen. 

Aanschafkosten

Dit is het bedrag dat je betaalt voor de warmtepomp zelf. De prijs varieert afhankelijk van het soort warmtepomp en de capaciteit van de pomp. Doorgaans maken we onderscheid tussen twee hoofdsoorten: een hybride warmtepomp en een all-electric warmtepomp. Van deze soorten zijn er verschillende types beschikbaar, elk met een andere werking. Bekijk hieronder de kosten per type warmtepomp.

Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht om water voor verwarming en warm tapwater te verwarmen. De gemiddelde kosten voor aanschaf en installatie van een lucht-water warmtepomp liggen tussen de € 5.000 en € 9.000.

Lucht-lucht warmtepomp

Deze warmtepomp variant is vaak de goedkoopste warmtepomp en gebruikt buitenlucht om de binnenlucht te verwarmen of te koelen. De kosten voor een lucht-lucht warmtepomp starten gemiddeld bij € 4.000 en kunnen oplopen tot € 7.000.

Grond-water warmtepomp (geothermische warmtepomp)

Een grond-water warmtepomp benut de constante temperatuur van de grond. Grond-water warmtepompen worden ook wel geothermische warmtepompen of bodem-water warmtepompen genoemd. Voor de installatie van grond-water warmtepomp moet je denken aan een bedrag tussen € 20.000 en € 30.000, vanwege de noodzakelijke grondboringen.

Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt zijn energie uit grondwater en is een van de meest efficiënte systemen. De kosten zijn relatief hoog, gemiddeld tussen € 15.000 en € 25.000, maar de kosten van het gebruik zijn wel laag.

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp combineert een warmtepomp met een gasgestookte cv-ketel. Hybride warmtepompen zijn vooral geschikt als aanvulling op bestaande verwarmingssystemen en kosten gemiddeld tussen € 8.000 en € 15.000, inclusief installatie. Dit is vaak een geschikte warmtepomp voor huishoudens met een matige isolatie.

Installatiekosten

De installatiekosten van warmtepompen variëren afhankelijk van het type warmtepomp, de complexiteit van de installatie, en de specifieke situatie van de woning. Deze kosten omvatten het plaatsen van de warmtepomp zelf, het aanleggen van het benodigde leidingwerk, en eventuele aanpassingen aan het verwarmingssysteem van het huis. Het is belangrijk om een warmtepomp offerte aan te vragen bij een erkende vakspecialist voor een nauwkeurige schatting van deze kosten.

Onderhoudskosten

Regelmatig onderhoud, zoals het controleren van het systeem en het schoonmaken van filters, is nodig om de efficiëntie en levensduur van de pomp te garanderen. 

Hoewel de investering in een warmtepomp aanzienlijk kan zijn, is het belangrijk om ook de langetermijnkosten in overweging te nemen. Door de lagere verbruikskosten en de besparing op energierekeningen, kunnen de totale levensduurkosten van een warmtepomp lager uitvallen dan die van andere verwarmingssystemen.

Gemiddeld kunnen de jaarlijkse onderhoudskosten variëren, afhankelijk van het type warmtepomp en de omvang van het systeem. Vaak is het mogelijk om een onderhoudscontract af te sluiten met een gespecialiseerd bedrijf.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat kost een warmtepomp inclusief plaatsen?

De totale prijs van een warmtepomp inclusief plaatsing varieert sterk, afhankelijk van het type warmtepomp, de grootte van je woning en de complexiteit van de installatie.

Is een warmtepomp goedkoper dan gas?

Op lange termijn kan een warmtepomp goedkoper uitvallen dan een gasgestookte ketel, vooral door de stijgende gasprijzen en de hogere efficiëntie van warmtepompen.

Is het verstandig om een warmtepomp te nemen?

Dit hangt af van je specifieke situatie, zoals de isolatie van je woning en je verwarmingsbehoeften. Over het algemeen zijn warmtepompen een duurzame en kosteneffectieve optie voor veel huishoudens.

Bespaartips

Offertes vergelijken

Door offertes van meerdere vakspecialisten te vergelijken, kun je de beste deal vinden. Let hierbij niet alleen op de prijs, maar ook op de kwaliteit en garantievoorwaarden.

Kies de juiste warmtepomp

Het is essentieel om een warmtepomp te kiezen die goed past bij je woning en verwarmingsbehoeften. Een te grote of te kleine pomp kan inefficiënt zijn, wat leidt tot hogere kosten.

Regelmatig onderhoud

Zorg voor regelmatig onderhoud van je warmtepomp om optimale efficiëntie te behouden. Dit voorkomt onverwachte reparatiekosten en verlengt de levensduur van de pomp.

Slimme thermostaat

Gebruik een slimme thermostaat om je verwarming efficiënter te regelen. Zo kun je de temperatuur aanpassen aan je leefpatroon en onnodig energieverbruik verminderen.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden