Vergelijk isolatie offertes
Vind dé isolatie specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Isolatie

Isolatie

Wil je graag besparen op je energierekening, maar niet inleveren op je wooncomfort? Denk dan eens aan het isoleren van je woning. Met isolatie kan je het hele jaar door genieten van een prettige temperatuur in huis en draag je bij aan het klimaat. Benieuwd naar de prijzen, mogelijkheden en onze tips? Lees dan verder.

Hoeveel kost isolatie?

De isolatie kosten zijn onder andere afhankelijk van de isolatiemaatregel, materiaalkeuze en het oppervlak dat geïsoleerd wordt. Bekijk onderstaande tabel voor een indicatie van de gemiddelde kosten van isolatiemaatregelen bij een tussenwoning.

IsolatiemaatregelGemiddelde prijs (tussenwoning 90m²)
Spouwmuurisolatie€ 750 - € 1.250
Vloerisolatie€ 1.200 - € 3.500
Dakisolatie€ 2.500 - € 4.300
Gevelisolatie € 3.000 - € 6.500
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Wat is isolatie?

Isolatie gaat warmteverlies tegen waardoor de binnentemperatuur constant blijft. Dit doet isolatie door de warmte-uitwisseling tussen binnen en buiten te verstoren. Verouderde woningen zijn vaak slecht geïsoleerd, waardoor warmte via kieren gemakkelijk zijn weg naar buiten vindt. Deze ontsnapte warmte is in feite verspilde energie, waardoor je veel geld weggooit. Met een goed geïsoleerd huis houd je jouw woning in de winter aangenaam warm en in de zomer prettig koel.

Isolatie energie besparen

Welke isolatiemaatregelen zijn er?

Ben jij er nog niet over uit wat voor isolatie het beste bij jouw woning past? De vijf meest voorkomende isolatiemaatregelen staan hieronder kort toegelicht.

Spouwmuurisolatie

Een spouw is de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur. Deze spouwruimte heeft als doel vocht van buiten tegen te houden, voordat het de binnenmuur bereikt. Het heeft daarnaast een isolerende werking. Om de spouwmuur echt goed te isoleren wordt isolatiemateriaal aangebracht. Op die manier houdt je huis nog meer warmte vast.

Het voordeel van spouwmuurisolatie is dat het relatief goedkoop is, gemakkelijk geplaatst kan worden en vaak lang mee gaat.
Wil je weten of spouwmuurisolatie een goede keuze voor jouw huis is? Lees dan het spouwmuurisolatie artikel voor meer informatie.

Vloerisolatie

Een andere mogelijkheid is vloerisolatie. Meestal wordt er gekozen om de vloer via de kruipruimte te isoleren. Met vloerisolatie heb je nooit meer last van koude voeten. Bovendien creëert het een gezonder huisklimaat. Het isoleren van je vloer zorgt namelijk voor minder vocht in de woning, wat resulteert in een gezondere lucht, minder huisstofmijt en ongedierte dat weg blijft.

Mocht kruipruimte isolatie niet mogelijk zijn dan kan je kiezen voor bovenvloerse- of bodemisolatie.

Dakisolatie

Warmte stijgt op. Daarom is dakisolatie ook een goede keuze als je wilt besparen op de energierekening. Dakisolatie kan aangebracht worden op een plat dak of op een schuin dak. Het isoleren van een plat dak wordt via de buitenkant gedaan. Bij een schuin dak heb je de keuze dit aan de binnenkant of buitenkant te doen.

Ben je benieuwd naar de verschillende mogelijkheden en prijzen? Lees dan ons dakisolatie artikel.

Gevelisolatie

Als er veel warmte verloren gaat via je muren en spouwmuurisolatie niet mogelijk is of niet voldoende, dan kan gevelisolatie een goede optie zijn. Gevelisolatie wordt namelijk aangebracht tegen de binnen- of buitengevel. Dit wordt meestal gedaan aan de hand van isolatieplaten die in een frame tegen de gevel aan worden geplaatst.

Lees voor meer informatie over de verschillen tussen deze maatregelen het gevelisolatie artikel.

Glas isolatie

Er kan veel warmte verloren gaan via je ramen. Voornamelijk bij enkel glas is dit het geval, maar dit gebeurd ook bij dubbelglas. Glas isolatie met HR glas is een goede manier om zoveel mogelijk warmte binnen te houden.

Je hebt hierbij drie verschillende gradaties: HR+, HR++ en HR+++ glas. Hoe lager de isolatiewaarde, des te beter het glas isoleert. HR +++ glas isoleert het beste van alle glassoorten.

Waarom kiezen voor isolatie?

Een geïsoleerd huis biedt verschillende voordelen. Je gebruikt hierdoor minder energie en je stoot minder CO2 uit. Daarnaast verhoogt het je wooncomfort het hele jaar door. Je hebt geen last meer van kou en tocht in de winter, en in de zomer houdt het de hitte buiten. Een ander bijkomend voordeel is dat isolatie geluiddempend werkt.

Met behulp van isolatie verbeter je jouw energielabel, waardoor je huis meer waard wordt. Bovendien wordt duurzaam wonen beloond door de overheid. Er zijn namelijk verschillende landelijke, provinciale en gemeentelijke subsidiepotjes waar je mogelijk gebruik van kan maken.

Isolatie energielabel

Subsidies en leningen

Er zijn verschillende landelijke, provinciale en gemeentelijke subsidiepotjes die isolatie voor jou aantrekkelijker kunnen maken.
Er is een landelijke subsidie voor huiseigenaren: de ISDE-subsidie. Je kunt aanspraak maken op deze subsidie als je een isolatiemaatregel neemt en de subsidie verdubbelt bij twee maatregelen. Je hebt hierbij de keuze uit spouwmuur-, dak-, vloer- of muurisolatie. Ook HR++ en HR +++ glas vallen onder de mogelijkheden. Wil je niet twee isolatie gerelateerde maatregelen nemen, maar wel de verdubbeling? Dan kun je kiezen voor een isolatiemaatregel gecombineerd met een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. Benieuwd hoeveel subsidie jij kan krijgen? Lees dan ons subsidie artikel.

Voor de Vereniging van Eigenaren, woonverenigingen en wooncorporaties is er de SEEH regeling. Deze subsidie kun je aanvragen voor een energieadvies en voor energiebesparende maatregelen.

Leningen

Het is voor particulieren mogelijk geld te lenen van de gemeente en provincie aan de hand van de duurzaamheidslening. Je leent dan geld om je woning energiezuiniger te maken. Deze lening vraag je aan via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn).

Een andere lening die particulieren en Vereniging van Eigenaren (VvE) kunnen afsluiten voor energiebesparende maatregelen is de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds.

Tot slot kan je bij het kopen van je huis extra hypotheekruimte krijgen als je energiebesparende maatregelen wilt doorvoeren. Je kunt 6% van de waarde van je woning extra lenen, met een maximum van € 9.000. Er zijn hier wel enkele voorwaarden aan verbonden.

Welke isolatiematerialen zijn er?

De vijf meest voorkomende isolatiematerialen zijn: glaswol, steenwol, EPS, PUR en PIR. Elk soort heeft bepalende kenmerken en komt met voor- en nadelen, bijvoorbeeld brandveiligheid of milieuvriendelijkheid. Let bij het vergelijken van isolatiematerialen ook op de lambdawaarde: dit getal geeft aan hoe goed een materiaal warmte geleidt. Hierbij geldt hoe lager de waarde, des te beter is de isolatie. Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende materialen en bijbehorende kenmerken.

Glaswol

Glaswol bestaat uit zand en gerecycled glas en valt net zoals steenwol onder minerale wol. Glaswol is een relatief goedkope optie. Het is een licht materiaal, niet brandbaar, milieuvriendelijk, geluiddempend en vocht- en schimmelwerend. Een nadeel van glaswol is dat het jeuk en irritatie kan veroorzaken als je het aanraakt.

Je kunt het gebruiken voor de isolatie van je spouwmuur, vloer of dak. De lambdawaarde van glaswol is ongeveer 0,032 tot 0,040.

Steenwol

Steenwol valt ook onder minerale wol, maar is iets duurder dan glaswol. Steenwol is gemaakt van vulkanische steensoorten en bestaat uit volledig natuurlijke materialen en is 100% recyclebaar. Het is daarnaast brandveilig, zeer geluiddempend en vocht- en schimmelwerend materiaal. Voor steenwol geldt ook dat het jeuk en irritatie kan veroorzaken wanneer je het aanraakt.

Steenwol wordt voornamelijk gebruikt voor het isoleren van daken, vloeren en spouwmuren. De lambdawaarde is gelijk aan die van glaswol, namelijk 0,032 tot 0,040.

EPS

EPS staat voor geëxpandeerd polystyreen, beter bekend als piepschuim. Dit materiaal bestaat voor slechts 2% uit polystyreen en voor de overige 98% uit lucht. Het is erg licht, vocht- en schimmelwerend en daarnaast duurzaam en goed recyclebaar.

Het nadeel van dit materiaal is dat het niet volledig milieuvriendelijk is doordat het 2% kunststof bevat. Verder is het brandvertragend, maar wel brandbaar materiaal. Ten derde is het lastig dit materiaal aan te brengen, waardoor naden en kieren minder goed gedicht worden.

De lambdawaarde van EPS is 0,030 tot 0,040. EPS is geschikt voor de vloer, muren en het dak.

PUR

PUR is de afkorting voor polyurethaan, oftewel PUR-schuim. PUR isolatie komt in twee soorten: PUR-schuim en PUR-isolatieplaten. PUR heeft een lage lambdawaarde van 0,022 tot 0,028 en heeft dus een hoge isolatiewaarde. Het materiaal is brandremmend, vocht- en schimmelwerend en dekt naden en kieren probleemloos. Je kunt PUR isolatie gebruiken voor je dak, muren en vloer.

Het nadeel van dit materiaal is dat het chemicaliën bevat en daardoor niet milieuvriendelijk is. Bovendien is het niet recyclebaar, moeilijk te verwijderen en het duurste isolatiemateriaal.

PIR

PIR is een veelgebruikt isolatiemateriaal en is gemaakt van polyisocyanuraat. PIR is de verbeterde versie van PUR doordat het verder is doorontwikkeld. PIR is brandveiliger en heeft een hogere isolatiewaarde dan PUR. De lambdawaarde is 0,022 tot 0,027. Verder is het materiaal ongevoelig voor vocht en licht in gewicht. PIR wordt voornamelijk gebruikt voor dak-, vloer- en spouwmuurisolatie.

Het nadeel van PIR is dat het chemicaliën bevat en daardoor niet milieuvriendelijk is. Daarbij is het niet recyclebaar.

isolatie subsidie

Btw-tarief

Voor de arbeidskosten van het aanbrengen van isolatie, bij woningen ouder dan twee jaar, geldt een btw-tarief van 9%. Alle werkzaamheden daaromheen zoals slopen vallen wel onder het reguliere 21% tarief, evenals de materiaalkosten. Kijk voor de voorwaarden op de website van de Belastingdienst.

Stappenplan voor als je wilt beginnen met isoleren

Stap 1: Warmtescan

Je hebt besloten dat je je huis wilt laten isoleren, maar hoe pak je dit aan? Allereerst is het van belang te ontdekken wat de oorzaak is van je warmteverlies. Dit kun je bijvoorbeeld gemakkelijk achterhalen aan de hand van een warmtebeelden scan. Je kunt een quick scan bij veel gemeenten gratis aanvragen. Een uitgebreide warmtebeeld-rapportage kun je uit laten voeren door een professioneel bedrijf.

Stap 2: Check je woning

Kijk vervolgens naar de staat van je woning en het bouwjaar, hieruit kun je vaak opmaken welke isolatiemaatregelen al aanwezig zijn.
Via de site van Milieucentraal kun je de verbetercheck doen. Deze tool vertelt je vervolgens welke dingen je nog kunt verbeteren qua isolatie. Daarnaast geeft het een overzicht van de kosten, mogelijke subsidie en de besparing en klimaatwinst die het oplevert.

Stap 3: Vraag offertes aan

Wanneer je advies wilt of al weet wat je wilt isoleren, kun je op zoek gaan naar een vakspecialist die bij het project past. Je kunt dit doen door offertes aan te vragen en vakspecialisten met elkaar te vergelijken.

Een manier om de kwaliteit van het bedrijf te controleren is aan de hand van keurmerken. Isolatiebedrijven hebben de mogelijkheid zich aan te sluiten bij VENIN, een brancheorganisatie voor na-isoleren. Aangesloten bedrijven zijn verplicht volgens strenge richtlijnen te werken. Ze worden gecontroleerd door onafhankelijke instituten SKG-IKOB en Insula Certificatie, zodat ze de kwaliteit kunnen waarborgen. Daarnaast is er een VCA certificaat, daarmee kunnen bedrijven aantonen dat ze staan voor veilig en gezond werken.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden