Vergelijk isolatie offertes
Vind dé isolatie specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Isolatie Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie


Ben je je aan het inlezen over spouwmuurisolatie om jouw woning laten isoleren? In dit artikel vind je alle informatie over de spouwmuur isoleren, de verschillende materiaalsoorten, hoe spouwmuurisolatie wordt geplaatst en geven we enkele tips.

Inhoudsopgave

Wat is spouwmuurisolatie?

Een spouwmuur is een buitenmuur die bestaat uit twee muren met daartussen een ruimte van enkele centimeters. De ruimte tussen deze twee muren wordt een spouw genoemd. De spouwruimte heeft een isolerende functie en voorkomt dat vocht van buiten naar binnen trekt. Bij spouwmuurisolatie wordt isolatiemateriaal in de spouwruimte geplaatst, wat voor extra warmte isolatie zorgt.

Wat kost spouwmuurisolatie?

De kosten voor spouwmuurisolatie in jouw woning hangen onder andere af van de grootte van jouw spouwmuren in m2 en voor welk isolatiemateriaal je kiest. De tabel hieronder geeft je een idee van de prijzen per woningtype en soort isolatiemateriaal.

Soort woningGlaswol / SteenwolEPSPUR-schuim
Appartement
(25 m²)
€ 375 – € 500€ 500 – € 625€ 625
Tussenwoning
(50 m²)
€ 750 – € 1.000€ 1.000 – € 1.250€ 1.250
Hoekwoning / 2-onder-1-kap
(100 m²)
€ 1.500 – € 2.000€ 2.000 – € 2.500€ 2.500
Vrijstaande woning
(180 m²)
€ 2.700 – € 3.600€ 3.600 – € 4.500€ 4.500

Wil je meer weten over kosten? Lees dan het artikel over spouwmuurisolatie kosten.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Is jouw woning geschikt voor spouwmuurisolatie?

Niet elke woning is geschikt voor spouwmuurisolatie. Dit hangt er namelijk vanaf of tijdens de bouw van de woning een spouw is aangebracht in de buitenmuren. Zowel het bouwjaar van de woning als de dikte van de buitenmuren kunnen je helpen erachter te komen of jouw woning geschikt is voor spouwmuurisolatie.

Het bouwjaar van de woning

Is jouw woning voor 1920 gebouwd? Dan is de kans erg groot dat jouw woning geen spouwmuur heeft en spouwmuurisolatie dus geen optie is. Woningen die na 1920 gebouwd zijn hebben over het algemeen wel een spouwmuur. Hierbij zijn woningen van tussen 1920 en 1975 vaak matig geïsoleerd tijdens de bouw. Woningen van na 2000 zijn over het algemeen voorzien van redelijke tot goede isolatie.

Ook als jouw woning al voorzien is van spouwmuurisolatie is het de moeite waard om te controleren of deze isolatie verbeterd zou kunnen worden. De kwaliteit van isolatie die in de jaren ‘90 of eerder is aangebracht, kan inmiddels verminderd zijn. Ook liggen de aanbevolen isolatiewaarden tegenwoordig hoger. Met nieuwe spouwmuurisolatie kun je er daarom zeker nog op vooruit gaan in warmte- en kostenbesparing.

De dikte van de muren

Naast het bouwjaar van jouw woning is de dikte van de buitenmuren ook een goede indicator voor de aanwezigheid van een spouw. Je kunt de dikte van de buitenmuren eenvoudig opmeten bij de voor- of achterdeur. Is de muur dunner dan 24 centimeter? Dan is de aanwezigheid van een spouwmuur onwaarschijnlijk. Bij buitenmuren met een dikte van 24 centimeter of meer is hoogstwaarschijnlijk wel een spouwmuur aanwezig.

Spouwmuurisolatie door vakspecialist

Wat als spouwmuurisolatie niet mogelijk is?

Is jouw woning niet geschikt voor spouwmuurisolatie? Er zijn opties om jouw muren toch te kunnen isoleren. Zowel de binnenkant als de buitenkant van de buitenmuren kunnen namelijk voorzien worden van isolatiemateriaal om jouw woning in de winter warmer en in de zomer koeler te houden. Een spouwmuurisolatie bedrijf kan adviseren wat de beste manier van isolatie is voor jouw huis.

Binnengevelisolatie

Bij binnengevelisolatie wordt het isolatiemateriaal, zoals het woord al zegt, aan de binnenkant van de gevel geplaatst. Aan de binnenkant van de muur maakt de vakspecialist een voorzetwand. Het isolatiemateriaal wordt vervolgens tussen deze voorzetwand en de muur geplaatst, waarna het geheel met gipsplaten wordt afgewerkt.

Binnengevelisolatie is een redelijk voordelige vorm van isoleren. Wel maakt het je woonoppervlak kleiner doordat de muren iets naar binnen komen. Het het rendement dat je via deze vorm van gevelisolatie hebt lager dan bij spouwmuurisolatie. Een vergunning is voor binnengevelisolatie niet nodig, tenzij je in een monumentaal pand woont waarvan het interieur ook monumentaal is. Dit kun je checken bij de gemeente.

Buitengevelisolatie

De tweede mogelijkheid voor gevelisolatie is om het isolatiemateriaal niet aan de binnenkant, maar juist aan de buitenkant van de muur te plaatsen. De gevelisolatie wordt vervolgens afgewerkt met gevelbekleding als steenstrips, stucwerk of gevelplaten. De muren worden hierdoor iets dikker. Kozijnen kunnen in de meeste gevallen blijven zitten. De vakspecialist kan je hierin adviseren. De kosten van buitengevelisolatie liggen hoger dan spouwmuurisolatie, maar het levert een hoger rendement op dan binnengevelisolatie.

Voor buitengevelisolatie moet je bij de gemeente een vergunning aanvragen. Je past hiermee immers het uiterlijk van je woning aan. Bij sommige woningen, denk aan monumentale panden of sommige rijtjeshuizen, is deze vorm van isolatie niet altijd toegestaan.

Welke soorten spouwmuurisolatie materialen zijn er?

Wanneer je spouwmuur laat isoleren, heb je de keuze uit een behoorlijk aanbod materialen. Bij nieuwbouwwoningen worden veelal platen gebruikt. Deze heb je bijvoorbeeld als PIR, glaswol, steenwol of EPS maar ook minder vaak gebruikte, natuurlijke materialen als vlas, hennep en kurk zijn mogelijk.

De verschillende soorten spouwmuurisolatie voor al bestaande woningen vallen grofweg uiteen in drie groepen: korrels, vlokken en schuim. Er bestaan binnen deze groepen diverse materialen waarmee een spouw geïsoleerd kan worden. Welke soort het meest geschikt is voor jouw woning, hangt af van jouw voorkeuren en budget.

Spouwmuurisolatie met korrels

Korrels zijn het kleinst. Deze balletjes worden met een lijmmengsel de muur ingeblazen zodat de korrels aan elkaar blijven plakken. Dit zorgt voor een goede isolatielaag die niet zomaar wegwaait of inzakt. Een voorbeeld hiervan is perlietkorrels, al kom je bij korrels als spouwmuurisolatie vaker uit bij EPS parels.

EPS parels

Geëxpandeerd polystyreen, oftewel EPS, kennen veel mensen vooral als piepschuim. Dit isolatiemateriaal bestaat voor 2% uit polystyreen; de overige 98% is lucht. Deze samenstelling maakt EPS niet alleen tot een prima isolator, maar ook erg licht van gewicht.

EPS is recyclebaar en vochtregulerend. Ook is het schimmel- en rotvrij en relatief betaalbaar doordat weinig grondstof nodig is om EPS parels te maken. Dit isolatiemateriaal is duurzaam en niet schadelijk voor de gezondheid. Wel is het een brandbaar materiaal; het werkt enkel brandvertragend.

Spouwmuurisolatie met vlokken

Iets groter dan korrels zijn vlokken. De spouwmuurisolatie met vlokken wordt ook wel inblaaswol genoemd en net als korrels met een lijmmengsel de muur in geblazen. We zetten de voor- en nadelen van glaswol en steenwol op een rij.

Glaswol

Glaswol bestaat uit een combinatie van gerecycled glas en zand. Het is niet brandbaar en lost ook niet op in water. Wel kan glaswol zijn isolerende werking verliezen als het nat geworden is. Glaswol is makkelijk om mee te werken, licht in gewicht en een zeer betaalbaar isolatiemateriaal. Het is vocht- en schimmelwerend en werkt ook geluidsdempend. Glaswol is milieuvriendelijk en volledig recyclebaar.

Bij nieuwbouwwoningen wordt vaak gebruik gemaakt van platen glaswol, maar bij een al bestaande woning wordt de glaswol als vlokken in de spouw gespoten. Deze vlokken worden geleidelijk verdeeld over de spouwmuur waardoor de isolatie niet inzakt en zorgt voor optimaal warmtebehoud.

Steenwol

Steenwol is net als glaswol een minerale wol en wordt gemaakt met vulkanisch gesteente. Net als glaswol is het makkelijk om mee te werken, schimmelwerend en verliest het zijn isolerende werking zodra het nat wordt. Ook is het milieuvriendelijk. Het materiaal is daarentegen steviger dan glaswol en doet het op het gebied van isolatiewaarde net wat slechter. Qua akoestische isolatie en brandveiligheid heeft steenwol een streepje voor op glaswol. Om deze reden is het ook iets duurder dan glaswol.

Spouwmuurisolatie met schuim

Ook schuim is een mogelijkheid als het gaat om spouwmuurisolatie. Schuim wordt in vloeibare vorm ingespoten en dicht daardoor naden en keren zeer precies af. Een voorbeeld van spouwmuurisolatie met schuim is UF-schuim, dat veel in de jaren ‘70 en ‘80 werd toegepast. De variant die tegenwoordig meer gebruikt wordt is PUR-schuim.

PUR-schuim

Polyurethaan, kortweg PUR, is schuim dat ontstaat door een chemische reactie. PUR is het isolatiemateriaal met de hoogste isolatiewaarde, en tegelijkertijd ook de duurste mogelijkheid. Het wordt in vloeibare vorm ingespoten. Hierdoor laat zich ook in moeilijk bereikbare plekken gemakkelijk aanbrengen. PUR-schuim is daarnaast vochtbestendig, schimmelwerend en werkt brandvertragend. Het materiaal hecht bovendien erg goed.

Heeft PUR-schuim ook nadelen? Qua milieuvriendelijkheid scoort PUR-schuim niet goed; het is immers een chemisch product. Bij het plaatsen van PUR-schuim komen giftige dampen vrij. Goed ventileren is daarom een must, ook vanwege de chemische geur die na enige dagen weer zal verdwijnen. Vermijd om deze redenen bij voorkeur PUR met HFK’s als blaasmiddel. PUR-schuim is daarnaast niet recyclebaar en na het aanbrengen zeer moeilijk te verwijderen.

Het proces van spouwmuurisolatie

Voordelen van spouwmuurisolatie

Waarom zou je kiezen voor spouwmuurisolatie? Het isoleren van de spouwmuren van jouw woning heeft diverse voordelen, zowel voor de portemonnee als voor het leefklimaat.

Besparing op je energierekening

Het eerste voordeel is meteen ook een van de grootste redenen waarom men kiest voor spouwmuurisolatie: het levert een besparing op je energierekening op. De isolatie zorgt er namelijk voor dat minder kou binnenkomt en minder warmte ontsnapt. Hierdoor hoef je de verwarming minder hoog te zetten.

Het draagt bij aan je wooncomfort

Dat hangt ook direct samen met het tweede voordeel. Spouwmuurisolatie draagt bij aan een fijner leefklimaat en bijbehorend hoger wooncomfort. Je hebt immers minder last van koude muren of tocht in je huis.

Beter energielabel

De lagere energiekosten en het hogere wooncomfort is niet enkel fijn voor jezelf, maar ook voor eventuele toekomstige bewoners. Aan goed geïsoleerde woningen hangt een beter energielabel. Dit zorgt voor een hogere waardering voor je woning, mocht je het ooit besluiten te verkopen.

Lange levensduur

Goed aangebrachte spouwmuurisolatie heeft een lange levensduur en hoeft niet elke 10 jaar ververst te worden. Zijn de spouwmuren van jouw woning eenmaal voorzien van goede isolatie, dan heb je daar de rest van je leven profijt van.

Heeft spouwmuurisolatie ook nadelen?

Benieuwd naar de spouwmuurisolatie nadelen? Veel nadelen heeft spouwmuurisolatie niet. Het grootste nadeel is de investering zelf. Gelukkig heb je de spouwmuurisolatie kosten met 3 tot 5 jaar weer terugverdiend door de energiebesparing die de maatregel oplevert.

Daarnaast ging er vroeger wel eens wat mis bij het aanbrengen van spouwmuurisolatie. Ook kunnen bij slechte ventilatie en bepaalde isolatiematerialen vochtproblemen ontstaan. Gelukkig zijn deze problemen met de materialen die tegenwoordig voor spouwmuurisolatie worden gebruikt niet meer aan de orde. Laat spouwmuurisolatie wel altijd door een vakspecialist aanbrengen. Zij weten exact hoe ze het materiaal moeten plaatsen voor een optimaal geïsoleerde spouwmuur.

Hoe wordt een spouwmuur geïsoleerd?

Jouw woning heeft een spouwmuur en je wilt deze graag (opnieuw) voorzien van spouwmuurisolatie. Welk stappenplan houdt een vakspecialist aan als die de spouwmuur komt isoleren? We leggen uit hoe vakspecialisten te werk gaan zodat je weet wat je kunt verwachten.

Vooronderzoek

Het plaatsen van spouwmuurisolatie begint met vooronderzoek. Allereerst moet namelijk gekeken worden of er een geschikte spouw is. Om dit te controleren wordt een klein gaatje in de voeg geboord. Met een cameraatje kijkt de vakspecialist vervolgens naar de toegankelijkheid en staat van de spouwmuur.

Soms zit oude, vervuilde isolatie of ander bouwafval in de spouwmuur. Dit moet eerst verwijderd worden, wat enkele dagen in beslag kan nemen. Is alles echter in orde? Dan kan de vakspecialist verder met de voorbereidingen. Aan de hand van de spouwmuur wordt bepaald welke isolatie het best past. De breedte van de spouw speelt hierbij ook een rol; glaswol heeft bijvoorbeeld een bredere spouw nodig dan EPS parels.

Voorbereiding

Het fijne aan spouwmuurisolatie is dat er, op vooronderzoek na, weinig voorbereiding nodig is. De vakspecialist plaatst de spouwmuurisolatie van buitenaf. Je hebt dus geen overlast in huis. Zorg voor de vakspecialisten beginnen wel dat de te isoleren muur vrij te bereiken is. Haal eventuele plantenbakken, buitenmuur versieringen of containers dus uit de weg.

Gaten boren

Om het isolatiemateriaal te kunnen plaatsen, boort de vakspecialist allereerst gaten in de voegen van de muur. Op elke m2 komt een gat in de voeg, zodat het isolatiemateriaal goed over de muur verspreid kan worden. De diameter van de boor hangt af van het isolatiemateriaal en de breedte van de voegen.

Plaatsing

Is elke m2 voorzien van een gat? Met behulp van een mondstuk en een slang wordt het gekozen isolatiemateriaal de spouw in geblazen. PUR-schuim is vloeibaar; bij korrels en vlokken gaat het materiaal samen met een lijmmengsel de muur in.

Nadat de spouwmuur volledig is gevuld, worden de gaatjes weer netjes gedicht. Hiervoor wordt voegspecie gebruikt in dezelfde kleur als de bestaande voegen. Je ziet na afloop vrijwel niets meer van de na-isolatie. Het isoleren van de spouwmuren kost de vakspecialist een halve tot één dag.

(Bespaar)tips voor spouwmuur isoleren

Spouwmuurisolatie kan best een investering zijn. Om het isoleren van je huis zo betaalbaar mogelijk te houden, zetten we enkele tips op een rij.

Controleer of je recht hebt op subsidie

Omdat de overheid wil inzetten op de verduurzaming van woningen, stelt ze subsidie beschikbaar aan woningeigenaren die energiebesparende maatregelen nemen. Ben jij van plan om spouwmuurisolatie te nemen? Dan heb je recht op subsidie voor spouwmuurisolatie. Alle voorwaarden hiervoor vind je op de website van de RVO.

Vraag meerdere offertes op

Voor je een bedrijf kiest die jouw woning voorziet van spouwmuurisolatie is het aan te raden bij meerdere spouwmuurisolatie bedrijven te informeren naar mogelijkheden . Vergelijk de offertes voor spouwmuurisolatie bijvoorbeeld op de inbegrepen werkzaamheden, materiaalkosten en garanties. Op deze manier weet je zeker dat je het bedrijf kiest met de beste prijs-kwaliteitverhouding voor jouw project.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden