Vergelijk isolatie offertes
Vind dé isolatie specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Isolatie Steenwol isolatie

Steenwol isolatie

Steenwol isolatie is een milieuvriendelijke en duurzame manier om je huis te isoleren. Naast het vasthouden van warmte, werkt steenwol isolatie ook geluidsdempend. Ben je benieuwd naar de prijzen en voordelen van dit duurzame isolatiemateriaal? Lees er in dit handige artikel alles over.

Wat kost steenwol isolatie?

De gemiddelde prijs van steenwol isolatie ligt tussen de €10 en €17 per m². Hierdoor is de prijs van steenwol relatief laag in vergelijking met bijvoorbeeld pur isolatie. De prijs van steenwol isolatie in jouw woning is onder andere afhankelijk van de dikte en de kwaliteit. Kies je bijvoorbeeld voor extra brandwerende steenwol isolatie? Dan betaal je relatief meer. Bekijk in onderstaande tabel de gemiddelde prijzen voor steenwol isolatie in huis.

Type woningHoeveelheid isolatiemateriaalGemiddelde prijs (inclusief plaatsing en btw)
Appartement 25 m²€ 250 - € 450
Tussenwoning 65 m²€ 650 - € 1.100
2-onder-1-kap 100 m²€ 1.000 - € 1.700
Vrijstaand 150 m²€ 1.500 - € 2.600
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Steenwol isolatie huis

Wat is steenwol isolatie?

Voordat je kiest voor steenwol als isolatiemateriaal in huis, is het goed om te weten wat het precies is. Steenwol is een isolatiemateriaal dat wordt gemaakt van verschillende vulkanische steensoorten en is daarom een vorm van minerale isolatie wol. Wanneer het steenwol wordt samengeweven, ontstaan er matten die perfect zijn om je woning mee te isoleren. Het weven van de steenwol zorgt ervoor dat er geen luchtstroom door het materiaal mogelijk is. Daarom is het een perfect isolatiemateriaal, aangezien het koude lucht buiten houdt en warme lucht binnenshuis houdt. Steenwolplaten zijn gemaakt van volledig natuurlijke materialen en ook nog eens 100% recyclebaar.

Wat bespaar je met steenwol isolatie?

Het is goed om te weten wat steenwol isolatie kost, maar het is ook belangrijk om te weten wat het oplevert. Het isoleren van je woning is namelijk een goede manier om te besparen op energie. Deze besparing is onder andere afhankelijk van jouw woning en het type isolatie. Bekijk hieronder de gemiddelde jaarlijkse besparing voor steenwol isolatie.

Type woningGemiddelde jaarlijkse besparing
Tussenwoning€ 260 - € 300
Hoekwoning€ 600 - € 700
Vrijstaand€ 900 - € 1.000

Steenwol isolatie in vergelijking met andere isolatie

Steenwol is niet het enige optie voor het isoleren van je huis. Er zijn namelijk ook nog andere soorten isolatie die allemaal zo hun eigen kwaliteiten hebben. Dit maakt het soms lastig om te bepalen welk isolatiemateriaal het beste is voor jouw woning. Hoe verhouden bijvoorbeeld de isolatie prijzen zich tot elkaar en wat is de isolatiewaarde van tempex? Door isolatiemateriaal te vergelijken kies je het beste voor jouw woning. Kom je er niet uit? De isolatie specialist adviseert je graag. Bekijk hier alle isolatiematerialen en zie hoe steenwol isolatie zich verhoudt tot andere vormen van isolatie.

Type isolatieGem. kosten per m2Lambdawaarde*VoordelenNadelen
Glaswol€ 80,032 - 0,040- Geluidsdempend
- Vocht- & schimmelwerend
- Brandveilig
- Relatief goedkoop
- Milieuvriendelijk & 100% recyclebaar
- Kan jeuk en huidirritatie veroorzaken
- Niet geschikt voor smalle spouwmuren
Steenwol€ 100,032 - 0,040- Zeer geluidsdempend
- Vocht- & schimmelwerend
- Brandveilig
- Milieuvrendelijk & 100% recyclebaar
- Kan jeuk en huidirritatie veroorzaken
- Niet geschikt voor smalle spouwmuren
EPS€ 200,030 - 0,040- Vocht- en schimmelwerend
- Duurzaam & goed recyclebaar
- Zeer licht in gewicht
- Brandbaar (wel brandremmende werking)
- Grondstof is een kunststof
- Inflexibel: dicht hoeken & naden minder goed
PUR€ 250,022 - 0,028- Dekt naden & kieren probleemloos
- Vocht- & schimmelwerend
- Hoge isolatiewaarde
- Brandremmend
- Duurste keuze
- Bevat chemicaliën, daardoor niet milieuvriendelijk
- Moeilijk te verwijderen
- Niet recyclebaar
PIR€ 150,022 - 0,027- Licht in gewicht
- Hoge isolatiewaarde
- Brandremmend
- Ongevoelig voor vocht
- Bevat chemicaliën, daardoor niet milieuvriendelijk
- Inflexibel materiaal
- Niet recyclebaar

Genoemde gemiddelde kosten betreffen enkel de kosten voor het materiaal. Exacte kosten zijn o.a. afhankelijk van de dikte van het materiaal.
* De lambdawaarde geeft aan hoe goed een materiaal warmte geleidt. Hierbij geldt: hoe lager de waarde, hoe beter de isolatie.

Steenwol isolatie

Steenwol isolatie plaatsen: Stappenplan

Het isoleren van een woning gebeurt in verschillende stappen. Het proces is afhankelijk van het type muur dat je laat isoleren met steenwol.

Stap 1. Inspectie

De eerste stap van het isoleren van je woning, is het onderzoeken van de huidige staat. De vakspecialist boort kleine gaatjes in de muur en inspecteert de muren vervolgens. Hij onderzoekt wat voor isolatie er al in de muur zit, of er voldoende ruimte is voor het plaatsen van steenwol isolatie en of hij nog materiaal moet verwijderen uit je muur. Is de dikte van de muren in orde en is er voldoende ruimte voor het isolatiemateriaal? Dan is het tijd om de steenwol isolatie aan te brengen.

Stap 2. Isolatie

Bij bestaande spouwmuren isoleert de vakspecialist je woning met behulp van steenwol isolatievlokken die hij via kleine gaatjes in de spouwmuur blaast. Zo is het niet nodig om de muren van je woning open te breken om nieuwe isolatie aan te brengen. Wil je een nieuwe woning isoleren met behulp van steenwol? Dan werkt de vakspecialist met grote rollen of platen met steenwol. Deze bevestigt hij aan de balken in je spouwmuren, vloer en dak, waardoor je woning tot aan de nok geïsoleerd is. Wil je een schuin dak isoleren? Dan wordt er speciale drukvaste isolatie gebruikt, zodat de isolatie niet ophoopt door de zwaartekracht.

Tips voor steenwol isolatie

Kies voor makkelijk te installeren isolatiewol

Hoe makkelijker de vakspecialist steenwol isolatie kan plaatsen, des te lager je uiteindelijke rekening zal zijn. Daarom is het de moeite waard om te investeren in steenwol isolatie met een zogenaamde spijkerflens. Dit is een aluminium laagje dat de wol bij elkaar houdt en bovendien dampremmend werkt. Een steenwol isolatie rol met deze aluminium rug zal iets prijziger zijn, gemiddeld €1 extra per vierkante meter.

Extra opties voor betere isolatie

De isolatiewaarde van steenwol is relatief goed, maar deze valt altijd te verbeteren dankzij een aantal simpele aanpassingen. Deze extra opties komen natuurlijk ook met een extra kostenplaatje, maar je zult merken dat je woning beter in staat is om warmte vast te houden. Impregneer bijvoorbeeld je gevel om vocht tegen te houden, installeer centrale verwarming of plaats enkele ventilatieroosters die warme lucht toelaten op koude dagen.

Extra optieGemiddelde kosten (inclusief arbeidskosten en btw)
Gevel impregneren€ 900 per woning
Ventilatieroosters
€ 15 tot € 60 per stuk
Centrale verwarming€ 6.000 per woning
Radiatorfolie€ 17 per radiator

Controleer of je recht hebt op subsidie

Met het oog op duurzaamheid is het isoleren van woningen steeds belangrijker. Daarom zijn er tegenwoordig ook verschillende subsidies voor isolatie verkrijgbaar. Zo verlaagt de overheid de btw voor isolatiematerialen voor huizen ouder dan twee jaar van 21% naar 9%. Daarnaast zijn er ook verschillende gemeentes die een speciaal subsidiepotje voor isolatieprojecten hebben. Ben je dus bezig met de dakisolatie van je plat dak of wil je je spouwmuren voorzien van betere isolatie? Controleer dan altijd of jouw gemeente een speciale subsidie heeft voor het verduurzamen van je woning, zodat je altijd het voordeligst uit bent.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden