Vergelijk isolatie offertes
Vind dé isolatie specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Isolatie Spouwmuurisolatie kosten

Spouwmuurisolatie kosten

Minimale kosten
€ 500
Gemiddelde kosten
€ 2.000
Maximale kosten
€ 4.500
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 1.000 - € 3.000

Benieuwd naar spouwmuurisolatie kosten? Als je van plan bent om voor spouwmuurisolatie te kiezen zodat je optimaal van je woning kunt genieten, of om de isolatie te vervangen, dan wil je vast meer weten over de prijzen van spouwmuurisolatie. Om de voorbereiding op deze aanpassing van je huis zorgeloos te laten verlopen heeft Homedeal voor jou informatie over verzameld over wat spouwmuurisolatie precies kost, wat de terugverdientijd is en of je subsidie kunt krijgen.

Inhoudsopgave

Wat kost spouwmuurisolatie?

Gemiddeld kost het laten plaatsen van spouwmuurisolatie bij een hoekhuis € 2.000. Hierbij zal je voor een tussenwoning uiteraard goedkoper en voor een vrijstaande woning duurder uit zijn. De totale spouwmuurisolatie prijzen zijn naast de oppervlakte die geïsoleerd moet worden ook afhankelijk van het type isolatiemateriaal (bijvoorbeeld glaswol, EPS-parels, PUR-schuim of steenwol) dat gebruikt wordt. Bekijk in onderstaand overzicht een indicatie van de gemiddelde spouwmuurisolatie kosten, inclusief plaatsing.

Soort woningGlaswol / SteenwolEPSPUR-schuim
Appartement
(25 m²)
€ 375 – € 500€ 500 – € 625€ 625
Tussenwoning
(50 m²)
€ 750 – € 1.000€ 1.000 – € 1.250€ 1.250
Hoekwoning / 2-onder-1-kap
(100 m²)
€ 1.500 – € 2.000€ 2.000 – € 2.500€ 2.500
Vrijstaande woning
(180 m²)
€ 2.700 – € 3.600€ 3.600 – € 4.500€ 4.500
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Wat is de terugverdientijd van spouwmuurisolatie?

Een goed geïsoleerd huis zorgt niet alleen voor meer wooncomfort, je bespaart ook jaarlijks op de energierekening. Een investering in spouwmuurisolatie is een relatief goedkope isolatiemethode doordat het snel te plaatsen is en weinig afwerking nodig heeft. Spouwmuurisolatie verdien je daarom over het algemeen binnen 3 tot 5 jaar terug. Met behulp van subsidies kan dit termijn zelfs korter zijn.

Prijsvoorbeelden spouwmuurisolatie

Aan de hand van enkele situaties lichten we bovenstaande tabel met gemiddelde prijzen toe. Zo geven we een beter beeld van de mogelijke totale kosten van spouwmuurisolatie, afhankelijk van jouw woonsituatie en wensen.

Laagste kosten

Je bent op zoek naar de goedkoopste vorm van spouwmuurisolatie voor je appartement. Dan valt de keuze al gauw op isolatie met glaswol. Deze manier van isoleren is het meest voordelig, want het wordt bij een tussenwoning met 50 m2 aan spouwmuur bijvoorbeeld al aangebracht vanaf € 1.000. Glaswol wordt gemaakt van gerecycled glas en is daarmee tegelijkertijd een bewuste keuze.

Hoogste isolatiewaarde

Ben je op zoek naar de best isolerende oplossing voor de isolatie van je 2-onder-1-kap-woning? Kies dan voor PUR-schuim. PUR is het duurste materiaal, maar heeft dan ook de hoogste isolatiewaarde. Het schuim verspreidt zich goed in de spouw en laat zo weinig kou door. Spouwmuurisolatie met PUR kost voor een 100 m2 rond de € 2.500.

Een gemiddeld project

EPS parels staan ook wel bekend als piepschuim. Ze worden milieuvriendelijk geproduceerd en zijn goed betaalbaar. Kies je voor dit isolatiemateriaal voor de spouwmuren van jouw tussenwoning? Dan ben je voor 50 m2 gemiddeld € 1.000 tot € 1.250 kwijt.

Spouwmuurisolatie prijzen

Hoe zijn de spouwmuurisolatie kosten opgebouwd?

Kostenoverzicht Spouwmuurisolatie prijzen

Spouwmuurisolatie kosten bestaan uit arbeidskosten, machinekosten en materiaalkosten. De opbouw van de kosten voor spouwmuurisolatie zijn verschillend afhankelijk van de keuzes die je maakt. In de regel zullen de arbeidskosten het overgrote deel van de totaal prijs beslaan, maar er zijn uitzonderingen.

Bij het gebruik van PUR vormen de materiaalkosten bijvoorbeeld een relatief groter onderdeel van de totaalprijs. Het materiaal zelf is duurder en het aantal arbeidsuren ligt bij dit materiaal juist lager. Hierdoor is de stijging van de totale kosten niet zo groot als je zou verwachten.

Wil je zeker weten hoeveel spouwmuurisolatie in jouw situatie zal kosten? Vraag offertes voor spouwmuurisolatie aan voor specifieke prijsinformatie voor jouw project.

Hoe worden de kosten van spouwmuurisolatie bepaald?

Kies je voor spouwmuurisolatie, dan zijn er zaken die direct invloed hebben op spouwmuurisolatie kosten. We noemen er enkele.

1. Huidige staat van de (spouw)muur

Zit er een spouwmuur in jouw woning en is het dus mogelijk om spouwmuurisolatie toe te passen? Zonder spouwmuur is gevelisolatie de juiste keuze.

Is de spouwmuur er wel, dan is de vraag of deze al voorzien is van isolatie. Zo ja, in welke staat verkeerd de huidige isolatielaag? Bij vervuiling of verzakking kan het bijvoorbeeld zo zijn dat dit eerst uit de spouw verwijderd moet worden. Dit zal extra kosten opleveren. De huidige staat van jouw woning is daarom de eerste factor die van invloed zal zijn op de prijs.

2. Soort materiaal

Er bestaan verschillende materialen die geschikt zijn voor spouwmuurisolatie. Welke soort het meest geschikt is voor jouw woning, hangt af van jouw voorkeuren en budget. We zetten de voor- en nadelen van de meest toegepaste soorten kort op een rij met de bijbehorende kosten per materiaal voor spouwmuurisolatie.

Glaswol

Glaswol bestaat uit een combinatie van glas dat vermalen en gesmolten wordt en een bindmiddel met zand. Het is een milieuvriendelijke keuze, vocht- en schimmelwerend, niet brandbaar en werkt geluiddempend. Bij spouwmuurisolatie wordt de inblaaswol geleidelijk verdeeld over de spouwmuur, waardoor het materiaal niet inzakt en optimaal isoleert.

Glaswol lost niet op in water, maar verliest wel zijn isolerende werking zodra het nat wordt. Ook zorgt het materiaal voor jeuk en irritatie wanneer het in contact komt met huid. Draag daarom altijd beschermende kleding, een mondkapje en een bril bij het verwerken van dit materiaal. Glaswol als spouwmuurisolatie materiaal kost gemiddeld € 15 – € 20 per m2.

EPS parels

De term EPS staat voor geëxpandeerd polystyreen, maar is bij velen vooral bekend als piepschuim. Dit materiaal is erg licht van gewicht doordat het voor 98% uit lucht en voor slechts 2% uit polystyreen bestaat. De stilstaande lucht maakt EPS tot een goede isolator. EPS parels worden samen met lijm in de spouwmuur gespoten zodat de korrels aan elkaar blijven plakken en eventuele verzakkingen voorkomen worden.

EPS is recyclebaar, ongevoelig voor vocht en schimmel- en rotvrij. Het zorgt niet voor huidirritatie. Ondanks dat EPS te recyclen is, is de grondstof bij EPS een kunststof en geen natuurlijk materiaal. EPS is daarnaast brandbaar, al werkt het wel brandvertragend. EPS toegepast voor spouwmuurisolatie kost gemiddeld € 20 per m2.

PUR-schuim

PUR is kort voor polyurethaan en ontstaat door een chemische reactie van verschillende stoffen. Het schuim dicht naden en kieren gemakkelijk en zorgt daardoor voor een heel hoge isolatiewaarde. Het laat zich bovendien snel aanbrengen en is ook bijzonder geschikt voor moeilijk bereikbare plekken of zwaar vervuilde spouwmuren. PUR-schuim is vochtbestendig, heeft geen last van schimmel en werkt brandvertragend.

PUR is niet milieuvriendelijk: het is een chemisch product en bij het plaatsen van PUR-schuim komen dan ook giftige dampen vrij, die bovendien een chemische geur afgeven. Laat het daarom altijd door een gecertificeerde specialist aanbrengen en kies voor PUR zonder HFK’s als bindmiddel. Het materiaal hecht zich goed, waardoor het materiaal lastig te verwijderen is. Pur kost gemiddeld € 15 – € 25 per m2 voor spouwmuurisolatie.

Steenwol

Steenwol wordt gemaakt met behulp van vulkanisch gesteente. Het is daardoor een natuurlijk materiaal en volledig recyclebaar. Het valt net als glaswol onder de minerale wol soorten, al is steenwol net iets duurder. Steenwol heeft geen last van schimmel, is zeer stevig, flexibel en zorgt naast warmte isolatie ook voor goede akoestische isolatie. Ook is het brandveilig en doet het hierin beter dan glaswol.

Net als glaswol zorgen de vezels in steenwol voor jeuk en irritatie bij het werken met dit materiaal. Gebruik daarom beschermende kleding en draag een beschermend mondkapje en veiligheidsbril. Steenwol is daarnaast niet bestand tegen vocht en natte steenwol kan leiden tot verzakking van de isolatie. Het materiaal moet hier dan ook tegen beschermd worden. De gemiddelde prijs van steenwol spouwmuurisolatie ligt tussen de €10 en €17 per m2.

Andere isolatiematerialen

Naast bovenstaande veel gebruikte isolatiematerialen, kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor vlasisolatie, UF-schuim, perlietkorrels of organische isolatiematerialen als kurk, wol of zaagsnippers.

3. Isolatiemaatregelen combineren

De totale kosten voor de isolatie van je woning zijn ook afhankelijk van de vraag of je isolatiemaatregelen met elkaar wil combineren of niet. Kies je ervoor om naast spouwmuurisolatie bijvoorbeeld ook vloerisolatie uit te laten voeren, dan komt de totaalprijs hoger uit. Je hebt bij het nemen van twee isolatiemaatregelen recht op subsidie. Daarnaast wordt je huis ook energiezuiniger wat je op de langere termijn een kostenbesparing zal opleveren.

4. Extra opties

Zoals met alle werkzaamheden zijn ook bij het isoleren van je huis extra opties mogelijk. Deze opties zijn niet noodzakelijk, maar kunnen de aanpassingen aan je woning wel helemaal af maken.

Extra optieGemiddelde prijsVoordeel
Gevel impregneren€900Goed tegen vochtindringing
Ventilatieroostersklein – €15
Groot – €60
Betere ventilatie, huis sneller warm dus minder stookkosten
Centrale verwarming€6.000 (incl. radiatoren)Efficiëntste manier van verwarmen

Is mijn woning geschikt voor spouwmuurisolatie?

Voor je keuzes kunt maken rondom spouwmuurisolatie is het zaak eerst de huidige staat van jouw woning te bekijken. Is jouw woning wel geschikt voor spouwmuurisolatie? Is de woning wellicht al geïsoleerd en wat zou je kunnen verbeteren?

Woningen van voor 1920

Allereerst zegt het bouwjaar van jouw huis veel over de isolatie. Ben je in het bezit van een huis van voor 1920? Deze huizen hebben vaak geen spouwmuur en kunnen daardoor niet geïsoleerd worden met spouwmuurisolatie. Er zijn echter wel andere opties om dergelijke woningen te isoleren: met voorzetwanden aan de binnenkant, of door middel van isolatie tegen de buitenkant van de woning. Dit heet gevelisolatie.

Woningen van na 1920

Bij nieuwere woningen zal de mate van isolatie verschillen. Zo zijn woningen van voor 1975 vaak matig geïsoleerd tijdens de bouw, terwijl woningen van na 2000 over het algemeen wel redelijke tot goede isolatie hebben.

Het kan echter ook zo zijn dat oudere woningen niet bij de bouw, maar daarna door eerdere bewoners al eens zijn geïsoleerd. Ook dan is het de moeite waard om te controleren wat er nog aan de isolatie verbeterd zou kunnen worden. Bij spouwmuurisolatie die bijvoorbeeld in de jaren ‘90 is aangebracht, kan de kwaliteit inmiddels onvoldoende zijn. Ook waren de verplichte isolatiewaarden toen lager, waardoor je er met nieuwe spouwmuurisolatie alsnog op vooruit kunt gaan in energie- en kostenbesparing.

Dikte van de muur

Niet alleen het bouwjaar van de woning zegt iets over de aanwezigheid van een spouw en spouwmuurisolatie, ook de dikte van de muur is een goede indicatie. Bij de voor- of achterdeur kun je meten hoe dik jouw buitenmuren zijn. Is dit minder dan 24 centimeter? Dan heeft jouw buitenmuur geen spouwruimte. Bij buitenmuren van 24 centimeter of dikker heb je die waarschijnlijk wel.

spouwmuurisolatie

Subsidieregeling rondom spouwmuurisolatie

De investering in spouwmuurisolatie kan best prijzig zijn. Omdat de overheid dit erkent en isoleren belangrijk vindt kun je aanspraak maken op subsidie voor spouwmuurisolatie vanuit de overheid via de ISDE-regeling. Daarnaast zijn er ook lokale subsidiemogelijkheden. Je kunt checken of jouw gemeente, provincie of waterschap subsidies heeft voor isolatie via de Energiesubsidiewijzer. Zo kun je de spouwmuurisolatie kosten verminderen.

Voorwaarden voor ISDE subsidie

Om subsidie te ontvangen via de ISDE-regeling voor particulieren moet je aan enkele voorwaarden voldoen. Voorheen had je enkel recht op subsidie als je twee isolatiemaatregelen nam, of een isolatiemaatregel combineerde met een zonneboiler, warmtepomp of aansluiting op een warmtenet. Sinds 1 januari 2023 kun je ook subsidie aanvragen als je één isolatiemaatregel hebt genomen. Deze maatregel moet wel na 1 april 2022 genomen zijn. Als je aan alle voorwaarden voldoet kun je ongeveer 15% subsidie ontvangen.

Kies je ervoor om binnen 24 maanden na de eerste isolatiemaatregel toch nog een tweede maatregel te nemen? Dan wordt het isolatiebedrag voor de eerste maatregel verdubbeld en krijg je alsnog ongeveer 30% subsidie.

Enkele voorwaarden zijn bijvoorbeeld dat je de eigenaar moet zijn van de woning en er in moet wonen. Verder dien je een erkend spouwmuurisolatie bedrijf in te huren om de isolatie te laten plaatsen, want als je dit zelf doet kun je geen subsidie aanvragen. Wil je gedetailleerde informatie over de voorwaarden voor de subsidie en de exacte subsidiebedragen? Deze vind je op de website van de RVO.

Je mag de subsidie vanuit de overheid combineren met lokale subsidies. Ook kun je de ISDE subsidie combineren met een lening, bijvoorbeeld de Energiebespaarlening.

Spouwmuurisolatie kosten voor jouw situatie

Ben je benieuwd naar de spouwmuurisolatie kosten voor jouw situatie? Vraag dan gratis en vrijblijvend spouwmuurisolatie offertes aan. Zo krijg je een goed beeld van de kosten en mogelijkheden voor het laten isoleren van spouwmuur, en kun je het aanbod van verschillende isolatie experts vergelijken.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Hoe duur is het om je spouwmuur te isoleren?

Voor een hoekhuis liggen de gemiddelde kosten van spouwmuurisolatie op € 2.000. De exacte kosten voor jouw woning hangen af van het aantal m2. Voor een kostenindicatie vraag je gratis en vrijblijvend een offerte op.

Hoe lang gaat spouwmuurisolatie mee?

Goed aangebrachte spouwmuurisolatie gaat zeker 60 jaar mee. De investering in spouwmuurisolatie is dus eenmalig.

Is mijn huis geschikt voor spouwmuurisolatie?

Woningen moeten voorzien zijn van een spouwmuur om geschikt te zijn voor spouwmuurisolatie. Een spouwmuur een buitenmuur bestaande uit twee muren met daartussen een ruimte van enkele centimeters.

Homedeal Bespaartips

Samen met de buren

Het is voor een vakspecialist handig en makkelijk om meerdere projecten in de zelfde straat te kunnen doen. Ga eens bij de buren langs en informeer of zij ook interesse hebben in een (isolatie)project. Wellicht is het mogelijk om kwantumkorting te regelen.

Bereid zelf al voor

Als je zelf al wat voorwerk gedaan hebt, scheelt dat de vakspecialist tijd en werk. Overleg daarom met jouw vakspecialist of je zelf alvast wat voorbereidingen kunt treffen om zo de kosten lager te houden.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden