Vergelijk isolatie offertes
Vind dé isolatie specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Isolatie Subsidie vloerisolatie 2023

Subsidie vloerisolatie 2023

Jouw interesse in de subsidie vloerisolatie kan de eerste stap zijn naar een comfortabeler en energiezuiniger thuis in 2023. Het isoleren van de vloer brengt niet alleen warmte en gemak, maar het kan ook financieel aantrekkelijker worden gemaakt door verschillende subsidiemogelijkheden. Lees hier 4 subsidiemogelijkheden voor vloerisolatie.

1. ISDE subsidie vloerisolatie

Voor velen is de ISDE subsidie vloerisolatie een bekend begrip, maar voor wie deze term nieuw is, biedt dit hoofdstuk verheldering. De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) is opgezet om je financieel bij te staan in het verduurzamen van je woning, waarbij de focus ligt op het reduceren van de energiebehoefte en het stimuleren van duurzame energieopwekking. Je wordt niet alleen beloond voor je bijdrage aan het milieu, maar je profiteert tevens van een lagere energierekening.

Subsidie bedragen

Wanneer je besluit jouw vloer te isoleren, is het fijn om te weten dat de ISDE subsidie vloerisolatie een bijdrage kan leveren aan deze investering. In 2023 bedraagt de subsidie specifiek €5,50 per vierkante meter geïsoleerde vloeroppervlakte. Om een beeld te geven: voor een isolatieproject van 100 m2 zou dit een aanzienlijke subsidie van €550 betekenen. Dit maakt de investering in een duurzame, comfortabele woning net wat toegankelijker en financieel aantrekkelijker.

Voorwaarden

Om aanspraak te maken op de ISDE subsidie vloerisolatie dien je aan een aantal voorwaarden te voldoen. Hier een korte opsomming van enkele cruciale punten:

 • Je vraagt de subsidie aan nadat de werkzaamheden zijn afgerond.
 • De woning waaraan de werken zijn uitgevoerd, dient als hoofdverblijfplaats.
 • De vloerisolatie is aangebracht door een deskundig bedrijf.
 • De isolatiewaarde (R-waarde) van de nieuw aangebrachte vloerisolatie moet minimaal 3,5 m² K/W zijn.
 • Het bedrijf dat de werkzaamheden uitvoert, dient op de hoogte te zijn van de eisen omtrent de ISDE subsidie vloerisolatie en moet deze correct implementeren.
 • Je dient de subsidie aan te vragen binnen 12 maanden nadat de werkzaamheden zijn afgerond.

Zorg dat je goed op de hoogte bent van alle voorwaarden en richtlijnen om zo volledig mogelijk gebruik te maken van de ISDE subsidie vloerisolatie.

Aanvragen

Het succesvol aanvragen van de ISDE subsidie vloerisolatie is in essentie een overzichtelijk proces. Na voltooiing van de isolatiewerken door een erkend bedrijf, ga je met je DigiD naar de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Hier vul je het aanvraagformulier in, waarbij je de factuur van de uitgevoerde werken en informatie over de isolatiewaarde en geïsoleerd oppervlak bijvoegt. Na het zorgvuldig controleren van de ingevulde gegevens en bijlagen, verstuur je de aanvraag en wacht je op een reactie van de RVO.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

2. Regionale vloerisolatie subsidie

Soms ligt er, naast de nationale ondersteuning via de ISDE, ook op lokaal niveau een kans om financiële steun te ontvangen voor je verduurzamingsproject. Verschillende gemeentes en provincies bieden eigen subsidies aan om het isoleren van vloeren te stimuleren, afgestemd op de specifieke behoeften en doelen van de regio. Het is dus raadzaam om, naast de ISDE subsidie vloerisolatie, ook de lokale mogelijkheden te verkennen en te benutten.

Subsidie vloerisolatie 2023

3. Verlaagd btw-tarief

Nog een manier om financieel voordeel te behalen bij het isoleren van je vloer betreft het verlaagde btw-tarief op arbeidskosten. Wanneer je kiest voor vloerisolatie, kom je wellicht in aanmerking voor slechts 9% btw op de arbeidskosten in plaats van het standaardtarief van 21%. Dit geldt voornamelijk voor huizen die ouder zijn dan 2 jaar en wordt toegepast om energetische verbeteringen aan woningen financieel aantrekkelijker te maken.

Bedragen

Het voordeel dat behaald kan worden via het verlaagde btw-tarief is aanzienlijk en zeker de moeite waard om te overwegen naast de ISDE subsidie vloerisolatie. Stel, de arbeidskosten voor het isoleren van je vloer bedragen €2000. Bij het standaard btw-tarief van 21% zou je €420 aan btw betalen. Echter, met het verlaagde tarief van 9% betaal je slechts €180 aan btw. Dat levert je dus een directe besparing op van €240, wat het isoleren van de vloer financieel nog interessanter maakt.

Voorwaarden

Om gebruik te maken van het verlaagde btw-tarief voor de arbeidskosten bij vloerisolatie zijn er enkele voorwaarden waar je aan dient te voldoen:

 • De woning moet ouder zijn dan 2 jaar.
 • De woning moet als hoofdverblijfplaats dienen of hierin wordt voorzien.
 • De arbeidskosten moeten gescheiden op de factuur staan van de materiaalkosten; het verlaagde tarief is namelijk enkel van toepassing op de arbeid, niet op de gebruikte materialen.
 • Het isolatiemateriaal moet voldoen aan de vereiste isolatiewaarde.

Belangrijk is om voorafgaand aan de werkzaamheden te verifiëren of je in aanmerking komt voor het verlaagde btw-tarief en dit te communiceren met het isolatiebedrijf, zodat hier op de factuur rekening mee gehouden kan worden.

Aanvragen

Het mooie van het verlaagde btw-tarief op de arbeidskosten bij vloerisolatie is dat het niet aangevraagd hoeft te worden zoals bij de ISDE subsidie vloerisolatie. Het verlaagde tarief wordt direct toegepast op je factuur mits je voldoet aan de voorwaarden.

4. Energiebespaarlening

Naast de subsidie vloerisolatie is er een alternatieve, en veelal complementaire, optie die de financiële last kan verlichten: de Energiebespaarlening. Deze lening, aangeboden door het Nationaal Warmtefonds, voorziet in de behoefte aan een toegankelijke manier om energiebesparende maatregelen, zoals vloerisolatie, financieel haalbaar te maken.

Bedragen

De Energiebespaarlening biedt mogelijkheden voor bedragen tussen de €2.500 en €65.000. De exacte hoogte van het bedrag dat je kunt lenen is afhankelijk van de energiebesparende maatregelen die je treft en wordt verder bepaald door de specifieke eigenschappen en behoeften van jouw woning. Zo biedt het de mogelijkheid om naast de subsidie vloerisolatie verdere verduurzaming van je woning te realiseren. Daarnaast is de rente over de lening doorgaans fiscaal aftrekbaar, wat het financieel gezien een nog interessantere optie maakt.

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor de Energiebespaarlening, dien je rekening te houden met de volgende voorwaarden:

 • De aanvrager moet de eigenaar zijn van de woning waarin de energiebesparende maatregelen worden getroffen.
 • De woning dient als hoofdverblijf te fungeren.
 • De lening is uitsluitend bestemd voor de financiering van energiebesparende maatregelen, zoals vloerisolatie.
 • De maatregelen dienen binnen zes maanden na het afsluiten van de lening te worden uitgevoerd.
 • De werkzaamheden moeten worden uitgevoerd door een professioneel bedrijf.
 • Afhankelijk van de hoogte van de lening en de specifieke maatregelen kunnen aanvullende voorwaarden van toepassing zijn.

Aanvragen

Het aanvragen van de Energiebespaarlening is een gestroomlijnd proces en begint met het volgende:

 1. Informatie Vergaren: Raadpleeg de website van de Energiebespaarlening voor de meest actuele informatie en rekenmodule om je maandlasten te berekenen.
 2. Aanvraag Indienen: Dien je aanvraag in via het online aanvraagformulier op de website. Hier vul je alle benodigde informatie in en voeg je relevante documentatie toe.
 3. Beoordeling: Je aanvraag wordt beoordeeld op basis van de verstrekte informatie en de geldende voorwaarden.
 4. Uitvoering: Zodra je aanvraag is goedgekeurd, ontvang je het leenbedrag in een bouwdepot. Vanuit dit depot betaal je de facturen van de uitgevoerde werkzaamheden. Het is belangrijk dat de werkzaamheden binnen zes maanden na uitbetaling van de lening zijn uitgevoerd.
 5. Aflossing: Je begint na het ontvangen van de lening met aflossen, waarbij je profiteert van een vaste lage rente gedurende de volledige looptijd.

Offertes vloerisolatie

Wanneer je hebt besloten jouw woning te verduurzamen door middel van isolatie, en je bent op de hoogte van de financiële voordelen die de subsidie vloerisolatie met zich meebrengt, is het tijd om de daadwerkelijke stap naar realisatie te zetten. De aanvraag van isolatie offertes bij verschillende aanbieders is een cruciale stap in dit proces. Hiermee kun je niet alleen de vloerisolatie kosten vergelijken en de beste prijs voor jouw specifieke situatie bemachtigen, maar ook inzicht krijgen in de verschillende materialen, methoden en service die bedrijven aanbieden. Het opvragen, vergelijken en beoordelen van verschillende offertes biedt je de mogelijkheid om een weloverwogen keuze te maken voor een isolatiebedrijf dat voldoet aan jouw specifieke wensen en eisen.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Hoeveel subsidie krijg je voor vloerisolatie?

Het exacte subsidiebedrag kan variëren, maar een algemene indicatie is dat je voor subsidie vloerisolatie een vergoeding van €5,50 per m2 kunt ontvangen, mits je voldoet aan de voorwaarden van de ISDE-regeling.

Hoe kom ik in aanmerking voor isolatie subsidie?

Om in aanmerking te komen voor de ISDE subsidie vloerisolatie dien je aan verschillende voorwaarden te voldoen, waaronder het laten uitvoeren van de isolatiewerkzaamheden door een professioneel bedrijf en het behalen van een minimale isolatiewaarde.

Hoeveel graden scheelt het als je vloer is geïsoleerd?

Vloerisolatie kan een merkbaar verschil maken in de temperatuur binnenshuis. Afhankelijk van diverse factoren zoals het type isolatiemateriaal en de dikte ervan, kun je rekenen op een temperatuurstijging van ongeveer 2 tot 4 graden Celsius in de woning na het aanbrengen van vloerisolatie.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden