Vergelijk isolatie offertes
Vind dé isolatie specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Isolatie Dakisolatie binnenzijde

Dakisolatie binnenzijde

Dakisolatie aan de binnenzijde draagt bij aan een warm en behaaglijk huis. Veel warmte kan verloren gaan door een slecht geïsoleerd dak. Hierbij komt dakisolatie binnenzijde in beeld als een effectieve oplossing. In dit artikel duiken we diep in dit onderwerp om te begrijpen hoe je kunt profiteren van deze vorm van isolatie.

Inhoudsopgave

Hoe dak van binnen isoleren?

Dakisolatie van binnenuit betekent het aanbrengen van isolatiemateriaal direct onder het dakbeschot. Voor veel mensen betekent dit het isoleren van de zolder van binnenuit. Het is een methode die vaak gekozen wordt vanwege de relatieve eenvoud en lagere kosten in vergelijking met buitenisolatie. Het belangrijkste bij dakisolatie binnenzijde is om ervoor te zorgen dat er geen vocht tussen het isolatiemateriaal en het dakbeschot kan komen. Dit zou namelijk kunnen leiden tot schimmelvorming en houtrot. Het is daarom van groot belang om, voordat je begint met isoleren, het dak grondig te inspecteren op lekkages of zwakke plekken.

Kosten dakisolatie binnenzijde

De kosten van dakisolatie binnenzijde kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren. Ten eerste is er het soort materiaal dat je kiest. Materialen zoals glaswol zijn over het algemeen goedkoper dan bijvoorbeeld PIR-platen. De oppervlakte van je dak speelt natuurlijk ook een grote rol in de totale kosten. Daarnaast zijn er nog de kosten voor het inhuren van een vakspecialist. Gemiddeld kun je rekenen op €30 tot €60 per m², wat neerkomt op in totaal € 3.000 – € 7.500 voor een woning. Bekijk meer informatie over de kosten van dakisolatie.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Materialen isolatie binnenzijde dak

Voor het isoleren van de binnenzijde van je dak zijn diverse materialen beschikbaar. Glaswol is een populaire keuze vanwege de goede isolerende eigenschappen en het relatief lage kostenplaatje. Steenwol heeft naast isolerende ook geluidswerende eigenschappen. PIR platen zijn dunne, rigide platen die ondanks hun geringe dikte een hoge isolatiewaarde hebben. Elk materiaal heeft zijn eigen voordelen en prijskaartje, dus het is verstandig om je goed te laten informeren en verschillende opties tegen elkaar af te wegen.

Zelf dak isoleren binnenzijde: stappenplan

Het isoleren van je dak van binnenuit kan een uitdagend, maar zeer lonend project zijn. Volg dit stapsgewijze plan om de klus soepel en effectief te laten verlopen.

 1. Voorbereiding:
  • Zorg dat het dakoppervlak volledig schoon en droog is.
  • Verwijder oude isolatielagen of beschadigde delen van het dakbeschot.
 2. Meten en materialen inkopen:
  • Meet het dak nauwkeurig op om te weten hoeveel isolatiemateriaal je nodig hebt.
  • Kies het juiste isolatiemateriaal op basis van je budget, wensen en de specifieke behoeften van je dak.
 3. Isolatiemateriaal aanbrengen:
  • Begin aan de onderkant van het dak en werk naar boven.
  • Zorg dat het materiaal strak tegen het dakbeschot wordt bevestigd zonder kieren of gaten.
 4. Dampremmende laag aanbrengen:
  • Na het aanbrengen van het isolatiemateriaal is het tijd voor de dampremmende laag.
  • Deze laag beschermt het isolatiemateriaal tegen vocht van binnenuit en voorkomt vochtproblemen zoals schimmel en houtrot.
 5. Afwerking:
  • Werk het geheel af met een mooie afwerkingsplaat of andere geschikte materialen.
  • Dit geeft niet alleen een nette uitstraling maar zorgt ook voor extra bescherming van het isolatiemateriaal.

Met deze stappen kun je jouw dak effectief isoleren van binnenuit. Het vereist wellicht wat geduld en precisie, maar het resultaat in termen van comfort en energiebesparing is het meer dan waard.

Twee isolatie specialisten maken een plan voor de dakisolatie van binnenuit.

Schuin dak isoleren van binnenuit

Het isoleren van een schuin dak van binnenuit vereist wat extra aandacht. De schuine kanten kunnen het lastiger maken om het isolatiemateriaal goed te plaatsen. Vaak wordt een schuin dak tussen balken geïsoleerd. Een goed geïsoleerd schuin dak zorgt voor een aanzienlijke temperatuurverhoging op de bovenste verdieping. Dat maakt het zolder isoleren van binnenuit een project dat snel zijn waarde bewijst, zowel in comfort als in besparing.

Voordelen dakisolatie binnenzijde

Een van de grootste voordelen van dakisolatie binnenzijde is de besparing op energiekosten. Doordat warmte minder snel verloren gaat, hoeft de verwarming minder hard te werken. Dit merk je direct in je portemonnee. Daarnaast verhoogt het ook het wooncomfort. In de winter blijft het huis warmer en in de zomer blijft de hitte buiten. Bovendien is het isoleren van binnenuit vaak eenvoudiger en minder ingrijpend dan van buitenaf. Zo blijft de uitstraling van je woning behouden.

Is jouw huis geschikt voor dakisolatie binnenkant?

Bijna elk huis kan profiteren van dakisolatie binnenzijde of het isoleren van de zolder van binnenuit. Vooral in oudere huizen waar nog geen of slechte isolatie aanwezig is, kan het verschil aanzienlijk zijn. Het is wel belangrijk om te controleren of de huidige staat van het dakbeschot geschikt is voor binnenisolatie. Bij twijfel is het altijd aan te raden een specialist te raadplegen.

Dakisolatie offertes

Mocht je overwegen om te investeren in dakisolatie binnenzijde, vraag dan altijd meerdere offertes aan. Dit geeft je een helder beeld van de te verwachten kosten en stelt je in staat om de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden. Het kan ook handig zijn om ervaringen van anderen te lezen of om advies te vragen aan specialisten in dakisolatie.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat is de beste dakisolatie binnenzijde?

De beste isolatie hangt af van uw woning en wensen, maar veel mensen kiezen voor minerale wol of PIR-platen vanwege hun hoge isolatiewaarde.

Hoe isoleer ik mijn dak aan de binnenkant?

De kosten variëren, maar gemiddeld kunt u denken aan €30 tot €60 per m², inclusief materiaal en arbeid.

Wat kost dakisolatie binnenkant?

Begin met een grondige voorbereiding, kies het juiste isolatiemateriaal, breng het strak aan, en vergeet de dampremmende laag niet.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden