Vergelijk isolatie offertes
Vind dé isolatie specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Isolatie Vloerisolatie

Vloerisolatie

Ben je op zoek naar een oplossing voor die eeuwig koude vloeren? Kies dan om vloerisolatie aan te leggen, of de huidige vloerisolatie te verbeteren. Daar worden niet alleen je koude voeten, maar ook je energierekening blij van. Welke mogelijkheden je hebt en hoe het financieel zit? Dat lees je in dit artikel.

Inhoudsopgave

Hoeveel kost vloerisolatie?

De kosten van jouw project hangen af van verschillende factoren. Voor welke aanpak je gaat bijvoorbeeld, of je een vakspecialist inschakelt, het aantal m2 dat je isoleert en welk isolatiemateriaal je kiest. De onderstaande tabel geeft een indicatie voor de prijzen van vloerisolatie van de begane grond, uitgevoerd door een vakspecialist.

WoningtypeKruipruimte isolatieBovenvloersBodemisolatie
Appartement (50 m2)-€ 2.500 - € 3.500-
Tussenwoning (50 m2)€ 1.600 - € 2.800€ 2.500 - € 3.500€ 1.200 - € 1.800
Hoekwoning /
2-onder-1-kap (60 m2)
€ 2.000 - € 3.300€ 3.000 - € 4.200€ 1.500 - € 2.100
Vrijstaande woning
(75 m2)
€ 2.400 - € 4.200€ 3.700 - € 5.300€ 1.800 - € 2.600

Wil je meer informatie over de prijzen? Lees dan ook het vloerisolatie kosten artikel.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
vloerisolatie plaatsen

Wat valt onder vloerisolatie?

Bij vloerisolatie gaat in de praktijk voornamelijk over het isoleren van de begane grond. Er zijn verschillende manieren waarop de vloer van isolatie voorzien kan worden. Voor je een methode kiest is het verstandig om vast te stellen of je een kruipruimte hebt en zo ja, hoe hoog deze is en of de kruipruimte een ingang heeft. Hiermee maak je een goed geïnformeerde keuze over de juiste aanpak voor jouw woning.

Kruipruimte isolatie

Het isoleren van de onderkant van de vloer, via de kruipruimte, is het meest gebruikelijk. Kruipruimte isolatie zorgt voor een goed geïsoleerde vloer voor een betaalbare prijs. Een voorwaarde is wel dat je kruipruimte geschikt is om te isoleren. Zo moet de kruipruimte een ingang hebben en minimaal 35 centimeter hoog zijn om het isolatiemateriaal te kunnen aanbrengen. Voor isolatie met PUR is minimaal 50 centimeter nodig.

Kruipruimtes worden veelal geïsoleerd met platen of dekens voorzien van een dampscherm. Deze bevestig je het plafond van de kruipruimte met bijvoorbeeld schroeven, pluggen of nietjes. Ook kan bijvoorbeeld PUR-schuim (zonder HFK als blaasmiddel) tegen de onderkant van de vloer aangebracht worden. Ook het kruipluik moet bij isolatie niet vergeten worden.

Bovenvloerse vloerisolatie

Geen geschikte kruipruimte? Dan kan je de vloer alsnog via de bovenkant (laten) isoleren. De aanpak hangt hierbij af van de constructie van jouw woning: of deze van hout of beton is. Dit type vloerisolatie kan ook gebruikt worden voor verdiepingsvloeren, bijvoorbeeld als je de zoldervloer wilt isoleren.

Houten ondervloer

Heeft jouw woning houten ondervloeren? Dan kun je isolatiemateriaal onder de vloerplanken neerleggen. Hiervoor haal je vloerplanken weg, leg je folie op de bodem en plaats je het gekozen isolatiemateriaal tussen de vloerbalken. Daarna kunnen de planken weer terug. Je bereikt hiermee een vergelijkbare isolatiewaarde als bij kruipruimte isolatie.

Het is eventueel ook mogelijk om bovenop de vloerplanken te isoleren. De kruipruimte moet wel droog en goed geventileerd zijn om houtrot te voorkomen. Bij gebrek aan een kruipruimte is bovenop een houten vloer isoleren geen goed idee. Lees meer over de vloerisolatie van een houten vloer.

Betonnen ondervloer

Bij betonnen ondervloeren kan de isolatie bovenop de vloer aangebracht worden. Let op dat bij deze aanpak de vloer omhoog zal komen. Aan te raden is daarom een niet al te dik materiaal te kiezen met een hoge isolatiewaarde. Het isolatiemateriaal dek je vervolgens af met platen, waarna je de vloer kan bedekken met vloerbedekking naar keuze.

Geheel nieuwe vloer

Ben je van plan niet alleen je vloer te isoleren, maar ook gelijk vloerverwarming aan te leggen? In dat geval kun je ook overwegen de volledige vloer te vervangen. Vloerverwarming zonder een goed geïsoleerde vloer zorgt immer voor hogere energiekosten.

Vloerisolatie geen optie? Overweeg dan bodemisolatie

Niet alle woningen beschikken over een geschikte kruipruimte. Zo bestaan woningen met een kruipruimte lager dan 35 centimeter, die ook niet uitgegraven kan worden of geen ingang heeft. Om toch energie te kunnen besparen is bodemisolatie dan een mogelijkheid. Hierbij wordt isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte geplaatst. Isolatieparels of -chips worden met een slang via het kruipluik of een tijdelijk gat in de muur (bij gebrek aan een kruipluik) de kruipruimte ingespoten.

Wees je er wel van bewust dat het effect van bodemisolatie minder groot is dan dat van vloerisolatie. Tussen het isolatiemateriaal en de vloer houd je met bodemisolatie namelijk een laag lucht. Deze lucht wordt geventileerd en is koud. Hierdoor zul je toch nog wat warmte via de vloer kwijtraken.

Bij vloerisolatie heb je veel opties. Voor vloerisolatie wordt meestal gebruik gemaakt van platen of dekens. Deze zijn makkelijk aan te brengen tegen de onderkant van de vloer en zorgen daarmee voor de best isolerende laag. Andere opties zijn thermoskussens of, bij bodemisolatie bijvoorbeeld, isolatie chips of -parels.

Welke materialen kun je het beste gebruiken bij vloerisolatie?

Je kunt kiezen uit verschillende materialen voor vloerisolatie. We hebben de mogelijkheden hieronder voor je op een rij gezet.

Milieuvriendelijkheid en de isolatiewaarde

Er zijn vele materiaalsoorten mogelijk. Zo kun je kiezen voor natuurlijke materialen als kurk of vlas, minerale wol (glaswol of steenwol), maar ook EPS of bijvoorbeeld PUR-schuim zijn mogelijkheden. Kies bij PUR-schuim echter niet voor PUR met HFK’s als blaasmiddel. Dit zijn namelijk broeikasgassen en is daardoor erg slecht voor het milieu. HFO’s als blaasmiddel of water zijn betere opties als je PUR-schuim wilt gebruiken. Ook schapenwol is minder milieuvriendelijk.

Verder zijn alle genoemde materialen redelijk tot zeer milieuvriendelijk. Isolatiemateriaal gaat erg lang mee, waardoor de milieu-impact van de materialen wegvallen tegen de energie die wordt bespaard met de isolatie. Ook kunnen de meeste isolatiematerialen gerecycled worden.

Belangrijk is het kiezen van een goede isolatiewaarde. Hoe beter de isolatiewaarde, hoe beter de isolatie. Ook is bij materialen met een hoge isolatiewaarde een minder dikke plaat al voldoende om de vloer goed te isoleren.

Type vloeren

De beste optie voor jouw vloer heeft daarnaast ook te maken met het type vloer dat je hebt. Heb je bijvoorbeeld een houten ondervloer? Dan is het sterk aan te raden om ademend isolatiemateriaal te kiezen om vochtproblemen te voorkomen. Ook de vochtigheid, het aanwezige leidingwerk in de kruipruimte en de verdere algehele staat van de kruipruimte spelen hierbij een rol.

Isolatiematerialen vergelijken

Belangrijk is daarom om bij de keuze voor het isolatiemateriaal mogelijke opties voor isolatiematerialen te vergelijken. Kijk hierbij naar de situatie die voor jouw woning geldt en eventuele overige voorkeuren die je hebt, bijvoorbeeld op het gebied van milieuvriendelijkheid. Twijfel je welk soort isolatie te kopen? Een vakspecialist helpt je hier graag bij.

Is vloerisolatie zinvol?

Waarom zou je het eigenlijk doen, je vloer isoleren? Er zijn tal van redenen te noemen waarom vloerisolatie zinvol is. Zo is het allereerst fijn voor je voeten. Doordat warmte niet zo makkelijk meer naar de kruipruimte kan verdwijnen, voelt de vloer veel prettiger aan. Ook heb je andersom minder last van eventueel vocht vanuit de kruipruimte. Het wooncomfort gaat dus omhoog.

Vloerisolatie is even een investering, maar dit verdient zich weer terug in de lagere maandelijkse energierekening. Ook stijgt de waarde van je woning door isolatie, wat fijn is, mocht je in de toekomst besluiten te verhuizen.

Ligt er bij jou tapijt op de vloer? Ook dan is vloerisolatie erg zinvol. Zonder vloerisolatie heeft een vloer met tapijt namelijk meer last van huisstofmijt. Een koude en vochtige vloer is namelijk een ideale omgeving voor de huismijt.

Kan je zelf je vloer isoleren?

Ben je handig en wil je graag wat kosten besparen? Dan is het mogelijk om je vloer zelf te isoleren. Kruipruimte isolatie is goed zelf te doen, het bovenvloers isoleren kan wat lastiger zijn. Bij veel isolatiematerialen zit een handleiding hoe het materiaal geplaatst moet worden en websites als Milieu Centraal hebben artikelen voor doe-het-zelvers geschreven met zaken waar je goed op moet letten tijdens dit project.

Wees je wel bewust van de mogelijke nadelen als je zelf aan de slag gaat. Zo heb je kans op vochtproblemen als de isolatie niet goed aangebracht wordt. Lees jezelf dus goed in en neem er de tijd voor. Werk je met glaswol of steenwol, bescherm jezelf dan goed met beschermende kleding, handschoenen, bril en een stofkapje zodat je longen en huid niet geïrriteerd raken. Voer je dit project zelf uit, dan heb je geen recht op subsidie.

Het belang van goede ventilatie

Ventilatie in de kruipruimte is heel belangrijk. Zonder kunnen namelijk vochtproblemen ontstaan. Bij het isoleren is het daarom van groot belang dat de ventilatiegaten niet geblokkeerd worden.

Subsidie voor vloerisolatie

Kies je ervoor de vloerisolatie te laten aanbrengen door een vakspecialist? Dan kom je, als je ook aan de overige voorwaarden voldoet, in aanmerking voor subsidie voor vloerisolatie. Bij een uitvoeringsdatum na 4 april 2022 ligt de subsidie momenteel op € 5,50 per m2. Dit bedrag blijft in 2023 gelijk. Voor de zoldervloer of vliering is dit € 4 per m2 en voor de bodemisolatie € 3 per m2. Kies je naast vloerisolatie voor een tweede isolatiemaatregel, dan verdubbeld het subsidiebedrag.

De voorwaarden

De overheid stelt naast het inhuren van een vakspecialist meerdere andere voorwaarden gesteld. Zo moet je bijvoorbeeld zelf in de woning woonachtig zijn en moet de subsidie op tijd na het uitvoeren van de eerste maatregel worden aangevraagd. Een isolatiewaarde van 3,5 Rd is verplicht (behalve bij spouwmuurisolatie, daar geldt een waarde van 1,1 Rd) en er gelden beperkingen voor het minimale en maximale aantal m2 dat onder de regeling valt.

Let op: het is vanaf 2022 niet meer mogelijk om vloer- en bodemisolatie te combineren om aan de isolatiewaarde te voldoen. Een overzicht van alle voorwaarden en een makkelijk te volgen stappenplan vind je op de website van het RVO.

Andere subsidies

Niet alleen de overheid kan je subsidie verstrekken. Ook lokaal worden soms subsidies verstrekt, al verschillen die per regio. Wil je weten of jouw gemeente, waterschap of provincie subsidies voor isolatie verstrekt? Bekijk dan de Energiesubsidiewijzer.

Vloerisolatie offertes

Benieuwd naar de mogelijkheden voor vloerisolatie voor jouw situatie? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan via Homedeal en vergelijk de offertes van verschillende isolatiebedrijven. Zo vind je de beste vakspecialist die past bij jouw wensen en budget.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden