Vergelijk elektricien offertes
Vind dé elektricien voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Elektricien

Elektricien

Elektricien gezocht? We gebruiken elektriciteit voor bijna alles wat we in huis doen. Het is dus belangrijk dat de elektriciteit in huis goed werkt. Werkt je elektriciteit niet goed of wil je elektra aanleggen in huis? In dit artikel lees je meer informatie over de verschillende werkzaamheden van elektriciens, wat je moet doen bij stroomuitval, hoe je kortsluiting voorkomt en vind je tips over het kiezen van een goedkope en goede elektricien.

Wat doet een elektricien?

Een elektricien zet je in voor alle werkzaamheden rondom elektra in en om je huis. Omdat het gevaarlijk is om met elektra te werken is het altijd verstandig om een goede elektricien in te schakelen. Hieronder vind je een handig overzicht van de verschillende werkzaamheden die elektriciens uitvoeren.

Elektriciteit aanleggen

Een van de belangrijkste taken van een elektricien of elektro-installateur is het aanleggen van elektriciteit, zoals bijvoorbeeld krachtstroom aanleggen. Aannemers werken dan ook nauw samen met installatiebedrijven om jouw project zo goed en efficiënt mogelijk te laten verlopen. Erkende elektriciens zijn goed op de hoogte van de regels rondoms het aanleggen van elektra. Het is daarom belangrijk om voor een gecertificeerde elektricien te kiezen.

Stopcontact aanleggen

Mis je in je woonkamer net een paar stopcontacten en word je gek van verlengsnoeren? Elektriciens sluiten stopcontacten aan, maar verplaatsen en vervangen ze ook voor je. Daarnaast kun je ook een dubbel stopcontact laten aansluiten of een opbouw stopcontact aansluiten. Zo sluit jij snel je elektra weer aan en heb je geen last meer van verouderde of te weinig stopcontacten. 

Meterkast vervangen

Laat jij een nieuwe keuken plaatsen met veel apparatuur of is je meterkast gewoonweg te oud? Dan is het tijd om de meterkast te vervangen. Een elektra bedrijf heeft de experts en kunde in huis om je meterkast te vervangen en je groepenkast uit te breiden. Wil je niet je hele meterkast vervangen, maar alleen een deel? Of wil je je meterkast verplaatsen? Ook dit doen elektriciens voor je. Dit scheelt natuurlijk weer in de kosten.

Aardlekschakelaar aansluiten of vervangen

De aardlekschakelaar in je meterkast beschermt je installaties tegen lekstroom. Met lekstroom wordt het lekken van spanning of elektriciteit bedoeld. Als de elektricien  lekstroom opmerkt, , dan haalt deze de spanning eraf.. Aardlekschakelaars zijn verplicht in je meterkast. Het vervangen of aansluiten van een aardlekschakelaar is in principe iets wat je zelf mag doen, maar dit is sterk af te raden. Een erkende elektricien is hiervoor opgeleid en sluit een aardlekschakelaar dan ook kundig en goed aan.

Verlichting aanleggen

Droom jij altijd al van een plafond met inbouwspotjes? Een elektricien is expert in het aanleggen van verlichting. Door dit te laten doen door een goede, erkende elektricien, verklein je de kans op kortsluiting en overbelasting en geniet je van je goed aangelegde verlichting.

Perilex aansluiten

Een elektricien kan ook een perilex aansluiten. Een perilex is nodig wanneer je bijvoorbeeld gebruikt maakr van krachtige keukenapparatuur zoals elektrische kookplaten, ovens en fornuizen.

Kabel trekken

Tenslotte kan een elektricien ook een kabel leggen. Dit houdt in dat een elektrische kabel of bedrading wordt geïnstalleerd in een bestaande of nieuw aangelegde elektrische installatie bij jou thuis.

Wat kost een elektricien?

Ga jij een elektricien inschakelen voor jouw project, maar weet je niet wat je kunt verwachten qua kosten? De kosten van een elektricien kunnen uiteenlopen, omdat er verschillende werkzaamheden zijn waarvoor je een elektricien inschakelt. Bekijk hieronder een handig prijsoverzicht met daarin het uurtarief van elektriciens.

Type elektricienGemiddeld uurloon
(inclusief btw)
Toelichting
Zzp’er of eenmanszaak€ 35 - € 45Erkende elektricien
MKB’er€ 45 - € 70Erkende elektricien

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Goedkope elektricien kiezen

Het kiezen van de goedkoopste elektricien kan een uitdaging zijn, maar hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om een goede en betaalbare keuze te maken:

Vergelijk Offertes: Vraag offertes aan bij meerdere elektriciens in jouw omgeving. Zorg ervoor dat je duidelijk aangeeft wat het werk inhoudt, zodat de offertes vergelijkbaar zijn.

Lees Beoordelingen: Zoek online naar beoordelingen van eerdere klanten. Dit kan je inzicht geven in de kwaliteit van het werk en de betrouwbaarheid van de elektricien.

Beschikbaarheid en Responsiviteit: Een elektricien die snel beschikbaar is en snel reageert op je vragen, kan voordeliger zijn op de lange termijn, vooral in geval van spoedreparaties.

Overweeg Lokale Elektriciens: Lokale elektriciens kunnen goedkoper zijn omdat ze minder reiskosten hebben.

Let op Verborgen Kosten: Vraag of de offerte alle kosten omvat, zoals voorrijkosten, materiaalkosten en eventuele extra’s.

Onderhandel: Aarzel niet om te onderhandelen over de prijs, vooral als je een grotere klus hebt.

Meer tips voor het kiezen van een elektricien

Heb je een elektricien nodig voor jouw project en ben je op zoek naar een goede specialist? Dan weet je vast dat er veel verschillende installatiebedrijven en zelfstandige elektriciens zijn. Hoe kies je de juiste elektricien? Lees hieronder een aantal handige tips die je helpen bij je zoektocht.

Kies een erkende elektricien

Of je nou een zzp’er kiest of een groter installatiebedrijf, het is altijd belangrijk dat je te maken hebt met een erkende en gecertificeerde elektricien. Zoals je aan het begin van dit artikel hebt gelezen, is een niet-erkende elektricien aanzienlijk goedkoper, maar ‘goedkoop is duurkoop’. Een niet-erkende, goedkope elektricien heeft niet de benodigde diploma’s om als elektricien te werken en dit brengt natuurlijk de nodige (veiligheids)risico’s met zich mee. De verzekering keert niets uit als er door het werk van een niet-erkende elektricien een ongeluk gebeurt of als er brand uitbreekt.

Let op keurmerken

Zoals bij veel branches, zijn er ook in de elektrabranche keurmerken waar je op moet letten. Een van de keurmerken is UNETO-VNI. Deze organisatie waarborgt de scholing, kwaliteit, veiligheid en betrouwbaarheid van elektriciens. Heb je een geschil met je elektricien en is hij of zijn aangesloten bij UNETO-VNI? Via de geschillencommissie die bij deze organisatie hoort is je geschil eventueel op te lossen.

Let op de specialisatie van een installatiebedrijf

Ben jij op zoek naar een installatiebedrijf voor een specifiek project? Let er dan bij het uitzoeken van een elektricien op dat hij of zij beschikt over de kennis en kunde hiervan. Niet alle elektriciens zijn bijvoorbeeld gespecialiseerd in het installeren van domotica. Door domotica maak je je huis nog comfortabeler, denk bijvoorbeeld aan zelflerende aanwezigheidssimulatie of een film-stand waarbij je met 1 druk op de knop je gordijnen sluit en het licht dimt. SmartHomes is een netwerk waar veel in domotica gespecialiseerde installatiebedrijven betrokken zijn.

Elektricien werkzaamheden

Geven elektriciens garantie?

Homedeal werkt alleen samen met erkende en ervaren elektriciens die kwalitatief werk leveren. Natuurlijk is het fijn om daarnaast een extra stuk zekerheid te hebben voor het werk wat de elektricien levert in de vorm van garantie. De meeste elektriciens bieden garantie op hun werk. Wanneer je offertes ontvangt zal dit op de offerte staan, zo niet kun je hiernaar vragen.

7 redenen waarom een elektricien inhuren loont

 1. Veiligheid: Elektriciteitswerk kan gevaarlijk zijn als het niet correct wordt uitgevoerd. Een professionele elektricien beschikt over de nodige kennis en ervaring om veilig met elektriciteit om te gaan, wat het risico op ongevallen, zoals elektrische schokken of brand, vermindert.
 2. Kwaliteit van het werk: Elektriciens zijn opgeleid en gekwalificeerd om een breed scala aan elektrische problemen op te lossen en installaties uit te voeren. Ze zorgen ervoor dat het werk volgens de geldende normen en voorschriften wordt uitgevoerd.
 3. Tijdsbesparing: Zelf elektrische problemen proberen op te lossen kan veel tijd in beslag nemen, vooral als je niet over de juiste kennis beschikt. Een elektricien kan snel de oorzaak van een probleem vinden en dit efficiënt oplossen.
 4. Voorkomen van verdere problemen: Een incorrecte of onvolledige oplossing van een elektrisch probleem kan leiden tot meer complicaties op de lange termijn. Een elektricien zorgt voor een betrouwbare en duurzame oplossing.
 5. Advies en expertise: Elektriciens kunnen advies geven over hoe je jouw elektrische systemen het beste kunt onderhouden en optimaliseren, wat kan helpen bij het besparen van energie en kosten.
 6. Garantie op werk: Veel elektriciens bieden garantie op hun werk, wat betekent dat als er problemen ontstaan na de reparatie of installatie, zij deze kosteloos zullen verhelpen.
 7. Naleving van Wet- en Regelgeving: In veel gevallen vereist de wet dat bepaalde soorten elektrisch werk worden uitgevoerd door een gecertificeerde professional om te voldoen aan lokale bouwvoorschriften en veiligheidsnormen.

Wat moet je doen bij stroomuitval?

Wat moet je doen als de stroom plotseling uitvalt? Allereerst is het goed om een kijkje te nemen in je meterkast, om te zien of alle stoppen nog goed staan.

Zie je dat er een stop uit ligt en weet je welk apparaat de kortsluiting heeft veroorzaakt?

 • Haal de stekker van dit apparaat uit het stopcontact en schuif de stop weer omhoog.

Weet je niet welk apparaat de kortsluiting heeft veroorzaakt?

 • Haal alle stekkers van de apparaten op de groep uit het stopcontact
 • Schuif je stop weer omhoog
 • Steek 1 voor 1 de stekkers van de apparaten in het contact en houd in de gaten wanneer de stop er weer uitslaat.

Als je niet weet hoe je de stroomuitval in huis oplost, vraag dan offertes aan voor elektriciens. Is het buiten kantooruren? Er zijn installatiebedrijven die met spoed een elektricien naar je toe sturen, ook buiten kantooruren.

Ligt de stroomuitval niet aan jouw stoppenkast en zie je dat de straatverlichting ook uitgevallen is? Meld de stroomstoring dan bij het Nationaal Storingsnummer Gas en Stroom.

Elektriciteit aanleggen door elektricien

Hoe voorkom ik kortsluiting?

Kortsluiting komt in elk huishouden wel een keer voor. Het  is vervelend en vaak goed te voorkomen. Hoe? Lees hieronder een aantal tips:

Check je elektrische kabels

Door regelmatig de elektrische kabels van je apparaten te controleren, verminder je de kans op kortsluiting. Zie je beschadigingen aan de isolatielaag? Laat de elektrische kabel dan repareren of zorg voor een nieuw apparaat. Heb je een tweedehands lamp of ander elektrisch apparaat gekocht? Dan is het extra belangrijk om de bedrading te controleren op eventuele beschadigingen.

Rol verlengsnoeren goed uit

Gebruik je verlengsnoeren? Zorg er dan voor dat je ze goed uitrolt. Als je dit niet doet kan er een storing (kortsluiting) in het circuit ontstaan.

Houd je elektrische apparaten stofvrij

Apparaten zoals föhns, wasdrogers en broodroosters zijn erg vatbaar voor stof. Het is daarom extra belangrijk om deze apparaten goed stofvrij te houden, om zo kortsluiting te voorkomen.

Haal stekkers goed uit het stopcontact

Trek jij weleens aan de kabel van je telefoonoplader om hem uit het stopcontact te krijgen? Hierdoor beschadig je de kabel en kan er kortsluiting ontstaan. Let er daarom op dat je de stekker en niet de kabel vasthoudt als je deze uit het stopcontact trekt.

Vergelijk elektricien offertes

Installatiebedrijven en elektriciens vragen verschillende prijzen voor verschillende projecten. Een elektricien in de buurt rekent bijvoorbeeld geen voorrijkosten, maar wel een hogere totaalprijs. Daarom is het slim om meerdere offertes voor elektriciens op te vragen en deze met elkaar te vergelijken. Zo zie je snel wat de verschillen zijn tussen specialisten en welke specialist het beste bij jou past.

Voordelen van het boeken van een elektricien via Homedeal

Via Homedeal kom je gratis en vrijblijvend in contact met elektriciens. Je vraagt eenvoudig offertes op, waardoor je verschillende elektriciens kunt vergelijken en de beste elektricien kunt kiezen voor jouw project. Door elektriciens offertes op te vragen via Homedeal profiteer je van de volgende voordelen:

 • Je bespaart kosten
  Doordat je verschillende elektriciens kunt vergelijken, kun je de offerte uitkiezen met de beste prijs-kwaliteitverhouding.
 • Je krijgt goed inzicht in de mogelijkheden
  Je ontvangt meerdere offertes, waardoor je precies ziet wat de verschillen zijn tussen de vakspecialisten. Hierdoor maak je een verstandige en goed geïnformeerde keuze.
 • Het is gratis en vrijblijvend
  Offertes opvragen via Homedeal is gratis en vrijblijvend, je zit nergens aan vast.
 • Je bespaart tijd
  Homedeal brengt je direct in contact met elektriciens bij jou in de buurt. Hierdoor bespaar je tijd en hoef je niet zelf online op zoek naar elektriciens.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden