Vergelijk elektricien offertes
Vind dé elektricien voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Elektricien Meterkast vervangen

Meterkast vervangen

Minimale kosten
€ 365
Gemiddelde kosten
€ 560
Maximale kosten
€ 875
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 485 - € 660

Ben je van plan om je oude meterkast te vervangen voor een nieuwe meterkast? Dan ben je vast benieuwd naar de meterkast vervangen kosten voor het vervangen van je meterkast door een specialist, inclusief montage. Homedeal helpt je graag verder met een duidelijk prijzenoverzicht en informatie over de diverse mogelijkheden voor een nieuwe meterkast.

Inhoudsopgave

Meterkast vervangen kosten

Niet iedere groepenkast is hetzelfde. Om de prijs te bepalen voor het vervangen van je stoppenkast, moet je weten of je een 1-fase of een 3-fase groepenkast nodig hebt. Het verschil tussen deze twee meterkasten is de aansluiting. Indien er op de kWh meter 220 – 230 V staat aangegeven heb je een 1-fase groepenkast nodig. Staat er 380 – 400 V, dan is een 3-fase groepenkast de juiste optie. Een 1-fase groepenkast herken je aan 2 draden die onderuit de groepenkast komen. Een 3-fase groepenkast heeft 4 draden aan de onderkant. Een 1-fase of 3-fase groepenkast is geen keuze, maar geheel afhankelijk van de woning zelf. De meterkast vervangen kosten inclusief montage zijn daarnaast afhankelijk van het aantal groepen dat je wenst te installeren. Je kunt er ook voor kiezen om je groepenkast uit te breiden of om je meterkast te verplaatsen. De gemiddelde kosten per groep zijn inclusief materiaal, montage en btw weergeven.

Aantal groepenGemiddelde prijzen 1-fase meterkast (incl. materiaal, montage en btw)Gemiddelde prijzen 3-fase meterkast (incl. materiaal, montage en btw)
4 groepen€ 365 - € 530€ 535 - € 555
5 groepen€ 490 - € 560€ 565 - € 620
6 groepen€ 515 - € 590€ 585 - € 665
7 groepen€ 540 - € 620€ 605 - € 685
8 groepen€ 565 - € 645€ 625 - € 710
9 groepen€ 665 - € 760€ 675 - € 770
10 groepen€ 695 - € 785€ 705 - € 800
11 groepen€ 695 - € 815€ 730 - € 825
12 groepen€ 745 - € 845€ 755 - € 875

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

meterkast vervangen

Wanneer laat je je meterkast vervangen?

Het is goed om je meterkast te vervangen in verschillende situaties, waaronder:

 1. Verouderde meterkast: Als je meterkast verouderd is en niet meer voldoet aan de huidige veiligheids- en elektrische normen, is het verstandig om deze te vervangen. Oude meterkasten kunnen een verhoogd risico op elektrische storingen en brand vormen.
 2. Toevoeging van nieuwe elektrische apparatuur: Als je van plan bent om nieuwe elektrische apparatuur, zoals een airconditioning, elektrische auto-oplaadpunt, of zonnepanelen, aan je huis toe te voegen, kan het nodig zijn om je meterkast te upgraden om de extra belasting aan te kunnen.
 3. Veranderingen in de elektrische eisen: Als je elektrische behoeften in huis zijn veranderd, bijvoorbeeld door een renovatie of uitbreiding, kan het nodig zijn om je meterkast aan te passen om aan de nieuwe eisen te voldoen.
 4. Veiligheidsredenen: Als je je zorgen maakt over de veiligheid van je elektrische systeem, zoals loszittende draden, verouderde zekeringen of slechte bedrading, is het verstandig om je meterkast te laten vervangen om mogelijke gevaren te voorkomen.
 5. Advies van een elektricien: Het is altijd een goed idee om advies in te winnen van een professionele elektricien. Zij kunnen de staat van je meterkast beoordelen en aanbevelingen doen voor eventuele vervanging of upgrades op basis van je specifieke situatie.

Prijsvoorbeelden meterkast vervangen kosten

Het aantal groepen dat je nodig hebt in je nieuwe meterkast hangt af van het aantal vertrekken in je huis, de stroombehoefte en de hoeveelheid ‘zware’ apparaten zoals ovens, wasmachines en drogers. Waar je vroeger de traditionele 3 groepenkasten had, is het tegenwoordig wenselijk om iedere grootverbruiker in je huis op een aparte groep te plaatsen. Zo is het niet meer nodig om je wasmachine uit te zetten op het moment dat je wilt gaan stofzuigen. De grootverbruikers die een eigen groep behoeven zijn de wasmachine, wasdroger, vaatwasser, oven/magnetron en bijvoorbeeld een elektrische kookplaat. Het gemiddelde aantal groepen in een normaal huishouden ligt rond de 7 à 9. Laat je meterkast altijd vervangen door een specialist. Dit is niet alleen veel sneller en veiliger, maar ook verlaag je zo de kans op stroomstoringen aanzienlijk.

Goedkoopste:

Je wilt je meterkast vervangen voor de laagst mogelijke kosten. Kies in dat geval voor een klein aantal groepen. Probeer zoveel mogelijk het verbruik van huishoudelijke apparaten op te tellen en pak 1 groep per 3 kW. Het maximale vermogen wat op 1 groep in de stoppenkast aangesloten kan worden is 3,6 kW. Hoe minder groepen je voor je huishouden neemt, hoe goedkoper het is om een meterkast te laten vervangen. Het laten aanleggen van 4 groepen in je nieuwe meterkast kost gemiddeld € 365 tot € 555.

Alles in één keer:

Extra groepen achteraf laten plaatsen is prijzig. Alles in één keer laten doen door een specialist is naar verhouding veel goedkoper. Houd dus rekening met de toekomst bij het berekenen van het juiste aantal groepen. De prijs voor 8 groepen in je stoppenkast is gemiddeld € 565 – € 710.

Veel stroomverbruik:

Ben jij een techneut in hart en nieren en staat jouw woning vol met grote apparaten, zoals een luxe smart-tv, een dure pc, luchtbevochtigers en airco’s? Je wilt natuurlijk niet constant de stoppenkast in duiken om weer een aardlekschakelaar aan te sluiten. Kies in dat geval voor een groot aantal groepen om complicaties te voorkomen. Een groepenkast laten aanleggen met 12 groepen kost gemiddeld € 745 – € 875. Op deze manier geniet je van constante stroom waarbij je meerdere grootverbruikers tegelijkertijd aan kan zetten.

Hoe is de prijs van meterkast vervangen opgebouwd?

Meterkast vervangen kosten

De prijs voor het vervangen van je meterkast is opgebouwd uit verschillende onderdelen. In de totale kosten zijn de volgende onderdelen opgenomen: arbeidskosten en materiaalkosten. De afvoer- en voorrijkosten zijn vaak opgenomen in de arbeidskosten van een elektricien.

Waar is de prijs van afhankelijk?

Keuze 1: Uurtarief elektricien

De kosten voor het aanleggen van een nieuwe meterkast door een specialist lopen uiteen. De ene elektricien hanteert een uurtarief terwijl de andere een totaalprijs berekent voor het vervangen van je meterkast inclusief de montage. Het wil niet zeggen dat je met een lager uurtarief van de elektricien aan het eind van de rit minder diep in de buidel hoeft te tasten. Het kan namelijk zijn dat deze specialist minder efficiënt te werk gaat dan een duurdere en het je dus zelfs geld bespaart om te kiezen voor een specialist die een iets hoger uurloon hanteert. Kies uiteindelijk altijd voor de beste prijs-kwaliteitverhouding.

Keuze 2: Merk groepenkast

De prijs van een nieuwe meterkast is afhankelijk van het merk van de stoppenkast dat de specialist gebruikt. De gerenomeerde specialist zal altijd gebruik maken van een A-merk, maar let hier altijd goed op. Er zijn diverse B-merken stoppenkasten op de markt die niet aan de Europese richtlijnen voldoen. B-merk stoppenkasten kunnen tot wel € 200 goedkoper zijn dan A-merk stoppenkasten. Voorbeelden van bekende A-merken zijn: Holec, ABB, Merlin, Gerin en Attema.

Keuze 3: Extra opties

Wanneer je je groepenkast vervangt heb je de mogelijkheid om extra opties te laten installeren. Een aantal voorbeelden van deze extra opties staan hieronder weergeven:

Extra optieGemiddelde prijs (incl. materiaal, montage en btw)Omschrijving
Kookgroep toevoegen€ 55Belangrijk als je elektrisch gaat koken.
Beltrafo toevoegen€ 35Deurbellen werken meestal op laagspanning. Een transformator is dan noodzakelijk.
Aardlekautomaat toevoegen€ 85Zorgt ervoor dat enkel de groep die is getroffen door kortsluiting uitgeschakeld wordt, zodat de rest van de groepen blijven functioneren.

Hoeveel groepen zijn er in mijn nieuwe meterkast nodig?

Het aantal groepen dat je nodig hebt in je nieuwe meterkast hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van je huis, je elektrische behoeften en de geldende elektrische normen. In Nederland worden meterkasten meestal uitgerust met een bepaald aantal groepen om ervoor te zorgen dat de elektrische belasting veilig wordt verdeeld en om overbelasting te voorkomen.

Hier zijn enkele algemene richtlijnen voor het bepalen van het aantal groepen in een meterkast:

 1. Verlichting: Meestal wordt één groep toegewezen aan de verlichting in je huis.
 2. Stopcontacten: Er wordt meestal een aparte groep toegewezen aan de stopcontacten in je huis. Het aantal stopcontacten kan variëren, afhankelijk van de ruimte.
 3. Keuken: In de keuken worden doorgaans meerdere groepen gebruikt vanwege de verschillende apparaten die hier worden gebruikt, zoals de oven, magnetron, vaatwasser, enzovoort.
 4. Elektrische apparaten: Voor grote elektrische apparaten zoals wasmachines, drogers en airconditioners kan het nodig zijn om aparte groepen te hebben.
 5. Elektrische auto-oplaadpunt: Als je een elektrische auto hebt en een laadpunt thuis wilt installeren, heb je waarschijnlijk een aparte groep nodig.
 6. Zonnepanelen: Als je zonnepanelen installeert, moeten ze mogelijk worden aangesloten op een speciale groep in de meterkast.

Het is belangrijk om een gekwalificeerde elektricien te raadplegen bij het bepalen van het aantal groepen dat je nodig hebt, aangezien ze de elektrische belasting in je huis kunnen beoordelen en aanbevelingen kunnen doen op basis van je specifieke situatie. Ze zullen er ook voor zorgen dat de installatie voldoet aan de geldende elektrische voorschriften en veiligheidsnormen.

Verschil 1-fase en 3-fase meterkast

Een 1-fase en 3-fase meterkast verschillen in de manier waarop elektrische stroom wordt verdeeld in een huis of gebouw. Dit is relevant wanneer je jouw meterkast wilt vervangen omdat het de capaciteit van je elektrische systeem beïnvloedt en bepaalt welke apparaten je kunt aansluiten.

1-fase meterkast:

 • In een 1-fase meterkast wordt de elektrische stroom verdeeld via één stroomcircuit, ook bekend als een enkele fase.
 • Dit type meterkast is geschikt voor de meeste woningen met een laag tot gemiddeld elektrisch verbruik.
 • Typische huishoudelijke apparaten, verlichting en stopcontacten worden meestal op een 1-fase systeem aangesloten.
 • Een 1-fase aansluiting heeft doorgaans een lagere maximale stroomcapaciteit (bijvoorbeeld 40 ampère) en kan beperkend zijn als je veel zware elektrische apparaten hebt.

3-fase meterkast:

 • In een 3-fase meterkast wordt de elektrische stroom verdeeld over drie afzonderlijke stroomcircuits, die elk als een aparte fase fungeren.
 • Dit type meterkast wordt meestal gebruikt in gebouwen met een hoog elektrisch verbruik, zoals industriële installaties, grote commerciële gebouwen en sommige grote huishoudens.
 • Een 3-fase aansluiting biedt hogere stroomcapaciteit en kan zwaardere apparatuur en machines voeden, zoals industriële machines, ovens en airconditioningsystemen.

Het is relevant om te bepalen welk type meterkast je nodig hebt bij het vervangen van je meterkast, omdat dit van invloed is op de capaciteit van je elektrische systeem. Als je merkt dat je huidige elektrische systeem overbelast raakt door het gebruik van zware apparaten, kan een upgrade naar een 3-fase meterkast nodig zijn om aan je elektrische behoeften te voldoen. Aan de andere kant, als je in een normaal huishouden woont en geen zware apparatuur hebt, is een 1-fase meterkast doorgaans voldoende.

Veilig je meterkast vervangen: stappen

Een vakspecialist vervangt een meterkast op een veilige manier door de volgende stappen te volgen:

 1. Veiligheidsmaatregelen nemen: De specialist begint met het nemen van de juiste veiligheidsmaatregelen, zoals het uitschakelen van de stroom naar het hele huis bij de hoofdschakelaar en het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals handschoenen en veiligheidsbril.
 2. Voorbereiding en planning: Voordat de oude meterkast wordt verwijderd, wordt er een gedetailleerd plan opgesteld voor de nieuwe meterkast. Dit omvat het bepalen van het juiste aantal groepen en de indeling van de schakelpanelen.
 3. Verwijderen van de oude meterkast: De specialist verwijdert zorgvuldig de oude meterkast en zorgt ervoor dat alle bedrading veilig wordt losgekoppeld. Eventuele oude en verouderde onderdelen worden vervangen.
 4. Montage van de nieuwe meterkast: De nieuwe meterkast wordt geïnstalleerd op de juiste locatie, met aandacht voor een nette en georganiseerde bedrading. Alle aansluitingen worden volgens het plan gemaakt, met inachtneming van de geldende elektrische voorschriften.
 5. Grondige tests: Na installatie worden grondige tests uitgevoerd om ervoor te zorgen dat het elektrische systeem correct werkt. Dit omvat het controleren van alle schakelpanelen, zekeringen, aardlekschakelaars en het meten van de spanning.
 6. Inspectie en keuring: Het werk wordt geïnspecteerd door relevante autoriteiten en mogelijk gekeurd om ervoor te zorgen dat het voldoet aan de geldende normen en voorschriften.
 7. Ingeschakeld en getest: Nadat alle inspecties en goedkeuringen zijn verkregen, wordt de stroom veilig ingeschakeld. Het gehele systeem wordt nogmaals getest om te controleren op eventuele problemen.
 8. Documentatie: De specialist zorgt voor de juiste documentatie van het werk, inclusief technische tekeningen en certificaten van keuring.

Het is van het grootste belang om een ervaren en gekwalificeerde elektricien in te schakelen voor het vervangen van een meterkast, aangezien elektriciteit gevaarlijk kan zijn als het niet op de juiste manier wordt behandeld. Veiligheid staat altijd voorop bij dergelijke elektrische projecten.

Hoe kies je de juiste elektricien?

Het kiezen van de juiste elektricien om je meterkast te vervangen is een belangrijke beslissing om ervoor te zorgen dat het werk veilig en volgens de voorschriften wordt uitgevoerd. Hier zijn enkele stappen om de juiste elektricien te selecteren voor het vervangen van je groepenkast:

 1. Vraag om aanbevelingen: Begin met het vragen van aanbevelingen aan vrienden, familieleden, buren of collega’s die vergelijkbare elektrische werkzaamheden hebben laten uitvoeren. Persoonlijke aanbevelingen zijn vaak betrouwbaar omdat ze gebaseerd zijn op ervaring.
 2. Controleer de vergunning en verzekering: Zorg ervoor dat de elektricien de juiste vergunningen heeft om elektrisch werk uit te voeren in jouw regio. Vraag ook om bewijs van aansprakelijkheidsverzekering. Dit beschermt jou en de elektricien in geval van ongelukken.
 3. Vraag naar ervaring en referenties: Informeer naar de ervaring van de elektricien en vraag om referenties van eerdere klanten. Neem contact op met deze klanten om te vragen naar hun tevredenheid en de kwaliteit van het geleverde werk.
 4. Kijk naar certificeringen: Controleer of de elektricien gecertificeerd is door relevante beroepsorganisaties of vakverenigingen. Certificeringen geven aan dat de elektricien voldoet aan bepaalde normen en zich blijft bijscholen.
 5. Vraag om een offerte: Vraag meerdere elektriciens om een gedetailleerde schriftelijke offerte voor het werk. Vergelijk deze offertes op basis van prijs, inclusief materialen en arbeid, en de geschatte duur van het project.
 6. Bekijk online beoordelingen: Zoek online naar beoordelingen en recensies van de elektricien. Websites zoals Google, Yelp en de website van de elektricien zelf kunnen nuttige informatie bevatten over de reputatie van het bedrijf.
 7. Stel vragen: Neem de tijd om vragen te stellen aan de elektricien over hun ervaring met soortgelijke projecten, de gebruikte materialen en hun aanpak bij problemen.
 8. Vraag om garanties: Vraag of de elektricien garanties biedt op het uitgevoerde werk en de gebruikte materialen. Dit kan gemoedsrust bieden voor het geval er later problemen optreden.

Offertes meterkast vervangen

Ben je benieuwd naar de kosten van jouw meterkast vervangen? Vraag dan gratis en vrijblijvend elektricien offertes op via Homedeal. Je krijgt offertes binnen van verschillende elektriciens, die je kunt vergelijken op basis van kosten en mogelijkheden. Zo krijg je een goed beeld van welke vakspecialist het beste past bij jouw project.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat kost het vervangen van de meterkast?

De kosten voor het vervangen van je meterkast hangen af van het aantal groepen en het type meterkast. Voor een 1-fase meterkast met 4 groepen liggen de kosten voor het vervangen ongeveer op € 365 – € 530 en voor een 3-fase meterkast met 4 groepen ben je ongeveer € 535 – € 555 kwijt. Hoe meer groepen, hoe hoger de prijzen.

Wat kost een meterkast met 10 groepen?

Een meterkast met 10 groepen kost gemiddeld € 695 – € 785 voor een 1-fase meterkast en € 705 – € 800 voor een 3-fase meterkast.

Wie kan een meterkast vervangen?

Een erkende elektricien kan een meterkast op een veilige en juiste manier vervangen. Vraag gratis en vrijblijvend elektricien offertes aan.

Vind de beste deal

SMART energiemeter

Kies ervoor om een SMART energiemeter in de stoppenkast te bouwen. Op die manier heb je de mogelijkheid om bewust om te gaan met het stroomverbruik. Je meet het stroomverbuik van specifieke apparaten waarop je vervolgens kunt besluiten om de grootste stroomslurpers wat minder vaak te laten draaien. Hiermee bespaar je op jaarbasis tot wel € 175 aan energie.

Extra projecten

Mogelijk heb je meer projecten liggen die door een elektricien uitgevoerd moeten worden, zoals nieuwe stopcontacten aanleggen of verlichting aanleggen. In dat geval laat je die projecten samenvallen met het aanleggen van een nieuwe meterkast. Dat scheelt je gemiddeld € 40 aan extra voorrijkosten.

Help mee

Zorg dat je stoppenkast geordend, opgeruimd en netjes is voordat de elektricien langskomt. Zeker als de elektricien een uurtarief hanteert is het goedkoper als de specialist snel klaar is. Geef daarbij ook goed van tevoren aan of je nog extra stroombehoeften hebt en wat je precieze wensen zijn, zodat de specialist direct aan de gang kan. Door mee te werken en voorbereidend werk te verrichten bespaar je al snel € 30.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden