Vergelijk elektricien offertes
Vind dé elektricien voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Elektricien Perilex aansluiten

Perilex aansluiten

Het aansluiten van een Perilex aansluiting is een belangrijke elektrische taak die vaak wordt uitgevoerd bij het installeren van krachtige keukenapparatuur zoals elektrische kookplaten, ovens en fornuizen. Een Perilex aansluiting is ontworpen om hogere vermogens te kunnen verwerken dan standaard stopcontacten en is essentieel voor een veilige en betrouwbare stroomvoorziening naar deze apparaten. In dit artikel zullen we de stappen en overwegingen bespreken die komen kijken bij het correct aansluiten van een Perilex stekker aansluiting.

Inhoudsopgave

Wat is een Perilex aansluiting?

Een Perilex aansluiting, ook wel bekend als een Perilex stekker of Perilex stopcontact, is een speciaal type elektrische aansluiting dat vaak wordt gebruikt voor het aansluiten van keukenapparatuur zoals een elektrische kookplaat, oven, of fornuis. Het woord “Perilex” is afgeleid van “permanente leiding” en “externe aansluiting”. Een Perilex aansluiting bestaat uit een speciaal stopcontact en een bijbehorende stekker.

Het gebruik van een Perilex aansluiting zorgt voor een veilige en efficiënte stroomvoorziening naar keukenapparatuur en wordt vaak vereist door elektrische voorschriften om ervoor te zorgen dat de apparaten correct en veilig werken.

Wat is een Perilex stopcontact?

Een Perilex stopcontact heeft meestal vijf contactpunten en is ontworpen om een hoger vermogen te kunnen verwerken dan standaard stopcontacten, omdat keukenapparatuur vaak veel energie verbruikt. De vijf contactpunten zijn bedoeld voor zowel fase- als nuldraden, evenals een aardedraad en een speciale kookgroepdraad die wordt gebruikt voor de communicatie tussen het apparaat en de kookgroep in de meterkast.

Wat is een Perilex stekker?

Een Perilex stekker heeft meestal vijf pinnen die overeenkomen met de vijf contactpunten van een Perilex stopcontact. Deze pinnen zijn zo ontworpen dat ze in het stopcontact passen en de elektrische verbinding tot stand brengen.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Kenmerken Perilex aansluiting

Een perilex aansluiting heeft samengevat de volgende kenmerken:

 • Vijf contactpunten voor stroomtoevoer.
 • Ontworpen voor keukenapparatuur met hoog vermogen.
 • Vereist voor elektrische kookplaten, ovens en fornuizen.
 • Helpt overbelasting en kortsluiting te voorkomen.

Perilex stekker aansluiten

Het aansluiten van een Perilex stopcontact vereist technische kennis en ervaring op het gebied van elektrische installatie. Het is belangrijk om deze taak door een professionele elektricien te laten uitvoeren om de veiligheid te waarborgen. Hier zijn de algemene stappen voor het aansluiten van een Perilex stopcontact:

 1. Schakel de stroom uit: Zorg ervoor dat de stroomtoevoer naar het gebied waar je het Perilex stopcontact wilt installeren is uitgeschakeld. Dit kan gedaan worden door de juiste zekeringen in de meterkast uit te schakelen.
 2. Kies de locatie: Bepaal de beste locatie voor het stopcontact en markeer de positie op de muur.
 3. Boor gaten: Boor gaten in de muur om de bedrading door te voeren naar de locatie van het stopcontact.
 4. Monteer de behuizing: Bevestig de inbouwdoos voor het stopcontact in de muur op de gemarkeerde locatie.
 5. Sluit de bedrading aan: Sluit de fase- en nuldraden aan op de juiste contacten in de Perilex aansluitdoos. Sluit ook de aardedraad aan op het aardecontact. Zorg ervoor dat alle verbindingen stevig en veilig zijn.
 6. Monteer het stopcontact: Plaats het Perilex stopcontact in de inbouwdoos en zorg ervoor dat het stevig vastzit.
 7. Test de aansluiting: Schakel de stroom weer in en test het stopcontact om te controleren of het correct functioneert en er geen sprake is van kortsluiting.
 8. Dek het stopcontact af: Bevestig het afdekplaatje op het Perilex stopcontact om de bedrading te beschermen en de installatie af te werken.
Perilex aansluiten door elektricien

Perilex aansluiting met verschillende fasen

Een Perilex aansluiting kan verschillende fasen hebben, afhankelijk van de elektrische configuratie en de behoeften van het aangesloten keukenapparaat. Hier zijn enkele veelvoorkomende scenario’s:

Enkelfasige perilex aansluiten

In huishoudens wordt vaak een enkelfasige Perilex aansluiting gebruikt van 230 volt voor keukenapparatuur met een standaard vermogen, zoals een elektrische oven of een kleine kookplaat. Een enkelfasige aansluiting heeft drie contactpunten: fase (bruin), nul (blauw) en aarde (groen/geel). Sluit de fase (bruin) aan op de L-aansluiting (fase) van het Perilex stopcontact, de nul (blauw) op de N-aansluiting (nul), en de aardedraad (groen/geel) op de aarde-aansluiting (aarde).

Tweefasige perilex aansluiten

Voor krachtigere keukenapparaten, zoals een inductiekookplaat met een hoger vermogen, kan een tweefasige Perilex aansluiting worden gebruikt van 2 x 230V. Dit type aansluiting heeft vijf contactpunten: twee fasen (meestal bruin en zwart), nul (blauw), aarde (groen/geel) en een kookgroepdraad (bijvoorbeeld grijs).

Sluit de bruine fase aan op de L-aansluiting (fase), de zwarte fase op de extra L2-aansluiting (tweede fase), de nul (blauw) op de N-aansluiting (nul), de aardedraad (groen/geel) op de aarde-aansluiting (aarde), en de grijze kookgroepdraad op de aansluiting voor de kookgroep.

Driefasige Perilex aansluiten

In commerciële keukens of in huishoudens met zeer krachtige apparatuur, zoals professionele ovens, kan een driefasige Perilex aansluiting worden gebruikt van 380 volt, wat 3 x zoveel is als een normale groep in uw groepenkast. Dit type aansluiting heeft vijf contactpunten, waarbij elke fase (L1, L2 en L3), nul (N), aarde (PE), en een kookgroepdraad (bijvoorbeeld L1) aanwezig is.

Sluit de drie fasen aan op de overeenkomstige L1, L2 en L3 aansluitingen, de nul (N) op de N-aansluiting, de aardedraad (PE) op de aarde-aansluiting, en de kookgroepdraad (bijvoorbeeld L1) op de kookgroepaansluiting.

Perilex stekker laten aansluiten door een vakspecialist

Het is sterk aan te raden om een Perilex stekker aansluiting te laten installeren door een vakspecialist omwille van verschillende belangrijke redenen. Ten eerste staat veiligheid voorop. Het aansluiten van elektrische bedrading en stopcontacten kan potentieel gevaarlijk zijn als het niet correct wordt uitgevoerd. Een gekwalificeerde elektricien beschikt over de juiste kennis en ervaring om de installatie veilig te laten verlopen, waardoor het risico op elektrische schokken, kortsluiting of brand tot een minimum wordt beperkt.

Daarnaast speelt naleving van elektrische voorschriften een cruciale rol. Elektrische installaties moeten voldoen aan specifieke voorschriften en normen om de veiligheid te waarborgen. Een vakspecialist is op de hoogte van deze voorschriften en zorgt ervoor dat de Perilex aansluiting correct wordt geïnstalleerd volgens de geldende regelgeving. Dit garandeert niet alleen een veilige werking, maar voorkomt ook mogelijke juridische problemen in de toekomst.

Tot slot, een professioneel geïnstalleerde Perilex aansluiting biedt meer betrouwbaarheid. Betrouwbaarheid is van groot belang om storingen of problemen met de stroomvoorziening te minimaliseren. Een erkende elektricien zorgt voor een correcte dimensionering van de bedrading en zekeringen, wat zorgt voor een optimaal werkende Perilex aansluiting die beter bestand is tegen storingen en ook nog eens langer meegaat.

Wat kost een perilex aansluiting

De kosten voor de installatie van een Perilex stopcontact kunnen sterk variëren, afhankelijk van diverse factoren. Een belangrijke overweging is de bestaande elektrische aansluiting in de woning. Andere factoren die van invloed zijn op de kosten zijn onder andere:

 • Is er al een afzonderlijke groep beschikbaar in de meterkast, of moet deze nog worden aangelegd?
 • Is er behoefte aan een verzwaring van het stroomnet?
 • Moet er worden gekozen voor een 1-fase of 3-fase groepenkast?
 • Wordt er een stopcontact of een wandcontactdoos geïnstalleerd?
 • Wat zijn de kosten van de elektricien?

Er zijn dus diverse elementen die de uiteindelijke prijs beïnvloeden. Vaak kun je kiezen tussen een uurtarief of een totaalprijs. Enkele prijsindicaties zijn als volgt:

OnderdeelGemiddelde kosten
Perilex stekker€ 10 - € 30
Perilex stopcontact€ 10
Perilex wandcontactdoos€ 15 - € 45
Verzwaring van de stroomnet aansluiting€ 200 - € 250
Uurtarief elektricien€ 45 per uur

Offertes Perilex aansluiten

Ben je benieuwd naar de kosten van een Perilex aansluiting voor jouw project? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op via Homedeal. Je krijgt meerdere offertes van erkende elektriciens, waardoor je deze goed kunt vergelijken. Zo kies je de beste vakspecialist voor jouw project.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Hoe kun je een Perilex aansluiten?

Om een Perilex aansluiting te installeren:
-Schakel de stroom uit in de meterkast.
-Sluit de juiste draden aan op de Perilex wandcontactdoos (fase, nul, aarde, en eventueel een kookgroepdraad).
-Controleer de aansluitingen en schakel de stroom weer in na zorgvuldige installatie. Het wordt sterk aanbevolen om een gekwalificeerde elektricien hiervoor in te schakelen.

Wat is Perilex aansluiting?

Een Perilex aansluiting is een speciaal type elektrische aansluiting voor krachtige keukenapparatuur zoals kookplaten en ovens. Het is ontworpen om hogere vermogens te verwerken dan standaard stopcontacten.

Wat kost een perilex aansluiting?

Gemiddeld kost een Perilex aansluiting laten plaatsen door een elektricien €80 – €150.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden