Vergelijk aannemer offertes
Vind dé aannemer voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Aanbouw

Aanbouw

Wil je extra ruimte creëren buitenshuis?  Maar zie je verhuizen niet zitten? Kies dan voor een aanbouw. Op deze pagina vind je meer informatie over de kosten van een aanbouw, de soorten en lees je meer over de verschillende onderdelen van een aanbouw.

Aanbouw prijzen

Een aanbouw vergroot je woonruimte en verhoogt de waarde van je woning. Gemiddeld kost een aanbouw van 3 meter diep bij 5 meter breed € 16.000 tot € 25.000. De prijs is sterk afhankelijk van de manier van bouwen. Kies jij voor een prefab of maatwerk aanbouw? Bekijk de tabel voor de gemiddelde prijzen.

Type aanbouwKosten prefab aanbouw (kant-en-klaar)Kosten maatwerk aanbouw
Standaard€ 16.000 - € 20.000€ 19.000 - € 23.000
Klassiek/modern€ 18.000 - € 22.000€ 21.000 - € 25.000

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Aanbouw

Aanbouw of uitbouw

Aanbouw en uitbouw zijn termen die vaak door elkaar gehaald worden. Bij het bouwen van een aanbouw ontstaat er een aparte ruimte, zoals een garage of bijkeuken.

Een uitbouw zorgt voor een vergroting van een al bestaande ruimte. De kosten van een aanbouw of uitbouw zijn erg vergelijkbaar.

Maatwerk of Prefab

Wil jij de aanbouw zo snel mogelijk geplaatst hebben? Kies dan een prefabconstructie. Wil je jouw aanbouw personaliseren? Kies dan voor maatwerk.

Prefab aanbouw

Wil jij zo min mogelijk hinder van een verbouwing in en rondom je huis? Kies dan voor een prefab aanbouw.  Een prefab is snel geplaatst. Deze wordt in een werkplaats of fabriek gebouwd. Dit zorgt ervoor dat deze al binnen 1 dag is geïnstalleerd. Een prefab aanbouw is niet geheel aan te passen aan jouw wensen. Daarentegen zijn er wel veel soorten beschikbaar.

Maatwerk

De constructie en afwerking van de aanbouw op maat wordt bij jou thuis gebouwd. De bouw zal langer duren dan een plaatsing van een prefab . Daarnaast is de prijs van een maatwerk hoger. Je weet met een maatwerk aanbouw zeker dat jouw aanbouw wensen vervuld zijn.

Soorten aanbouw

Weet jij al hoe jij jouw huis gaat uitbouwen? Een aanbouw zorgt voor meer ruimte in je woonkamer of biedt de ruimte voor een extra grote keuken. Houd er rekening mee dat bij een keuken aanbouw veel leidingen verlegd moeten worden. 

Een aanbouw plaatsen is een groot project dat soms wel enkele weken kan duren. Allereerst zal de fundering geplaatst worden. Vervolgens zal de specialist de gevel openbreken en de nieuwe muren opbouwen. De nieuwe gevel vindt zijn nieuwe plek en het dak sluit de constructie. Lees verder voor meer informatie over verschillende onderdelen van een aanbouw.

Fundering

Een fundering zorgt ervoor dat muren niet scheuren en de aanbouw niet verzakt. Op basis van de grondsoort onder jouw huis wordt er een keuze gemaakt voor het type fundering. Bestaat de grond uit klei en veen? Het gewicht van de aanbouw zal dan rusten op heipalen. Staat jouw huis op een zandbodem? De fundering zal dan bestaan uit beton.

De prijs van de fundering is afhankelijk het type fundering en de afmeting. Gemiddeld kost een fundering € 2.000 tot € 4.000.

Houten aanbouw

Een aanbouw van hout is goedkoper dan een gemetselde aanbouw. Dit is te danken aan het lichte frame. De fundering en bouwconstructie hoeft minder sterk te zijn. Een houten aanbouw is ook als prefab verkrijgbaar. Wil je een unieke aanbouw van hout waarmee je je woning een landelijke uitstraling geeft? Kies dan voor maatwerk.

Erker

Wil jij jouw huis meer charme geven? Kies dan voor een erker. Een erker is een gesloten uitbouw van een gevel. Erkers brengen meer licht in de ruimte door de gevel 1 tot 1,5 meter naar buiten uit te laten steken. Erkers vind je zowel aan de voor- als achterkant van het huis. Houd er rekening meer dat je voor de bouw van een erker aan de voorkant van het huis een vergunning nodig hebt. Bekijk de tabel voor erker prijzen en afmetingen.

Breedte erkerDiepte erkerTotale gemiddelde kosten (inclusief arbeid en btw)
3 meter1 meter€ 4.300
3 meter1.5 meter€ 6.300
4 meter1 meter€ 5.600
4 meter1.5 meter€ 8.400
5 meter1 meter€ 7.000
5 meter1.5 meter€ 10.500

Schuur Aanbouw

Een schuuraanbouw kan de ideale oplossing bieden. Deze uitbreiding geeft je niet alleen extra ruimte voor gereedschap, tuinartikelen, en zelfs een voertuig, maar verbetert ook de uitstraling van je woning.

Bovendien kan een schuur aanbouw dienen als een multifunctionele ruimte, zoals een werkplaats of een hobbyruimte. Afhankelijk van de grootte, materialen en afwerking, variëren de kosten. Bekijk onze pagina voor een gedetailleerd overzicht van de mogelijkheden en prijsindicaties voor jouw schuuraanbouw.

Soorten aanbouw

Het bouwproces van een aanbouw

Waarschijnlijk is dit de eerste en tevens laatste keer dat jij een aanbouw laat plaatsen. Je komt dan ook voor veel keuzes te staan. Het is belangrijk om tijdens het hele bouwproces het overzicht te bewaren. Hieronder vind je stap voor stap de planning voor het realiseren van jouw aanbouw.

 Stap 1 – Voorbereiding

Bereid jezelf goed voor op de bouw. Bedenk en schets hoe jouw aanbouw eruit komt te zien. Ga na bij de gemeente of je mag uitbouwen en wat de regels zijn. Bespreek met de buren hoe zij over de aanbouw denken. Ze hebben het recht om bezwaar te maken.

Bedenk hoe groot jouw aanbouw moet zijn. Wil jij een prefab of maatwerk aanbouw? Uit welk materiaal bestaat het kozijn? En vind jij het fijn om extra licht in je aanbouw te hebben? Kies er dan voor om een dakkoepel te laten plaatsen. Later in dit artikel zoomen we verder in op verschillende aanbouw onderdelen.

Stap 2 – Architect

Heb jij specifieke wensen voor je aanbouw? Schakel dan een architect in. Je krijgt een op maat gemaakt ontwerp voor jouw situatie. Vraag je architecten om voorbeelden van aanbouwen. Zo krijg je nieuwe inzichten. Heb je geen bijzondere wensen? Dan zal de aannemer de maten opnemen.

Stap 3 – Vraag offertes aan

Vraag offertes aan bij verschillende aannemers. Vergelijk offertes op prijs, voorrijkosten, keurmerken, garantie, reviews en levertijd. Door offertes te vergelijken bespaar je veel geld. Kies de aannemer die het beste bij jou past.

Stap 4 – Vergunning

Een vergunning aanvragen bij jouw gemeente kan tot wel 3 maanden duren. In sommige gevallen is het nodig om ook een sloop-  en milieuvergunning aan te vragen. Een vergunning aanvragen is niet altijd nodig. Vraag jouw gemeente naar de actuele regels. Later in dit artikel zoomen we verder in op vergunningen.

Stap 5 – Financiering

Een aanbouw financieren met eigen geld is fijn. Gaat dat niet zo makkelijk? Bekijk dan of het mogelijk is om door middel van een hypotheek de aanbouw te financieren. Het is goed mogelijk dat je; geld op kan nemen uit je huidige hypotheek, een tweede hypotheek erbij kan nemen of dat je jouw hypotheek kan omzetten.  

Stap 6 – Contract

Is de financiering rond? Sluit dan een contract af met je architect en aannemer. Het is belangrijk dat gemaakte afspraken op papier staan. Zo ontstaan er tijdens de bouw geen misverstanden.

Stap 7 – Planning

Jouw aannemer zal een planning maken. Het is belangrijk dat je een oogje in het zeil houdt. Zo ben je op de hoogte van eventuele vertragingen of problemen.

Stap 8 – Bouwen

Als ontwerpen zijn gemaakt, vergunningen binnen zijn en afspraken contractueel zijn vastgelegd, is het tijd voor de bouw. De tijdsduur van het bouwen verschilt per type aanbouw en aannemer. Kies jij voor een prefab aanbouw? Dan is het mogelijk dat de bouw al binnen 7 dagen voltooid is. Een maatwerk aanbouw duurt gemiddeld 2 tot 6 weken.

Stap 9 – Oplevering

Bekijk de aanbouw bij oplevering zorgvuldig. Loop samen met de aannemer de hele aanbouw na. Zijn alle klussen die in de offerte stonden uitgevoerd? Nu is het moment om afspraken te maken met de aannemer. Is de aanbouw helemaal naar wens, dan is het tijd om te genieten van je nieuwe woonruimte.

Aanbouw afmeting

 

Wil jij graag elektriciteit in je aanbouw? En wil je het gelijk gestuct hebben? De aannemer zal hier extra kosten voor in rekening brengen. Bekijk de tabel hieronder voor de prijzen.

OptieGemiddelde prijs
Stucwerk€ 1.000
Elektra€ 450
Centrale verwarming (incl. radiator)€ 1.000
Aftimmerwerk€ 300

Aanbouw vergunning

Bekijk goed wat de verbouwregels zijn in jouw gemeente voordat je begint met ontwerpen. Het is niet altijd nodig om een aanbouw vergunning aan te vragen. In sommige situaties mag je vergunningsvrij bouwen.

Een aanbouw plaatsen aan de achterkant van jouw huis is vaak vrijgesteld van vergunningen. Mits de aanbouw niet dieper is dan 4 meter, en hoger dan 5 meter. Gebruik de vergunningcheck van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Bekijk of er vergunningen nodig zijn om jouw aanbouw te realiseren. Een aanbouw aan de voorkant of zijkant van jouw woning vraagt bijna altijd om een vergunning. Let op: vraag altijd bij jouw gemeente naar de actuele regels. Regels kunnen per gemeenten verschillen.

Homedeal tip: Soms heb je een vergunning nodig voor andere activiteiten. Zo is het mogelijk dat je een vergunning nodig hebt voor het kappen van een boom of het aanleggen van een oprit.

In sommige gevallen ben je verplicht om sloopwerk te melden bij je gemeente. In gevallen van asbestverwijdering of meer dan 10 kubieke meter sloopafval moet je de gemeente op de hoogte stellen. Het kan voorkomen dat de gemeente een sloopvergunning verplicht. Dit verplicht de gemeente op basis van bestemmingsplannen of de Monumentenwet.  

Woon je dicht in de buurt van water? Neem dan contact op met het Waterschap in jouw regio. Ook al bouw je vergunningvrij, dan is het toch mogelijk dat toestemming van Waterschap verplicht is.

aanbouw tekening

Aanbouw specialisten

Een aanbouw ontwerpen en bouwen is een specialistisch karwei. Specialisten helpen jou hierbij. Op basis van jouw wensen zal er een prachtige aanbouw gebouwd worden die de woonruimte vergroot.

Keurmerken specialisten

Wil jij er zeker van zijn dat je te maken hebt met een goede aannemer? Vraag dan naar het BouwGarant-keurmerk. Aannemers met dit keurmerk hebben minimaal 2 jaar ervaring en zijn gecontroleerd op offreren, oplevering en kredietwaardigheid. Daarnaast zijn deze specialisten in het bezit van de juiste diploma’s en verzekeringen. Is er tijdens de bouw iets misgegaan? En kom je er met de aannemer niet uit? BouwGarant helpt jou met het oplossen van het probleem. Een onafhankelijke instantie zal naar het probleem kijken en advies geven.

Aanbouw tips

  • Bouwmateriaal – Het bouwen van een aanbouw kost gemiddeld 25.000 kilo aan bouwmateriaal. Gemiddeld is de prijs van dit materiaal € 10.000. Wil jij geld besparen? Bekijk of het mogelijk is om zelf materiaal te bestellen, zo bespaar je veel geld.
  • Aannemers – Vraag verschillende offertes aan bij aannemers. Zij berekenen de kosten voor jouw aanbouw. Vergelijk naast de prijs ook de voorrijkosten, keurmerken, reviews, levertijd en garanties.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden