Vergelijk hovenier offertes
Vind dé hovenier voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Tuinaanleg

Tuinaanleg

Vooral in de zomermaanden geniet je volop van je tuin. Heb jij net een huis gekocht en wil je een nieuwe tuin laten aanleggen? Of is jouw huidige tuin toe aan een nieuwe inrichting? Door een nieuwe tuin aan te leggen geniet je van jouw droomtuin. In dit artikel lees je meer over tuinaanleg prijzen, de verschillende stappen in het tuinaanleg proces en vind je bruikbare tips.

Wat zijn de tuinaanleg kosten?

Aan de aanleg van je tuin hangt een prijskaartje. Gemiddeld kost dit € 50 tot € 100 per m². De kosten van je tuinaanleg hangen af van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan het wel of niet aanleggen van gras of een vijver, verlichting en beplanting. Ook het maken van een tuinontwerp is van invloed op de totale prijs van je tuinaanleg. Bekijk hieronder een handig overzicht met gemiddelde tuinaanleg prijzen.

Prijs Uur &
Project
Gemiddelde prijs incl. btw
Prijs per uur
Uurtarief hovenier€ 35 - € 75
Vaste prijs per project
Tuinontwerp€ 200 - € 900
Tuinhuis plaatsen€ 200 – € 10.000
Vijver aanleggen€ 1.000 – € 40.000
Pergola plaatsen€ 800 - € 5.000
Prieel aanleggen€ 1.000 - € 6.000

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

tuinaanleg

Waar houd je rekening mee bij een tuinontwerp?

Voordat de tuin aangelegd wordt, is het belangrijk om een tuinontwerp te maken en je tuinaanleg te tekenen. Een hoveniersbedrijf helpt je graag bij het ontwerpen van je voor- en achtertuin. Natuurlijk is het ook mogelijk om je tuinaanleg zelf te ontwerpen of hiervoor een tuinarchitect in te schakelen. Leg je ontwerp daarna wel voor aan een hovenier. De hovenier is gespecialiseerd in het aanleggen van tuinen en weet daarom goed of jouw tuinontwerp realiseerbaar is.

Waar moet je op letten bij het laten maken van een tuinontwerp? Lees hieronder een aantal handige tips.

Denk aan de bloeitijd

Het is het mooist als er het hele jaar door planten en bloemen in bloei staan in je tuin. Zo geniet je het hele jaar door van de beplanting in je tuin. Zet in je beplantingsplan dus verschillende soorten planten met verschillende bloeiperiodes.

Bepaal vaste objecten

Welke vaste objecten komen er in je tuin? Denk hierbij aan tuinmeubelen, een schuurtje of een fietsenrek. Door alvast te bepalen welke vaste objecten jij in je tuin wilt, houdt de hovenier hier rekening mee bij het ontwerpen van je tuin. Natuurlijk hoef je niet alles van tevoren te bepalen, maar een plek geven aan grotere objecten is zeker handig.

Houd rekening met zon en schaduw

Door rekening te houden met de zon en de schaduw in je tuin, geniet je meer van je uiteindelijke tuin. Met een zitplek in zowel de zon als in de schaduw, kan je alle kanten op in je nieuwe tuin. De hovenier helpt je graag met het bepalen van de zon- en schaduwplekken in jouw tuin, zodat het meegenomen wordt in de aanleg van je tuin.

Bestrating

Veel tuinen hebben een vorm van bestrating. Het kiezen van de juiste bestrating voor in jouw tuin kan best lastig zijn. Zorg ervoor dat je bestrating past bij je gevel: zo maak je één geheel van je tuin en je huis. Daarnaast is het goed om te kijken naar het onderhoud en de levensduur van je bestrating. Houd jij niet van tuinieren, dan is het verstandig om een onderhoudsvrije soort bestrating te kiezen.

Basisvormen

Bij een tuinontwerp maakt een hovenier er gebruik van verschillende basisvormen. De hovenier deelt je tuin op deze manier in. Zo maak je zelf eenvoudig een grove indeling van je nieuwe tuinaanleg. Er zijn 10 basisvormen:

  1. Rechthoek
  2. C-lijn
  3. Diagonale lijn
  4. S-lijn
  5. Vierkant
  6. Ruit en driehoek
  7. Smalle coulissevakken
  8. Cirkel
  9. Kruisende lijnen
  10. Ovaal

tuinaanleg

Wat is tuinaanleg?

Als het tuinontwerp is gemaakt, is het tijd om te beginnen met de tuinaanleg. De hovenier gaat eerst je tuin leeghalen, om zo met een schone lei te beginnen. Vervolgens maakt de hovenier de grond startklaar. Daarbij stort hij vruchtbare tuinaarde en eventueel zand voor de bestrating van je tuin. Na de voorbereidingen, zijn de bestrating en de schutting als eerst aan de beurt. Als de bestrating is gelegd en de schutting en verdere tuinafscheiding zijn geplaatst, is het tijd voor de beplanting. Aan de hand van een eerder gemaakt beplantingsplan, plant de hovenier alle planten, struiken en bloemen op de juiste plek en wordt het gras aangelegd.

Tuinaanleg tips

Bij een nieuwe tuinaanleg komt veel kijken en het is een flinke investering. Daarom wil je dat dit proces goed verloopt. Hoe vind je de juiste hovenier? Lees daarvoor hieronder een aantal handige tips.

Tuinrenovatie of nieuwe tuin?

Wil jij je tuin een nieuwe look geven, maar vind je een hele nieuwe tuinaanleg te duur of te ingrijpend? Een tuinrenovatie is minder ingrijpend en goedkoper dan het aanleggen van een nieuwe tuin. Met een tuinrenovatie geef je je tuin snel een frisuiterlijk, waardoor je er weer jaren van geniet.

Heb je een vergunning nodig?

Bij het opnieuw aanleggen van je tuin heb je vaak geen vergunning nodig, mits je iets gaat bouwen. Bij het kappen van een boom of het verbouwen vlak bij water, kan het zijn dat je een vergunning nodig hebt. Vraag aan je hovenier naar eventuele vergunningen en check dit bij de gemeente.

Let op keurmerken

Let op keurmerken bij het uitkiezen van een hoveniersbedrijf voor je tuinaanleg. Een keurmerk garandeert een bepaald niveau van expertise en kwaliteit. Een keurmerk waar je op kan letten bij een hovenier is Tuinkeur. Dit keurmerk verzekert je ervan dat je te maken hebt met een betrouwbaar en professioneel hoveniersbedrijf en je een goede hovenier inschakelt.

Vraag meerdere offertes aan

Door bij meerdere hoveniers offertes aan te vragen, krijg je een goed beeld van de prijs van jouw tuinaanleg. Leg de verschillende tuinaanleg offertes of schutting plaatsen offertes naast elkaar en vergelijk de prijzen met elkaar. Kies voor het hoveniersbedrijf dat voor jou de beste deal biedt en geniet van een perfect aangelegde tuin voor.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden