Vergelijk hovenier offertes
Vind dé hovenier voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Tuinaanleg Kleine tuin aanleggen

Kleine tuin aanleggen

Wil je een kleine tuin aanleggen, maar denk je dat er maar weinig mogelijk is? Wees gerust, de mogelijkheden in een kleine tuin zijn oneindig. Ook in jouw kleine tuin maak je een plekje voor jezelf of juist voor vrienden en familie en met een aantal slimme trucs benut je alle ruimte. Lees hier alles over een kleine tuin aanleggen, van prijzen tot alle mogelijkheden.

Wat kost het aanleggen van een kleine tuin?

Een kleine tuin aanleggen kost gemiddeld tussen de € 50 en € 100 per m², afhankelijk van de inrichting. De kosten zijn onderverdeeld in de tuinaanleg prijzen en de tuinontwerp prijzen. Bekijk hieronder alle gemiddelde prijzen voor het aanleggen van een kleine tuin.

ProjectenGemiddelde prijs incl. btw
Prijs per uur
Uurtarief hovenier€ 35 - € 75
Vaste prijs per project
Tuinontwerp€ 200 - € 900
Tuinhuis plaatsen€ 200 – € 10.000
Vijver aanleggen€ 1.000 – € 40.000
Pergola plaatsen€ 800 - € 5.000
Prieel aanleggen€ 1.000 - € 6.000
Prijs per m²
Gras aanleggen€ 5 - € 10 per m²
Beplanting plaatsen€ 10 – € 30 per m²
Verlichting plaatsen€ 80 - € 100 per m²
Houten terras€ 75 - € 200 per m²
Straatwerk€ 50 - € 150 per m²
Prijs per meter
Schutting plaatsen€ 50 - € 250 per meter
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Kleine tuin aanleggen

Soorten kleine tuinen

In een kleine tuin heb je wat minder ruimte om je ideeën uit te werken. Het is dus belangrijk dat je vooraf goed bedenkt hoe je de kleine tuin wilt laten aanleggen. Wil je bijvoorbeeld dat jouw tuin onderhoudsvrij of juist vol groen is? Hieronder lees je kenmerken van typische kleine voor- en achtertuinen.

Type tuinKenmerken
Kleine landelijke tuin - Open inrichting: kleine tuin met gras, omringd door planten
- Ronde vormen, zoals buxussen
- Asymmetrisch ingedeeld
Kleine moderne tuin- Minimalistisch ingedeeld, minder planten en meer tegels
- Vaak een tuin zonder gras
- Rechte vormen en lijnen
- Vaak met strakke meubels en een prieel of pergola
Kleine engelse cottage
- Veel kleurrijke bloemen en planten.
- Een klein kronkelend grindpad door de tuin
- Asymmetrisch ingedeeld
Kleine japanse tuin- Minimalistisch ingedeeld, veel strakke lijnen met daartussen stenen of grind of gras
- Symmetrische tuin, met goed bijgehouden planten en struiken
- Onmisbare objecten zijn een aantal grote stenen en bamboe
Ander typen tuinen
Kenmerken
Kleine onderhoudsvriendelijke tuin- Geen vaste indeling, stijlen mogen gecombineerd worden
- Veel bestrating of grind.
- Sterke planten als de heester of klimop die onkruid voorkomen
Kleine kindvriendelijke tuin
- Geen harde objecten als tegels of stenen, maar gras en planten
- Een grote open ruimte met bijvoorbeeld een speeltoestel

Hoe wordt een kleine tuin aangelegd? 

Een kleine tuin aanleggen is tot een bepaalde hoogte vergelijkbaar met een tuin van groter formaat. Toch is het niet helemaal hetzelfde. Je moet voornamelijk keuzes maken in het ontwerp, omdat niet alles in een kleine tuin past. Bekijk hieronder de verschillende stappen voor het aanleggen van een kleine tuin.

Bepaal het ontwerp

Voordat de hovenier begint met de aanleg, kun je een tuinontwerp laten maken door een tuinarchitect. In het tuinontwerp tekent hij de tuin tot in detail uit. Het is bij een kleine tuin aanleggen extra belangrijk om dit goed in beeld te hebben. De ruimte is beperkt en je wil de tuin zo efficiënt mogelijk inrichten. 

Haal je oude tuin leeg

Is het ontwerp helemaal af? Maak je huidige tuin dan klaar voor de aanleg. Je tuin laten leeghalen kost € 45 tot € 55 per uur. De hovenier haalt de bestrating en begroeiing weg, zodat alles gereed is voor het aanleggen van de kleine tuin.

Laat je tuin aanleggen

Nu de tuin helemaal voorbereid is, begint je hovenier met de aanleg. Als eerste plaatst hij de grotere objecten zoals een tuinhuisje, pergola, prieel of schutting. Hierop aansluitend legt de vakspecialist de bestrating voor het tuinpad of een terras. Als laatste is het tijd voor de beplanting. De hovenier plant en poot struiken, bloemen en het gazon.

Werk de tuin af

De hovenier heeft het meeste werk gedaan. Het is nu tijd voor de finishing touch. De hovenier veegt de tuin schoon en snoeit de planten die zijn blijven staan. Daarna plaatst hij de tuinmeubelen en hangt hij de juiste belichting op, zo maak je jouw tuin helemaal af.

Tips voor je kleine tuin

Wil je bij het aanleggen van jouw kleine tuin alle ruimte optimaal benutten? Ga dan op zoek naar inspiratie voor je kleine tuin. Denk aan de sfeer die je wilt creëren, de materialen die je gebruikt en de indeling die je aanhoudt. Deze tips helpen je om de tuin perfect in te delen.

Tip 1: Laat je tuin groter lijken

Dat jouw tuin niet groot is, wil niet zeggen dat het niet groot kan lijken. Met een aantal handige tips ziet je tuin er al snel groter uit.

  • Door hoogteverschil toe te passen zie je de tuin niet in één oogopslag. Je tuin ziet er hierdoor een stuk groter uit. Doe dit door bijvoorbeeld een aantal traptreden te plaatsen tussen twee delen van je tuin.
  • Met alleen al het gebruik van verschillende kleuren verander je het beeld van je tuin. Door aan de achterkant van je tuin donkere kleuren te gebruiken, ontstaat er meer diepte. Doe dit met bijvoorbeeld met een klimop of een donkere schutting.
  • De manier waarop de planken van bijvoorbeeld je schutting zijn gemonteerd hebben ook invloed op het beeld van de tuin. Door liggende planken te gebruiken, ziet de tuin er wederom een stuk ruimer uit.

Tip 2: Tuinier verticaal

Door verticaal te tuinieren creëer je meer ruimte. Deze techniek is enorm geschikt voor bijvoorbeeld een kleine stadstuin, omdat de planten in een verticale bak tegen je schutting of muur groeien. De constructie bestaat vaak uit een rooster waarachter je de planten plaatst. Ook is het mogelijk dat de planten vanuit potten of speciale mandjes groeien.

Verticaal tuinieren is voor allerlei soorten planten geschikt. Heeft je beoogde plek weinig zon? Poot er dan planten zoals varens, verschillende grassen en geraniums. In een zonrijke omgeving komen viooltjes en maskerbloemen goed tot hun recht. Het is zelfs mogelijk om een klein moestuintje te beginnen. Aardbeien, sla en verschillende kruiden groeien super goed op deze manier.

Tip 3: Draag bij aan de natuur

Zelf met een kleine tuin beteken je veel voor de natuur. In een stadse omgeving hebben vogels en insecten het moeilijk. Door in jouw kleine tuin planten en bloemen te plaatsen help je deze dieren te overleven. Het Nationaal Groenfonds houdt zich hier veel mee bezig. Ook op lokaal gebied zijn er veel initiatieven, zoals de stichting Utrecht Natuurlijk, die de binnenstad groener wil maken. Plant daarom veel bloemen in je tuin om de natuur een handje te helpen.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden