Vergelijk hovenier offertes
Vind dé hovenier voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Tuinaanleg Drainage aanleggen kosten

Drainage aanleggen kosten

Minimale kosten
€ 1.000
Gemiddelde kosten
€ 1.300
Maximale kosten
€ 1.600
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 1.065 - € 1.535

Staat je tuin of kelder regelmatig vol met water? Je kunt dan een drainage aanleggen om dit voortaan te voorkomen. De drainage voert het water na een hevige regenbui snel af, zodat het geen schade toebrengt aan je huis of tuin. Lees op Homedeal hoeveel de aanleg van drainage gemiddeld kost en bekijk de verschillende mogelijkheden.

Inhoudsopgave.

Wat kost drainage aanleggen?

Drainage aanleggen kost gemiddeld € 1.000 tot € 1.500. Met name in de laaggelegen gebieden zijn steden en dorpen afhankelijk van de aanleg van drains. Drainage aanleggen biedt uitkomst om van de plassen in je tuin of kelder af te komen. Bekijk onderstaand overzicht voor de gemiddelde prijzen van drainage aanleggen. 

Aanleg drainageGemiddelde prijzen (incl. btw)
Hovenier€ 35 – € 75 per uur
Drainagebuizen 50mm€ 90 per 50 meter
Drainagebuizen 60mm€ 100 per 50 meter
Drainagebuizen 80mm€ 135 per 50 meter
Drainagebuizen 100mm€ 180 per 50 meter
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Prijsvoorbeelden

Zie onderstaande prijsvoorbeelden om een beeld te krijgen van de gemiddelde prijzen van een drainage aanleggen. Vraag gratis en vrijblijvend tuinaanleg offertes aan om in contact te komen met vakspecialisten en te zien hoeveel jouw project exact gaat kosten. 

Goedkoop drainage aanleggen

Als de bodem van je tuin van zand of veen is en na een hevige regenbui er lang plassen water op het gras blijven liggen helpt het om drainage aan te laten leggen. De vakspecialist maakt dan in de tuin een sleuf die hij opvult met drainagebuizen van 50 mm en zand. Drainage aanleggen kost in deze situatie voor 100 meter gemiddeld € 1.050.

Duur drainage aanleggen

Als je kelder regelmatig onder loopt met water wil je dit natuurlijk zo snel mogelijk verhelpen. Om je kelder te ontwateren plaatst de vakspecialist een drainagesysteem met drainagebuizen van 100mm. Bij een huis op een bodem van klei worden de drainagebuizen niet alleen onder de tuin aangebracht, maar voornamelijk langs de gevel van het huis. Na afloop wordt de sleuf opgevuld met schelpen. De kosten bedragen naar aanleiding van deze situatie gemiddeld € 1.500.

Prijsopbouw drainage aanleggen

Kostenoverzicht Drainage aanleggen kosten

Welke variabelen bepalen de prijs van drainage aanleggen

Laat jij drainage aanleggen in je tuin? Dan komen de volgende variabelen op je pad die invloed hebben op de prijs.

Variabel 1: Welke drainage soort? 

Er bestaan meerdere manieren om de bodem van je tuin te draineren.

  • Oppervlaktedrainage: Is de bodem van je tuin erg nat en groeien er geen planten op? Dan is oppervlaktedrainage de oplossing. Bij oppervlaktedrainage plaatst de vakspecialist om de 5 meter drainagebuizen in de gehele tuin. Elk punt van de tuin moet bij oppervlaktedrainage binnen 2,5 meter van de drainage liggen. 
  • Ringdrainage: Je brengt ringdrainage aan om kelders en de bodem naast de woning te ontwateren. Deze buizen worden tussen de 50 à 60 centimeter onder het maaiveld geplaatst. Het aanbrengen van ringdrainage is duurder dan oppervlaktedrainage doordat dit moeilijker te plaatsen is.

Variabel 2: Welke drainage omhulling?

Afhankelijk van het soort bodem, kies je een passende omhulling voor om de geperforeerde PVC buis. De omhulling werkt als een soort spons, waardoor het water makkelijker in de buis stroomt, maar gronddeeltjes er buiten houdt.

  • Kokosomhulling: Een drainagebuis met kokosomhulling wordt gebruikt bij een zand- of veenbodem. De kokosomhulling zorgt voor een lange levensduur van wel 55 jaar. Gemiddeld kost een drainagebuis met kokosomhulling van 50mm breed en 50 meter lang € 90.
  • Polypropeen omhulling: Kies bij een kleibodem juist voor een drainagebuis met polypropeenomhulling. Door de kunststof vezels gaat de buis minder snel rotten en is een zure grond geen gevaar. Voor een polypropeen omhulling betaal je gemiddeld € 70 voor een 50mm brede en 50 meter lange buis.

Variabel 3: Welke vulling in de sleuf?

Onder de drainagebuis wordt in de sleuf een laagje van 3 centimeter van schelpen, zand of grind aangebracht. Dit wordt gedaan omdat water vooral aan de onderzijde de buis indringt. Nadat de drainagebuis geplaatst is, wordt de sleuf opgevuld met de rest van de schelpen, zand of grind tot 20 centimeter onder het maaiveld. De vakspecialist vult de bovenste 20 centimeter aan met aarde. Een laag van grind of schelpen onttrekt het oppervlaktewater het snelst, vandaar dat de prijs iets hoger ligt.

MateriaalGemiddelde prijs per 1000 kg, incl. btw
Schelpen€ 165
Grind€ 115
Zand€ 80

Variabel 4: Laat je gras aanleggen?

Wil je na het aanleggen van drainage zo snel mogelijk weer een groene tuin? Laat dan direct een verse laag gras in je tuin aanleggen, zodat je tuin er weer netjes komt uit te zien. Voor het laten aanleggen van gras betaal je gemiddeld € 6,50 per m².

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Homedeal bespaartips

Werk samen met je buren

Hoe groter het oppervlakte is waar je drainage laat aanleggen, hoe voordeliger de prijs per meter wordt. Ga vooraf bij je buren langs om te bespreken om de drainage tegelijk aan te laten leggen. Wanneer je in een keer een groter oppervlakte laat aanleggen kun je soms kwantumkorting krijgen van de vakspecialist. Daarnaast heb je minder kans op grondwateroverlast in de toekomst als de drainage over een groter oppervlakte verspreid is.

Haal je tuin leeg

Maak het te draineren oppervlakte alvast vrij van tegels, planten en andere obstakels voordat je hovenier langskomt. Hierdoor bespaar je niet alleen geld, maar gaat de aanleg van drainage ook een stuk sneller.

Voorkom verstoppingen

Is de bodem van je tuin van heel fijn zand, dan bestaat de kans dat dit mee de buis ingaat. Om het doorspuiten van je drainagebuizen te voorkomen, laat je direct een ontstoppingsput aan het einde van de buis plaatsen.

Leg een deel drainage zelf aan

Het is niet heel moeilijk om zelf een drainagesysteem aan te leggen, het is vooral zwaar werk. De kosten blijven hierdoor wel een stuk lager. Wil je niet alles zelf doen, maar wel een deel? Een sleuf is het gat waar de drainagebuizen in komen te liggen. Graaf de sleuf bijvoorbeeld zelf en laat de hovenier de drainage aanleggen. Echter is een hovenier wel sneller met dit zware werk omdat de hovenier werkt met een minikraan. Je kan er ook voor kiezen om een hovenier de sleuf te laten graven en zelf de buizen te plaatsen. Overleg met je hovenier wat de mogelijkheden zijn.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden