Vergelijk hovenier offertes
Vind dé hovenier voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Tuinaanleg Vijver aanleg prijzen

Vijver aanleg prijzen

Minimale kosten
€ 1.000
Gemiddelde kosten
€ 2.950
Maximale kosten
€ 40.000
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 2.420 - € 3.480

Wanneer je een vijver wilt aanleggen kun je verschillende kanten op, want vijvers zijn er in vele soorten en maten. Een vijver aanleggen is niet alleen goed voor het aanzicht van de tuin, maar heeft ook een rustgevend effect. Ben je benieuwd welke vijver het beste past bij jouw wensen en wat de bijbehorende prijzen zijn? Op deze pagina vind je meer informatie over vijvers en de kosten hiervan.

Wat kost een vijver aanleggen?

Gemiddeld kost het aanleggen van een vijver € 2.950, maar deze prijs loopt zeer uiteen en is erg afhankelijk van je wensen. Wil je een kleine vijver, dan kan je ook voor € 950 al klaar zijn. Wil je in je vijver zwemmen? Dan ga je eerder richting de € 20.000. Bekijk onderstaand overzicht voor de gemiddelde prijzen.

Soort vijverGemiddelde prijs
Zwemvijver (30 m²)€ 20.000 - € 40.000
Kleine koivijver (10 m² excl. koi)€ 4.000 - € 5.000
Kleine siervijver (incl. planten en vissen)€ 2.000 - € 3.000
Kleine natuurvijver (incl. planten)€ 1.000 - € 2.000
Vijverpomp€ 100 - € 1.500
Filter€ 100 - € 1.000
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Vijver aanleg prijzen

Prijsvoorbeelden

De prijs van een vijver is afhankelijk van je wensen. Wil jij een vijver om in te zwemmen of puur voor decoratie? Bekijk hieronder 3 handige prijsvoorbeelden om een beeld te krijgen van de gemiddelde prijzen per situatie. 

Vijver om in te zwemmen

Wil je een zwembad in je tuin, maar vind je het aanzicht van een zwembad niet mooi? Een zwemvijver is een mooi alternatief. Het ziet er niet alleen mooier uit, maar biedt je ook de mogelijkheid om in gezond en helder water te zwemmen, zonder chloor en andere chemicaliën. Voor een zwemvijver heb je wel veel ruimte nodig, want een zwemvijver moet minimaal 30 m² zijn om in te kunnen zwemmen. De kosten van een zwemvijver liggen gemiddeld tussen de € 20.000 en € 40.000.

Vijver met planten en vissen

Een vijver met planten en vissen wordt een siervijver of gemengde vijver genoemd. In deze vijver leven zowel planten als vissen, daarom is het belangrijk dat je vissen kiest die niet van de planten gaan eten. Een kleine siervijver kost gemiddeld tussen de € 2.000 en € 3.000.

Vijver met planten

Een vijver aanleggen vergt vaak veel onderhoud. Als je daar geen zin in hebt, maar toch graag wilt genieten van een vijver in je tuin, dan is een plantenvijver de beste optie. Het onderhoud van een plantenvijver, ook wel natuurvijver genoemd, beperkt zich tot het onderhoud aan de planten en het controleren van de waterkwaliteit. Ook zijn de kosten van aanleg en onderhoud in verhouding tot andere soorten vijvers relatief laag. De aanleg van een kleine natuurvijver kost gemiddeld tussen de € 1.000 en € 2.000.

Prijsopbouw vijver aanleggen

Kostenoverzicht Vijver aanleg prijzen

Welke keuzes bepalen de prijs van jouw vijver?

Wanneer je je tuin gaat aanleggen en ervoor kiest om een vijver te laten plaatsen, zijn er verschillende keuzes die de prijs bepalen.

Keuze 1: Wat voor soort vijver

De keuze die het meest bepalend is voor de prijs is het soort vijver dat je laat aanleggen. Je hebt hierbij vaak de keuze uit: een zwemvijver, koivijver, siervijver en natuurvijver. 

Zwemvijver

Een zwemvijver bestaat uit 2 delen: een gedeelte zonder planten waar je in kan zwemmen en een filterend moerasplanten gedeelte. Het houden van vissen wordt meestal niet in een zwemvijver gedaan. Het is wel mogelijk, maar de vissen zullen het niet heel fijn vinden dat er ook mensen in hun leefomgeving zwemmen. Een zwemvijver moet minstens 30 m² groot en 140 tot 160 cm diep zijn om in te kunnen zwemmen. Dit is ook de reden dat een zwemvijver meestal een van de duurdere vijvers is qua aanleg. Een zwemvijver aanleggen kan een behoorlijke opgave zijn, daarom is het vaak beter om dit werk door een ervaren vakspecialist te laten doen. De prijzen van een zwemvijver liggen gemiddeld tussen de € 20.000 en € 40.000.

Koivijver 

Een andere populaire vijver is een vijver waarin koikarpers gehouden worden. Koikarpers kun je niet in een vijver met planten plaatsen, omdat het planteneters zijn en ze dus alle planten zullen opeten. De koivijver heeft veel verzorging en onderhoud nodig, omdat de koikarpers optimale leefomstandigheden nodig hebben. Koivijvers hebben een hoogwaardige filterinstallatie nodig om gezond te blijven. Een koivijver moet minimaal 10 m³ inhoud hebben, en 150 cm diep zijn. Dit is belangrijk, want een koi kan wel tot een meter lang worden en heeft dus leefruimte nodig. De richtlijn is om één koi per 1000 liter water te hebben. 

De kosten voor een koivijver met een minimale inhoud van 10 m³ liggen gemiddeld tussen de € 4.000 en € 5.000 (excl. de koi).

Vijver aanleg prijzen

Siervijver 

Een siervijver is een vijver waarin zowel planten als vissen leven. Deze vijver wordt in principe hetzelfde aangelegd als een natuurvijver, maar bij een siervijver worden er ook vissen toegevoegd. Om de vissen gezond te houden, is het belangrijk om goede filtersystemen aan te leggen. Het is verstandig om geen plantenetende vissen aan te schaffen omdat er anders niet veel van je planten overblijft. Een siervijver inclusief planten en vissen kost gemiddeld tussen de € 2.000 en € 3.000.

Natuurvijver 

Een natuurvijver is een vijver waarin alleen planten leven. Een natuurvijver trekt wel vaak andere dieren zoals insecten of amfibieën, waardoor het nog steeds een levendige uitstraling heeft. Doordat er geen vissen in leven, blijft een natuurvijver vaak ook zonder filtersysteem helder en evenwichtig, al wordt een filtersysteem alsnog wel aangeraden om het water mooi helder te houden. Het onderhoud van een natuurvijver kost relatief weinig onderhoud omdat je alleen de planten hoeft te onderhouden en het water te controleren. Daarnaast zijn de kosten lager omdat je geen vissen en visvoer hoeft te kopen en alleen eenmalig de waterplanten aanschaft. Een kleine natuurvijver aanleggen (incl. planten) kost gemiddeld tussen de € 1.000 en € 2.000.

Keuze 2: Vissen of geen vissen?

Voordat je een vijver gaat aanleggen, is het verstandig om na te denken of je vissen in je vijver wilt laten zwemmen. Je hebt dan voor de aanleg de mogelijkheid om na te denken over het soort filter, de grootte, wat voor soort waterplanten je neemt en hoeveel. Voor een vijver is het namelijk belangrijk dat er een goed biologisch evenwicht is. Op die manier blijft de vijver mooi helder. Je wilt daarom dus niet te veel planten of te veel vissen hebben.

Niet alle vissen zijn geschikt om in een vijver te houden. Je wilt geen planteneters, omdat die al je planten opeten. Vissen die wel geschikt zijn, zijn:

  • Oppervlakte-azers: Dit zijn vissen die hun voedsel aan de oppervlakte zoeken en niet in de bodem. Doordat ze op de oppervlakte zwemmen, zijn ze beter te zien en maken ze geen rommel van je vijver.
  • Vissen zonder schutkleur: Vissen uit de natuur hebben vaak een schutkleur waardoor je ze niet goed ziet. Koop daarom ook je vissen bij een speciaalzaak en vang ze niet zelf.
  • Vissen die niet snel groeien en voortplanten: Om biologisch evenwicht te houden in de vijver, is het belangrijk dat er niet teveel vissen in de vijver zwemmen. Als er te veel of te grote vissen in de vijver zwemmen, kunnen de planten en het filter de afvalstoffen niet aan, waardoor het water troebel wordt.

Voorbeelden van deze vissen zijn: de goudwinde, de sarasa en de goudelrits.

Keuze 3: Zelf de vijver aanleggen of door een specialist?

Een vijver aanleggen is een lastig project, omdat je aan een hoop verschillende dingen moet  denken. Als je geen kennis en ervaring hebt is het verstandig om dit door een vakspecialist te laten doen. De kosten lopen veel hoger op als de aanleg achteraf niet goed blijkt te zijn gegaan en je de vijver moet laten repareren, of zelfs helemaal opnieuw moet laten aanleggen. In dat geval kun je het beter meteen goed laten doen door een vakspecialist. De meeste vakspecialisten rekenen met een uurtarief van € 50 of met een vaste prijs per project. Vraag gratis en vrijblijvend tuinaanleg offertes aan om te zien hoeveel het kost om een vakspecialist in te schakelen. 

Keuze 4: Extra opties

ProductGemiddelde prijsVoordeel
Voorgevormde bak€ 100 - € 2.500Eenvoudig aan te leggen, omdat de juiste vorm en de maten niet bepaald hoeven te worden.
PVC, HPDE folie€ 3 - € 7 per m²Je kan zelf de vorm bepalen en hoe groot de vijver wordt. Goedkoper soort folie en gaat ongeveer 15 jaar mee.
EPDM folie€ 8 - € 10 per m²Sterkere folie, gaat langer mee. (gemiddeld 30 jaar)
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Hoe diep moet een vijver zijn?

Voor een normale vijver ligt de ideale diepte ongeveer tussen de 80 en 100 cm. Voor een kleine vijver volstaat een diepte van minimaal 60 cm. 

Wat is de beste tijd om een vijver aan te leggen?

Een biologische vijver kun je het beste in het voorjaar, maart of april, aanleggen. Het is ook mogelijk om dit in het najaar te doen, maar dan moet je nog wachten tot het voorjaar met de beplanting. 

Heb je een vergunning nodig voor een vijver?

Een vijver aanleggen kan in de meeste gevallen zonder vergunning, maar het is handig om dit wel van tevoren te controleren. Met de vergunningcheck kun je gemakkelijk controleren of je voor het aanleggen van jouw vijver een vergunning nodig hebt. 

Homedeal bespaartips

Natuurvijver is goedkoopst

Een vijver aanleggen is voor iedereen mogelijk, ook als je niet een enorm budget klaar hebt liggen. Een vijver is altijd een investering, en kost naast geld ook tijd, vanwege het onderhoud. Als je wel wilt genieten van een mooie vijver, maar zo min mogelijk geld wilt uitgeven, is een natuurvijver de beste optie. Deze vijver heeft geen groot filtersysteem nodig en er hoeven ook geen kosten gemaakt te worden voor de aanschaf van vissen.

Laat je goed informeren over de materialen en apparatuur

Sommige materialen en apparaten zijn goedkoper, maar gaan ook minder lang mee, waardoor je ze sneller zal moeten vervangen. Op lange termijn is het de goedkoopste manier om niet te besparen op de goede materialen, omdat je vijver zo veel langer mee gaat. Als je je goed laat informeren en daardoor de juiste keuzes maakt, hoef je maar eenmalig de kosten voor de vijveraanleg te maken. Als je bespaart op de verkeerde dingen, waardoor je alsnog een vakspecialist in moet huren voor aanpassing of vervanging van de vijver, lopen de kosten vele malen hoger op.

Vergelijk altijd offertes

De kosten van een vijver liggen vaak al erg hoog, je wilt dus niet dat je te veel betaalt! De tarieven van vakspecialisten verschillen sterk van elkaar. Vergelijk daarom altijd tuinaanleg offertes om zo voor de beste deal te kunnen kiezen.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden