Vergelijk hovenier offertes
Vind dé hovenier voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Tuinonderhoud Tuinvijver onderhoud

Tuinvijver onderhoud

Het onderhouden van een tuinvijver is belangrijk voor het behoud van de gezondheid van de vissen, planten en het water. Een goed onderhouden vijver zorgt voor een aangename sfeer in de tuin en kan zelfs fungeren als een bron van ontspanning. In dit artikel geven we uitgebreide informatie over tuinvijver onderhoud en de kosten hiervan.

Wat kost tuinvijver onderhoud?

De kosten voor het onderhoud van een tuinvijver zijn onder andere afhankelijk van de grootte van de tuinvijver, het soort onderhoud dat moet worden uitgevoerd en of je dit zelf doet of door een vakspecialist laat uitvoeren. Daarnaast zijn de kosten van regulier onderhoud lager dan wanneer een tuinvijver gedeeltelijk of in zijn geheel gerenoveerd of aangelegd moet worden.

In de tabel hieronder vind je de gemiddelde kosten van het onderhoud.

SoortGemiddelde kosten
Aanleg kleine siervijver€ 2.500 - € 5.000
Aanleg grote tuinvijver€ 10.000 - € 25.000
Renovatie tuinvijver€ 1.000 - € 5.000
Eenmalig onderhoud
(regulier of per seizoen)
€ 300 - € 750
Onderhoud van tuinvijver
(onderhoudscontract)
€ 50 - € 200

Voor een meer precieze prijsopgave vraag je gemakkelijk een offerte aan met een tuinman of hovenier.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Tuinvijver onderhoud

Prijsvoorbeelden

 • Een kleine siervijver aanleggen (inclusief planten en vissen) kost ongeveer tussen de € 2.500 en € 5.000.
 • Een renovatie van een vijver waarbij het vijverfolie vervangen wordt, kost ongeveer tussen de € 2.000 en € 3.000.
 • Het maandelijkse onderhoud van een vijver, zoals het controleren en bijstellen van de waterkwaliteit, kost gemiddeld € 50 tot € 200 per maand.
 • Regulier of seizoensgebonden onderhoud kost gemiddeld tussen de 300 en 750 euro per keer.

Belang van tuinvijver onderhoud

Een tuinvijver is een levend ecosysteem, waarbij het water in balans moet zijn om gezonde vissen en planten te houden. Onvoldoende onderhoud kan leiden tot problemen met algen, zuurstofgebrek en ziekte bij de vissen. Bovendien kan een vijver met een slechte waterkwaliteit een onaantrekkelijk uiterlijk en een vieze geur hebben.

Daarnaast is onderhoud van een tuinvijver ook belangrijk voor de hygiëne en veiligheid. Een vervuilde vijver kan namelijk een bron van bacteriën en ziektekiemen worden, wat niet alleen gevaarlijk is voor de vissen, maar ook voor mensen die in contact komen met het water. Bovendien kan een vervuilde vijver ook leiden tot een slechte geur en muggenoverlast.

Een ander belangrijk aspect van onderhoud is dat het helpt om de vijver in balans te houden. Wanneer er geen onderhoud wordt uitgevoerd, kan het water snel te voedselrijk worden, wat kan leiden tot een overgroei van algen en andere ongewenste waterplanten. Dit kan het uiterlijk van de vijver aantasten en kan ook een negatief effect hebben op de waterkwaliteit en de gezondheid van de vissen en andere waterdieren.

Om deze redenen is het belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren aan je tuinvijver. Dit helpt om de vijver in goede staat te houden en zorgt ervoor dat je kunt blijven genieten van een mooie, gezonde en veilige vijver.

Onderhoud zelf doen of door een vakspecialist laten uitvoeren?

Er zijn twee manieren om onderhoud uit te voeren: zelf of door een vakspecialist. Beide opties hebben hun eigen voordelen en nadelen. Het is daarom belangrijk om deze af te wegen voordat je een keuze maakt.

Zelf uitvoeren

Als je besluit om het onderhoud zelf uit te voeren, dan bespaar je op de kosten. Je hebt immers geen arbeidskosten. Bovendien kun je je tuinvijver op een manier onderhouden die bij je past. Aan de andere kant is het wel belangrijk dat je de benodigde kennis en vaardigheden bezit om dit soort onderhoud uit te voeren. Als je onvoldoende kennis hebt, kan je meer kwaad dan goed doen.

Vakspecialist inhuren

Als je kiest voor een vakspecialist, dan ben je verzekerd van een goed onderhouden tuinvijver. Een vakspecialist heeft de benodigde kennis en ervaring om de vijver op de juiste manier te onderhouden. Hij of zij kent en heeft de juiste middelen om jouw tuinvijver gezond te houden. Het inhuren van een hovenier is natuurlijk wel duurder dan het onderhoud zelf doen.

Zelf uitvoeren van tuinvijver onderhoud

Het zelf uitvoeren van tuinvijver onderhoud is een goede optie voor huiseigenaren die graag met hun handen bezig zijn en een groene vinger hebben. Het voordeel van zelf je vijver onderhouden is dat je veel geld kunt besparen en dat je precies weet wat er in je vijver gebeurt. Het is alleen wel heel belangrijk om te weten wat je aan het doen bent en welke middelen je nodig hebt.

Hieronder volgt een aantal activiteiten die uitgevoerd moeten worden wanneer je het tuinvijver onderhoud zelf gaat doen.

 • Waterkwaliteit controleren: Dit kan door gebruik te maken van een testset of door een monster van het water naar een laboratorium te sturen. Hiermee kun je de pH, de hardheid en de nitraten- en fosfatenwaarden in je vijver controleren.
 • Waterplanten verzorgen: Dit betekent dat je de waterplanten moet snoeien en verwijderen van afgestorven bladeren. Dit helpt om algenvorming te voorkomen en zorgt voor een gezonde groei van de waterplanten.
 • Algenbestrijding: Er zijn verschillende manieren om algen te bestrijden, zoals het toevoegen van alg werende stoffen of het plaatsen van een UV filter. Het is belangrijk om te weten welke soort algen je hebt en welke methode het beste werkt.
 • Vijverbeplanting verzorgen: Dit betekent dat je de vijverbeplanting moet snoeien en verwijderen van afgestorven bladeren. Dit helpt om algenvorming te voorkomen en zorgt voor een gezonde groei van de beplanting.
 • Vijvertechniek onderhouden: Dit betekent dat je de vijverpomp, filter en verlichting moet controleren en onderhouden. Dit helpt om problemen te voorkomen en zorgt voor een efficiënte werking van de techniek.
 • Vijverbeestjes verzorgen: Dit betekent dat je de vissen en andere beestjes moet voeren en controleren op gezondheid. Dit helpt om problemen te voorkomen en zorgt voor een gezonde groei van de beestjes.

Besparen op tuinvijver onderhoud kosten

Er zijn verschillende manieren waarop je als huiseigenaar op de kosten van het onderhouden van je tuinvijver kunt besparen:

 • Zelf uitvoeren
 • Afsluiten onderhoudscontract
 • Kiezen van specifieke vijverplanten
 • Energiezuinige vijverpompen en filters

Een van de meest voorkomende manieren is door het onderhoud zelf uit te voeren in plaats van het uit te besteden aan een vakspecialist. Dit kan besparen op arbeidskosten, maar het kost natuurlijk wel meer tijd en je moet jezelf goed informeren over het juiste soort onderhoud.

Een andere manier om op kosten te besparen is door het afsluiten van een voordelig onderhoudscontract. Hierdoor betaal je een vast bedrag per maand of per jaar voor het onderhoud van je vijver, waardoor je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Daarnaast kan het ook helpen om de juiste vijverplanten te kiezen. Deze hoeven namelijk minder vaak vervangen te worden dan andere vijverplanten. Ook kun je ervoor kiezen om een waterzuivering te installeren. Hierdoor hoef je minder vaak het water te verversen en bespaar je op waterkosten.

Een andere manier om op kosten te besparen is door het aanschaffen van energiezuinige vijverpompen en filters. Dit kan tot wel bijna de helft schelen op je energiekosten. Als extra besparing kan je daarbij ook kiezen voor zonnepanelen, waardoor je minder afhankelijk wordt van het elektriciteitsnet en de kosten hiervan.

Nuttige tips voor het onderhouden van een tuinvijver

Hieronder vind je een aantal nuttige tips die je kunnen helpen bij het onderhouden van je tuinvijver.

 • Zorg voor voldoende zuurstofplanten in je vijver om het water helder te houden.
 • Verwijder afgestorven plantendelen en ingewaaid blad regelmatig om problemen te voorkomen.
 • Voer je vissen niet teveel, maar ook niet te weinig. Dit kan leiden tot algenproblemen.
 • Bedek je vijver tijdelijk met een net om bladeren te voorkomen.
 • Maak je filter regelmatig schoon en houd de waterhardheid op peil.
 • Gebruik een vijverpomp of filter in de winter niet om kapotvriezen te voorkomen.
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet ik mijn vijver onderhouden?

Afhankelijk van de grootte van je vijver, de hoeveelheid vissen en planten, en de weersomstandigheden, moet je je vijver ongeveer eenmaal per maand onderhouden.

Wat zijn de gemiddelde kosten voor het onderhoud van een vijver?

De kosten voor het onderhoud van een vijver variëren afhankelijk van de grootte en complexiteit van de vijver. Gemiddeld liggen de kosten van regulier regelmatig onderhoud tussen de € 50 en € 200. Een onderhoudscontract kan hierbij voordelig zijn als je het niet zelf wilt doen.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden