Vergelijk hovenier offertes
Vind dé hovenier voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Tuinonderhoud Buxus snoeien

Buxus snoeien

Een buxus is een populaire haag- en sierplant die het hele jaar groen blijft. Om deze plant in topvorm te houden is regelmatig snoeien noodzakelijk. In dit artikel geven we uitgebreide informatie over de mogelijkheden rondom een buxus snoeien en de kosten hiervan.

Wat kost een buxus snoeien?

De kosten voor het snoeien van bomen of struiken en daarmee ook een buxus liggen grofweg tussen de € 45 en € 75 per uur. De totale kosten van het snoeien van een buxushaag zijn vooral afhankelijk van de grootte van de haag en de tijd die het kost om deze te snoeien.

In de tabel hieronder vind je de gemiddelde kosten voor het snoeien van een buxus.

Grootte buxusGemiddelde kosten
Kleine haagVanaf € 45
Middelgrote haagVanaf € 80
Grote haagVanaf € 150
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
buxus snoeien

Wanneer moet je een buxus snoeien?

Een buxus moet minimaal 2 keer per jaar gesnoeid worden, maar voor het beste resultaat wordt aangeraden om 4 keer per jaar te snoeien. De beste tijd om te snoeien is eind mei, begin september en eventueel een paar keer tussen deze maanden in. Hoe vaker je snoeit, hoe voller je buxus zal worden.

Het beste is om een buxus te snoeien als het buiten bewolkt is. Anders is het namelijk mogelijk dat de zon de blaadjes verbrandt. Mocht je toch op een zonnige dag willen snoeien, zorg er dan voor dat je de buxus eerst met water besproeit en leg een doek over de buxus heen als je klaar bent om te voorkomen dat de blaadjes verbranden.

Om de buxus op de juiste manier te snoeien, is het belangrijk een goede heggenschaar te gebruiken. Hiermee kun je snel en efficiënt snoeien. Veel mensen kiezen voor een elektrische heggenschaar, omdat deze makkelijker op moeilijk bereikbare plekken komt en minder kracht kost. Let er wel op dat je altijd een heggenschaar kiest die geschikt is voor het knippen van buxus.

Zelf snoeien of een vakspecialist inhuren?

Ga je zelf met een heggenschaar aan de slag, of laat je het snoeien van jouw buxus liever aan een hovenier over?

Als je ervoor kiest om de buxus zelf te gaan snoeien, dan bespaar je geld en heb je meer controle over het proces. Het is echter wel belangrijk om de juiste manier van snoeien te weten om de plant gezond en mooi te houden. Zorg ervoor dat je de juiste gereedschappen hebt en informeer jezelf goed over de juiste snoeitechnieken. Dit kan bijvoorbeeld door online tutorials te bekijken of door een cursus te volgen.

Als je besluit om de tuin te laten doen door een vakspecialist, dan hoef je je geen zorgen te maken of je het wel goed doet. Vakspecialisten hebben de juiste gereedschappen en kennis om de buxus op de juiste manier te snoeien. Bovendien bespaar je tijd door het uitbesteden van het onderhoud.

Bij het maken van de keuze tussen zelf snoeien of een tuinman inhuren, is het vooral belangrijk om rekening te houden met je budget, beschikbaarheid en hoeveel controle je wilt hebben over het proces.

Hoe kan je zelf snoeien?

Hoe je een buxus moet snoeien is afhankelijk van de vorm waarin de buxus groeit. Een haag heeft een andere manier van snoeien dan een bol of andere snoeivorm. Hieronder geven we een aantal voorbeelden van hoe je een buxushaag of bol kunt snoeien.

Snoeien van een buxus haag

Begin met het nat maken van de buxus haag. Knip vervolgens de zijkanten, van boven naar beneden. Daarna volgt de bovenkant van de buxushaag. Eventueel kun je hiervoor een trap of ladder gebruiken als je er niet goed bij kunt. Wanneer je klaar bent met snoeien, kan je de buxus bemesten voor het beste resultaat.

Snoeien van een buxus bol

Begin ook hier met het natmaken van de buxus. Snoei daarna eerst de bovenkant van de bol. Zorg er hierbij voor dat je goed bij de bovenkant van de bol kunt komen, zodat je deze mooi rondom kunt knippen. Stop tijdens het snoeien regelmatig even om van afstand te kijken of de vorm juist gaat. Wanneer je klaar bent kun je de buxus bemesten voor het beste resultaat.

Buxus snoeivormen

Er zijn veel verschillende manieren voor het snoeien van een buxus. De meest gebruikte vorm is een haag, maar ook een ronde buxus of een buxus in de vorm van een wolk is populair. Het is belangrijk om te weten dat hoe vaker je een buxus snoeit, hoe voller hij wordt.

Hieronder vind je enkele voorbeelden van buxus snoeivormen.

Buxushaag: Dit is de meest voorkomende vorm van de buxus. Een buxushaag moet regelmatig gesnoeid worden om een strakke vorm te behouden.

Buxus bol: Deze snoeivorm is veel gekozen bij losse buxussen. De buxus wordt in dit geval zo gesnoeid dat hij een mooie ronde vorm krijgt.

Buxus wolk: Deze snoeivorm is wat creatiever en zorgt ervoor dat de buxus een speelse wolk vorm krijgt.

Bespaartips

De meest voor de hand liggende bespaartip voor het snoeien van een buxus is natuurlijk om dit niet aan een hovenier uit te besteden, maar zelf te doen.

Kies je er wel voor om het snoeien aan een vakkundige hovenier over te laten? Dan is het altijd verstandig om meerdere offertes op te vragen. Zo weet je precies welke prijs diverse hoveniers hanteren en welke werkzaamheden daarbij inbegrepen zijn.

Tips bij het snoeien van een buxus

Zelf aan de slag? Hieronder vind je een aantal handige tips die je mee kunt nemen.

  • Plan je snoeibeurt goed: Het snoeien van een buxus doe je het beste wanneer het bewolkt is en niet als de zon schijnt. Door de zon kunnen de blaadjes verbranden.
  • Gebruik het juiste gereedschap: Zorg voor een goede heggenschaar of buxusschaar en een emmer water om je schaar af en toe schoon te maken.
  • Leer de juiste snoeitechnieken: Het snoeien van een buxus doe je het beste met een scherpe heggenschaar. Er zijn verschillende technieken die je kunt gebruiken, zoals het snoeien van een haag of het model snoeien van een buxus bol.
  • Snoei regelmatig: Hoe vaker je een buxus snoeit, hoe voller hij wordt. Dit betekent dat je minder vaak hoeft te snoeien, waardoor je op de lange termijn kosten en tijd bespaart.
  • Bemesten: Bemesten na het snoeien is een goed idee. Zo kunnen de nieuwe mestkorrels direct voor de ontwikkeling van nieuwe bladeren worden gebruikt.
  • Houd rekening met de groei: Buxus groeit het meest in de lente en de zomer. Het is daarom verstandig om de buxus in deze seizoenen vaker te snoeien.
  • Kies voor een elektrische heggenschaar: Een elektrische heggenschaar kost meer dan een handmatige schaar, maar je komt hiermee makkelijker op moeilijk bereikbare plekjes. Ook kost het minder kracht en tijd.
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet een buxus gesnoeid worden?

Een buxus moet minimaal twee keer per jaar gesnoeid worden. Voor het beste resultaat wordt aangeraden om vier keer per jaar te snoeien. Eind mei, begin september en in de tussenliggende maanden zijn de beste momenten om de buxus te snoeien.

Kan ik toch snoeien tijdens de zomer?

Het is beter om de buxus te snoeien tijdens bewolkt weer, omdat de blaadjes van de buxus kunnen verbranden in de zon. Als je toch tijdens de zomer wilt snoeien, besproei de buxus dan eerst met water of snoei na regen, zodat het groen nog nat is. Leg na het snoeien een doek over de buxus ter bescherming tegen de zon.

Kan ik mijn buxus zelf snoeien of moet ik een vakspecialist inhuren?

Je kunt zelf beslissen of je de buxus wilt snoeien of een vakspecialist wilt inhuren. Als je zelf snoeit, bespaar je op de kosten, maar je moet wel de juiste gereedschappen en kennis hebben. Huur je een hovenier in, dan kost het geld, maar ben je wel verzekerd van een professioneel resultaat.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden