Vergelijk hovenier offertes
Vind dé hovenier voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Tuinonderhoud Boom verwijderen

Boom verwijderen

Ondervind je hinder van de schaduw die de boom in je tuin creëert, of staat de boom gewoon in de weg? Laat de boom dan verwijderen door een vakspecialist. Het kappen van een boom levert al gauw schade op aan de tuin, de vakspecialist zorgt ervoor dat je tuin intact blijft. Ben je benieuwd naar de boom verwijderen kosten? In dit artikel geven we je inzicht in de kosten en laten we zien waar je rekening mee dient te houden.

Wat zijn de boom verwijderen kosten?

De boom verwijderen kosten zijn afhankelijk van de omvang en hoogte van de boom. De prijs varieert tussen gemiddeld € 400 voor een kleine boom en € 800 voor een grote boom. Meet de boom op om een correctie kostenindicatie te maken. Bekijk onderstaand prijzenoverzicht voor de gemiddelde kosten van een boom verwijderen.

ProjectGem. prijs incl. btwToelichting
Kleine boom kappen€ 400Boom met 14-20 cm omvang en 4-6 m hoog
Gemiddelde boom kappen€ 600Boom met 20-23 cm omvang en 5-8 m hoog
Grote boom kappen€ 800Boom met 35 cm of meer omvang en 7-15 m hoog
Boomstronk verwijderen€ 65 - € 80Laatste gedeelte en wortels van de boom verwijderen
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Boom verwijderen

Vraag een vergunning aan voordat je een boom laat verwijderen

Voordat je de boom laat verwijderen door een vakspecialist is het belangrijk dat je checkt of je een vergunning nodig hebt. Elke gemeente heeft hier eigen regels voor, dus het is erg belangrijk dat je controleert óf en welke vergunning je nodig hebt. Via het Omgevingsloket kun je een online vergunningcheck doen. Je ziet dan gelijk:

 • Of je wel of niet een vergunning nodig hebt
 • Of je de kap moet melden

Wanneer je de boom alleen mag kappen met een vergunning dan dien je een omgevingsvergunning aan te vragen bij je gemeente. Je kunt deze vergunning alleen aanvragen als je eigenaar bent van de grond waarop de boom staat. Voor de vergunningaanvraag moet je betalen. De hoogte van de prijs is afhankelijk van de gemeente waarin je woont. 

In deze aanvraag leg je uit om welke boom het gaat, hoe je de boom wilt kappen en waarom je de boom wilt kappen. De meeste gemeentes geven een omgevingsvergunning uit als de boom voldoet aan een van de volgende kenmerken:

 • De boom zorgt voor veel schaduw of belemmert het zicht
 • De boom is ziek of in zeer slechte staat
 • De boom vormt een gevaar voor de omgeving
 • De boom beschadigt kabels, leidingen, bestrating of riolering
 • De boom staat te dicht op de erfgrens
 • De boom staat te dicht op een andere boom

Na de aanvraag neemt de gemeente binnen 8 weken een beslissing. 

Het snoeien van de boom is altijd toegestaan, echter bij grote takken is het mogelijk dat je toch een vergunning nodig hebt. Doe dus altijd navraag bij je gemeente.

Tips voor een boom verwijderen

Het verwijderen van een boom is een hele onderneming is, zijn alle tips mooi meegenomen. Met onderstaande tips helpen we je vast op weg:

 1. Zoek een ervaren klimhovenier
  Door te kiezen voor een hovenier of tuinman die bekend is met de klimtechniek (de hovenier klimt dan in de boom en kapt hem van bovenaf waarna de takken voorzichtig met een touw naar beneden zakken), vermijd je het gebruik van een hoogwerker. De klimtechniek is geschikt voor het verwijderen van bomen die niet genoeg ruimte hebben om om te vallen. Het gebruik van een hoogwerker veroorzaakt schade aan je gazon en is vaak een stuk duurder dan de klimtechniek.
 2. Laat ook de stronk verwijderen
  Nadat de boom gekapt is, blijft de stronk over. Dat is natuurlijk niet handig als je wat anders van plan bent met de ruimte waar eerst de boom stond. Geef bij je hovenier ook aan dat je de stronk wilt laten verwijderen. Dit doet de hovenier met een stobbefrees en is al met een uurtje gedaan.
 3. Geef het overgebleven hout een tweede leven
  Wanneer een boom gekapt is zorgt dat voor een behoorlijke zooi in de tuin. De hovenier zorgt er eventueel voor dat het hout verwijderd wordt, maar je kunt het ook zelf hergebruiken. Laat het hout bijvoorbeeld versnipperen voor een pad in de tuin, of laat het in blokken zagen om te gebruiken voor haardhout. Zo heb je het afval in de tuin snel opgeruimd en ben je milieu verantwoord bezig.

De voordelen van een boom laten verwijderen

Een boom in de tuin is al gauw een belemmering wanneer deze te groot wordt of te lange takken heeft. Schakel een hovenier in om de boom te verwijderen en geniet van de volgende voordelen:

 • meer zonlicht in de tuin;
 • minder werk aan tuinonderhoud;
 • meer ruimte in de tuin voor bijvoorbeeld een gezellig terras;
 • minder kans op bladluis in de tuin;
 • overige beplanting in de tuin groeit beter door meer zonlicht.
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden