Vergelijk hovenier offertes
Vind dé hovenier voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Tuinonderhoud Coniferen snoeien

Coniferen snoeien

Coniferen zijn erg geschikt als tuinafscheiding, omdat een volle haag enerzijds zorgt voor genoeg beschutting, maar ook een mooi aanzicht is. Het is wel belangrijk dat je ze blijft onderhouden door een paar keer per jaar de coniferen te snoeien. Heb je hier zelf geen tijd voor of geen ervaring mee? Dan kan je de coniferen laten snoeien door een tuinman of hovenier. Lees in dit artikel hoeveel dat kost, wat de verschillende mogelijkheden zijn en krijg handige bespaartips. 

Wat kost het om coniferen te snoeien?

Gemiddeld kost het inhuren van een tuinman voor het snoeien van coniferen tussen de € 35 en € 55 per uur. Meestal duurt het snoeien van een rij coniferen een dagdeel. Je tuinman gebruikt deze vier uur om voorbereidingen te treffen, de coniferen te snoeien en vervolgens alles netjes op te ruimen. Bekijk hieronder de gemiddelde kosten van coniferen snoeien. 

WerkzaamhedenGemiddelde kosten
(inclusief btw)
Coniferen snoeien€ 140 - € 220
Conifeer planten€ 15 - € 30

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Coniferen snoeien

Waarom moet je coniferen laten snoeien?

Als je je coniferen laat snoeien is dit vaak omdat de conifeer te hoog is geworden of veel nieuwe stengels met bladeren heeft. Dit worden ook wel (jonge) scheuten genoemd. Het is mogelijk dat jouw coniferen van zichzelf een mooie vorm houden, maar het is niet verkeerd om eens per jaar je coniferen alsnog te snoeien. Bekijk hieronder de twee belangrijkste redenen om je coniferen te snoeien.

Houd de gewenste hoogte

Hoge coniferen komen vaak voor, sommige soorten bereiken een hoogte van wel 10 meter. Vooral als je de coniferen goed verzorgt en regelmatig bemest. Laat de coniferen daarom regelmatig onderhouden, zodat de conifeer de gewenste hoogte blijft behouden.

Houd je coniferen gezond

Ook voor de gezondheid van je haag is de coniferen snoeien belangrijk. Om een conifeer prachtig groen te houden moet de gehele plant licht opvangen. Veel gehoorde klachten zijn ‘de coniferen worden geel’ of ‘de coniferen worden bruin’. 

Om het verkleuren van coniferen tegen te gaan, is regelmatig snoeien zeer belangrijk. Door het verdunnen of snoeien krijgt de plant meer lucht en licht, zodat hij beter uitloopt. Het is niet altijd even gemakkelijk om een coniferenhaag mooi, strak en compact te houden. Laat dit daarom over aan een vakspecialist zoals een tuinman of een hovenier.

Waar let je op bij het snoeien van een conifeer?

Tijdens het coniferen snoeien en de periode hierna zijn de planten kwetsbaar. Om te voorkomen dat de coniferen bruine plekken krijgen, moet je ze zorgvuldig snoeien. Let daarom op de volgende belangrijke aandachtspunten bij het coniferen snoeien:

Tip 1: scheer de coniferen

Het snoeien van coniferen wordt ook wel scheren genoemd. Het is namelijk uitermate belangrijk dat de conifeer niet tot op het hout wordt teruggesnoeid. Wanneer je dit wel doet beschadig je de conifeer. Door het maken van scherende bewegingen langs de plant worden alleen de jonge scheuten gesnoeid. De jonge scheuten zijn goed bestand tegen een knipbeurt en het scheren hiervan zorgt ervoor dat de haag uiteindelijk voller wordt. 

Tip 2: snoei niet meer dan 10 centimeter

Bij de jonge scheuten geldt dat je niet meer dan 10 centimeter mag afsnoeien. Als je namelijk meer dan 10 centimeter snoeit, is het mogelijk dat het te heftig is voor de plant en raakt de conifeer beschadigd. Door de jonge scheuten te snoeien, beschadig je de coniferenhaag zo min mogelijk. Verder vormen de gesnoeide takken zij scheutjes, waardoor de plant voller groeit.

Tip 3: de beste snoeitijd 

Coniferen zijn kampioenen in snel groeien met gemiddeld 30 tot 40 cm per jaar. De beste snoeitijd is mei of juni en in september een tweede keer. Het is belangrijk dat de conifeer niet later dan september wordt gesnoeid, aangezien de coniferenhaag dan te weinig tijd krijgt om zich te herstellen voor de winter. Controleer bovendien bij de takken van de coniferen of er geen broedende vogels in de coniferenhaag zitten. Een dichte, wintergroene haag is namelijk een erg populaire nestelplek.

Tip 4: snoei op een bewolkte dag

Kies voor het laten snoeien van een conifeer een bewolkte, of zelfs regenachtige dag. Het is voor de tuinman misschien wat minder prettig, maar nat hout laat zich beter snoeien en het tuingereedschap blijft hierdoor scherper. Ook bescherm je zo de plant tegen te veel vochtverlies. Vooral als je hoge coniferen in de tuin hebt, ontstaan er grote snijwonden aan de takken. Je helpt de plant met een sneller herstel als het niet te warm weer is.

Tip 5: houd de conifeer breder aan de onderzijde

Coniferen groeien het best als ze voldoende licht en lucht krijgen. Door de onderzijde van de conifeer breder te houden dan de top, vangt de plant zoveel mogelijk zonlicht en blijven ze goed groeien.

Tip 6: werk met scherp gereedschap

Bij coniferen snoeien is het uiteraard belangrijk dat je scherp gereedschap gebruikt. De kunst van het snoeien is dat je weet hoe en tot waar je de heg snoeit, zodat de snijwonden zo klein mogelijk blijven. Dit zorgt voor een beter herstel van de conifeer.

Tip 7: let op je veiligheid bij het snoeien van hoge coniferen

Een conifeer groeit makkelijk uit tot een hoogte van enkele meters. In dat geval is het van belang dat de veiligheid van de tuinman in eerste instantie gewaarborgd is. Zorg hierbij voor goed snoeimateriaal waarmee je geen kracht hoeft te forceren. Ook heb je een stevige trap en ondergrond voor de trap nodig, zodat je stabiel snoeit.

Coniferen snoeien

Bespaartips

Bij een flinke coniferenhaag zijn de kosten uiteraard hoger dan bij een kleine coniferenhaag. Om ervoor te zorgen dat de coniferen gesnoeid worden tegen een mooie prijs, lees je hier een aantal slimme tips waarmee je kunt besparen.

Combineer meerdere klussen in de tuin

Moet er naast het coniferen snoeien meer onderhoud aan de tuin plaatsvinden? Denk bijvoorbeeld een boom te kappen of je gazon onderhouden door het te laten verticuteren. Door verschillende tuin projecten te combineren, bespaar je op de totale tuinonderhoud kosten. Zo hoeft de tuinman slechts één keer langs te komen en bespaar je op de voorrijkosten.

Bereid zelf voor

Door mee te helpen met de hovenier, hoeft hij minder lang bezig te zijn in de tuin. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de tuin opruimen of het afval afvoeren. Door de hovenier alleen de essentiële taken te laten uitvoeren, scheelt dit in de kosten.

Vergelijk verschillende offertes

De tarieven van tuinmannen en hoveniers kunnen erg uiteenlopen, zo rekent de ene tuinman voor het snoeien van de coniferen € 35 per uur, terwijl de andere voor dezelfde coniferenhaag € 55 per uur rekent. Zorg daarom altijd dat je verschillende offertes vergelijkt. Zo weet je precies wat er bij welke prijs inbegrepen is en kies je voor het hoveniersbedrijf dat het beste bij jouw budget past.

Kies een hovenier uit jouw regio

Door te kiezen voor een hovenier uit jouw regio, zorg je ervoor dat de voorrijkosten laag blijven. Voor sommige bedrijven geldt zelfs dat ze in dat geval helemaal geen voorrijkosten rekenen. Let hier dus op bij het vergelijken van de offertes van coniferen snoeien.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat is de beste tijd om coniferen te snoeien?

De beste tijd om coniferen te snoeien is eind mei of begin juni, maar je kunt dit ook nog in de rest van juni of in september laten doen. Snoei niet later dan september want de coniferen hebben tijd nodig om zich te herstellen voordat de winter aanbreekt. 

​​Kan je coniferen in de winter snoeien?

Nee, je kunt coniferen beter niet in de winter snoeien. De kans op schade door vorst is dan hoger. Een goede snoeitijd is eind mei of begin juni. Om ervoor te zorgen dat de coniferen er netjes uitzien in de winter kun je ze in augustus nogmaals laten snoeien. 

Kan een bruine conifeer weer groen worden?

Bruin geworden coniferen door droogte kunnen in de meeste gevallen wel weer herstellen door ze extra te bevochtigen. Wanneer de coniferen volledig uitgedroogd zijn wordt het wel lastiger om deze te herstellen. Bruine, kale plekken door snoeischade kunnen helaas niet meer herstellen.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden