Vind de beste hovenier voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Tuinonderhoud Coniferen snoeien

Coniferen snoeien

Coniferen zijn het hele jaar groen en zijn perfect voor een volle haag. Is het tijd om je coniferen te snoeien, maar weet je niet goed hoe? Lees in dit artikel alles over de prijzen van je coniferen snoeien, mogelijkheden en slimme tips.

Wat kost het snoeien van een conifeer?

Gemiddeld kost het inhuren van een hovenier voor het snoeien van de coniferen tussen de € 35 en € 55 per uur. Hier komen de reiskosten en kosten van het benodigde materiaal bij. Meestal duurt het snoeien van een rij coniferen een dagdeel. Je tuinman gebruikt deze vier uur om voorbereidingen te treffen, de coniferen te snoeien en vervolgens alles netjes op te ruimen. De totale kosten bedragen gemiddeld € 180. bij een uurtarief van € 35 circa € 140. Dit blijft natuurlijk een indicatie en is afhankelijk van het aantal coniferen en bijvoorbeeld ook de hoogte ervan. Hoe langer de tuinman bezig is, des te hoger zijn de kosten. Bekijk hier een handig overzicht van de kosten die komen kijken bij coniferen snoeien

WerkzaamhedenGemiddelde kosten
(inclusief btw)
Coniferen snoeien€ 120 - € 200
Conifeer planten€ 15 - € 30

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Coniferen laten snoeien

Waarom moet je een conifeer snoeien?

Als je je coniferen laat snoeien is dit vaak omdat het al een tijd niet gedaan is. Het is mogelijk dat jouw coniferen van zichzelf een mooie vorm houden, maar het is niet verkeerd om eens per jaar je coniferen te snoeien. Er zijn verschillende redenen om je coniferen te snoeien.

Houd de gewenste hoogte

Hoge coniferen komen vaak voor, sommige soorten bereiken een hoogte van wel 10 meter. Vooral als je de coniferen goed verzorgt en regelmatig bemest.
Aangezien niet iedereen zo’n grote coniferenhaag in zijn tuin wil, is het noodzakelijk om de planten af en toe te snoeien. Er gelden bovendien ook regels over de hoogte van een conifeer. Hoe hoog mag een conifeer zijn? Aan de voorkant van het huis maximaal één meter hoog. Naast en achter de woning maximaal twee meter. Dit verschilt per gemeente, controleer dit daarom bij jouw gemeente.

Houd je coniferen gezond

Ook voor de gezondheid van je haag is de coniferen snoeien belangrijk. Om een conifeer prachtig groen te houden moet de gehele plant licht opvangen. Veel gehoorde klachten zijn ‘de coniferen worden geel’ of ‘de coniferen worden bruin’. Om het verkleuren van coniferen tegen te gaan, is regelmatig snoeien zeer belangrijk. Door dunning of snoei krijgt de plant meer lucht en licht, zodat hij beter uitloopt. Het is niet altijd even gemakkelijk om een coniferenhaag mooi, strak en compact te houden.

Wanneer snoei je coniferen?

Wanneer moet je een coniferenhaag snoeien? Moet je coniferen snoeien in maart, in de zomer of net voor de winter? Coniferen zijn kampioenen in snel groeien: tot maar liefst 50 centimeter per jaar, zelfs bij een langzaam groeiende conifeer. De beste snoeitijd is mei of juni en in september een tweede keer. Het is belangrijk de conifeer niet later dan september te snoeien, aangezien de coniferenhaag dan te weinig tijd krijgt om zich te herstellen voor de winter. Controleer bovendien bij de takken van de coniferen verwijderen of er geen broedende vogels in de coniferenhaag zitten. Een dichte, wintergroene haag is namelijk een populaire nestelplek.

Coniferen tuin snoeien

Waar let je op bij het laten snoeien van een conifeer?

Tijdens het coniferen snoeien en de periode hierna zijn de planten kwetsbaar. Om te voorkomen dat de coniferen bruine plekken krijgen, moet je ze zorgvuldig snoeien. Let daarom op de volgende belangrijke aandachtspunten bij het coniferen snoeien:

Scheer de coniferen

Bij het coniferen snoeien moet je de planten scheren. Coniferen snoeien tot op de stam is namelijk slecht voor de plant. Bij coniferen helemaal terugsnoeien, duurt het lang voordat de coniferen herstellen. Ze lopen dan heel slecht opnieuw uit. Door het maken van scherende bewegingen langs de plant, zorgt je hovenier ervoor dat je alleen de jonge scheuten snoeit.

Snoei niet meer dan 10 centimeter

Bij de jonge scheuten geldt dat je niet meer dan 10 centimeter mag afsnoeien. Als je namelijk meer dan 10 centimeter snoeit, is het mogelijk dat het te heftig is voor de plant en raakt de conifeer beschadigd. Door de jonge scheuten te snoeien, beschadig je de coniferenhaag zo min mogelijk. Verder vormen de gesnoeide takken zijscheutjes, waardoor de plant voller groeit.

Snoei op een bewolkte dag

Kies voor het laten snoeien van een conifeer een bewolkte, of zelfs regenachtige dag. Het is voor de tuinman misschien wat minder prettig, maar nat hout laat zich beter snoeien en het tuingereedschap blijft hierdoor scherper. Ook bescherm je zo de plant tegen te veel vochtverlies. Vooral als je hoge coniferen in de tuin hebt, ontstaan er grote snijwonden aan de takken. Je helpt de plant met een sneller herstel als het niet te warm weer is.

Houd de conifeer breder aan de onderzijde

Voor de coniferen planten is het voor een optimale groei belangrijk dat ze voldoende licht en lucht krijgen. Door de onderzijde van de conifeer breder te houden dan de top, vangt de plant zoveel mogelijk zonlicht.

Werk met scherp gereedschap

Voor een coniferenhaag snoeien is het uiteraard belangrijk dat je scherp gereedschap gebruikt. De kunst van het snoeien ist dat je weet hoe en tot waar je de heg snoeit, zodat de snijwonden zo klein mogelijk blijven. Dit zorgt voor een beter herstel van de conifeer.

Let op je veiligheid bij het snoeien van hoge coniferen

Een conifeer groeit makkelijk uit tot een hoogte van enkele meters. In dat geval is het van belang dat de veiligheid van de tuinman in eerste instantie gewaarborgd is. Zorg hierbij voor goed snoeimateriaal waarmee je geen kracht hoeft te forceren. Ook heb je een stevige trap en ondergrond voor de trap nodig, zodat je stabiel snoeit.

Coniferen snoeien: Bespaartips

Bij een flinke coniferenhaag brengt het snoeien van de coniferen een beste kostenpost met zich mee. Om ervoor te zorgen dat de coniferen in een uitstekende staat zijn tegen een mooie prijs, lees je hier een aantal slimme tips.

Combineer meerdere klussen in de tuin

Moet er naast het coniferen snoeien meer onderhoud aan de tuin plaatsvinden? Denk bijvoorbeeld een boom te kappen of je gazon verticuteren. Door verschillende tuin projecten te combineren, bespaar je op je totale tuinonderhoud kosten. Zo hoeft de tuinman slechts één keer langs te komen en bespaar je op de voorrijkosten.

Bereid zelf voor

Door mee te helpen met de hovenier, hoeft hij minder lang bezig te zijn in de tuin. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de ruin opruimen of het afval afvoeren. Door de hovenier alleen de essentiële taken te laten uitvoeren, scheelt dit in de kosten.

Vergelijk verschillende offertes

De tarieven van hoveniers variëren flink, zo rekent de ene hovenier voor het snoeien van de coniferen € 35 per uur, terwijl de andere voor dezelfde coniferenhaag € 55 per uur rekent. Zorg daarom altijd dat je verschillende offertes vergelijkt. Zo weet je precies wat er bij welke prijs inbegrepen is en kies je voor het hoveniersbedrijf dat het beste bij jou past.

Kies een hovenier uit jouw regio

Door te kiezen voor een hovenier uit jouw regio, zorg je ervoor dat de voorrijkosten laag blijven. Voor sommige bedrijven geldt zelfs dat ze in dat geval helemaal geen voorrijkosten rekenen. Let hier dus op bij het vergelijken van de kosten voor het coniferen laten snoeien.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Hoe werkt het?

1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?

350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden