Vergelijk hovenier offertes
Vind dé hovenier voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Tuinonderhoud Boomstronk verwijderen kosten

Boomstronk verwijderen kosten

Minimale kosten
€ 50
Gemiddelde kosten
€ 150
Maximale kosten
€ 500
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 100 - € 300

Wil je weten wat de kosten zijn voor het verwijderen van een boomstronk? Op Homedeal ontdek je praktische oplossingen en heldere kostenoverzichten voor jouw specifieke situatie. Bereid je voor op een toegankelijke en duurzame aanpak.

Inhoudsopgave.

Wat kost een boomstronk verwijderen?

Wat een boomstronk verwijderen gaat kosten is grotendeels afhankelijk van de grootte van de boomstronk, waar de wortels lopen, of de boomstronk eenvoudig toegankelijk is voor bijvoorbeeld een graafmachine, welke machines nodig zijn en eventuele arbeidskosten.

Hieronder vind je een tabel met gemiddelde kosten voor het verwijderen van een boomstronk.

ProjectGemiddelde kosten
Boomstronk verwijderen met stobbefrees€ 50 – € 150
Boomstronk verwijderen door uitgraven€ 100 – € 200
Boomstronk groter dan 85cm doorsnede verwijderen€ 250 – € 500
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Boomstronk verwijderen kosten

Prijsinvloeden

De manier waarop een vakspecialist de boomstronk en boomwortels verwijdert is van invloed op de prijs. Zo is het mogelijk om de boomstronk te verwijderen door deze uit te graven of doormiddel van een stobbenfrees. Uitgraven neemt meer tijd in beslag. Een boomstronk verwijderen met een stobbenfrees is vaak sneller, maar mogelijk komen hier nog wel kosten van de huur van een stobbenfrees bovenop.

Dit is iets om rekening mee te houden wanneer je verschillende offertes met elkaar gaat vergelijken.

Voordelen en nadelen van een boomstronk verwijderen

Het verwijderen van een boomstronk kent zowel voor- als nadelen. We zetten de belangrijksten op een rij.

Voordelen

Allereerst helpt het verwijderen van de boomstronk en/of boomwortels om schade aan de tuin of woning te voorkomen. Zo kunnen de wortels van een boom voor veel problemen zorgen bij bijvoorbeeld een terras of in extreme gevallen zelfs de fundering van een huis. Zeker bij grote boomstronken kunnen de wortels zeer wijdverspreid zijn, waardoor tegels omhoog kunnen komen.

In veel gevallen zal de boomstronk verwijderd moeten worden omdat deze gewoon in de weg staat. Bijvoorbeeld wanneer je een deel van je tuin wilt betegelen of deze wilt voorzien van een mooie grasmat. Met een grote boomstronk in het midden is dit een bijna onmogelijk. Wanneer je de boomstronk en de boomwortels verwijderd, dan is dit geen probleem meer.

Nadelen

Nadelen van een boomstronk verwijderen zijn er ook. Zoals eerder aangegeven kost het behoorlijk wat tijd en energie om een boomstronk en eventueel de wortels helemaal uit te graven. Voor grote bomen heb je hier in sommige gevallen mogelijk zelfs een graafmachine voor nodig. 

Wanneer je de boomstronk verwijdert met een stobbenfrees heb je dit nadeel niet, maar de kans is groter dat je het project in dat geval niet zelf zult kunnen uitvoeren. Bij deze manier is het bovendien noodzakelijk om een stobbenfrees te huren, tenzij je deze natuurlijk al in bezit hebt.

Hoe verwijder je een boomstronk en boomwortels?

Er zijn verschillende manieren waarop je een boomstronk en boomwortels kunt verwijderen. De twee meest voorkomende methoden zijn:

  • uitgraven
  • verwijderen met een stobbenfrees

Uitgraven

Wanneer je een boomstronk uitgraaft, dan moet je om de hele boomstronk heen graven om deze los te maken van de grond. Hetzelfde geldt voor alle wortels rondom de boom en de penwortel onder de boom. Afhankelijk van de grootte van de boomstronk is dit een flink project, waar je soms wel enkele dagen mee bezig kunt zijn.

Als je gebruik maakt van een graafmachine en niet zelf hoeft te graven, dan zal dit natuurlijk een stuk sneller gaan. Je blijft dan wel achter met een flinke kuil in de tuin.

Stobbenfrees

Een andere oplossing is om gebruik te maken van een stobbenfrees. Deze versnippert de boomstronk. Het voordeel hiervan is dat je niet hoeft te graven en dat je de restanten van de boomstronk niet hoeft af te voeren, aangezien deze door de grond worden opgenomen en uiteindelijk zullen verteren.

Wanneer je gebruik wilt maken van een stobbenfrees, heb je de optie om deze te huren of om een vakspecialist in te schakelen. Een hovenier, tuinman of boomverzorger beschikt vaak over een professionele stobbenfrees, waarmee het project veel sneller kan worden afgerond.

Zelf verwijderen of een vakspecialist inhuren?

Je kunt ervoor kiezen om zelf de boomstronk te verwijderen of om er een vakspecialist voor in te huren. Als je handig bent, misschien ervaring hebt met boomverzorging en over de juiste gereedschappen beschikt, dan kan het zelf verwijderen van een boomstronk een goed idee zijn.

Het kost je natuurlijk veel meer tijd en energie, maar het scheelt je aan de andere kant ook kosten.

Voor veel mensen zal echter gelden dat het inhuren van een professionele tuinman, hovenier of boomverzorger het beste idee is. Niet alleen heeft deze de juiste kennis en ervaring om een boomstronk en boomwortels goed te verwijderen, hij of zij beschikt ook over de juiste gereedschappen en kan dit op een veilige manier uitvoeren.

Ook wanneer de boomstronk erg groot is of de wortels erg wijdverspreid zijn, is het waarschijnlijk verstandig om het project aan een vakspecialist over te laten. Het voordeel hiervan is bovendien dat deze het project waarschijnlijk sneller geklaard heeft.

Dus ook wanneer er spoed achter zit, is het inhuren van een vakspecialist waarschijnlijk een goed idee.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat kost het verwijderen van een boomstronk?

Een boomstronk verwijderen kost gemiddeld € 50 tot € 200, afhankelijk van de methode die je gebruikt en de moeilijkheidsgraad. Gaat het om een boomstronk met een grote doorsnede? Denk dan aan bedragen van € 250 tot € 500.

Waarom zou je een boomstronk verwijderen?

Er kunnen tal van redenen zijn om een boomstronk te verwijderen. Omdat deze in de weg staat bijvoorbeeld, of omdat de boomwortels te ver gegroeid zijn en schade in je tuin of aan je huis veroorzaken.

Wat kost een tuinman?

Een tuinman kost gemiddeld € 45 tot € 70 per uur. Zij beschikken over de kennis en het materieel om de boomstronk volledig te verwijderen. Combineer het verwijderen van een boomstronk met ander tuinonderhoud voor extra waar voor je geld.

Bespaartips

Project zelf uitvoeren

De meest voor de hand liggende besparing is uiteraard om dit project zelf uit te voeren, zodat je hier niemand voor in hoeft te huren. Dit kost een stuk minder geld, maar wel veel meer tijd en energie. Daarnaast bestaat de kans dat je dan zelf machines of gereedschap zoals een stobbenfrees moet huren, wat uiteindelijk ook duur kan zijn. Het is daarom altijd goed om deze kosten tegenover elkaar te zetten voordat je een beslissing maakt.

Vergelijk offertes

Mocht je besluiten om een professional in te huren zoals een tuinman, hovenier of boomverzorger, dan is het altijd een goed idee om meerdere offertes op te vragen. Hier kan onderling vaak veel verschil in zitten. Het geeft je daarnaast een beeld van een realistische prijs voor de opdracht.

Timing van je project

Het kan schelen om de boomstronk te laten verwijderen in een periode dat er minder vraag is naar tuinonderhoud, bijvoorbeeld in de winter. Doordat er op dat moment minder vraag is naar tuinbedrijven, kan dit de prijs van de opdracht drukken.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden