Vergelijk hovenier offertes
Vind dé hovenier voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Tuinonderhoud Onkruid verwijderen

Onkruid verwijderen

Je krijgt er vroeg of laat mee te maken in je tuin: onkruid. Er zijn verschillende manieren om onkruid te verwijderen. Je kunt het project ook laten uitvoeren door een hovenier, bijvoorbeeld tijdens een onderhoudsbeurt van de tuin. Op deze pagina lees je alles over het verwijderen en bestrijden van onkruid.

Inhoudsopgave

Wat kost onkruid verwijderen?

Wat de kosten zijn van het verwijderen van onkruid, hangt van verschillende factoren af. Belangrijke factoren zijn of je het zelf doet of een tuinman inhuurt, of je gebruik maakt van bestrijdingsmiddelen en wat de oppervlakte van je tuin is. Onderstaande tabel geeft een indicatie van de kosten van onkruid bestrijden en/ of verwijderen.

TypeGemiddelde kosten
Hovenier€ 45 - € 70 per uur
Onkruidbestrijdingsmiddel€ 0,25 - € 1 per m2 tuin
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Onkruid verwijderen

Waarom verwijder je onkruid?

Om verschillende redenen is het verstandig om het onkruid in je tuin (tijdig) te verwijderen. Ten eerste kan onkruid een plaag worden en gaan woekeren. Hierdoor zal je extra veel tijd en moeite moeten stoppen in het verwijderen van onkruid op het moment dat je langer wacht met het verwijderen.

Een tweede reden om onkruid te verwijderen hangt samen met de eerstgenoemde reden: op het moment dat onkruid gaat woekeren, zal dit ten koste gaan van de mooie planten in je tuin. In het gunstigste geval zie je je planten minder goed, in het slechtste geval verdringt het onkruid je planten in zijn geheel en zullen deze afsterven.

Het laatste argument om onkruid te verwijderen is esthetisch: onkruid in je tuin is niet per se mooi.

Het herkennen van verschillende soorten onkruid

Wil je onkruid in je tuin bestrijden, dan is de eerste stap het herkennen ervan. Je kijkt hierbij normaliter naar de vorm en omvang van het blad, maar het is ook mogelijk dat je naar de bloem van de plant moet kijken. Onthoud hierbij dat een volgroeide plant vaak beter te herkennen is dan een jong plantje. Het belang van het herkennen van de verschillende soorten onkruid is groot. Verschillende soorten onkruid moeten immers veelal op verschillende manieren aangepakt worden Een beperkt aantal soorten onkruid komt in Nederland relatief vaak voor:

  • Zevenblad Dit plantje wordt ook wel tuinmansverdriet genoemd, omdat je er moeilijk vanaf komt. Bovendien is het een plant die snel woekert. De naam zevenblad zegt het al: dit onkruid herken je aan de zeven blad gedeelten.
  • Distel Een plant die je herkent aan zijn venijnige stekels. Is de distel in bloei, dan heeft deze een paarse bloem.
  • Paardenbloem De paardenbloem is een kleine gele bloem. Dit onkruid wordt met name als onkruid beschouwd omdat deze zich zo snel verspreid door je tuin.
  • Brandnetel Herken je aan de ruwe, behaarde stengel. De bladeren zijn langwerpig van vorm. Op de bovenkant van het blad zitten de brandharen.
  • Haagwinde Dit onkruid wordt door veel mensen niet als onkruid herkend, vanwege de mooie trompetvormige bloemen. Maar pas op: dit onkruid is sterk woekerend!

Naast bovengenoemde soorten onkruid zijn er nog ontelbaar veel soorten onkruid die in Nederland voorkomen. Twijfel je of een plantje in je tuin onkruid is of niet? Dan is het altijd een goede optie om even te googlen.

Eenjarig en vast onkruid

Bij onkruid wordt normaliter onderscheid gemaakt tussen eenjarig onkruid en vast onkruid. Het belangrijkste verschil tussen deze soorten onkruid is de wijze waarop deze plantjes zich voortplanten.

Eenjarig onkruid verspreidt zich via zaad, welke via de lucht verspreid wordt. Dit eenjarig onkruid is relatief gemakkelijk te bestrijden. Je kunt het eenvoudig met de hand uittrekken, of schoffelen.

Vast onkruid is moeilijker te bestrijden, omdat dit zich verspreidt via wortels. Op het moment dat je dit onkruid gaat verwijderen, zal je dit grondig moeten doen. Laat je kleine stukjes wortel in de grond zitten, dan kan dit weer uitlopen tot een volwassen plant.

Manieren om onkruid te bestrijden

Onkruid kan je op verschillende manieren bestrijden. Hierboven heb je al gelezen dat de wijze van bestrijden gedeeltelijk afhankelijk is van het soort onkruid. Voor alle soorten onkruid geldt echter dat een aantal methodes, technieken en middelen bewezen effectief zijn:

  • Het gebruiken van een onkruidverdelger. Deze kan je bijvoorbeeld in het tuincentrum kopen en is verkrijgbaar in alle soorten en maten. Let bij het kopen van een onkruidverdelger altijd goed op, omdat deze middelen behoorlijk giftig kunnen zijn. Toepassing van een onkruidverdelger kan dan ook een negatieve invloed hebben op de planten in je tuin, maar kan ook giftig zijn voor eventuele (huis)dieren.
  • Onkruid kan je ook wegbranden met een onkruidbrander. Dit werkt met name goed bij onkruid dat tussen tegels groeit.
  • Trek het onkruid uit de grond met de hand of met een onkruidsteker. Zeker op het moment dat je ook de wortels uit de grond trekt, is dit een zeer effectieve methode om onkruid uit je tuin te verwijderen. Nadeel van deze methode is dat deze wel relatief arbeidsintensief is.
  • Daarnaast kan je ook diverse huis-tuin-en-keukenmiddeltjes toepassen. Denk hierbij aan het gebruik van kokend water, azijn en zout. Over het algemeen zijn deze middelen niet aan te raden. Ze zijn vaak slechts beperkt effectief en hebben vaak een slechte invloed op de bodemkwaliteit van je tuin.

Onkruid verwijderen tussen tegels

Een kenmerk van onkruid is dat het overal groeit en bloeit, dus ook tussen de tegels in je tuin. In principe kan je alle hierboven genoemde technieken toepassen om onkruid tussen de tegels te verwijderen.

Hierbij geldt wel dat elke methode zo zijn eigen voor- en nadelen heeft. Zo is een voordeel van het gebruiken van onkruidbrander dat het snel gaat. Nadeel is dat de wortels vaak niet afsterven. De meest effectieve methode is het onkruid met de hand te verwijderen of met behulp van een speciale onkruidborstel, omdat je dan ook de wortel verwijdert. Deze methode is dan weer erg arbeidsintensief.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Is onkruid ook nuttig?

Of onkruid ook nuttig is, hangt van het soort onkruid af. Zo is brandnetel, paardenbloem en zevenblad ook nuttig voor de mens omdat dit eetbaar is. Ook onkruid dat niet eetbaar is heeft echter een functie in de natuur. Zo zorgt het voor voeding en bedekking van de aarde. Ook voorkomt het dat diezelfde aarde uitdroogt.

Wat zegt onkruid over je grond?

Het soort onkruid dat in jouw tuin voorkomt, geeft veel informatie over de bodem van je tuin. Verschillende soorten onkruid gedijen namelijk in verschillende omstandigheden. Sommige soorten groeien goed in alkalische grond, andere in vruchtbare of zure grond. Overheerst één onkruidsoort in jouw tuin en weet je wat de naam van dit soort onkruid is? Dan is het eenvoudig te bepalen wat de kenmerken zijn van de bodem in jouw tuin.

Wat is het ergste soort onkruid in Nederland?

Dit is een subjectieve vraag, maar waarschijnlijk is dit Japanse duizendknoop. Japanse duizendknoop is een invasieve exoot, die zeer moeilijk te verwijderen is. De plant verdringt alle andere planten in je tuin, de wortels kunnen zo’n drie meter diep de grond in gaan en de stengels kunnen in het groeiseizoen ruim drie meter groeien. Bovendien is de plant zeer krachtig: hij kan door funderingen heen groeien, waardoor je met veel schade komt te zitten. De beste methode om deze plant te verwijderen is hem volledig uit te graven, waarbij je ook alle wortelresten verwijdert.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden