Vergelijk hovenier offertes
Vind dé hovenier voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Tuinonderhoud Gazon onderhoud

Gazon onderhoud

Een bruin gazon doet veel afbreuk aan je tuin en woning, dit wil je uiteraard voorkomen. Laat je gazon daarom onderhouden door een tuinman. Hij zorgt ervoor dat je gazon er in elk seizoen levendig en groen bij ligt, waardoor jij er ten allen tijden van kan genieten. Lees in dit artikel alles over de kosten, hoe een tuinman te werk gaat en wat de mogelijkheden zijn van gazononderhoud.

Wat kost gazononderhoud?

De prijs van gazononderhoud is afhankelijk van het type werkzaamheden die verricht moeten worden en het uurtarief van de tuinman die de werkzaamheden uitvoert. De gemiddelde kosten van een tuinman zijn € 35 tot € 55 per uur. Zie onderstaand overzicht voor de gemiddelde prijzen van gazononderhoud.

DienstGemiddelde prijs (incl. btw)
Gras maaien (tot 100 m²)€ 25 - € 30
Gras laten maaien (100 - 250 m²)€ 40
Gras verticuteren (tot 100 m²)
€ 100 - € 150
Gras verticuteren (100 - 250 m²)€ 250
Tuinman per uur€ 35 - € 55
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
gazon onderhoud

Welke werkzaamheden horen bij gazononderhoud?

Het onderhouden van je gazon bestaat uit drie werkzaamheden, namelijk:

 • Maaien: Om er voor te zorgen dat je gazon mooi en gezond blijft, is het belangrijk dat je regelmatig maait. Als je dit niet vaak genoeg doet, wordt het gras te lang en gaat plat liggen waardoor het maaien lastiger is. In het grasseizoen, dat loopt van mei tot oktober, is het dan ook belangrijk om je gras wekelijks te maaien.
 • Verticuteren: Na een tijdje ontstaat er een verstikkende viltlaag op je gazon, dat bestaat uit gedroogd gras, onkruid, mos en organisch afval. Laat het oppervlak daarom twee keer per jaar verticuteren. Dit kan niet als het gevroren heeft, ga daarom voor verticuteren in het voorjaar en najaar.
 • Verzorging: Naast het maaien en verticuteren is het natuurlijk belangrijk dat je je gazon goed verzorgd. Denk hierbij aan het kalken met tuinkalk. Hoe vaak je dit doet hangt af van de zuurtegraad van je bodem. Verder vul je kale plekken aan met nieuw graszaad en bemest je het oppervlakte drie keer per jaar, namelijk in het voorjaar, de zomer en het najaar. Bij het bemesten kies je tussen kunstmest of organische mest. Kunstmest is goedkoper, maar organische mest werkt beter.

In welke maanden moet je gazon onderhouden worden? 

Voor een levendig groen grasveld is het belangrijk dat je het hele jaar door laat onderhouden. Bekijk onderstaand overzicht om te zien wat je gazon per maand nodig heeft.

MaandOnderhoud
JanuariStrooi kalk over je gazon om mos tegen te gaan. Vriest het? Probeer dan om zo min mogelijk over je gazon te lopen, zodat het gras niet beschadigd.
FebruariOok in februari strooi je kalk tegen mosvorming.
MaartHet is tijd om je gazon te verticuteren. Ook begint je gras te groeien, dus bemest je gazon.
AprilBemest je gras, zaai eventuele kale plekken bij en knip de graskanten. Wil je een nieuw gazon aanleggen? Half april tot eind mei is dan het perfecte moment om te beginnen. Doe dit alleen als de temperatuur boven de tien graden komt.
MeiVanaf mei tot oktober maai je je gazon wekelijks. Eind mei is de uiterste datum dat je een nieuw gazon kunt zaaien.
JuniBemest je gazon en maai het wekelijks. Is het weer erg droog? Vergeet dan niet om het gazon te besproeien met water.
JuliMet warm zomerweer is het belangrijk om je gras wat minder kort te maaien door de messen van de maaimachine hoger te zetten. Het gras droogt dan sneller uit en de kans op slijtage is groter. Ook is het belangrijk om je gazon goed te sproeien met water.
AugustusHet is weer tijd om je gazon te verticuteren en kale plekken bij te zaaien. Ook is half augustus tot eind oktober een prima tijd om een nieuw gazon te zaaien. Genieten van het nieuwe gras doe je dan pas wel het volgende jaar.
SeptemberIn september bemest je je gazon nog steeds en maai je het wekelijks.
OktoberDit is de laatste maand dat je je gazon mag maaien. Koop speciale najaarsmest, zodat je gazon er in het voorjaar sterker en mooier uitziet.
NovemberHark gevallen bladeren weg, om er voor te zorgen dat het gazon genoeg lucht krijgt.
DecemberStrooi kalk om mosvorming te verminderen.

Wat doe je zelf en wat besteed je uit?

Een gazon is zeer onderhoudsintensief. Bedenk daarom goed wat je zelf wilt doen aan het gazononderhoud en wat je liever laat doen door een tuinman of hovenier.

 • Aanleg: Het begint al wanneer je het aanlegt. De grond wordt vrij gemaakt van onkruid, wortels en het vorige gazon, zodat de bodem een perfecte basis vormt voor het nieuwe gazon. Na het verbeteren van de bodem wordt het terrein geëgaliseerd. Dit is allemaal zwaar en vakkundig werk. Kies er daarom voor om dit te laten doen door een hovenier, zodat je zeker bent van een gezonde basis.
 • Maaien: Als je van tuinieren houdt en tijd hebt kun je je gazon zelf maaien. Heb je een groot gazon? Dan is wekelijks maaien veel werk. Spreek bijvoorbeeld met een tuinman een vast tarief en frequentie af voor het gazononderhoud.
 • Verticuteren: Verticuteren is zwaar werk waar je een verticuteermachine voor nodig hebt. Een machine kan je huren of kopen, maar voor een kleine meerprijs huur je een tuinman in en bespaar je jezelf een hoop zwaar werk.
 • Overig onderhoud: Het besproeien van je gazon hoeft alleen op warme zomerdagen en doe je gemakkelijk zelf. Ook kalk strooien in de wintermaanden is iets wat je zelf kunt doen. Ten slotte bemest je het gazon in het voorjaar en najaar, en in juni mest je nog een beetje bij. Hierdoor is je gazon beter beschermt tegen ziektes en kou, is er minder kans op mosvorming en heb je een dichtere grasgroei. Het bemesten is iets wat je makkelijk zelf doet.

Hoe verticuteert de tuinman je gazon? 

Stap 1: Voorbereiden

Om je gras te verticuteren gebruikt je tuinman verschillende gereedschappen:

 • Verticuteermachine
 • Bladhark
 • Kruiwagen of emmer
 • Mestkorrels en graszaad
 • Snoeischaar

De tuinman verticuteert het gras met een elektrische verticuteermachine bij een klein gazon en een benzine verticuteermachine bij een groot gazon.

Stap 2: pH-waarde meten

De normale pH-waarde van je bodem ligt tussen de 5,5 en 6,5. Door je gazon te testen ziet de tuinman of je bodem te zuur is. Dit doet hij door het mengen van grond met een tabletje en gedestilleerd water. De bodemtest geeft dan een kleur aan, aan de hand waarvan de tuinman de zuurtegraad afleest. Is de bodem te zuur, dan brengt hij kalk aan op de bodem. Hierdoor verbetert de kwaliteit van je bodem en ziet je gras er gezonder uit.

Stap 3: Verticuteren

Eerst bevochtigt de tuinman het gazon en maait hij het gras. Dit zorgt ervoor dat het gras sneller herstelt na het verticuteren. Het maaien zorgt ervoor dat het mos makkelijker weg te halen is. Het is belangrijk dat de verticuteermachine goed staat afgesteld. De messen moeten ongeveer 1 centimeter in de bodem steken. Eerst verticuteert de tuinman in banen in de lengte, daarna in de breedte.

Stap 4: Herstellen

Na het verticuteren harkt de tuinman al het losgetrokken mos uit je gazon met een bladhark. Hierdoor ontstaan er kale plekken, die hij bezaaid met graszaad en vervolgens bemest, zodat het beter groeit en groener is.

gazon onderhoud

Wanneer moet je je gazon vernieuwen?

Ziet je gazon er bruin uit met vele kale plekken? Wellicht is het tijd om je gazon te vernieuwen. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken voor een lelijk gazon:

 • Onkruid
 • Mos
 • Verzakkingen
 • Kale plekken
 • Een nieuwe tuin

Zolang het niet vriest, is het mogelijk om je gazon het hele jaar door te vervangen. Houdt er rekening mee dat je nieuwe gazon de eerste twee weken veel besproeid moet worden. Vervang je gazon dus niet vlak voor je op vakantie gaat. Bij het vervangen van je gazon zaai je nieuw gras in, of laat je graszoden aanleggen. De gemiddelde prijzen van gras aanleggen liggen tussen de € 400 en € 6.000.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden