Vergelijk hovenier offertes
Vind dé hovenier voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Tuinonderhoud Boomverzorging

Boomverzorging

Boomverzorging is een belangrijk onderdeel van het onderhouden van een tuin. Bomen bieden veel voordelen, maar ze vereisen ook regelmatige aandacht om gezond, mooi en veilig te blijven. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende aspecten van boomverzorging, waaronder de kosten, soorten en hoe je zelf aan de slag kunt gaan met de verzorging van je bomen.

Hoeveel kost boomverzorging?

De kosten van het verzorgen van een boom verschilt per geval en zijn vaak afhankelijk van het soort boom, de grootte, conditie en locatie van de boom en natuurlijk het soort verzorging dat de boom nodig heeft.

In de tabel hieronder vind je een indicatie van de hovenier kosten van verschillende soorten verzorging aan bomen.

WerkzaamhedenGemiddelde kosten
Boom snoeien€ 150 - € 1.500
Boom kappen€ 400 - € 800
Boomstronk verwijderen€ 80 - € 500
Boomonderhoud€ 45 - € 75 per uur
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
boomverzorging

Soorten verzorging van bomen

Boomverzorging is het onderhouden van bomen om ervoor te zorgen dat ze gezond, veilig en mooi blijven. Dit kan variëren van het snoeien van takken tot zelfs het verwijderen van een hele boom. Er zijn dus vele soorten onderhoud aan bomen mogelijk, afhankelijk van de behoefte van de boom.

Regulier onderhoud

In praktijk gaat het in de meeste gevallen om regulier onderhoud aan een boom, zoals het snoeien van overtollige en beschadigde takken of het verwijderen van onkruid rondom de boom.

Boom kappen of rooien

Soms kan het noodzakelijk of wenselijk zijn om een boom te kappen. Dit is het verwijderen van de hele boom, bijvoorbeeld om plaats te maken voor nieuwe beplanting. Een boom rooien houdt net als kappen in dat de gehele boom verwijderd wordt, alleen dan inclusief de wortels.

Vaak worden deze twee maatregelen genomen wanneer een boom ziek is of voor een gevaarlijke situatie zorgt. Ook kan het zijn dat een boom te groot is geworden of in de verkeerde richting gegroeid is waardoor hij bijvoorbeeld op een huis of weg dreigt te vallen.

Het kan zijn dat een boom in het verleden al gekapt is, maar dat de stam daarbij niet is verwijderd. In dat geval gaat het enkel om het verwijderen van een boomstronk.

Waarom moet een boom verzorgd en onderhouden worden?

Er zijn diverse redenen waarom boomverzorging belangrijk is. Allereerst om de veiligheid van de omgeving te kunnen waarborgen door het verwijderen van beschadigde of zwakke takken die af kunnen breken. Dit kan bijvoorbeeld na een storm het geval zijn.

Ook kan de gezondheid van de boom een goede reden zijn voor onderhoud. Takken kunnen ziek of beschadigd zijn, wat een risico vormt voor de algehele gezondheid van de boom. Daarnaast biedt onderhoud ook belangrijke voordelen voor de groei van de boom. Bijvoorbeeld door takken te verwijderen die de groei van de hoofdtakken in de weg zitten.

Ook niet onbelangrijk is het uiterlijk van de boom. Door regelmatig een boom te snoeien of te kappen ziet deze er weer mooi en aantrekkelijk uit.

Materialen voor het verzorgen van bomen

Ga je zelf aan de slag? Bij boomonderhoud is het belangrijk om gebruik te maken van de juiste materialen. Denk bijvoorbeeld aan handschoenen voor in de tuin, zodat de kans kleiner is dat je handen tijdens het werk beschadigen. Bomen en takken kunnen scherp zijn en bijvoorbeeld snel een snee of wond in je hand veroorzaken. Met goede handschoenen kan je dit in veel gevallen voorkomen.

Andere veelgebruikte materialen bij het onderhoud van bomen zijn bijvoorbeeld een heggenschaar of boomzaag om losse takken af te knippen of af te zagen. Wanneer een boom gedeeltelijk of in zijn geheel afgezaagd moet worden, dan kan ook een elektrische kettingzaag gebruikt worden.

Zelf een boom onderhouden of een boomverzorger inhuren?

Aan zowel het zelf onderhouden van een boom als het inhuren van een boomverzorger kleven voordelen en nadelen.

Zelf doen

Een voordeel van het zelf onderhouden is uiteraard dat het over het algemeen goedkoper is dan het inhuren van een vakspecialist. Je kunt de werkzaamheden in dit geval uitvoeren wanneer het jou uitkomt en hoeft dit niet vooraf in te plannen. Al is het maken van een goed plan altijd wel aan te raden. Daarnaast kan je de bomen op jouw eigen manier verzorgen.

Een nadeel van zelf een boom onderhouden is dat je wellicht de expertise en kennis mist om dit goed te doen. Hierdoor kan de boom niet alleen beschadigen, ook voor jou zelf kan dit gevaarlijke situaties opleveren. Zeker bij grotere bomen is er vaak gereedschap nodig die je mogelijk niet zelf in bezit hebt. Deze moet je dan alsnog huren, wat uiteraard weer kosten met zich mee brengt. Ook kan het onderhoud behoorlijk wat tijd in beslag nemen, zeker als je hier nog niet zo ervaren mee bent.

boomverzorger

Een vakspecialist inhuren

Een vakspecialist beschikt daarentegen wel over de vaardigheden en kennis om een boom op de beste manier te onderhouden. Ook de benodigde gereedschappen heeft deze vaak in zijn bezit en hij weet er veilig en professioneel mee te werken. Het kost jou bovendien niet of nauwelijks tijd, aangezien al het werk voor je wordt uitgevoerd.

Hoewel een vakspecialist altijd z’n best zal doen om je zo snel mogelijk van dienst te zijn, kan het uiteraard voorkomen dat de agenda al behoorlijk vol zit. Je zult bij een vakspecialist daarom soms iets langer moeten wachten. Daarnaast is een vakspecialist uiteraard niet gratis. Wil je weten hoeveel een hovenier voor jouw tuin kost? Vraag dan een hovenier offerte aan.

Tips en aandachtspunten voor boomverzorging

  • Zorg ervoor dat je altijd de juiste veiligheidsmaatregelen neemt wanneer je zelf aan de slag gaat met het verzorgen van een boom.
  • Kijk vooraf en op het moment zelf wat voor weer het is. Voer geen werkzaamheden uit tijdens slecht weer, zoals bij storm, onweer of zware regenval. Laat risicovolle projecten sowieso over aan een vakspecialist die beschikt over de juiste kennis en kunde.
  • Bepaal het juiste moment om bomen te snoeien of te kappen. Sommige bomen moeten bijvoorbeeld in de winter worden gesnoeid, terwijl andere bomen het beste in de lente of zomer kunnen worden gesnoeid. Laat je de boomverzorging over aan een vakspecialist? Zij weten exact wat de beste timing is.
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet ik mijn bomen snoeien?

De frequentie waarin een boom gesnoeid moet worden is afhankelijk van het soort boom, maar over het algemeen wordt aanbevolen om bomen eens per twee tot vijf jaar te snoeien.

Kan ik zelf mijn bomen snoeien of moet ik een professional inhuren?

Dit hangt af van de grootte en conditie van de boom, maar ook van jouw eigen vaardigheden en gereedschap. Als algemene regel geldt dat het voor grote of zieke bomen wordt aangeraden om een vakspecialist in te huren.

Wat zijn de kosten voor het inhuren van een professionele boomverzorger?

De kosten kunnen variëren, maar een gemiddeld kost het snoeien van een boom tussen de € 150 en € 1.500, afhankelijk van de grootte en moeilijkheidsgraad.

Wat is het verschil tussen boom snoeien en boom kappen?

Boom snoeien is het proces van het verwijderen van overtollige of beschadigde takken om de boom gezond en veilig te houden. Bij een boom kappen verwijder je de hele boom.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden