Vergelijk dakraam offertes
Vind dé dakraamspecialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Dakraam

Dakraam

Wil jij een dakraam laten plaatsen? Met een dakraam breng je meer licht in een kamer en laat je makkelijk meer frisse lucht binnen. Behalve het bekende velux dakraam, zijn er nog een aantal andere soorten dakramen. Lees in dit artikel alles over de dakramen prijzen, de mogelijkheden en slimme tips. Zo weet je precies waar je op moet letten.

Wat kost een dakraam?

De kosten van een dakraam kopen zijn vaak lager dan de kosten van een gewoon raam plaatsen. De dakramen prijzen zijn afhankelijk van een aantal keuzes die je maakt. Denk bijvoorbeeld aan de grootte van je dakraam, of je een schuin of een plat dak hebt, of je het dakraam laat vervangen of een nieuw dakraam plaatst en voor welke extra’s je kiest. Bekijk in onderstaande tabel de gemiddelde kosten van een dakraam plaatsen voor de meest gekozen dakraam maten.

MateriaalAfmetingen dakraam in cm
(breedte x hoogte)
Gemiddelde prijs dakraam
(inclusief btw)
Gemiddelde prijs plaatsing
(inclusief btw)
Kunststof dakraam55 x 78€ 600 € 250
78 x 98€ 780€ 250
78 x 118€ 860€ 250
Houten dakraam55 x 78€ 570€ 250
78 x 98€ 730€ 250
78 x 118€ 800€ 250

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Soorten dakramen

Als je een dakraam laat plaatsen, is het eerst belangrijk om te bepalen welk soort dakraam je wil kopen. Over het algemeen zijn er drie soorten dakramen te onderscheiden: het tuimelvenster, valramen en de dakramen voor een plat dak. Dit zijn over het algemeen houten of kunststof dakramen. Wil je meer weten over de verschillende soorten en welk soort dakraam het goedkoopst is? Lees hieronder meer.

Tuimelvenster

Een tuimelvenster is het bekendste dakvenster. Een tuimelvenster draait 180 graden en heeft een ventilatierooster, waardoor je een ruimte ventileert zonder dat je dakraam openstaat. Dit dakraam is verkrijgbaar in veel verschillende maten, waardoor er altijd een maat is die bij jouw idee past. Kies bijvoorbeeld voor een verticaal geplaatst dakraam voor een prachtig uitzicht, of kies voor een prachtig breed tuimelraam.

Voordelen tuimelvensterNadelen tuimelvenster
Ventileren met een dicht dakraamBeperkte keuze in verduistering
Makkelijk aan de buitenkant schoon te maken
Open te zetten op verschillende standen

Valraam

Een valraam opent op een andere manier dan tuimelvenster, namelijk met scharnieren aan de bovenkant van het raam. Hierdoor gaat een valraam minder ver open dan een tuimelraam. Je kiest zelf of je dit dakraam naar buiten of naar binnen wil laten openen.

Voordelen valraamNadelen valraam
Ruimtelijk gevoelMoeilijker schoon te maken
Naar binnen en naar buiten te openen
Ventilatierooster aanwezig

Dakraam plat dak

Heb je een plat dak, maar wil je toch de voordelen van een dakraam? Dat is geen probleem, er zijn ook oplossingen voor een plat dak. In plaats van een dakraam kiezen veel mensen bij een plat dak voor een lichtkoepel. Het is hier ook mogelijk om voor een platte lichtkoepel te kiezen om het echt op een dakraam te laten lijken. Deze lichtkoepels zet je bijvoorbeeld met een afstandsbediening open, waardoor je naast daglicht, ook van frisse lucht geniet.

Voordelen lichtkoepelNadelen lichtkoepel
Geschikt voor daken met een hellingGlas verkleurt mogelijk na een aantal jaar
Goede geluidswering
Goede isolatie

dakraam plaatsen

Verduistering voor je dakraam

Bij een dakraam is het fijn om passende verduistering te hebben, zeker als het dakraam zich in je slaapkamer bevindt. Met bijvoorbeeld een dakraam rolgordijn verduister je de kamer makkelijk en hou je ook een deel van de warmte buiten. Er is beperkte keuze bij het kiezen van een dakraam rolgordijn, omdat deze vaak merkgebonden zijn. Hierdoor is het wel zo dat het rolgordijn altijd perfect past en je volledig je kamer verduistert. Een dakraam rolgordijn kost gemiddeld tussen de € 60 en € 220, afhankelijk van de grootte van je dakraam.

Voordelen van een dakraam

Buiten dat een dakraam laten plaatsen meer licht geeft, zijn er natuurlijk meer voordelen. Voor het perfecte overzicht lees je hieronder alle voordelen van een dakraam op een rij.

  • Hogere verkoopwaarde van je huis

Door het plaatsen van een vast dakraam voeg je nog meer voordelen toe aan je huis, die van pas komen als je je huis verkoopt. Een dakraam zorgt, zoals je al eerder las, voor meer licht. Dit is natuurlijk al een voordeel op zich. Het licht zorgt er ook voor dat de kamer waarin het dakraam is groter lijkt. 

  • Betere ventilatie

Is je dakraam een zolderraam en is het op zomerdagen te warm op zolder? Met een dakraam ventileer je de ruimte makkelijker, waardoor het er aangenamer is. Dit is extra belangrijk als je ook slaapt waar je dakraam is. Goede ventilatie zorgt ervoor dat je beter slaapt en dat er minder kans is op vochtproblemen.

  • Lagere energiekosten

Doordat je met een dakraam meer licht hebt, zet je minder snel een lamp aan. Ook bespaar je met het openzetten van je dakraam op de kosten van een ventilatiesysteem. Daarom zijn dakramen ook een duurzame investering.

Dakraam plaatsen: Stappenplan

Een dakraam plaatsen is een project waar kennis en expertise bij komen kijken. Het is daarom altijd verstandig om hier een vakspecialist voor in te schakelen. Zo voorkom je beschadiging aan je dak en weet je zeker dat je optimaal geniet van een goed werkend dakraam.

Plek en afmetingen van je dakraam

Voordat de vakspecialist aan de slag gaat, is het natuurlijk belangrijk om te bepalen waar hij je dakraam monteert. Het is vereist dat je het dakraam minimaal 90 centimeter van de vloer plaatst, zowel bij een verticaal dakraam als een horizontaal dakraam. De dakraam specialist adviseert je natuurlijk graag wat de perfecte plek is voor jouw dakraam. Dit geldt ook voor de ideale afmetingen van je dakraam. Bij een laag dak, is een klein dakraampje of een 4 pans dakraam meer voor de hand liggend. Heb je een groot en hoog dak? Dan heb je alle mogelijkheden voor een groot dakraam.

Inmeten en uitzagen

Nadat je de plek en afmetingen hebt bepaald, is het tijd voor de vakspecialist om aan de slag te gaan. Doorgaans is een dakraam plaatsen binnen een dag gedaan. Hij meet de afmetingen van je dakraam in en zaagt de balken die je dakraam dragen op maat. Daarna maakt hij een klein gat in je dak en verwijdert hij de eerste dakpannen. Vanuit dit gat werkt hij verder met het plaatsen van je dakraam en start hij met het maken van het hele gat dat nodig is voor je dakraam.

Bevestigen van het kozijn en de gootstukken

Na het uitzagen van het hele gat, is het tijd om het dakraam te plaatsen. Daarna is het tijd om de kozijnen te bevestigen en de gootstukken te plaatsen. Zo weet je zeker dat je dakraam goed is afgesloten en er geen water naar binnen lekt.

Dakpannen terugleggen

Nu je dakraam geplaatst is, legt de vakspecialist de dakpannen die hij opzij had gelegd weer terug. Je dakraam is nu helemaal werkend en het enige wat jou rest is om hiervan te genieten.

dakraam kopen

Heb je een vergunning nodig voor een dakraam?

Doorgaans heb je geen vergunning voor een dakraam plaatsen nodig. Dit is alleen als je je houdt aan de volgende eisen:

  • De daglichtvoorziening (dakraam) steekt niet meer dan 60 centimeter uit van je dak.
  • De zijkanten van de daglichtvoorziening (dakraam) zijn 50 centimeter verwijderd van de randen van het dakvlak.

Handige tips voor het kopen van een dakraam

Bij het kopen van een dakraam komen flink wat keuzes kijken. Nadat je al deze keuzes hebt gemaakt, wil je natuurlijk dat de rest van het proces soepel verloopt. Lees daarom hieronder nog een aantal slimme tips.

Vergelijk offertes

Voordat je een dakraam specialist inschakelt, is het de moeite waard om eerst verschillende offertes op te vragen. Dit komt omdat de verschillende dakraam prijzen flink uiteenlopen per vakspecialist. Door de offertes naast elkaar te leggen en goed te kijken wat er in de prijs is inbegrepen, weet je zeker dat je kiest voor de beste vakspecialist.

Let op keurmerken

Bij het kiezen van een dakraam is het aan te raden om te letten op het Politie Keurmerk Veilig Wonen. Als een dakraam dit keurmerk heeft, is het dakraam goed beveiligd en is de kans dat een inbreker zo je huis binnenkomt minimaal. Let daarnaast bij het kiezen van een vakspecialist bijvoorbeeld op het Dakvenstermeesters Montage Keurmerk. Vakspecialisten die dit keurmerk hebben, zijn getest op kwaliteit en zijn in het bezit van de juiste certificaten.

Denk na over meerdere dakramen

Wil je meerdere dakramen laten plaatsen? Dan is het slim om dit allemaal in één keer te doen. Hierdoor bespaar je op de voorrijkosten van de vakspecialist en geniet je ook sneller van het prachtige eindresultaat. Daarnaast ontvang je bij de vakspecialist vaak een kwantumkorting als je meerdere dakramen afneemt. Als je geen extra dakramen wil plaatsen, is het ook een idee om aan je buren te vragen of zij een dakraam willen laten plaatsen. Zo bespaar je toch op de dakraam kosten.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden