Vergelijk dakraam offertes
Vind dé dakraamspecialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Dakraam Dakraam maten

Dakraam maten

Met een dakraam geniet je ook op de zolder van veel zonlicht. Een dakraam zorgt ook voor ventilatie en geeft je woning een ruimtelijk gevoel. Er zijn veel dakraam maten, waardoor het soms lastig is om te kiezen voor de juiste soort. Ben je benieuwd naar de kosten en mogelijkheden per dakraam maat? Je leest er alles over in dit artikel.

Dakraam maten: Kosten

De gemiddelde dakraam kosten zijn € 850 tot € 1.300. De kosten zijn voornamelijk afhankelijk van de dakraam maten, maar ook van het type glas en de extra’s, zoals verduistering. Extra’s zijn in sommige gevallen bij de prijs inbegrepen, maar moet je meestal zelf aanschaffen. Bekijk in het onderstaande overzicht de prijzen van de meest voorkomende dakraam maten.

Afmeting (breedte x hoogte) in centimeterGemiddelde kosten (inclusief plaatsing en btw)
55 x 78€ 850
55 x 98€ 890
66 x 98€ 920
66 x 118€ 980
78 x 98€ 950
78 x 118€ 1.040
78 x 140€ 1.120
94 x 118€ 1.100
94 x 140€ 1.130
94 x 160€ 1.230
114 x 118€ 1.150
114 x 140€ 1.280
134 x 118€ 1.240
134 x 140€ 1.300
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Dakraam maten

Welke dakraam maat kies je?

De grootte van je vloeroppervlakte bepaalt de grootte van je dakraam. In een ruimte zonder andere dakramen geldt dat het raamoppervlakte 10% van het vloeroppervlakte moet zijn. Met deze richtlijn is het makkelijk te bepalen voor welke dakraam maat je moet kiezen, als je voldoende lichtinval wilt krijgen. Het kleinste soort is een 4 pans dakraam en het grootste soort een balkon dakraam. Bekijk in het onderstaande overzicht de maximale vloeroppervlakte per type dakraam.

Dakraam maten (breedte x hoogte) in centimeterMaximale vloeroppervlakte voor 1 dakraam
55 x 784,3 m²
55 x 985,4 m²
66 x 986,5 m²
66 x 1187,8 m²
78 x 987,6 m²
78 x 1189,2 m²
78 x 14010,9 m²
94 x 11811,1 m²
94 x 14013,2 m²
94 x 16015 m²
114 x 11813,5 m²
114 x 14016 m²
134 x 11815,8 m²
134 x 14018,8 m²

Wat zijn de voordelen van een dakraam?

Of je een dakraam voor een plat dak of voor een hellend dak koopt, je woning krijgt in 1 keer een stuk meer licht. Toch is dit niet het enige voordeel, bekijk hier een aantal voordelen van een dakraam.

Kies voor betere ventilatie

Voor welke dakraam maat je ook kiest, met een dakraam zorg je voor extra ventilatie. Voldoende ventilatie houdt je kamer niet alleen fris, maar zorgt er ook voor dat nare stofjes uit je woning blijven. Daarbij blijft de luchtvochtigheid ook op een gezond niveau. Nieuwe dakramen hebben daarnaast een ingebouwd ventilatierooster, waardoor je ook op regenachtige dagen je kamer goed lucht.

Verhoog de waarde van je woning

Dankzij een dakraam verhoog je de waarde van je woning. Hierbij geldt: Hoe groter de dakraam maten zijn, hoe groter de waardestijging is. De waarde van je woning stijgt namelijk, omdat je een extra luxe aan je huis toevoegt. Daarnaast maak je een ruimte extra comfortabel om in te leven. Je maakt je woning dus met een dakraam extra aantrekkelijk voor potentiële kopers.

Dakraam maten badkamer

Stappenplan dakraam plaatsen

Het laten plaatsen van een dakraam is een klus die je het best door een vakspecialist laat uitvoeren. De stappen die de vakspecialist doorloopt bij het plaatsen, is voor bijna alle dakraam maten hetzelfde. Bekijk hieronder het stappenplan voor een dakraam plaatsen.

Stap 1: Bepaal de plek

De plaats van je dakraam is heel belangrijk als je genoeg lichtinval wilt hebben. Bedenk daarom goed op welke positie het dakraam moet komen. De vakspecialist kijkt graag met je mee, omdat hij ook weet op welke plek van het dak het mogelijk is. Je dakconstructie moet in sommige gevallen namelijk verstevigd worden met een aantal verstevigingsbalken.

Stap 2: Bereid het plaatsen voor

Voor het plaatsen maakt de vakspecialist een gat in je dakconstructie. Wil je je dakraam vervangen? Dan verwijdert de vakspecialist deze eerst en kijkt of de dakraam maten overeenkomen. Bij het plaatsen van een nieuw dakraam verwijdert de vakspecialist het dak van binnenuit. Als laatst haalt hij de dakpannen weg. Hij haalt een extra rij dakpannen weg, zodat hij het dakraam makkelijk bevestigt.

Stap 3: Plaats het dakraam

Afhankelijk van de dakraam maat en of het prefab of maatwerk is, plaatst de vakspecialist het dakraam. Eerst bevestigt hij de kozijnen. Vervolgens maakt hij het het dakraam waterdicht om daarna de dakpannen weer terug te plaatsen. Als laatst zet de vakspecialist het glas in het dakraam. Hierna hoeft het dakraam alleen nog aan de binnenkant afgewerkt te worden.

Stap 4: Werk de binnenkant af

Het dakraam ziet er aan de buitenkant perfect uit, maar moet aan de binnenkant nog afgemaakt worden. De vakspecialist stuct en kit gaatjes en spleetjes dicht en gebruikt bijvoorbeeld gipsplaten om het weer een strak geheel te maken. Als dit is afgerond, ga je genieten van je nieuwe dakraam in je woning.

Dakraam maten: Handige tips

Nu je alles hebt gelezen over dakraam maten, zijn hier nog een aantal handige tips voor het laten plaatsen van je dakraam.

Ga voor meerdere dakramen

Ben je van plan om meerdere dakramen te laten plaatsen? Laat dit dan tegelijkertijd doen. Je bespaart namelijk geld als de vakspecialist maar 1 keer voorrijkosten hoeft te rekenen. Ook heb je een goede kans dat de vakspecialist voor meerdere dakramen een leuke korting geeft. Heb je zelf geen plannen om een dakraam te laten plaatsen? Vraag dan je buren of zij interesse hebben. Hoe meer dakramen je in de buurt laat plaatsen, hoe groter je korting misschien is.

Kies voor een veilig dakraam

Inbrekers zijn altijd op zoek naar manieren om je woning binnen te komen. Hoewel je dakraam niet altijd makkelijk te bereiken is, vindt een inbreker altijd wel een weg. Kies daarom voor een dakraam met de juiste keurmerken. Kijk bijvoorbeeld naar een dakraam met het SKG Keurmerk of het Politie Keurmerk Veilig Wonen. Dan verlaag je de kans dat inbrekers via jouw dakraam naar binnen komen.

Vergelijk meerdere offertes

Door meerdere dakraam offertes aan te vragen, kies je altijd voor de beste vakspecialist. Of je nu gaat voor goedkope dakramen of dakramen met luxe extra’s, door offertes te vergelijk je alle prijzen en opties. Bekijk bijvoorbeeld naar de materiaal- en arbeidskosten, maar ook naar de de uitvoerdatum en voorrijkosten.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden