Vergelijk dakraam offertes
Vind dé dakraamspecialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Dakraam Dakraam vervangen

Dakraam vervangen

Wil je je oude dakraam vervangen en ben je benieuwd naar de kosten en mogelijkheden? Je vervangt je dakraam al vanaf € 850. Met een nieuw dakraam breng je veel licht in huis en je hebt de keuze uit veel verschillende soorten. Ben je benieuwd naar alle mogelijkheden? Lees het in dit artikel.

Wat kost een dakraam vervangen?

Als je een dakraam vervangt, moet je rekening houden met twee soorten dakramen kosten. Allereerst betaal je voor het nieuwe dakraam en daarnaast rekent de vakspecialist ook kosten voor het dakraam vervangen. De kosten voor een dakraam plaatsen variëren wanneer je voor een ander formaat dakraam kiest, dan je eerst had. De vakspecialist moet dan namelijk aanpassingen aan het dak doen. Bekijk in het onderstaande overzicht de gemiddelde kosten per type dakraam.

MateriaalAfmetingen dakraam in cm
(breedte x hoogte)
Gemiddelde prijs dakraam
(inclusief btw)
Gemiddelde prijs plaatsing
Kunststof dakraam55 x 78€ 600 € 250 - € 750
78 x 98€ 780€ 250 - € 750
78 x 118€ 860€ 250 - € 750
Houten dakraam55 x 78€ 570€ 250 - € 750
78 x 98€ 730€ 250 - € 750
78 x 118€ 800€ 250 - € 750

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Dakraam vervangen

Waarom moet je een dakraam vervangen?

Een dakkapel vervangen kost wat, maar levert je nog veel meer op. Soms weet je zeker dat je je dakraam moet vervangen, bijvoorbeeld als er lekkage ontstaat. Toch zijn er ook nog andere redenen waarom het verstandig is om je dakraam te vervangen.

Creëer meer licht

Met een modern dakraam haal je veel zonlicht in huis. Zonder voldoende zonlicht voel je je sneller vermoeid en krijg je eerder een slecht humeur. Je doet er helemaal goed aan om je dakraam op zolder te vervangen. Dit is vaak een donkere plek, waar zonlicht meer dan welkom is. Een oud dakraam is in veel gevallen kleiner. Daarnaast is het glas van dit dakraam vaak aangetast, waardoor het minder zonlicht doorlaat.

Geniet van een gezondere lucht

Je woning laten luchten zorgt voor een betere luchtkwaliteit. Op regenachtige dagen is dit met een dakraam wel eens lastig. De regen komt makkelijk via het dak naar binnen, waardoor je het dakraam liever gesloten laat. Als je ervoor kiest om je dakraam te vervangen heb je hier geen problemen meer mee. Je hebt namelijk de keuze om een dakraam met ventilatierooster te laten plaatsen, waardoor je altijd een gezonde luchtstroom hebt. Voldoende ventilatie voorkomt bovendien een te vochtige woning.

Lagere energierekening

Een goed geïsoleerd dakraam laat veel minder warmte ontsnappen. Met dubbel of zelfs triple glas bespaar je al snel op je stookkosten. Daarnaast laat een groot dakraam veel zon binnen, dat je woning ook nog eens helpt met verwarmen. Je ruimte blijft dus op een aangename temperatuur, zonder dat je hier veel voor betaalt. Als je naar de lage energiekosten kijkt, worden het dus uiteindelijk alsnog goedkope dakramen.

Soorten dakramen

Wanneer je je dakraam vervangt heb je keuze uit een aantal soorten dakramen. Dit zijn voornamelijk houten of kunststof dakramen. Bekijk hieronder de verschillende kenmerken per type dakraam.

Type dakraamKenmerkenGemiddelde prijs (inclusief plaatsing en btw)
Tuimelvenster- Draait 180 graden om eigen as
- Inclusief ventilatierooster
- Makkelijk schoon te maken
- Geschikt op vrijwel alle daken
- Maar op 1 manier te openen

€ 500 - € 1.200
Valraam- Opent via scharnieren aan de bovenzijde
- Zowel naar binnen als naar buiten te openen
- Inclusief ventilatierooster
- Lastiger schoon te maken
- Niet voor alle daken geschikt
€ 500 - € 1.200
Balkondakraam - Extra ruimte in de kamer
- Bestaat uit 2 ramen die zichzelf openen tot een balkon
- Hogere prijs dan andere dakramen
- Alleen geschikt voor ruimten met een groot dak
€ 1.800 - € 4.500
Lichtkoepel- Alleen geschikt voor een plat dak
- Geluidswerend
- Elektrisch te openen
€ 600 - € 1.400

Tuimelvenster vervangen

Stappenplan dakraam vervangen

Afhankelijk van het type, vervangt de vakspecialist het dakraam in een aantal stappen. Benieuwd hoe de vakspecialist te werk gaat? Lees het in onderstaande stappen.

Stap 1: Verwijder het oude dakraam

Voordat de vakspecialist het dakraam vervangt, moet hij het oude dakraam eerst verwijderen. Dit doet hij door het glas te verwijderen en de kozijnen te verwijderen. Er ontstaat hierdoor een gat waar de vakspecialist het nieuwe dakraam in plaatst.

Stap 2: Bereid het plaatsen voor

Wil je het dakraam vervangen door een grotere versie? Dan maakt de vakspecialist extra ruimte, door een stuk dak te verwijderen. Vervolgens verwijdert hij de dakpannen die nog in de weg liggen om voldoende ruimte te hebben om het nieuwe dakraam te plaatsen.

Stap 3: Plaats het nieuwe dakraam

Bij het daadwerkelijk plaatsen van het nieuwe dakraam, bevestigt de vakspecialist eerst de kozijnen. Vervolgens zorgt hij ervoor dat het kozijn waterdicht is en plaatst de eventuele dakpannen of andere dakbedekking terug. Als laatste plaats de vakspecialist de ruit in het kozijn en controleert hij of het dakraam goed opent.

Stap 4: Werk het dakraam af

Als laatste werkt de vakspecialist het dakraam af. Bij het vervangen van het dakraam moet ook die binnenkant van het dakraam afgemaakt worden. Met kit en plamuur maakt hij alle gaatjes en kieren dicht. Daarnaast werkt hij ook de binnenzijde van het dak af, zodat je direct kan gaan genieten van je nieuwe, vervangen dakraam.

Dakraam vervangen: handige tips

Je hebt nu alles gelezen over je dakraam vervangen. Lees deze tips om te kiezen voor het beste dakraam voor jouw woning.

Kijk voor subsidie

Wist je dat het mogelijk is om subsidie aan te vragen voor dakraam isolatie? Op het moment is dit alleen beschikbaar voor VvE-ers, maar het is in de toekomst niet uitgesloten dat het ook voor particulieren weer mogelijk is. Wil je weten of er ook in jouw gemeente subsidie mogelijk is? Dit controleer je via de Energiesubsidiewijzer.

Ga voor een veilig dakraam

Ramen zijn vaak een prooi voor inbrekers. Het is daarom verstandig om je raam zo veel mogelijk inbraakveilig te maken. Een goede manier om dit te doen, is om een raam te kiezen met het Politie Keurmerk Veilig Wonen. Als een raam dit keurmerk heeft, weet je dat het voldoet aan bepaalde beveiligingseisen. Toch is een keurmerk alleen niet voldoende. Blijf zelf ook altijd alert en sluit je dakraam als je je huis verlaat.

Ga voor een kwantumkorting

Je bent voordeliger uit als je in één keer meerdere dakramen vervangt. De vakspecialist hoeft dan niet 2 keer te rijden en heeft alle materialen bij de hand. Ook wanneer de buren interesse hebben, is het verstandig om dit tegelijkertijd te laten doen. Zo bespaar je extra veel geld op het vervangen van je dakraam.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden