Vergelijk trap offertes
Vind dé trap specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Trap

Trap

Veel mensen vergeten dat een trap niet alleen een functioneel onderdeel van je woning is, maar ook een echte eyecatcher kan zijn. Oriënteer je hier daarom voordat je een nieuwe trap koopt of je huidige trap laat opfrissen. Bekijk de trap prijzen, opties en waardevolle tips die jou helpen de beste trap te vinden voor jouw huis.

Wat kost een trap?

Laat jij een nieuwe trap plaatsen of steek je je oude trap in een nieuw jasje door deze te bekleden of renoveren? Wat je plannen ook zijn, het is fijn om te weten wat dit je ongeveer gaat kosten. We leggen de gemiddelde trap kosten van beide mogelijkheden naast elkaar zodat je kan bepalen wat het beste past bij jouw situatie.

Kosten nieuwe trap

Soort trapGemiddelde kosten per trap (inclusief plaatsen en btw)
Rechte trap€ 1.750 - € 2.500
Trap met onder- of bovenkwart
€ 1.900 - € 3.000
Dubbelkwart trap
€ 2.300 - € 3.200
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Kosten oude trap vernieuwen

Soort trapGemiddelde kosten, inclusief materiaal, montage en btw
Rechte open trap€ 1.300
Open trap met onder- of bovenkwart€ 1.750
Gesloten trap met onder- of bovenkwart€ 3.200

Trap

Een nieuwe trap plaatsen

De trap is vaak het eerste dat je ziet bij binnenkomst, kortom een echte meerwaarde voor je woning. Verdiep je in de verschillende keuzemogelijkheden die je hebt bij het kopen van een trap, zodat je hier jarenlang plezier van hebt.

Stap 1: bepaal het model van je trap

Beschikt jouw woning over genoeg ruimte voor een vrije keuze in het trapmodel? In deze ideale situatie kun je alle kanten op. Dit zijn de drie meest gekozen modellen voor een trap:

 • Een rechte trap: Dit is de goedkoopste optie, omdat voor deze trap de minste hoeveelheid materiaal nodig is en het plaatsen van de rechte trap minder arbeidsuren in beslag neemt.
 • Trap met een onder- of bovenkwart: Dit is de meest geplaatste trap in Nederland. Onder- of bovenaan zit er een draai in de trap. Deze trap zit qua prijsklasse in het midden. Er is namelijk iets meer materiaal nodig dan bij de rechte trap en de plaatsing neemt door de draai meer arbeidsuren in beslag.
 • Dubbelkwart trap: Dit is de duurste variant van de drie modellen. Zowel onder- als bovenaan draait de trap. Hierdoor is er meer materiaal nodig om de trap te produceren en neemt de plaatsing weer meer tijd in beslag.

Stap 2: kies voor een open of gesloten trap

Geef je de voorkeur aan een open trap, of kies je een gesloten variant? Beide soorten trappen hebben hun voor- en nadelen. Weeg ze tegen elkaar af en kies voor de trap die het best bij jouw woning past.

Model trapVoordelenNadelen
Open trap- De ruimte lijkt ruimer.
- Goedkoper, meestal tussen de € 100 - € 150 goedkoper dan een gesloten trap.
- Minder veilig.
- Warmteverlies.
Gesloten trap- Minder warmteverlies, gunstig voor stookkosten.
- Voorraadkast onder de trap mogelijk.
- Prominent aanwezig.
- Duurder dan een open trap.

Stap 3: kies het materiaal van je trap

Er bestaan diverse materiaalsoorten om uit te kiezen bij een nieuwe trap. Heb je de voorkeur voor een houten trap, of ga je voor materialen als metaal, glas of beton? Elke materiaalsoort heeft zijn eigen karakteristieken, evenals voor- en nadelen. Bekijk onderstaand de meest voorkomende materiaalsoorten voor een trap en vergelijk.

Materiaal trapGemiddelde kostenOnderhoudVoordelenNadelen
HoutVurenhout: € 900
Beuken: € 1.750
Mahonie: € 2.150
Eiken: € 2.500
- Meeste onderhoud nodig
- Wekelijks stofzuigen en afnemen met een vochtig doekje volstaat vaak
- Hoge kwaliteit
- Eventuele beschadigingen zijn eenvoudig weg te werken
- Natuurlijke uitstraling
- Voelt warm aan
- Gevoelig materiaal, kan beschadigen
- Gekraak
Metaal€ 1.000 tot € 2.500- Amper onderhoud nodig. Om de 5 à 10 jaar moet de beschermingslaag worden bijgewerkt- Gemakkelijk te monteren
- Heeft een erg grote draagkracht waardoor weinig steunpunten nodig zijn.
- Maakt meer lawaai bij bijvoorbeeld hakken
- Voelt koud aan
Glas€ 7.000 tot € 15.500- Bijzonder onderhoudsvriendelijk en krasvast dankzij de harde toplaag (anodisatie)
- Amper tot geen onderhoud nodig
- Glas is buigbaar, dit biedt vele mogelijkheden
- Trap laat veel licht door
- Treden kunnen wat glad zijn
- Mensen met hoogtevrees voelen zich minder veilig
Beton€ 1.250 tot € 3.000 - Amper tot geen onderhoud nodig.
- Eenvoudig te plaatsen
- Robuust en duurzaam materiaal
- Amper geluid
- Slijtvastheid
- Functioneel maar qua design beperkt

Stap 4: bepaal de afwerking

Tot slot is het belangrijk na te denken over de afwerking van je trap. Houd je het gekozen materiaal van de trap zichtbaar, of kies je ervoor je trap te bekleden of te voorzien van overtreden? Ga je voor trapleuningen, of is een balustrade wellicht mogelijk? Door de afwerking te bepalen maak je jouw trap helemaal af.

Je huidige trap vernieuwen

Als je jouw huidige trap zat bent is het niet altijd nodig om je volledige trap te vervangen. Als je trap verder niet kapot is volstaat een opfrisbeurt vaak ook al. De kosten om je huidige trap te vernieuwen liggen een stuk lager dan de kosten van het aanschaffen van een nieuwe trap. Je kunt je trap laten bekleden, renoveren door middel van overzettreden of opnieuw schilderen. Bekijk hier de verschillende opties met bijbehorende prijzen.

 1. Laat je trap bekleden

Is jouw oude trap toe aan nieuwe trapbekleding of heb jij net een nieuwe onbewerkte trap? Pas de trap volledig aan je interieurstijl aan. Je laat je volledige trap al vanaf € 600 mooi afwerken met bijvoorbeeld tapijt. Onderstaande tabel bevat vier populaire soorten trapbekleding en de bijbehorende gemiddelde prijs per traptrede. Je kunt met trapbekleding echter alle kanten op, van leer tot aan een betonlook. Vraag vooral een vakspecialist welke mogelijkheden er zijn voor jouw trap.

Trapbekleding materiaalGemiddelde prijs per trede, inclusief btw, exclusief montage
Laminaat
€ 35
Tapijt€ 45
Vinyl€ 50
Eiken€ 65
 1. Laat je trap renoveren

Een tweede veelvoorkomende manier om je trap nieuw leven in te blazen is de traprenovatie. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een traprenovatie met PVC of met hout, maar je kunt ook kiezen voor een goedkope traprenovatie door je trap te laten bekleden met tapijt.  

Bij een traprenovatie worden zogenoemde overzettreden over de huidige traptreden geplaatst. Dit is goedkoper dan het plaatsen van een nieuwe trap en er komt geen hak- en breekwerk bij kijken. 

Overzettreden zijn geluidsabsorberend, onderhoudsvriendelijk en anti-slip. Een traprenovatie met HPL / CPL overzettreden – een harde kunststof laag met daarop een toplaag met print naar wens – is al mogelijk vanaf € 70 per trede, exclusief montagekosten. Benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag traprenovatie offertes op.

 1. Laat je trap schilderen

De trap is dagelijks in gebruik. Slijtage is daardoor onvermijdelijk. Met een schilderbeurt geef je je trap weer nieuwe glans. Laat deze schilderbeurt verzorgen door een schilder zodat je de komende jaren geen omkijken meer hebt naar je trap. Bekijk hier de gemiddelde kosten voor het schilderen van je trap.

Gemiddelde schilderprijs per uur inclusief verf, materiaal en btwGemiddelde totale kosten (witten, schuren, schoonmaken en schilderen)
€ 35 - € 40€ 400 - € 1.000
 1. Extra opties voor de allerbeste trap

Ben je toch bezig met het opfrissen van je huidige trap, denk dan ook direct na of je onderstaande extra opties wil laten meenemen.

Extra trap optieKostenEigenschappen
Anti-slipstrips€ 3 - € 15 per meterVerkleint de kans op een glijpartij
Balustrade (traphekje)Vanaf € 20 Verhoogt de veiligheid voor jonge kinderen
Trapmatten (halve maantjes)€ 3- € 20 per matVerkleint de kans op een glijpartij en geeft een mooie afwerking
Trapleuning€ 40 - € 100 voor de gehele trapMaakt traplopen eenvoudiger met meer houvast
Trapverlichting€ 10 - € 40 per spot of LED strip
Voorkomt uitglijders in het donker, sfeerverhogend

Trap

Vind de beste vakspecialist

Wil jij graag genieten van een mooie nieuwe trap, bekijk dan deze tips en vind beste vakspecialist voor de beste prijs.

Tip 1: vergelijk trapspecialisten op kwaliteit

Alle vakspecialisten zeggen natuurlijk dat zij hoge kwaliteit leveren, maar dat wil je wel zeker weten. Controleer dit daarom, zodat je zeker weet dat de trapspecialist goed werk levert. Zoek bijvoorbeeld recensies op om uit te vinden wat eerdere klanten over het werk van de vakspecialist zeggen. Ook de garanties die de vakspecialist geeft en de merken waar de vakspecialist mee werkt helpen je een goede keuze te maken.

Tip 2: bekijk het portfolio

Vaak beschikken trapspecialisten over een portfolio. Bekijk of de trapspecialist in bepaalde materialen, vormen of afwerkingen gespecialiseerd is en of dit overeenkomt met jouw wensen voor een trap op maat.

Tip 3: check de keurmerken

Ook keurmerken zijn bewijs van kwaliteit. Beschikt de vakspecialist over één van de volgende keurmerken? Dan weet je zeker dat je goed zit.

 • FSC-CoC: FSC is een internationale organisatie die wereldwijd eisen stelt voor bosbeheer en daarmee verantwoord bosbeheer stimuleert. Een trapspecialist die werkt met materiaal voorzien van  dit keurmerk staat garant voor het gebruik van hout dat op een milieuvriendelijke wijze is verkregen.
 • Keurhout-Duurzaam: Keurhout-Duurzaam toetst of houtproducten duurzaam verkregen zijn. Een product kan beschikken over Keur level 1  (100% duurzaam) of Keur level 2 (70% duurzaam, de rest uit aantoonbaar legaal of gerecycleerd hout).
 • Keurhout-Legaal: Keurhout-Legaal toetst of houtproducten aantoonbaar van legale afkomst zijn.
 • KOMO: Het KOMO keurmerk focust zich op de kwaliteitsborging. KOMO zorgt ervoor dat producten en bouwprocessen objectief worden gecontroleerd. Een vakspecialist met dit keurmerk verleent service van uitstekende kwaliteit.
 • VCA: VCA (Veiligheid, gezond en milieu Checklist Aannemers) heeft een veelzijdig en compleet programma waarmee zij dienstverlenende bedrijven objectief en structureel toetsen en certificeren op hun beheersysteem van veiligheid, gezondheid en milieu.

Bespaartips voor je trap

Of je nu een compleet nieuwe trap laat plaatsen of je huidige trap een update geeft: je wilt natuurlijk niet teveel betalen. Wij hebben daarom een aantal handige bespaartips op een rij gezet.

 • Kies voor een trapspecialist in jouw omgeving: Door voor een trapspecialist dichtbij huis te kiezen bespaar je op voorrijkosten. Binnen een straal van 10 kilometer brengt de vakspecialist in veel gevallen geen reiskosten in rekening.
 • Laat meerdere projecten in één keer uitvoeren: De meeste huizen beschikken over twee trappen. Is je andere trap ook aan vernieuwing toe? Dan is het voordeliger om beide trappen in één keer aan te pakken. Zo heeft je trapspecialist een groter project, waardoor er meer onderhandelingsruimte ontstaat. Daarnaast hoef je bijvoorbeeld de voorrijkosten maar één keer te betalen.
 • Vergelijk trapspecialisten op kwaliteit: Vergelijk de prijzen van verschillende trapspecialisten door trap offertes aan te vragen. De prijzen lopen voor hetzelfde project vaak enorm uiteen. Door de vergelijken spoor je het prijsverschil eenvoudig op. Let niet alleen op de totaalprijs, maar ook op bijkomende kosten zoals voorrijkosten, of de btw is inbegrepen en afvoerkosten.
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden