Vind de beste trap specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Trap

Trap

Veel mensen vergeten dat een trap niet alleen een functioneel middel is om van A naar B te gaan, een trap is ook een echte eyecatcher in je woning. Oriënteer je hier voordat je een nieuwe trap koopt of je oude trap laat bekleden of renoveren. Bekijk de trap prijzen, de opties en waardevolle tips die jou helpen de beste trap te vinden voor jouw huis.

Trap kosten

Laat jij een nieuwe trap plaatsen of steek je je oude trap in een nieuw jasje door deze te bekleden of renoveren, dan is het fijn om te weten wat dit je ongeveer gaat kosten. We leggen de kosten van deze twee mogelijkheden naast elkaar zodat je kan bepalen wat het beste past bij jouw situatie.

Nieuwe trap kosten

Soort trapGemiddelde kosten per trap (inclusief leveren, plaatsen en btw)
Rechte trap€ 1.750 - € 2.500
Trap met 1 draai (Onder- of boven draai)
€ 1.900 - € 3.000
Dubbelkwart draai (Onder- en boven draai)
€ 2.300 - € 3.200

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Oude trap renovatie kosten

Soort trapGemiddelde kosten per trap (13-14 treden), inclusief materiaal, montage en btw
Rechte open trap€ 1.300
Open trap met één kwart€ 1.750
Gesloten trap met één kwart€ 3.200

Trap woonkamer

Je keuzes bij een nieuwe trap

De trap is vaak het eerste dat je ziet bij binnenkomst, kortom een echte meerwaarde voor je woning. Verdiep je in de verschillende keuzemogelijkheden die je krijgt wanneer je een nieuwe trap gaat uitzoeken, zodat je jarenlang plezier hebt van je nieuwe trap.

  1. Bepaal het model van je trap

Beschikt jouw woning over genoeg ruimte voor een vrije keuze in het trapmodel? In deze ideale situatie zijn dit de drie meest gekozen modellen voor de trap:

  • Een rechte trap: Dit is de goedkoopste optie omdat het minste materiaal nodig is en het plaatsen van de rechte trap minder arbeidsuren in beslag neemt.
  • Trap met 1 draai: Dit is de meest voorkomende variant in Nederland. Onder of boven zit er een draai in de trap. Deze trap zit in het midden qua prijsklasse, er is namelijk iets meer materiaal nodig dan de rechte trap waardoor de plaatsing meer arbeidsuren in beslag neemt.
  • Trap met 2 draaien: Dit is de duurste variant van de drie modellen. Zowel onder als boven zit er een draai in de trap. Dit zorgt ervoor dat er meer materiaal nodig is om de trap te produceren en dat de plaatsing meer tijd in beslag neemt.
  1. Kies voor een open of gesloten trap

Bepaal of jij voor een open of gesloten trap kiest aan de hand van dit handige overzicht met de voor- en nadelen.

Model trapVoordelenNadelen
Open trap- De ruimte lijkt ruimer.
- Goedkoper, meestal tussen de € 100 - € 150 goedkoper dan een gesloten trap.
- Minder veilig.
- Warmteverlies.
Gesloten trap- Minder warmteverlies, gunstig voor stookkosten.
- Mogelijkheid tot voorraadkast onder de trap.
- Prominent aanwezig.
- Duurder dan een open trap.
  1. Kies het materiaal van je trap

Wat betreft materiaalsoorten is een houten trap met afstand het populairst. Tegenwoordig heeft de houten trap er wel flink wat concurrentie bij gekregen door andere materiaalsoorten. Bekijk onderstaand de meest voorkomende materiaalsoorten voor een trap en vergelijk.

Materiaal trapGemiddelde kostenOnderhoudVoordelenNadelen
HoutVurenhout: € 900
Beuken: € 1.750
Mahonie: € 2.150
Eiken: € 2.500
- Meeste onderhoud nodig
- Vereist onderhoud
Wekelijks stogzuigen en afnemen met een vochtig doekje volstaat vaak
- Hoge kwaliteit
- Eventuele beschadigingen zijn eenvoudig weg te werken
- Natuurlijke uitstraling
- Voelt warm aan
- Gevoelig materiaal, kan beschadigen
- Kraken
Metaal€ 1.000 tot € 2.500- Amper onderhoud, om de 5 à 10 jaar moet de beschermingslaag worden bijgewerkt- Gemakkelijk te monteren
- Heeft een erg grote draagkracht waardoor weinig steunpunten nodig zijn.
- Maakt meer lawaai bij bijvoorbeeld hakken
- Voelt koud aan
Glas€ 7.000 tot € 15.500- Bijzonder onderhoudsvriendelijk en krasvast dankzij de harde toplaag (anodisatie)
- Amper tot geen onderhoud nodig
- Glas is buigbaar, dit biedt vele mogelijkheden
- Trap laat veel licht door
- Treden kunnen wat glad zijn
- Mensen met hoogtevrees voelen zich minder veilig
Beton€ 1.250 tot € 3.000 - Meest onderhoudsvriendelijk van de 4
- Amper tot geen
- Eenvoudig te plaatsen
- Robuust en duurzaam materiaal
- Amper geluid
- Slijtvastheid
- Functioneel maar qua design beperkt

Je keuzes bij traprenovatie

Beschik jij al over een vaste trap, maar is deze hard toe aan een frisse traprenovatie? De traprenovatie kosten liggen een stuk lager dan die van het aanschaffen van een nieuwe trap. Je kunt je trap laten bekleden, renoveren door middel van overzettredes of opnieuw schilderen. Bekijk hier de traprenovatie opties met bijbehorende prijzen.

  1. Laat je trap bekleden

Is jouw oude trap toe aan nieuwe trapbekleding of heb jij net een nieuwe onbewerkte trap? Pas de trap volledig aan je interieurstijl aan. Je laat je volledige trap al vanaf € 600 mooi afwerken. Bekijk onderstaand de diverse materialen om je trap mee te bekleden.

Trapbekleding materiaal
Gemiddelde prijs per overzettrede, inclusief btw, exclusief montage
Laminaat
€ 35
Tapijt€ 45
Vinyl€ 50
Eiken€ 65
  1. Laat je trap renoveren

Een tweede veelvoorkomende manier om je trap nieuw leven in te blazen is de traprenovatie. Hierbij worden zogenoemde overzettredes over de huidige traptredes geplaatst. Dit is goedkoper dan het plaatsen van een nieuwe trap en er komt geen hak- en breekwerk bij kijken. 

Overzettredes zijn geluidsabsorberend, onderhoudsvriendelijk en anti-slip. Een traprenovatie met HPL / CPL overzettredes – een harde kunststof laag met daarop een toplaag met print naar wens – is al mogelijk vanaf € 70 per trede, exclusief montagekosten.

  1. Laat je trap schilderen

De trap is iedere dak in gebruik, dit gaat slijtage opleveren. Met een schilderbeurt geef je je trap weer nieuwe glans. Laat deze schilderbeurt verzorgen door een schilder zodat je de komende jaren geen omkijken meer hebt naar je trap. Bekijk hier de gemiddelde kosten voor het schilderen van je trap.

Gemiddelde schilderprijs per uur inclusief verf, materiaal en btwGemiddelde totale kosten (witten, schuren, schoonmaken en schilderen)
€ 35 - € 40€ 400 - € 1.000
  1. Extra opties voor de allerbeste trap

Ben je toch bezig met een traprenovatie, denk dan ook direct na of je onderstaande fijne extra opties wil laten meenemen.

Extra trap optieKostenEigenschappen
Anti-slipstrips€ 3 - € 15 per meterVerklein de kans op een glijpartij
Balustrade (traphekje)Vanaf € 20 Verhoogd de veiligheid voor jonge kinderen
Trapmatten (halve maantjes)€ 3- € 20 per matVerklein de kans op een glijpartij en geeft een mooie afwerking
Trapleuning€ 40 - € 100 voor de gehele trapMaakt traplopen eenvoudiger met meer houvast
Trapverlichting€ 10 - € 40 per spot of LED strip
Maak geen uitglijder meer in het donker

Open trap

Vind de beste trap specialist

Wil jij voorlopig alleen nog maar genieten van een stevige mooi trap, bekijk dan deze tips zodat je de beste trap specialist vindt voor de beste prijs.

Vergelijk trap specialisten op kwaliteit: Alle trap specialisten zeggen natuurlijk dat zij hoge kwaliteit leveren. Check dit door recensies te lezen/vragen zodat je meer inzicht krijgt in de werkwijze van het bedrijf. Let daarnaast op keurmerken, garanties en merken waar de vakspecialist mee samenwerkt.

Bekijk de portfolio: Vaak beschikken trap specialisten over een portfolio. Bekijk of de trap specialist kan realiseren wat jij in gedachten hebt.

Check de keurmerken: Beschikt de trap specialist over één van de volgende keurmerken, dan heb je meer garantie op kwaliteit en het materiaal van de trap.

      • FSC-CoC: FSC is een internationale organisatie die wereldwijd eisen stelt voor bosbeheer en daarmee verantwoord bosbeheer stimuleert. Een trap specialist met dit keurmerk staat garant voor hout dat op een milieuvriendelijke manier is vergaard.
      • Keurhout duurzaam: Keurhout duurzaam toetst of houtproducten gerecycleerd zijn. Een product kan beschikken over Keur level 1 = 100% duurzaam of Keur level 2 = 70% duurzaam.
      • Keurhout legaal: Keurhout legaal toetst of houtproducten aantoonbaar legaal zijn. Een product kan beschikken over Keur level 1 = 100% legaal of Keur level 2 = 70% legaal en de rest moet bestaan uit gerecycleerd hout.
      • KOMO: Het KOMO keurmerk focust zich op de kwaliteitsborging. KOMO zorgt ervoor dat producten en bouwprocessen objectief worden gecontroleerd. Een trapspecialist die over dit keurmerk beschikt over uitstekende kwaliteit.
      • VCA: VCA (Veiligheid, gezond en milieu Checklist Aannemers) heeft een veelzijdig en compleet programma waarmee zij dienstverlenende bedrijven objectief en structureel toetsen en certificeren op hun beheersysteem van veiligheid, gezondheid en milieu.

Bespaartips voor je trap

Wij Nederlanders zijn van nature altijd slim geweest met geld. Geen reden om hier nu van af te wijken, wie slim is volgt onderstaande bespaartips:

      • Kies voor een trap specialist in jouw omgeving: Door voor een trap specialist dichtbij huis te kiezen bespaar je op reis- en voorrijkosten. Binnen een straal van 10 km brengt de vakspecialist in veel gevallen geen reiskosten in rekening.
      • Laat meerdere projecten in één keer uitvoeren: De meeste huizen beschikken over twee trappen. Is je andere trap ook aan vernieuwing toe? Dan is het voordeliger om beide trappen in één keer aan te pakken. Zo heeft je trap specialist een groter project, waardoor er meer onderhandelingsruimte ontstaat. Daarnaast hoef je maar één keer bijvoorbeeld reiskosten te betalen.
      • Vergelijk trap specialisten op kwaliteit: Vergelijk de prijzen van verschillende trapspecialisten door trap offertes aan te vragen. De prijzen lopen voor hetzelfde project vaak enorm uiteen. Door de vergelijken spoor je het prijsverschil eenvoudig op. Let niet alleen op de totaalprijs, maar ook op bijkomende kosten zoals voorrijkosten, of de btw is inbegrepen en afvoerkosten.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Hoe werkt het?

1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?

350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden