Vergelijk trap offertes
Vind dé trap specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Trap Traprenovatie van een open trap

Traprenovatie van een open trap

Een open trap is een prachtig gezicht in je huis. Doordat de trap geen stootborden heeft, kijk je tussen de treden door en creëer je licht en ruimte in je huis. Heb je een open trap en voldoet deze niet meer aan je wensen? Wil je bijvoorbeeld liever een dichte trap, of wil je je open trap opfrissen? Lees in dit artikel wat er allemaal komt kijken bij een traprenovatie van een open trap.

Wat kost de traprenovatie van een open trap?

De traprenovatie van een open trap is een stuk goedkoper dan het renoveren van een dichte trap omdat je minder materiaal nodig hebt. De prijs van de traprenovatie is afhankelijk van jouw trap en jouw wensen:

 • Het dichtmaken van de trap
 • Het aantal treden van de trap
 • Het aantal trappen dat je tegelijk laat opknappen
 • De bekleding van de trap
 • De vorm van de trap

Bekijk onderstaand de gemiddelde prijzen voor de traprenovatie van een open trap.

MateriaalPrijs per trap incl. materiaal
Tapijt€ 300 – € 600
PVC€ 450 – € 1.100
Laminaat€ 400 – € 1.000
Hout€ 700 – € 2.000
Schilderen€ 300 – € 700
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Traprenovatie open trap

Stappenplan traprenovatie open trap

Het opknappen van een open trap bestaat uit verschillende werkzaamheden en duurt 1 à 2 dagen. Bekijk in dit handige stappenplan wat er allemaal komt kijken bij het opfrissen van jouw open trap:

Stap 1: Voorbereiding

Het renoveren van je open trap begint natuurlijk met een goede voorbereiding. Hierbij kies je hoe je trap eruit gaat zien aan de hand van de volgende drie vragen. Laat je hierin adviseren door je trap specialist, zodat je niets vergeet en zeker weet dat de voorkeuren die je hebt haalbaar zijn.

 • Wat wil ik doen met mijn treden?

Als je open trap beschadigd en oud is heb je twee keuzes: laat je je treden opnieuw bekleden of kies je voor een nieuwe trap? Als je het voor een goedkope traprenovatie wilt gaan dan is de traptreden opnieuw bekleden de beste optie. Hiermee laat je jouw trap op een goedkope manier er weer uit zien als nieuw. Wil je je open trap dicht maken? Overleg dan met de vakspecialist of het niet handiger is een compleet nieuwe trap te laten plaatsen.

 • Welke bekleding kies je voor de open trap?

Er zijn allerlei mogelijkheden voor het opfrissen van de treden. Zo kun je de treden laten bekleden of de trap laten schilderen.  Het meest populair is echter traprenovatie door middel van overzettreden. Deze treden worden op maat gemaakt waarna de vakspecialist ze in één keer over de huidige trede heen plaatst. Zie onderstaand wat de voor- en nadelen zijn van de verschillende materialen:

MateriaalVoordelenNadelen
Tapijt– Veel opties qua kleur en structuur
– Werkt geluiddempend
– Lastiger schoon te houden
Laminaat / PVC– Goedkopere optie
– Veel opties qua kleuren en patronen
– Uitglijgevaar
Hout– Warme uitstraling
– Lange levensduur
– Dure optie
Schilderen– Makkelijk beschadigingen bijwerken
– Goedkoop
– Kan alleen op houten traptreden
– Werkt niet geluiddempend
 • Hoe wil je je open trap eruit laten zien?

Er zijn ontzettend veel mogelijkheden als je je open trap laat opknappen. Niet alleen het materiaal is een belangrijke keuze, maar ook de kleur is van belang. Een trap is namelijk een echte eyecatcher in je woning. Door inspiratie op te doen ben je er zeker van dat je de open trap op zo’n manier laat opknappen dat het past bij de rest van je interieur. Maak bijvoorbeeld een moodboard met materialen, kleuren en creatieve ideeën.

Stap 2: Verwijder het oude materiaal

Als je besloten hebt hoe je nieuwe open trap eruit komt te zien, beginnen de werkzaamheden. De trap specialist begint natuurlijk met het verwijderen van het oude materiaal. Alle vloerbedekking, laminaat of andere afwerkmaterialen moeten van de trap af, om er voor te zorgen dat deze helemaal kaal is. De trap specialist verwijdert ook alle oude lijmresten, zodat de treden glad en egaal zijn en de bekleding er strak op past en goed hecht. Kies je voor overzettreden dan is het iets minder belangrijk dat alle lijmresten verwijderd worden. Anders dan bij zachte trapbekleding zie je bij harde overzettreden de lijmresten er namelijk niet doorheen.

Stap 3: Materiaal op maat maken

Heb je gekozen voor overzettreden van bijvoorbeeld laminaat of hout op je open trap? De trap specialist zaagt de treden op maat, zodat ze perfect passen. Hiervoor gebruikt hij een trapspin waarmee hij gemakkelijk zowel rechte als draaiende treden opmeet. Bij tapijt rolt de trap specialist het tapijt over de open trap heen en snijd de hoeken af, zodat het tapijt mooi strak en recht op je open trap zit.

Het is erg belangrijk dat het inmeten en op maat maken van het materiaal goed gebeurt. Doe je het namelijk zelf en de bekleding past niet, dan heb je veel extra kosten. Door een trap specialist in te schakelen, ligt het risico niet meer bij jou en ben je zeker van een goed en strak resultaat.

Stap 4: Montage

Als alle materialen gereed zijn begint het plaatsen van de nieuwe trapbekleding. De vakspecialist gebruikt speciale lijm om de overzettreden of de zachte trapbekleding vast te maken. Dit doet de vakspecialist binnen een dag.

Stap 5: Afwerking

Je traprenovatie van de open trap is pas af als de trap mooi afgewerkt is. De trap specialist vult alle naden met siliconenkit in dezelfde kleur als de trap. Ook plaatst de trap specialist de trapleuning, zodat je de open trap veilig kunt gebruiken, evenals overige accessoires die je toevoegt aan je trap. Denk bijvoorbeeld aan trapmatten of verlichting onder de treden.

Voordelen traprenovatie open trap

Als je open trap versleten is, dan heb je twee keuzes: een nieuwe trap plaatsen of je oude trap opknappen. Het vernieuwen van je huidige open trap heeft verschillende voordelen:

 • Een traprenovatie is een stuk sneller dan het plaatsen van een nieuwe trap. Je hebt dan al een ‘nieuwe’ trap binnen één à twee dagen.
 • Voor een traprenovatie is geen hak- en breekwerk nodig. Je hebt dus veel minder overlast, stof en andere rommel dan bij het plaatsen van een nieuwe trap.
 • Je open trap opknappen is beter voor het milieu dan een nieuwe trap plaatsen, omdat je minder afval hebt.
 • Een opknapbeurt is een makkelijke manier om je open trap aan te passen aan de nieuwste trends of je persoonlijke smaak.

Van open naar een gesloten trap

Een open trap geeft meer ruimte en licht in je huis, maar is wel minder veilig dan een gesloten trap. Wil je om deze of andere redenen toch liever een gesloten trap? Dat kan uiteraard. Lees het artikel over een open trap dichtmaken.

Heb je een gesloten trap die je juist open wilt maken? Dat kan helaas niet zomaar, omdat de treden dan niet genoeg steun hebben. Kies er in dit geval voor om een nieuwe trap te laten plaatsen.

Een andere manier om zeker te zijn van goede kwaliteit, is door te kiezen voor een specialist met een KOMO-keurmerk. Dit keurmerk staat voor kwaliteit op het gebied van veiligheid en levensduur van bouwprojecten. 

Wil je je open trap laten afwerken met hout? Kies dan voor hout met een FSC-keurmerk, wat staat voor kwalitatief goed en duurzaam hout. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar verlengt ook de levensduur van je open trap.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat kost een traprenovatie open trap?

De kosten voor een traprenovatie van een open trap kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het materiaal dat wordt gebruikt en de omvang van de renovatie. Over het algemeen kan een traprenovatie van een open trap tussen de € 1.000 en € 3.000 kosten, afhankelijk van de specifieke situatie. Het is altijd aan te raden om gratis en vrijblijvend traprenovatie offertes op te vragen bij verschillende vakspecialisten en de kosten en mogelijkheden te vergelijken voordat je een keuze maakt.

Kan ik delen van de oude trap hergebruiken?

Bij een traprenovatie vervang je alleen de bekleding van de trap. De basis van de open trap blijft dus staan, wat een hoop overlast en geld scheelt. Heb je een houten trap met kleine beschadigingen? Door een nieuwe laag verf of lak werk je deze beschadigingen makkelijk weg.

Hoe ben ik zeker van een goede kwaliteit van de trapspecialist en de traprenovatie?

Als je jouw open trap laat renoveren wil je natuurlijk wel dat dit goed gebeurt. Bekijk reviews van trapspecialisten, bijvoorbeeld op onze online profielen van vakspecialisten, zodat je zeker weet dat de trapspecialist geschikt is voor het renoveren van jouw trap. 

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden