Vind de beste trap specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Trap Open trap dichtmaken

Open trap dichtmaken

Wil je jouw huidige open trap dichtmaken? Met een gesloten trap verhoog je de veiligheid. Bovendien krijgt de trap hierdoor een compleet nieuwe uitstraling. Bekijk op deze pagina de kosten voor het dichtmaken van een open trap en lees meer informatie over het renoveren van je trap.

Wat kost een open trap dichtmaken?

Door stootborden tussen de treden te plaatsen, verander je een open trap in een gesloten trap. Gemiddeld kost een set van vijf stootborden tussen de € 20 en € 100. De totale kosten voor het dichtmaken van een open trap hangen af van een aantal factoren:

 • Het aantal treden
 • Het materiaal
 • Een open of gedraaide trap
 • De keuze voor montage of zelf plaatsen

Bekijk in de onderstaande tabel de mogelijkheden en de bijbehorende vanaf prijzen.

Opties*Gemiddelde kosten, incl. btw
Stootborden titanium of laminaatVanaf € 20 per 5 stuks
Stootborden zelfde materiaal als traptredeVanaf € 80 per 5 stuks
Nieuwe stootborden inclusief montage Vanaf € 200 per trap

* Bij een rechte trap met 14 traptreden

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

open trap dichtmaken

Vergelijking: Nieuwe trap of huidige trap opknappen

Door het dichtmaken van je open trap geef je een nieuw uiterlijk aan je huidige trap. Naast  deze vorm van traprenovatie is het ook een optie om een volledig nieuwe trap aan te schaffen. Vergelijk beide opties in de onderstaande tabel.

VergelijkingNieuwe trapTrap opknappen
Hoe lang duurt het?Levertijd van ongeveer 1 à 2 maanden. Plaatsen van de trap neemt gemiddeld 1 dag in beslag.Het plaatsen van overzettreden of nieuwe bekleding duurt 1 à 2 dagen.
Wanneer wel?- Slechte constructie van oude trap (bijvoorbeeld door houtworm.)- Grote en complexe trappen in woningen waarbij de trap doorloopt op meerdere verdiepingen.
- Wanneer de trap verder nog in goede staat is.
Nadelen- Verwijderen oude trap is niet altijd mogelijk, of de kosten lopen daardoor erg hoog op.
- Meer rommel in verband met verwijderen oude trap.
- Extra kosten voor verwijderen oude trap en afwerken stucwerk.
- Niet mogelijk als de huidige trap niet in een goede staat is.
- Kan een ingewikkelde klus zijn, met name het opmeten en plaatsen.
De gemiddelde totale kosten (incl. montage en btw)Uitbreken oude trap: € 500
Rechte trap: € 1.700
Afwerking: € 500
Rechte trap: € 1.700 *

* Afhankelijk van de manier waarop de trap wordt gerenoveerd.

Waarom maak je een open trap dicht?

Het dichtmaken van een open trap is een veel gekozen oplossing voor het vernieuwen van de huidige trap. Een kleine verbouwing en je trap is als nieuw. Welke voordelen het plaatsen van stootborden je oplevert? Lees het hieronder.

 • Verhoog de veiligheid
  Een open trap is een trap zonder stootborden, waardoor de trap veel open gaten heeft. Voor volwassenen is dit vaak geen probleem, maar wanneer je (kleine) kinderen hebt, is een open trap een onveilige keuze. Het dichtmaken van een open trap maakt je woning kindvriendelijker.
 • Vernieuwd design
  Het dichtmaken van de gaten tussen de traptreden zorgt ervoor dat je trap een compleet andere aanblik krijgt. Je geeft de ruimte door deze aanpassing dus een geheel nieuwe uitstraling.
 • Ga warmteverlies tegen
  Een nadeel van een open trap is het warmteverlies. Door de openingen tussen de treden stijgt warme lucht sneller op. Door stootborden te plaatsen houd je de warmte tegen en voorkom je zowel dat warmte onnodig verloren gaat, als extra hoge energiekosten.

Extra renovatiemogelijkheden voor je trap

Wil je de gehele trap een opknapbeurt geven? Kies voor een compleet nieuwe look door bijvoorbeeld nieuwe trapleuningen, traptreden of een nieuwe verflaag aan te brengen. Bekijk de mogelijkheden in de onderstaande tabel.

OnderdeelPrijs per traptrede incl. Levering en btw
Traptreden opnieuw bekledenVanaf € 80 excl. montage
Traptreden vervenVanaf € 15
Overzettreden* plaatsenVanaf € 125 incl. montage
Trapleuning vervangenGemiddeld € 50 excl. montage
Anti-slipstrips€ 3 - € 15 per meter
Trapmatten€ 20 - € 55 per mat
Verlichting€ 15 - € 35 per spot of traptreden

* Overzettreden zijn nieuwe traptreden die over de oude traptreden heen worden bevestigd. Dit wordt traprenovatie genoemd.

Tips bij het dichtmaken van een open trap

Het dichtmaken van een open trap is een aanwinst voor je woning: het levert je een energiebesparing op en zorgt voor extra veiligheid. Maar waar moet je op letten bij het dichtmaken van je open trap? Lees de onderstaande tips.

Tip 1: Doe inspiratie op

Er zijn veel verschillende mogelijkheden om je open trap dicht te maken. De keuze voor het materiaal van de stootborden bepaalt de nieuwe uitstraling van je trap. Bekijk eerst eens verschillende mogelijkheden op relevante internetsites of in woonmagazines. Je kunt op deze manier met eigen ogen zien wat zo’n verandering aan je trap voor jouw ruimte kan doen en jouw woonwensen beter in kaart brengen. Wellicht besluit je daarna wel om direct je gehele trap te laten renoveren, in plaats van enkel stootborden toe te voegen.

Tip 2: Zoek een vakspecialist

Kies voor een vakspecialist zodat je zeker weet dat de stootborden vakkundig en veilig worden geplaatst. Om er zeker van te zijn dat de juiste keuze maakt, is het verstandig om trap specialisten met elkaar te vergelijken. Vergelijk de vakspecialisten op de volgende punten:

 • Vergelijk prijzen.
  De trap specialist geeft een inschatting van de prijs naar aanleiding van jouw offerteaanvraag. Na een advies op maat en het inmeten van de stootborden geeft de trap specialist een exacte prijs. Vergelijk meerdere trap offertes met elkaar om zo de beste vakspecialist voor jou te kiezen.
 • Informeer naar de mogelijkheden.
  Informeer naar de mogelijkheden die de verschillende trap specialisten aanbieden. Wil je bijvoorbeeld de stootborden van hetzelfde materiaal laten maken als je huidige traptreden? Vraag na of de trap specialisten hiervoor kunnen zorgen.
 • Bekijk keurmerken en beoordelingen.
  Keurmerken vertellen je meer over de kwaliteit van de vakspecialist en de materialen die hij gebruikt. Bekijk daarnaast beoordelingen van eerdere klanten van de vakspecialist om een beter beeld te krijgen van diens werkwijze.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Hoe werkt het?

1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?

350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden