Vergelijk trap offertes
Vind dé trap specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Trap Open trap dichtmaken

Open trap dichtmaken

Wil je jouw open trap dichtmaken en ben je benieuwd naar de kosten en mogelijkheden? Een gesloten trap is veiliger voor kleine kinderen. Bovendien krijgt de trap een nieuwe uitstraling. Een open trap dichtmaken is niet zo moeilijk. Met stootborden kan jouw open trap zo worden dichtgemaakt. Bovendien is het dichtmaken van een trap een stuk goedkoper dan een compleet nieuwe trap kopen. Bekijk op deze pagina de kosten voor een open trap dicht laten maken en lees alles over het renoveren van je trap.

Open trap dichtmaken kosten

Door stootborden tussen de treden te plaatsen, kun je een open trap dichtmaken en wordt het een gesloten trap. Gemiddeld kost een set van vijf stootborden tussen de € 20 en € 100. De totale kosten voor een het dichtmaken van een trap hangen af van een aantal factoren: het aantal treden, het materiaal, het soort trap en of je de montage zelf doet of uitbesteedt. Bekijk in de onderstaande tabel de gemiddelde prijzen.

Opties*Gemiddelde kosten, incl. btw
Stootborden titanium of laminaatVanaf € 20 per 5 stuks
Stootborden zelfde materiaal als traptredeVanaf € 80 per 5 stuks
Nieuwe stootborden inclusief montage Vanaf € 200 per trap

* Bij een rechte trap met 14 traptreden

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Open trap dichtmaken

Hoe kun je een open trap dichtmaken?

Er zijn verschillende manieren om een open trap dicht te maken, zoals het plaatsen van stootborden, trapwangen en/of een balustrade. Hieronder vind je een uitleg bij elke optie:

 1. Stootborden: dit zijn verticale panelen die de ruimte tussen de treden opvullen en zo de open trap dichtmaken. Stootborden zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals hout of kunststof, en kunnen worden aangepast aan de stijl van de trap. Het plaatsen van stootborden is relatief eenvoudig en kan vaak worden uitgevoerd zonder de bestaande trap te vervangen.
 2. Trapwangen: dit zijn verticale panelen die aan de zijkanten van de trap worden bevestigd en de open zijkanten van de trap afdekken. Trapwangen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals hout of metaal, en kunnen worden aangepast aan de stijl van de trap. Het plaatsen van trapwangen vereist vaak wel dat de bestaande trap wordt gedemonteerd en opnieuw wordt gemonteerd met de nieuwe panelen.
 3. Balustrade: een balustrade is een hekwerk dat langs de open zijde van de trap wordt geplaatst en de trap dichtmaakt. Balustrades zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals hout, metaal, glas of kunststof, en kunnen worden aangepast aan de stijl van de trap en het interieur. Een balustrade zorgt niet alleen voor een gesloten uitstraling, maar ook voor meer veiligheid en privacy op de trap. Het plaatsen van een balustrade vereist vaak wel dat de bestaande trap wordt gedemonteerd en opnieuw wordt gemonteerd met het nieuwe hekwerk.

Het is altijd aan te raden om een professionele vakspecialist te raadplegen om ervoor te zorgen dat de gekozen oplossing voldoet aan de lokale bouwvoorschriften en veiligheidsnormen.

Een nieuwe trap of je huidige trap opknappen?

Door een open trap dicht te maken geef je een nieuw uiterlijk aan je huidige trap. Naast deze vorm van traprenovatie is het ook een optie om een volledig nieuwe trap aan te schaffen. Vergelijk beide opties in de onderstaande tabel.

VergelijkingNieuwe trapTrap opknappen
Hoe lang duurt het?Levertijd van ongeveer 1 à 2 maanden. Plaatsen van de trap neemt gemiddeld 1 dag in beslag.Het plaatsen van overzettreden of nieuwe bekleding duurt 1 à 2 dagen.
Wanneer wel?– Slechte constructie van oude trap (bijvoorbeeld door houtworm.)– Grote en complexe trappen in woningen waarbij de trap doorloopt op meerdere verdiepingen.
– Wanneer de trap verder nog in goede staat is.
Nadelen– Verwijderen oude trap is niet altijd mogelijk, of de kosten lopen daardoor erg hoog op.
– Meer rommel in verband met verwijderen oude trap.
– Extra kosten voor verwijderen oude trap en afwerken stucwerk.
– Niet mogelijk als de huidige trap niet in een goede staat is.
– Kan een ingewikkelde klus zijn, met name het opmeten en plaatsen.
De gemiddelde totale kosten (incl. montage en btw)Uitbreken oude trap: € 500
Rechte trap: € 1.700
Afwerking: € 500
Rechte trap: € 1.700 *

* Afhankelijk van de manier waarop de trap wordt gerenoveerd.

Waarom een open trap dichtmaken?

Een open trap dicht laten maken is een veel gekozen oplossing voor het vernieuwen van de huidige trap. Een kleine verbouwing en je trap is als nieuw. Welke voordelen het plaatsen van stootborden je oplevert? Lees het hieronder.

 • Verhoog de veiligheid
  Een open trap is een trap zonder stootborden, waardoor de trap veel open gaten heeft. Voor volwassenen is dit vaak geen probleem, maar wanneer je (kleine) kinderen hebt, is een open trap een onveilige keuze. Een open trap dichtmaken maakt je woning kindvriendelijker.
 • Vernieuwd design
  Het dichtmaken van de gaten tussen de traptreden zorgt ervoor dat je trap een compleet andere aanblik krijgt. Je geeft de ruimte door deze aanpassing dus een geheel nieuwe uitstraling.
 • Ga warmteverlies tegen
  Een nadeel van een open trap is het warmteverlies. Door de openingen tussen de treden stijgt warme lucht sneller op. Door stootborden te plaatsen houd je de warmte tegen en voorkom je zowel dat warmte onnodig verloren gaat, als extra hoge energiekosten.
 • Minder stof
  Met een gesloten trap kan stof niet meer naar beneden dwarrelen.
 • Ruimte voor een berging
  Wanneer je je trap laat dichtmaken, creëer je ruimte onder de trap waardoor je hier een berging kunt plaatsen. Of bijvoorbeeld een toilet of kast.

Extra renovatie mogelijkheden voor je trap

Wil je naast je open trap dichtmaken de gehele trap een opknapbeurt geven? Kies voor een compleet nieuwe look door bijvoorbeeld nieuwe trapleuningen, traptreden of een nieuwe verflaag aan te brengen. Bekijk de mogelijkheden in de onderstaande tabel.

OnderdeelPrijs per traptrede incl. Levering en btw
Traptreden opnieuw bekledenVanaf € 80 excl. montage
Traptreden vervenVanaf € 15
Overzettreden* plaatsenVanaf € 125 incl. montage
Trapleuning vervangenGemiddeld € 50 excl. montage
Anti-slipstrips€ 3 – € 15 per meter
Trapmatten€ 20 – € 55 per mat
Verlichting€ 15 – € 35 per spot of traptreden

* Overzettreden zijn nieuwe traptreden die over de oude traptreden heen worden bevestigd. Dit wordt traprenovatie genoemd.

Tips voor een open trap dichtmaken

Een open trap dicht laten maken is een aanwinst voor je woning: het levert je een energiebesparing op en zorgt voor extra veiligheid. Maar waar moet je op letten bij het dichtmaken van je open trap? Lees de onderstaande tips.

Tip 1: Doe inspiratie op

Er zijn veel verschillende mogelijkheden om je open trap dicht te maken. De keuze voor het materiaal van de stootborden bepaalt de nieuwe uitstraling van je trap. Bekijk eerst eens verschillende mogelijkheden op relevante internetsites of in woonmagazines. Je kunt op deze manier met eigen ogen zien wat zo’n verandering aan je trap voor jouw ruimte kan doen en jouw woonwensen beter in kaart brengen. Wellicht besluit je daarna wel om direct je gehele trap te laten renoveren, in plaats van enkel stootborden toe te voegen.

Tip 2: Vind een vakspecialist

Kies voor een vakspecialist zodat je zeker weet dat de stootborden vakkundig en veilig worden geplaatst. Om er zeker van te zijn dat de juiste keuze maakt, is het verstandig om trapspecialisten met elkaar te vergelijken. Vergelijk de vakspecialisten op de volgende punten:

 • Vergelijk prijzen.
  De trapspecialist geeft een inschatting van de prijs naar aanleiding van jouw offerteaanvraag. Na een advies op maat en het inmeten van de stootborden geeft de trapspecialist een exacte prijs. Vergelijk meerdere offertes voor trappen met elkaar om zo de beste vakspecialist voor jou te kiezen.
 • Informeer naar de mogelijkheden.
  Informeer naar de mogelijkheden voor een open trap dichtmaken die de verschillende trapspecialisten aanbieden. Wil je bijvoorbeeld de stootborden van hetzelfde materiaal laten maken als je huidige traptreden? Vraag na of de trapspecialisten hiervoor kunnen zorgen.
 • Bekijk keurmerken en beoordelingen.
  Keurmerken vertellen je meer over de kwaliteit van de vakspecialist en de materialen die hij gebruikt. Bekijk daarnaast beoordelingen van eerdere klanten van de vakspecialist om een beter beeld te krijgen van diens werkwijze.
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Kun je een open trap dichtmaken?

Een open trap kan gemakkelijk worden dichtgemaakt door het plaatsen van stootborden. Dit kost relatief weinig, maar zorgt toch voor een nieuw uiterlijk. Vraag gratis en vrijblijvend trap offertes aan bij Homedeal om in contact te komen met professionele vakspecialisten.

Waarom zou je een trap dichtmaken?

Een open trap dichtmaken zorgt ervoor dat de trap veiliger wordt, omdat de traptreden afgesloten zijn. Daarnaast zorgt dit er ook voor dat het warmer is, omdat de warmte niet ontsnapt naar boven. Tot slot zorgt het er ook voor dat je trap voor relatief weinig geld een nieuw uiterlijk krijgt.

Hoe plaats je stootborden?

Als je stootborden wilt plaatsen dan bevestig je deze aan de onderste trede. Je zet het stootbord gelijk met de onderkant en zet deze vervolgens aan de achterkant van de trede vast met schroeven.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden