Vergelijk trap offertes
Vind dé trap specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Trap Trap bekleden met hout

Trap bekleden met hout

Hoe je je huis ook inricht, een traprenovatie met hout is altijd een goede keuze. Hout past namelijk in ieder interieur. Wil jij je trap opknappen door deze te laten bekleden met hout? Lees hier de voor- en nadelen van de diverse houtsoorten, ontdek wat je trap bekleden met hout kost en vind de beste trapspecialist voor jouw project.

Wat kost een traprenovatie met hout?

De kosten van het bekleden van je trap met hout hangen af van verschillende factoren:

  • Het soort hout
  • Het model van de trap
  • Het wel of niet gebruiken van overzettreden
  • De trapspecialist

Bekijk onderstaand de gemiddelde prijzen van het bekleden van je trap met hout. Tegenwoordig wordt houten trapbekleding meestal als een overzettrede over de huidige traptrede heen geplaatst. Het vernieuwen van je trap door middel van overzettreden wordt traprenovatie genoemd. Het voordeel van overzettreden is dat het relatief snel geplaatst kan worden en de werkzaamheden niet voor veel rommel en stof zorgen. Hak- en breekwerk is immers niet nodig.

HoutsoortGemiddelde kosten per trap
Laminaat (houtlook)€ 600
Vurenhout€ 925
Beukenhout€ 1.800
Mahoniehout€ 2.200
Eikenhout€ 2.600
Montage€ 500
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
traprenovatie hout

Waarom je trap bekleden met hout?

Je kunt er natuurlijk voor kiezen een volledig massief houten trap te plaatsen, of te gaan voor een zachte bekleding als tapijt. Een traprenovatie met hout heeft echter verschillende voordelen:

  • Een lange levensduur van je trap, indien goed onderhouden.
  • Je trap bekleden met hout is een stuk goedkoper dan een volledig massief houten trap te plaatsen.
  • Houten trapbekleding is ideaal voor mensen met een huisstofmijt allergie.
  • Hout heeft een natuurlijke en warme uitstraling en past daardoor bij iedere interieurstijl.

Soorten hout voor op de trap

Er zijn verschillende soorten hout die geschikt zijn voor het bekleden van je trap. In onderstaande tabel hebben we de voor- en nadelen van de verschillende houtsoorten op een rij gezet.

HoutsoortUiterlijkVoordelenNadelen
VurenWit tot geelbruin, rechte draad– Relatief voordelig
– Het bewerken van het hout gaat sneller dan bij hardhout
– Gaat minder lang mee dan hardhout
– Gevoelige houtsoort, dus sneller slijtsporen
– Droogt na schoonmaken snel waardoor het hout sneller krom trekt
MahonieRood tot roodbruin, rechte tot iets kruisdradige draad– Hardhout dus slijt minder snel
– Luxe uitstraling
– Droogt minder snel, dus laag risico op kromtrekking hout
– Duurdere optie
– Matig buigbaar
EikenGeelbruin tot donkerbruin, rechte draad– Hardhout dus slijt minder snel
– Luxe uitstraling
– Zeer buigbaar
– Duurdere optie
– Nat eikenhout in contact met metaal kan roestvlekken achterlaten op het hout
BeukenLicht bruin tot licht geelbruin, rechte draad, soms golvende draad– Hardhout dus slijt minder snel
– Luxe uitstraling
– Zeer buigbaar
– Zeer stevig
– Duurste optie
– Bij boren gevoelig voor verbranding

Welke houtsoort je ook kiest, het is belangrijk dat je verantwoord hout gebruikt voor de trapbekleding. Dit hout herken je aan het FSC-keurmerk. FSC zorgt voor een verantwoord bosbeheer, waarbij ze rekening houden met het leefgebied van planten en dieren en ervoor zorgen dat de houtvoorraad niet uitgeput raakt. Vraag de vakspecialist daarom naar dit keurmerk, zodat je zeker weet dat het hout van jouw trap een verantwoorde oorsprong heeft.

Trap bekleden met laminaat

Vind je een traprenovatie met hout toch te duur? Kies er dan voor om je trap te laten bekleden met laminaat of PVC. Hiermee creëer je wel een houtlook, maar bespaar je flink op de kosten. De kwaliteit en de warme uitstraling zijn echter wel minder dan bij echt hout. Bekijk onderstaand de verschillen tussen hout en laminaat.

HoutLaminaat
Hout heeft hogere prijzenLaminaat heeft lagere prijzen
Hout vraagt veel onderhoudLaminaat vraagt weinig onderhoud
Door een laklaag is het hout vochtbestendigSpeciaal vochtbestendig laminaat is duurder dan gewoon laminaat
Beschadigingen zijn goed te reparerenBeschadigingen zijn nauwelijks te repareren

Stappenplan traprenovatie met hout

Heb je gekozen voor een traprenovatie met hout , dan voert de vakspecialist verschillende werkzaamheden uit die ongeveer 1 à 2 dagen duren. Bekijk in dit handige stappenplan wat er allemaal gaat gebeuren:

Stap 1: Oriëntatie

Wil je een traprenovatie met hout laten uitvoeren? Begin dan met een oriënterend gesprek met je trapspecialist. De vakspecialist laat verschillende houtsoorten zien om uit te kiezen. Verder geeft de specialist je advies over de kosten, onderhoud en welke houtsoorten geschikt zijn voor jouw trap. Na het kiezen van een houtsoort bestelt de vakspecialist de benodigde hoeveelheid hout.

Stap 2: Inmeten

Als de trapspecialist de treden gaat plaatsen, begint hij met het inmeten van de treden. Meestal wordt hout op een trap geplaatst door middel van overzettreden. In dit geval gebruikt de trapspecialist een trapspin, die per trede de afmetingen van de overzettreden meet. Treden hebben niet altijd dezelfde afmetingen. Bij een trap met een draai zijn veel treden verschillend qua grootte. Door iedere trede apart op te meten past alles straks perfect.

Stap 3: Op maat zagen

Nadat alle treden zijn gemeten, zaagt de trapspecialist de overzettreden op maat. Hierbij controleert de vakspecialist of de treden goed passen. Wil je anti-slipstrips op je overzettreden? Ook deze maakt de vakspecialist op maat, zodat ze perfect passen op je treden.

Stap 4: Monteren

Na het zagen van de overzettreden en het controleren van de maten is het tijd om ze vast te lijmen aan de trap. Dit moet precies gebeuren omdat de lijm onder de treden snel droogt en je natuurlijk wil dat de houten bekleding perfect om de treden past.

Stap 5: Afwerken

Heb je gekozen voor laminaat treden? Deze hoeven niet afgewerkt te worden. Als je je trap laat bekleden met hout is de afwerking van de treden wel belangrijk. Zonder afwerking slijten de treden namelijk sneller. De vakspecialist schuurt de overzettreden en brengt lak of waxolie aan. Nadat je de lak goed hebt laten drogen, is je trap klaar voor gebruik. Vraag de vakspecialist hoe lang je het beste kunt wachten voordat je de trap in gebruik neemt.

Valkuilen bij een traprenovatie met hout

Je kunt natuurlijk een stel planken bij een bouwmarkt halen en je trap zelf bekleden, maar daar kan een hoop bij misgaan. Het meten van je overzettreden moet heel precies gebeuren, zodat deze perfect passen. Doe je dit verkeerd, dan sluiten de treden niet goed aan en krijg je een hoop extra kosten. Ook is het belangrijk dat de overzettreden op een stevige en veilige manier gemonteerd worden. Treden die niet goed vastzitten kunnen namelijk gaan verschuiven en zorgen dat je uitglijdt.

Door een vakspecialist in te huren ben je zeker van een professioneel resultaat. De trapspecialist renoveert niet alleen de trap voor je, maar helpt je ook met het kiezen van het perfecte materiaal en de juiste maten voor de treden, zodat er niet te veel of te weinig hout wordt ingekocht.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat kost een trap bekleden met hout?

Een trap bekleden met hout kost bij een open trap gemiddeld € 155 per treden en bij een gesloten trap ongeveer € 185 per trede. Het is altijd aan te raden om gratis en vrijblijvend trap offertes op te vragen bij verschillende vakspecialisten en de kosten en mogelijkheden te vergelijken voordat je een keuze maakt.

Kies ik voor een massief houten trap of houten overzettreden?

Is je trap toe aan een opknapbeurt of nieuwe look en wil je graag houten treden? Dan heb je de keuze tussen een nieuwe, massief houten trap of het plaatsen van houten overzettreden op je huidige trap. Het plaatsen van overzettreden is een stuk goedkoper dan het plaatsen van een compleet nieuwe trap. Zeker als jouw huidige trap nog in goede staat verkeerd creëer je met overzettreden een prachtig resultaat tegen veel minder kosten.

Hoe dik moet het hout zijn voor een duurzaam resultaat?

Hoe dikker de treden zijn, hoe duurzamer het resultaat. Dikkere treden slijten niet alleen minder snel, maar ook de brandstabiliteit is hoger. Dit betekent dat de trap zijn draagvermogen niet verliest bij blootstelling aan vuur. Bij brand is de trap dan dus nog veilig te gebruiken voor evacuatie. Er wordt vaak gekozen voor traptreden van minimaal 50 millimeter dik en overzettreden van minimaal 10 millimeter.

Kan het hout direct op de trap of moet er een tussenlaag bij?

De trapspecialist plaatst de houten overzettreden met behulp van lijm zo over de huidige treden heen.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden