Vergelijk trap offertes
Vind dé trap specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Trap Trap vervangen

Trap vervangen

Is je oude trap aan vervanging toe of wil je graag je woning een ander uiterlijk geven? Dan kun je ervoor kiezen om je trap te vervangen. Homedeal heeft de mogelijkheden en kosten voor je op een rij gezet. Zo weet je precies wat je kan verwachten en kies je de beste deal. 

Wat kost het om een trap te vervangen? 

Als je huidige trap beschadigingen heeft of niet meer aan jouw wensen voldoet dan kun je de trap vervangen. De kosten voor een nieuwe trap liggen gemiddeld tussen de € 1.500 en € 5.000. Bekijk hieronder wat het ongeveer kost om een trap te vervangen van 13 traptreden. 

Kosten nieuwe trapGemiddelde prijzen, incl. montage en btw
Steektrap€ 1.500 - € 5.000
SpiltrapVanaf € 2.000
WenteltrapVanaf € 3.000
Zwevende trapVanaf € 4.000
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Trap vervangen

Wanneer moet je een trap vervangen? 

Het is niet altijd noodzakelijk om je trap te vervangen. In sommige gevallen kun je met een traprenovatie ook al het gewenste resultaat bereiken. Ben je bijvoorbeeld het uiterlijk van je trap zat, maar werkt de trap verder nog naar behoren? Dan is het ook mogelijk om je trap alleen opnieuw te bekleden met een ander materiaal. De traprenovatie kosten zijn over het algemeen lager dan de kosten om een trap te vervangen. 
Toch is een traprenovatie niet altijd afdoende. In de volgende situaties kun je er beter voor kiezen om je trap volledig te vervangen: 

 1. Slechte constructie; als er iets mis is in de constructie van de trap heeft het geen zin om je trap te renoveren. Bij een traprenovatie behoud je namelijk de onderconstructie waardoor het probleem blijft. In dat geval zit er niks anders op dan toch de gehele trap te vervangen. 
 2. Open trap; als je een open trap een nieuw uiterlijk wilt geven, kun je er vaak beter voor kiezen om je trap te vervangen of om de open trap dicht te laten maken. Een open trap renoveren kost vaak nagenoeg evenveel als een nieuwe trap, waardoor het veel interessanter is om een nieuwe trap te laten plaatsen. 
 3. Oude trap; gemiddeld gezien gaan de meeste trappen jaar mee. Wanneer je trap al oud is kun je er vaak beter voor kiezen om de trap te vervangen dan deze te renoveren. Anders moet je na een tijdje alsnog je trap volledig vervangen en betaal je onnodig meer geld. 
 4. Ander soort trap; in sommige gevallen is het handiger om je huidige trap te vervangen voor een ander soort trap. Bijvoorbeeld wanneer je momenteel een vlizotrap of opsteektrap naar zolder hebt en dit liever vervangt voor een vaste trap naar zolder. Een traprenovatie gaat je hier namelijk niet bij kunnen helpen.

Welke factoren hebben invloed op de prijs van een trap?

De prijs van een trap wordt beïnvloed door verschillende factoren. Bekijk hieronder wat deze factoren met de prijs doen. 

Factor 1: welk soort trap? 

Het soort trap die je neemt bepaalt voor een groot deel de prijs. Er zijn ontzettend veel soorten trappen. De meest voorkomende soorten zijn: 

 • Steektrap; dit is een trap zonder draaiing. De trap neemt daardoor redelijk wat ruimte in. De steektrap is verkrijgbaar in een open, gesloten of zwevende uitvoering. 
 • Spiltrap; de spiltrap, ook wel draaitrap genoemd, is een van de meest ruimtebesparende trappen. De traptreden zijn hierbij bevestigd aan een centrale spil, waardoor deze trap rond één centrale as draait. 
 • Wenteltrap; een wenteltrap gaat net zoals een spiltrap ook in een spiraalvorm omhoog, maar een wenteltrap draait niet rond één centrale as waardoor deze trap een vrije vorm heeft. 
 • Zwevende trap; een zwevende trap is verkrijgbaar in twee mogelijke uitvoeringen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om deze trap aan de muur zijde te bevestigen, waardoor het lijkt alsof de traptreden uit de muur komen. Daarnaast kun je deze zwevende trap ook tussen twee muren bevestigen. Hierbij wordt de draagkracht over twee muren verdeeld en daardoor is deze optie beter geschikt bij wat zwakkere muren. 
 • Bordestrap; een bordestrap is een soort steektrap, maar dan met bordes. Dit zijn platte horizontale oppervlakken die ook wel rustvlakken genoemd worden. Hierdoor kun je de trap een kwartdraai naar links of rechts laten draaien. Het is ook mogelijk om twee bordes in je trap te verwerken waardoor je de trap 180 graden kunt laten draaien. Deze trap neemt hierdoor wel veel ruimte in en is daardoor alleen geschikt voor brede traphallen of een aparte entree hal. 

Factor 2: hoeveel traptreden?

Als je een trap gaat vervangen kun je het aantal traptreden niet kiezen, maar het aantal treden is wel van invloed op de prijs. De kosten worden vaak per traptrede gegeven, omdat het aantal traptreden bepaald hoeveel tijd er in een traprenovatie gaat zitten. De meeste trappen beschikken over ongeveer 13 traptreden. 

Factor 3: welk materiaal? 

De trapbekleding kosten verschillen per materiaal. Veel gekozen materialen voor traptreden zijn: laminaat, tapijt, PVC of hout. 

 • Laminaat; houd jij van de authentieke en warme uitstraling van hout, maar wil je niet teveel tijd kwijt zijn aan het onderhoud? Dan is laminaat een goed alternatief. Laminaat is namelijk een onderhoudsvriendelijk en betaalbaar materiaal, maar heeft toch de warme en authentieke uitstraling van hout. 
 • Tapijt; als je de trap wilt bekleden met tapijt kun je ervoor kiezen een traploper te laten maken, halve maantjes of om de gehele trap met tapijt te bekleden. Als je kiest voor de halve maantjes ben je het goedkoopste uit. Tapijt is warm, zacht en bovendien geluiddempend. Daarnaast is het één van de goedkoopste materialen voor trapbekleding. 
 • PVC; het voordeel van PVC trapbekleding is dat het slijtvast, veilig en gemakkelijk schoon te maken is. Daarnaast heb je ruime keuze in kleuren en dessins. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor PVC met een beton- of houtlook. 
 • Hout; een houten trap is een erg populaire keuze door de warme en natuurlijke uitstraling. Er zijn meerdere soorten hout waaruit je kunt kiezen met elk hun eigen kenmerken en prijs. 

Elk materiaal heeft weer een ander prijskaartje. Bekijk hieronder de gemiddelde prijzen van de verschillende materialen waarmee je je trap kunt bekleden. Om een goed beeld te krijgen van de kosten van jouw trap, raden we aan een trap offerte aan te vragen.

Soorten trapbekledingGemiddelde prijs, inclusief montage en btwGemiddelde prijs, inclusief montage en btw
Open trap Gesloten trap
PVC€ 125 per trede€ 190 per trede
Tapijt€ 70 per trede€ 110 per trede
Laminaat€ 110 per trede€ 180 per trede
Hout (eiken)€ 155 per trede€ 185 per trede

Factor 4: een open of gesloten trap? 

Als je hebt besloten om je trap te vervangen dan kun je ervoor kiezen om een open of gesloten trap te laten plaatsen. Bekijk hieronder de voor- en nadelen van deze type trappen. 

Een open trap heeft geen stootborden en is daardoor goedkoper in aanschaf. Bij een open trap kun je dus tussen de traptreden door kijken. Dit zorgt ervoor dat een ruimte groter lijkt. Het nadeel van deze trap is dat je sneller te maken hebt met warmteverlies en stofverplaatsing. Ook is deze trap minder veilig voor kinderen, omdat ze door de traptreden kunnen vallen. 

Bij een gesloten trap zitten er tussen de traptreden stootborden, waardoor de trap dicht is. Dat maakt deze trap een stuk veiliger voor kinderen. Daarnaast is het bij deze trap mogelijk om een trapkast te maken, waardoor de ruimte optimaal benut kan worden. Verder blijft de warmte bij deze trap beter behouden en laat de trap minder geluid door.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat kost het om een trap te vervangen? 

Een trap laten vervangen door een vakspecialist kost gemiddeld tussen de € 1.500 en € 5.000. De prijs is afhankelijk van het aantal traptreden, het soort trap, het materiaal en of je een open of gesloten trap wilt. 

Hoelang duurt het om een trap te plaatsen? 

Het plaatsen van een trap kost meestal niet meer dan een dag. De exacte tijd die het in beslag neemt is afhankelijk van het soort trap en het aantal traptreden. 

Wie kan een trap plaatsen?

In de meeste gevallen is het handig om dit over te laten aan een vakspecialist. Bij Homedeal kun je gratis en vrijblijvend meerdere offertes opvragen van verschillende vakspecialisten. Zo krijg je gelijk inzicht in de prijs en kom je in contact met vakspecialisten die dit project kunnen uitvoeren.  

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden